Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

M7: De bel luidt

Het recente bod van AT&Top BellSouth is een memorabele gebeurtenis. En niet alleen omdat ik van de grote telecomspelers precies BellSouth in portefeuille heb en het bod met een premie van 18% gepaard ging, maar ook omdat een tijdperk wordt afgesloten.

Enigszins filosofisch zou je de overname zelfs kunnen betitelen als het gelijk van het kapitalisme. Maar daarover hieronder meer. Dat mijn Robeco Fonds goed vertegenwoordigd is in de telecomsector is niet zomaar.

Ik predik al maanden een defensief beleid en dat betekent overwegingen in telecom, gezondheidszorg en niet-duurzame consumentengoederen.

Dit jaar rendeert die sectorkeuze beter dan vorig jaar, hoewel Robeco in 2005 met 28,6% rendement een goede outperformance liet zien. Fundamenteel is telecom bepaald nog geen goede markt.

Mobiel fusiegeweld
Maar de waarderingen zijn laag en de vrije kasstromen zijn groot. In zo’n situatie is het wachten op overname- en fusiegeweld. Dat komt nu op gang. Van de drie grote Amerikaanse spelers, BellSouth, Verizon en AT&T koos ik voor de eerste, omdat ik geloof in het succes van mobiele telecom op de Amerikaanse markt.

BellSouth heeft zich het meest richting dat facet van de markt gekeerd. Het bod van AT&T is inmiddels door het management en de raad van bestuur van BellSouth geaccepteerd. De premie van 18% is mooi meegenomen en voor een groot deel inmiddels in de koers verwerkt.

Het effect is iets minder groot, omdat de koers van AT&T ondertussen wat gedaald is en het bod volledig in aandelen is.

Met het bod is ook een historisch keerpunt bereikt. Ik noemde het al het gelijk van het kapitalisme. Wat is er gebeurd? Eind jaren ’60 was het huidige AT&T hét telecombedrijf in de VS met vrijwel een monopoliepositie. Uit oogpunt van concurrentiebeding moest het concern opsplitsen om verder te kunnen groeien.

Ma Bell is back in town
AT&T richtte zich op long distance telefonie en de regionale Bells werden afgescheiden. Zo ontstonden BellSouth, BellAtlantic (het huidige Verizon) en SBC. Door de opsplitsing zien we veertig jaar later een vrije markt met tal van spelers. Kabeloperators, Skype, en straks MSN en Google die ook op telefonie duiken.

Daarom heeft de mededingingsautoriteit geen enkele bezwaar tegen de overname van BellSouth door AT&T. Ma Bell kan weer Ma Bell worden, zonder de markt uit elkaar te drukken. De grote winnaar van die hele cyclus is de consument, dat is na één blik op de huidige telefoontarieven duidelijk.

Want hoe duur zou telefoneren zijn geweest als er al die tijd één mastodont over de markt had geheerst? En wat zou er terecht gekomen zijn van alle investeringen en technische ontwikkelingen die we de afgelopen jaren hebben gezien? Een andere beweging die ik deze week gemaakt heb, is de verhoging van de weging van Japan in mijn portefeuille.

Japan kan weer
Dat heeft deels te maken met de definitieve aftocht van het deflatiespook, deels met de toegenomen beleggingen van Japanners zelf. Technisch zit de Nikkei 225 ook boven een steunlijn (15.200) en tot slot kunnen de bedrijfswinsten nog omhoog. In het komende nummer van IEX Magazine leest u welke sectoren en aandelen ik daarvan zie profiteren.

De portefeuille van mijn Robeco-fonds is sinds 1 januari 3% gestegen. Dat is een half procentje meer dan de benchmark, MSCI World. Daarmee liggen we goed op schema. Het streven van het fonds is een stabiele outperformer te zijn. Veel tweede plaatsen op een rij, maken je uiteindelijk de eerste keus voor beleggers.

Op de beurs is het niet erg om Joop Zoetemelk te zijn.


The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. Op moment van schrijven heeft Glazener in het fonds een positie in BellSouth en een overweging Japan. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Mark Glazener

Auteur:

Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

Recente artikelen van Mark Glazener

  1. M7: De bel luidt
  2. M7: Glazener strykes back
  3. M7: Nippon Express

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 maart 2006 16:35
    Prima posities in Telecom en Japan, maar met de beste wil van de wereld kan ik het Robeco fonds niet een 2e plaats toedichten.
    Uitgaande van YtD, 3, 5 en 10 jaars staat Robeco ergens in het midden.
    Obam is met 5 Morningstar** duidelijk de nr.1. en Rolinco (oude fonds van Mark G.) een geduchte no.2.

    Overigens is een constante outperformance van MSCI World een prima uitgangspunt om
    aantrekkelijk te zijn en blijven!
  2. [verwijderd] 11 maart 2006 11:06
    quote:

    quibes schreef:

    leuk hoor: achteraf van de daken roepen dat je goed zit. O wat zijn we toch geweldig!
    The fundmanager is calling for new fresh money. Please! virgin investors: invest in Robeco!!
    Standard & Poor's 500 Index, Chica 2,21
    Royal Dutch Shell Plc/A 1.57
    Microsoft 1.47
    Citigroup Inc 1.35
    Bank of America Corp 1.31
    UBS 1.22
    Total SA 1.20
    J.P. Morgan Chase & Co 1.04
    ING Groep N.V. 1.03
    Goldman Sachs Group Inc 1.00

    Dit is de top 10 van Robeco per 28 februari 2006. Het geweldige resultaat van Bellsouth had dus een minimale postieve invloed op de portefeuille omdat het belang van Robeco in Bellsouth minder dan 1% is.

    De manager kan wel roepen dat zijn invloed op de portefeuille groot is, maar dat blijkt in de praktijk nogal tegen te vallen.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.