Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Lek Legg

Twaalf jaar geleden ben ik een groot fan geworden van series. In dat jaar begon Ajax aan een reeks van meer dan 50 eredivisiewedstrijden waarin de club niet verloor. Over twee weken komt een nog veel mooiere serie aan zijn eind.

William Miller is er na 1990 elk jaar in geslaagd om de S&P 500 te verslaan. Deze indrukwekkende serie is aan het eind van dit jaar afgelopen.

Het kan gebeuren dat iemand een paar jaar de S&P 500 voor weet te blijven, maar als een fondsbeheerder daar vijftien keer op rij in slaagt is dat geen toeval meer.

Vooral niet omdat Wall Street in die tijd veel verschillende gezichten heeft laten zien. Waardebeleggers hadden het moeilijk tijdens de technologiehype van de jaren negentig, terwijl groeiaandelen in 2001 en 2002 juist zwaar onder vuur lagen.

Beleggingsstijl
De kracht van Miller is dat hij zich niet gemakkelijk in een bepaalde beleggingsstijl laat vangen. Hij koopt aandelen waar hij echt in gelooft en houdt die net zo lang vast tot ze correct gewaardeerd zijn. De uitdrukking winsten laten lopen en verliezen nemen is dan ook niet op hem van toepassing - hij koopt juist bij als een aandeel onderuit gaat.

Daar komt bij dat hij ook het geluk heeft gehad dat het jaar in januari begint en in december eindigt. Journalist Jon Birger van het Amerikaanse Money heeft twee jaar geleden berekend dat Miller zijn serie niet had kunnen neerzetten als het kalenderjaar in welke andere maand dan ook was begonnen.

Legg Mason Value Trust vs. S&P 500 in 2006

Teveel van het goede
Een van zijn meest in het oog springende keuzes is de grote positie die hij innam bij de beursgang van Google. Dat is niet iets wat je zou verwachten van een waardefonds, wat het Legg Mason Value Trust getuige zijn naam wel pretendeert te zijn. Bovendien zitten er meer internetaandelen in de portefeuille van Miller: Amazon en Yahoo bijvoorbeeld.

Dit verklaart meteen waarom hij het jaar zo slecht begonnen is.En het verklaart ook waarom Miller zo sterk terug is gekomen in de laatste maanden. In het laatste kwartaal pakte hij 1% terug op de S&P 500, maar desondanks moet hij nog meer dan 10% goedmaken. Dat lijkt iets te veel van het goede.

Legg Mason Value Trust vs. S&P 500 sinds 1991

De reeks van Ajax bleef op 54 staan toen het team op 14 januari 1996 van Willem II verloor. In dat seizoen bereikte de club uiteindelijk wel de Champions League-finale. Dus hoewel een serie soms heel mooi kan zijn, moeten beleggers zich er ook niet blind op staren.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michiel Pekelharing

Auteur:

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. Kijk, een zwaluw
  2. Dividendvalkuil
  3. Emerging Mark

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 december 2006 12:46
    De S&P 500 verslaan is natuurlijk wel heel makkelijk. Je vergeet namelijk het dividend. Bij een gemiddeld dividend van 2% (ik kan even geen echte getallen vinden), staat de s&p nu op ruim 600% van z'n waarde in 1991, niet op 450. Bij een dividend van 3% zelfs op ruim 700%.

    Dan is de performance van Miller nog steeds heel leuk, maar blijkt het vergelijkende grafiekje wel heel misleidend. Kun je de S&P total return of bijvoorbeeld het Vanguard Fund niet als benchmark toevoegen?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.