Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Emerging achtbaan

In een tijd dat de outperformance van beleggingsfondsen soms met een loep gemeten moet worden, is het eerste halfjaar van het JP Morgan Emerging Markets Alpha Plus Fund een verademing.

Het fonds van Christopher Morrell bestaat pas sinds het voorjaar, maar nu al ligt het 1.100 basispunten (11%) voor op de MSCI Emerging Markets Index. Toch is de goede start geen reden om meteen actief de publiciteit te zoeken.

"We bestaan nu zes maanden en dat levert nog niet echt een lang trackrecord op. Daar komt bij dat de markt een zeer turbulente tijd achter de rug heeft", zegt Morrell.

De scherpe correctie in mei heeft emerging markets hard getroffen, maar de klap kwam niet overal even hard aan: "het waren vooral de landen aan de rand van de opkomende regio's waar de grootste klappen vielen."

Emerging Zwitserland
Als voorbeeld noemt Morrell Turkije, waar de koersen in euro's met ruim de helft terugvielen terwijl andere opkomende markten in Europa veel beter overeind bleven: "Veel Europafondsen hebben toen al hun posities in Turkije verkocht om zo vervelende vragen over hun portefeuille voor te zijn."

Het Emerging Markets Alpha Plus Fund probeert die gebieden dan ook te mijden in woelige tijden. Er zijn ook landen waar Morrell sowieso niet belegt. Taiwan en Zuid-Korea zitten wel in de MSCI Emerging Markets Index, maar zijn volgens hem al ontwikkelde economieën en dus niet geschikt voor zijn fonds.

Het is veel interessanter om te kijken waar Morrell wel belegt, want dan passeren er soms opmerkelijke landen de revue. Zo stond hij onlangs op een punt om het Zwitserse Richemont te kopen omdat het luxegoederenconcern profiteert van de groeiende rijkdom van de Chinese bovenklasse.

Tijdloze groei
Het inkomen van deze groep groeit 15% per jaar, wat bijna dubbel zo snel is als het Chinees gemiddelde. Richemont profiteert daarvan, "maar het bedrijf wordt al door veel Europese analisten gevolgd die een veel beter beeld van de onderneming hebben dan dat ik mezelf snel zou kunnen vormen", aldus Morrell.

Een concern dat van dezelfde trend profiteert is Peace Mark, een horlogefabrikant uit Hong Kong. De onderneming heeft 700 verkooppunten en dat aantal wordt volgend jaar verdubbeld. De expansie wordt grotendeels gefinancierd door Rolex, dat ook in de winkels te koop is en dolgraag wil groeien in China.

"Een op de drie Chinezen heeft pas een horloge, dus daar zit nog voldoende groei in", zegt Morrell: "Bovendien is de koers-winstverhouding van Piece Mark slechts 14, dus duur is het zeker niet." Daarnaast staan er nog een uniek autoverhuurbedrijf en ziektekostenverzekeraar uit Brazilië op zijn radar.

Gevaar
Eerst waarschuwt Morrell nog maar weer voor het gevaar van de opkomende markten: "De zogenaamde bèta van de Emerging Markets Index met de World Index is gestegen van 0,4 in 1994 naar bijna 1,7 nu. Dat betekent dat elke koersbeweging op de ontwikkelde beurzen wordt uitvergroot op de opkomende markten."

Een lagere economische groei in de Verenigde Staten kan een probleem vormen, "maar driekwart van de 40 grootste bedrijven in emerging markets komen uit de techsector. Veel kleinere ondernemingen in andere bedrijfstakken zullen minder last van een eventuele Amerikaanse groeivertraging."

Medial Saúde is daar een voorbeeld van. De Braziliaanse ziektekostenverzekeraar die ook enkele ziekenhuizen en klinieken exploiteert heeft een marktaandeel van 2%. Volgens Morrell zit daar nog heel veel groei in: "er zijn nu 1.720 verzekeraars actief in Brazilië en Medial kan makkelijk doorgroeien naar een marktaandeel van 7%."

Loco of Localiza
Localiza is in hetzelfde land actief. "Het is de grootste autoverhuurder van Brazilië en koopt maar liefst 2% van alle nieuwe auto's in dat land", vertelt Morrell: "daardoor krijg de onderneming zoveel korting van GM dat het alle auto's al na een jaar met winst kan doorverkopen. Dat is toch een prachtig bedrijfsmodel?"

Het marktaandeel van Localiza komt nu op 15%, maar dat kan volgens Morrell snel verdubbelen. Dat laatste geldt waarschijnlijk ook voor de omvang van zijn fonds, waarin nog maar 25 miljoen dollar geïnvesteerd is. Maar "zodra we een wat langer trackrecord hebben opgebouwd, kunnen we actiever vermogen aan gaan trekken."


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Reageren? Klik hier.

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michiel Pekelharing

Auteur:

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. Kijk, een zwaluw
  2. Dividendvalkuil
  3. Emerging Mark

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 oktober 2006 12:06
    Michiel,
    Leuk fonds. Als je naar de rendementen van emerging markets fondsen sinds 1 januari van dit jaar kijkt, valt op dat de vijf BRIC-fondsen (die beleggen in de grote vier Brazilië, Rusland, India en China) een enorme outperformance hebben ten opzichte van de gewone emerging markets fondsen. Het gemiddelde van de BRIC-fondsen ligt op 17%, het gemiddelde van alle EM-fondsen ligt volgens Morningstar op 7%. Dat scheelt een borrel op een slok (en dat is geen tikfout, je kent me).

    Wat ook opvallend is, is dat over de langere termijn Robeco Emerging Markets Equities uitblinkt. Dat is sowieso al opmerkelijk voor een Robeco-fonds, maar ook omdat dit fonds als zwaarste wegingen juist wél voor Zuid-Korea en Taiwan kiest (wegingen 3-6 zijn voor de BRIC-landen). Dit jaar doet het fonds het wat minder, een procentje of 5, maar over vorig jaar was het duo Zuid Korea-Taiwan een schot in de roos.

    Aardig dus die tegenovergestelde visie. Maar ja, je kunt er over debatteren of (en zo ja hoe lang nog) die twee landen nog met goed fatsoen onder de emerging markets geschaard mogen worden. Gek genoeg zou je kunnen zeggen dat ze eerst maar even snel en diep moeten submergen om nog emerging genoemd te kunnen worden. Als je me nog kunt volgen... Anders leg ik het je maandag op kantoor wel even uit ;-)

    PvK
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.