Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Negatieve rente werkt niet

Een negatieve rente is in veel landen al realiteit. Maar het werkt onvoldoende.

Negatieve rente op spaarrekeningen komt steeds dichterbij. Ik schreef er in het voorjaar van 2015 al over. Op dat ogenblik was negatieve rente nog een onbekend begrip voor de meeste spaarders.

In de eerste Noord-Europese landen was er sprake van een negatief rendement op enkele kortlopende overheidsfinancieringen. Een jaar en enkele maanden verder zit ruim 30% van alle overheidsuitgiftes wereldwijd al met negatieve rentes opgezadeld.

Vandaag zitten belangrijke economische wereldspelers met negatieve rente tot ver in de rentecurve. In de afgelopen maanden zagen we de ene na de andere belangrijke pion omvallen. Japan, Duitsland, Nederland... alle schuldpapier brengt tot een looptijd van tien jaar (!) een negatieve rendement op.

Olievlek

Het is werkelijk hallucinant om te zien hoe negatieve rente als een olievlek verder over de wereld uitdijt. Met name de snelheid waarmee de ontwikkeling tot stand komt, is moeilijk te vatten.

De volgende grafiek van de Wall Street Journal (met als bron Bank of America Merrill Lynch) brengt goed in beeld wat er zich momenteel afspeelt op wereldvlak inzake negatieve rentes. Bijna een vierde van alle mondiale overheidsschuld, meer dan dertien biljoen dollar, noteert met een negatieve rente.

 

Niemand geloofde het

Helaas is het voor de markt altijd eerst zien, dan geloven. Dat is ook meteen het probleem met het vak van analist: als je iets projecteert, dan gelooft niemand het.

En als de projectie geheel of gedeeltelijk uitkomt, dan hebben te weinig beleggers er mee rekening gehouden, met alle gevolgen van dien. Inmiddels gelooft iedereen het probleem van negatieve rente wel en zitten steeds meer groepen beleggers met de handen in het haar.

Want het probleem met de ontwikkeling van negatieve rente is dat belangrijke (professionele) investeerders verplicht zijn conform hun statuten, en soms zelf volgens de wet, om belangrijke percentages van hun beheerd vermogen te beleggen in dit soort staatpapier.

Pensioenfondsen in de problemen

Denk daarbij niet enkel aan beleggingsfondsen, maar vooral ook aan pensioenfondsen. Deze investeerders zijn enerzijds verplicht om staatsobligaties te kopen, maar hanteren anderzijds rendementen die onmogelijk haalbaar zijn met negatieve rentes.

Veel pensioenfondsen opperen nog steeds een streefdoel van 7 à 8% op jaarbasis. Dit is feitelijk onrealiseerbaar zonder op het kapitaal in te teren. En als men dit straatje inloopt, dan zal het snel afgelopen zijn met ons pensioen.

De statuten van dit soort fondsen zullen sowieso snel herschreven moeten worden, want de centrale bankiers hebben aangegeven het huidige monetaire beleid voor langere periode te zullen aanhouden.

Hoort bij aanpak

Ook de wetgeving omtrent verplichte uitkeringen moet op de schop, want in een wereld vol negatieve rentes is dit concept onhoudbaar. Deze boodschap is ook de bankiers niet ontgaan.

Vorige week opperde ABN Amro zijn zakelijk klanten in de toekomst mogelijk een negatieve depositorente in rekening te zullen moeten brengen bij een ongewijzigd renteklimaat. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de spaarrente op alle rekeningen negatief zal zijn, zowel voor bedrijven als consumenten.

Als de bovenstaande grafiek blijft evolueren, dan vermoed ik dat deze stelling volgend jaar al aan de orde kan zijn in diverse Europese landen. Het concept van negatieve rente hoort bij het algemene aanpak van financiële repressie van monetaire beleidsmakers.

Te weinig effect

Men wil zo sparen ontmoedigen en investeringen en uitgaves stimuleren. Helaas doen consumenten en bedrijven niet altijd wat beleidsmakers graag willen. Zo zagen we al dat de effecten van negatieve rente in Japan en Europa geen effect, of in bepaalde mate zelfs een averechts effect had.

Zo explodeerde de verkoop en verhuur van kluizen in Japan dit jaar. Het gevaar bestaat dat mensen helemaal niet geen spenderen, maar eerder andere vormen van sparen zullen opzoeken. Om deze angst bij de bevolking weg te nemen, bereiden de beleidsmakers alweer hun volgende monetaire ingrepen voor: helikoptergeld.

Dit komt er in het kort op neer dat centrale bankiers de schulden van overheden, instellingen, bedrijven of zelfs consumenten, zullen opkopen met nieuwe valuta. Hierdoor kunnen landen opnieuw fiscaal stimuleren door bijvoorbeeld infrastructuurwerkzaamheden op te starten, of belastingvoordelen uit te delen.

U kunt het zo gek niet bedenken, of het kan met helikoptergeld. Op die manier wordt de mogelijke paniek rondom negatieve rente in de kiem gesmoord. Tenminste, dat hopen de geleerden en experts bij de monetaire instellingen te bewerkstelligen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. De sjaak 27 juli 2016 10:27
    Helder stuk, negatieve rentes wakkert angstgevoelens aan de mensen en ze gaan daardoor nog meer sparen/oppotten om een appeltje voor de dorst te hebben, en bij lage of negatieve rentes moet je steeds meer gaan sparen om een potje op te bouwen. Het gaat meer om vertrouwen en daar wordt niet aan gewerkt in tegendeel met dit soort van maatregelen wordt het vertrouwen steeds meer ondermijnd. En dus, hoe extremer de maatregelen hoe groter de angst onder de bevolking wordt.

    Ik denk dat die angst ook terecht is, men is bezig het systeem op te blazen met alle gevolgen van dien. Ze kunnen beter alles normaliseren, de boel hervormen waardoor er vertrouwen terugkomt.....

    Het is zo simpel.....maar ze moeten opschieten voor het te laat is....
  2. Met Effekt 27 juli 2016 10:50
    Het wordt inderdaad tijd om de regels voor pensioenfondsen aan de nieuwe realiteit aan te passen. Dan kunnen ze de hoge boekwinsten op obligaties realiseren en omzetten in solide aandelen die meer dividend uitkeren dan zelfs Griekse staatsleningen.

    Verder moet die gekke rekenrente worden heroverwogen want die heeft weinig te maken met de echte pensioenfonds rendementen. Als daardoor de pensioenen weer boven water komen kan dat ook een positief effekt hebben op de consumenten uitgaven waardoor de economie weer aantrekt en uiteindelijk iederen weer "lang en gelukkig leeft".
  3. [verwijderd] 27 juli 2016 11:09
    Als je in Nederland een nieuwe auto koopt dan betaal je al ruim een derde aan belastingen na 2 jaar krijg je minder dan de helft terug van de auto. Ik vind het niet raar dat Nederlanders niks overhouden, omdat je in nederdland blauw betaalt aan belastingen.

    Voor huizen moet men ook de volle pond betalen, dat is op zich heel raar voor bouwvallige woningen die voor of na de 2 WO zijn gebouwd. Kennelijk wordt er op huizen niks afgeschreven, maar op allerlei andere producten wel.

    Volgens mij is de enige manier is een wereldwijde reset, maar dat zal de elite niet willen, omdat dan de macht kan gaan verschuiven.

    Gewoon resetten aftikken en opnieuw beginnen en nieuwe economische afspraken maken.

  4. taurus86 27 juli 2016 12:37
    Het valt mij telkens weer op, dat WIJ onszelf vrijpleiten van verantwoordelijkheid en die graag bij de elite en de beleidsmakers neerleggen. Die laatsten zijn daar meer dan gelukkig mee en willen het inderdaad zolang mogelijk zo houden.
    Maar dit alles neemt niet weg, dat WIJzelf de macht in handen hebben.
    Kijk bijvoorbeeld eens naar de absurde bubble in de sportwereld en naar het voetbal in het bijzonder. WIJ worden inmiddels verplicht om (zie FOX/ZIGGO) mee te gaan betalen aan de waanzinnige ontwikkelingen binnen het profvoetbal.
    Maar als WIJ morgen gezamenlijk zouden besluiten om eens 4 maanden deze sport te mijden op TV en een consumentenboycot van een jaar zouden uitspreken voor alle merken die aan deze sport via peperdure sponsering gerelateerd zijn, dan mag iedereen mij vertellen wat dan de uitkomst zou zijn. WIJ betalen iedere EURO die in deze sport omgaat en het lijkt wel dat WIJ dat gelaten over ons heen laten komen.
    IK wil met het bovenstaande alleen maar illustreren, dat de verantwoordelijkheid voor misstanden binnen de (financiële) wereld helaas de onze is en dat we met deze verantwoordelijkheid ook de richting kunnen bepalen waarheen het moet gaan met onze/deze wereld.
    In de UK heeft men die genomen, met Brexit. Het komt op mij over dat WIJ ook nog even opnieuw moeten leren, om met de complexiteit van de eigen verantwoordelijkheid goed om te gaan.
  5. Met Effekt 27 juli 2016 13:54
    quote:

    paulta schreef op 27 juli 2016 12:43:

    In Japan wordt gesproken over eeuwigdurende obligaties tegen 0% rente(FD.nl gisteren)...denk hier maar eens rustig over na!

    Dat is toch feitelijk afstempelen?
    Ja, dat is afstempelen.
    Maar wie kopen die obligaties? Japanse pensioenfondsen die gedwongen worden door de BoJ (de meeste Japanse schuld is binnenlands) of ook nog door anderen die wel een keuzevrijheid hebben?
  6. forum rang 6 ttroo 27 juli 2016 14:35
    Ik ben het eens met het stuk, maar de beurzen weten het beter. Of misschien niet, maar ze kiezen in 1e instantie duidelijk een andere richting. Ik had dezer dagen wel een correctie verwacht. En die verwacht ik nog steeds. Uitstel is nog Afstel. Als ik naar Amerika kijk, dan kan de huidige correctie gaan starten als de Dow Jones in 1e instantie als ie onder de 18240 punten komt, de genoemede punten grens gaat wel met de dag omhoog en dat kan zo met 20 a 25 punten per dag gaan. Dat klinkt nog ver weg, maar in percentages is het nog maar 1.6%. Dus uit dat oog punt wordt het mogelijk interessant. Gisteren heb ik goed mijn shorts in de Down Jones kunnen wegdoen - het ging ff goed down. Maar mijn shorts palladium doen wel wat pijn.
  7. Maan Arkenbosch 27 juli 2016 20:46
    Weer een goed bericht voor goud en zilver. Het is vreemd dat niemand merkt dat er een hyper inflatie aan de gang is in onroerend goed (koopwoningen), goud, zilver,edelmetalen en feitelijk ook obligaties en aandelen. Die worden veel te duur (door de inflatie) betaald. Dus de praatjes van Draghi kloppen niet.Ondertussen wordt de onderkant van de maatschappij en de kleine spaarder leeggezogen. Dit criminele systeem houdt dit niet lang meer vol.Ik twijfel ernstig aan het CBS en de andere politieke informatie. Deflatie zit alleen in de lonen (dit jaar 0,6% ""verhoging"")En het niet indexeren en afstempelen van pensioenen. De consumenten angst zorgt voor verder oppotten. Dat legt druk op de bedrijf marges en dus winsten.Ik kan mij best voorstellen dat ZZP-ers geen pensioen premie willen betalen. De pensioenen worden hun voordat zij met pensioen gaan af gestolen. De ouderen maken dat nu zelf mee.Het vertrouwen is compleet weg!!
  8. Wallie6 27 juli 2016 23:21
    Wat ik niet begrijp is dat bijna iedereen er van overtuigd is, dat de negatieve rente niet helpt cq averechts werkt, en toch gaan de centrale banken door met die geldsmijterij! Ze willen volgens mij hun gelijk hebben, maar krijgen het niet. Dit gaat ten koste van de gehele wereldeconomie en is het ergste voor de opkomende economieën. Ik houd mijn hart vast voor de toekomst, m.i. krijgen we hierdoor een enorme hyperinflatie, een kwestie van tijd. De centrale bankiers weten gewoon niet meer wat ze kunnen doen anders dan met geld strooien. Ze zouden aansprakelijk moeten worden met hun privé vermogen dan zou dit vast niet gebeurd zijn. Ik weet al wie de uiteindelijke rekening gaat betalen!!
  9. I Love Melbourne 28 juli 2016 10:33
    Ikzelf vind negatieve rente ook een erg raar verschijnsel en de logica ontgaat mij totaal. Je geeft iemand een lening en diezelfde persoon geef je dan ook elk jaar nog een kadotje. Door de negatieve rente en het gerommel in Europe vraag ik mij af of een volle spaarrekening nog wel zo handig is.....

    Vandaar de volgende vraag:
    Stel dat je als consument een X bedrag te besteden hebt die je de komende jaren niet nodig hebt. Hoe zouden jullie dit besteden. (Denk aan investeren in buitenlandse valuta, aandelen, fysiek goud etc)
  10. forum rang 4 zeurpietje 28 juli 2016 11:26
    quote:

    taurus86 schreef op 27 juli 2016 12:37:

    Het valt mij telkens weer op, dat WIJ onszelf vrijpleiten van verantwoordelijkheid en die graag bij de elite en de beleidsmakers neerleggen. Die laatsten zijn daar meer dan gelukkig mee en willen het inderdaad zolang mogelijk zo houden.
    Maar dit alles neemt niet weg, dat WIJzelf de macht in handen hebben.
    Kijk bijvoorbeeld eens naar de absurde bubble in de sportwereld en naar het voetbal in het bijzonder. WIJ worden inmiddels verplicht om (zie FOX/ZIGGO) mee te gaan betalen aan de waanzinnige ontwikkelingen binnen het profvoetbal.
    Maar als WIJ morgen gezamenlijk zouden besluiten om eens 4 maanden deze sport te mijden op TV en een consumentenboycot van een jaar zouden uitspreken voor alle merken die aan deze sport via peperdure sponsering gerelateerd zijn, dan mag iedereen mij vertellen wat dan de uitkomst zou zijn. WIJ betalen iedere EURO die in deze sport omgaat en het lijkt wel dat WIJ dat gelaten over ons heen laten komen.
    IK wil met het bovenstaande alleen maar illustreren, dat de verantwoordelijkheid voor misstanden binnen de (financiële) wereld helaas de onze is en dat we met deze verantwoordelijkheid ook de richting kunnen bepalen waarheen het moet gaan met onze/deze wereld.
    In de UK heeft men die genomen, met Brexit. Het komt op mij over dat WIJ ook nog even opnieuw moeten leren, om met de complexiteit van de eigen verantwoordelijkheid goed om te gaan.
    heel goed onder woorden gebracht. ook ik erger me aan het makkelijk afschuiven van alle misstanden op "die ander" het is nooit onze eigen schuld. achteraf weten we het allemaal beter.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.