Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Obligatiefeest voorbij

Kentering in obligatietrends nabij

Sinds Trump de verkiezingen heeft gewonnen, zijn er (relatief) grote bewegingen geweest in de obligatiemarkt. Binnen de grote neerwaartse trend in rentes, is de beweging nog geen trendbreuk. De vraag is dus of dit een keerpunt is of niet. Daarvoor moet ook naar andere items gekeken worden.

Trend

Dat de stijging in rentes van de afgelopen weken niet voldoende is geweest om de neergaande trend te doorbreken, is normaal een teken dat de trend nog intact is (duhuh). Ofwel, de beweging van de afgelopen weken is een correctie binnen de trend.

Echter, ik vind dat hierbij moet worden meegenomen dat we op of vlak rond het nulpunt in rentes zitten, wat bij rentes toch vreemd kan uitvallen (om de trend dan maar door te trekken naar minus 3% ligt niet voor de hand zeg maar).

Dat er dus nu een blip in rentes is geweest rond dit punt, geeft dus wellicht aan dat het nulpunt een bodem is.

Bodembel

Ervaring leert dat het timen van de bodembel vaak op een pak slaag komt te staan. Echter, er is hier meer aan de hand. Zoals ik al eerder heb beschreven, is de kans groot dat overheden de economie gaan stimuleren (dit doen ze bijna allemaal op de verkeerde manier, maar dat doet er niet zo toe in deze discussie).

Er wordt namelijk steeds vaker gesproken over het centralebankbeleid wat haar limiet heeft bereikt.

Veeg teken

Waar de mainstream media de politieke kentering in de Europese Unie en in de Verenigde Staten niet zag (ziet) aankomen, is zij nu al een tijdje haar twijfel over het centralebankbeleid aan het uitventen.

De meeste aandacht gaat dan uit naar Japan, waar de Bank of Japan al de gekste fratsen heeft uitgehaald. Zo koopt de BoJ staatsobligaties en ook aandelen op, waardoor ze nu 45% van de Japanse staatsobligatiemarkt bezitten.

Ook bezit de BoJ 65% van de lokale ETF-markt (ze kopen aandelenexposure via een ETF) en is de Japanse centrale bank een top-10 aandeelhouder van 90% van alle Japanse beursgenoteerde bedrijven.

Limiet

Door deze opkoopwoede, echter, bezit de BoJ zulke hoeveelheden financiële waarden, dat er steeds minder verkopers te vinden zijn. Zo bevindt het handelsvolume in JGB's (Japanse staatsobligaties) zich op een diepterecord.

De BoJ ziet dit natuurlijk ook en roept daarom de overheid en bedrijven (wat in Japan min of meer hetzelfde is) op om de salarissen te verhogen. De hogere yen heeft de Japanse industrie al wat klappen uitgedeeld, waardoor bedrijven niet staan te popelen om dit te doen, maar met de BoJ als grote aandeelhouder zal het waarschijnlijk wel gaan gebeuren.

Verschillen

Nu zijn de verhaallijnen van de Europese Centrale Bank, Bank of Engeland en de Federal Reserve elk anders, maar uiteindelijk komt het er ook op neer dat steeds meer experts en media zeggen dat de centrale banken aan het einde van hun Latijn zijn wat betreft het aanjagen van de economie.

Nu heeft de Amerika Trump, die al heeft aangegeven de belastingen voor bedrijven en particulieren flink te verlagen, de overheid langzaam te laten krimpen en grote investeringen in infra te willen doen.

Tezamen met zijn andere plannen, zullen de Amerikaanse tekorten oplopen, vandaar dat de rente ook een tik omhoog heeft gemaakt.

VK en EU

De BoE heeft natuurlijk Brexit op haar bordje, waardoor de overheid aldaar wellicht ook over zal gaan tot het stimuleren van de economie door meer overheidsuitgaven en (of) fiscaal stimuleren.

De ECB zit ook tegen de limiet aan in haar opkoopprogramma’s, maar zij kan de zelfopgelegde regels nog verwateren, zodat zij meer kan opkopen. Echter, ook hier is het eindpunt in zicht en Mario Draghi, het IMF en anderen roepen steeds vaker dat overheden het stokje moeten overnemen.

Ook hier dus staan meer overheidsuitgaven (en daarmee hogere rentes) op de rol. Maar waar de Verenigde Staten al eind januari 2017 kan gaan spenderen, zullen binnen de EU pas na oktober 2017 de stimuleringsmaatregelen vanuit overheden op gang komen.

Dit heeft natuurlijk te maken met de verkiezingen in Duitsland, want het begrotingstekort laten oplopen tot voorbij de Maastricht-criteria door de noordelijke eurolanden, kan tot botsingen leiden met de zuidelijke lidstaten;.

Zij willen immers ook meer uitgeven, maar dat mag nu niet van de noordelijke lidstaten of het verdrag van Maastricht (en iets wat de Duitse kiezer zo in de armen van de AfD zou kunnen drijven).

Scenario

Wellicht dus dat binnen de EU een soort tweetrapsraket wordt gebruikt. Duitsland, Nederland en andere landen hebben ruimte om meer uit te geven omdat zij onder de Maastricht-criteria zitten.

Na de Duitse verkiezingen, dan wordt Maastricht ten grave gedragen en kan iedere lidstaat naar hartenlust de tekorten laten oplopen tot voorbij de Maastricht-limiet.

Kentering

De kans is dus groot dat de stijging in rentes gaat doorzetten en de lange trend gaan doorbreken. Voor obligatiehouders zou 2017 wel eens heel spannend kunnen worden.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 objectief 18 november 2016 08:13
    Obligaties zijn heel verschillend o.a. staatsobligaties moet je nu niet hebben, maar bedrijfsobligaties met een hoge rente is een ander verhaal.
    De rente gaat wel omhoog maar niet zoveel dat dit deze obligaties echt raakt.
    NB. meerdere verhogingen van de hypotheekrente zullen ook volgen, maar niet echt veel, want de economie in Europa is nog niet goed.
  2. [verwijderd] 18 november 2016 09:53
    “Na de Duitse verkiezingen, dan wordt Maastricht ten grave gedragen en kan iedere lidstaat naar hartenlust de tekorten laten oplopen tot voorbij de Maastricht-limiet”.
    Dit klinkt wel plausibel, maar dan zal men bij hogere rente’s toch snel tegen het plafond aan lopen. Alternatief is dan monetair financieren? Komt er dan toch een forse inflatie? Of is men verstandig en laat men in het noorden, tegen je verwachting in, de uitgaven niet de pan uit rijzen?
  3. Maan Arkenbosch 18 november 2016 22:34
    Het is wel frappant dat Obama eerst naar Griekenland om iets (van schulden) te bespreken en dan linie recta naar Berlijn (Merkel) gaat, die daarna de regeringsleiders bijeen roept. Gaat het grote wegstrepen van vooreerst de Griekse en Italiaanse schulden beginnen? Waarom blijft de €. maar zakken tegenover de $? Wie weet meer? Gaat de kleine spaarder en pensioenfondsen Valutaire klappen krijgen en gaat zijn koopkracht stiekem omlaag? Veel vragen waarop ook Draghi geen antwoord heeft, vooral als de lange rente door het Trump effect omhoog gezogen wordt. Vergeet niet dat veel grondstoffen in $ genoteerd worden en dat Draghi zo zijn felbegeerde inflatie wel eens sneller krijgt dan hem lief is. Ondertussen zit Target 2 scheef en zijn de opgetaste ECB obligaties steeds minder, ingevolge koersverlies, waard. Wordt het straks waardeloze titels? Krijgen wij een vlucht naar de $ en edelmetalen? Krijg ik toch gelijk met mijn artikels: Trage beurskrach of valutakrach, of alle twee? en Goudkoorts laatste stuiptrekking valutageld carrousel?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.