Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Okidoki Tokio

Een index die binnen 7,5 maanden met ruim 50% stijgt, laat tegenwoordig al snel het bubbelalarm afgaan. De Japanse Nikkei 225 tart al sinds mei 2005 de zwaartekracht en lijkt ook in 2006 nauwelijks te stoppen.

Half januari werd een indexdaling van ruim 7% in een paar dagen weer ongedaan gemaakt, de koers/winstverhouding (k/w) komt op een riante 20 à 23 uit en aandelenhandel op margin is nog nooit zo populair geweest als nu.

Een grote naam als Sony stijgt met 15% op goede cijfers en het consumentenvertrouwen heeft het hoogste niveau bereikt sinds 1991.

Alle ingrediënten voor een flinke zeepbel lijken aanwezig, maar lang niet iedereen is ervan overtuigd dat de Japanse beurs overgewaardeerd is. Hisae Toews, senior fund analyst van Fidelity International Japan, ziet zelfs prima kansen.

Bankenbelangen
“Het startsein voor de huidige opleving werd gegeven, toen het Japanse bankwezen de wirwar van belangen in grote beursfondsen is gaan afbouwen. Sinds de overheid paal en perk heeft gesteld aan deze cross holdings is het aandeel van de banksector in Japanse beursgenoteerde bedrijven gedaald van 64% in 1999 naar 20% nu”, zegt Toews.

Door deze trend kan volgens Toews de huidige k/w niet meer vergeleken worden met de historische waardering. Tot voor kort waren Japanse banken de grootste aandeelhouder van veel bedrijven. Voor deze partijen waren de winstcijfers nauwelijks belangrijk en een k/w van 40 was niet ongebruikelijk.

Een dergelijke waardering is voorlopig niet meer aan de orde, maar volgens Toews is een k/w van 30 volgens steeds meer marktstrategen goed haalbaar. De winstgroei in Japan is aanzienlijk hoger dan in andere westerse landen en daarom verdient de beurs een premie ten opzichte van West-Europa en de VS.

Bron: Nomura Securities, Toyo Keizai

Inhaalslag
Bovendien heeft de Tokio op verschillende vlakken nog een inhaalslag te maken. Japanse bedrijven keren momenteel 20% van de winst uit als dividend tegenover 30% die wereldwijd gebruikelijk is. De free cashflow stijgt echter snel, zodat bedrijven steeds meer ruimte krijgen om de inkomsten met aandeelhouders te delen.

De groeiende free cashflow wordt veroorzaakt doordat ondernemingen de laatste jaren financieel orde op zaken hebben gesteld, door de schuldenlast af te bouwen en de organisatie te stroomlijnen. Bovendien tekent het economisch herstel in Japan zich steeds duidelijker af. De verwachte groei voor 2006 en 2007 komt nu op 2%.

Het positieve economisch plaatje wordt compleet gemaakt, doordat de jarenlange periode van deflatie definitief een gesloten boek lijkt. Bovendien ligt de arbeidsmarkt er goed bij. “Er zijn nu evenveel werkzoekenden, als er nieuwe banen zijn”, zegt Toews. “In 2001 waren er nog twee sollicitanten voor elke vacature.”

Marginale margin
Kortom, voorlopig geen luchtbel? Toews weet de ogenschijnlijke risico’s één voor één te ontkrachten: “Er wordt weliswaar meer met geleend geld in aandelen gehandeld dan in de aanloop naar de krach van 1990, maar de verhouding tussen long- en shortposities is totaal anders.”

Zestien jaar geleden werden er bijna twintig keer zoveel aandelen op margin gekocht als verkocht, terwijl dat getal nu tussen vier en vijf. Per saldo zijn de posities die met geleend geld worden ingenomen daarom veel meer marktneutraal dan in 1990. Toews rekent overigens niet op een ononderbroken rally van Japanse aandelen:

“Tussen nu en eind van het jaar kan er een technische correctie komen door bijvoorbeeld tegenvallend bedrijfsnieuws of politieke onzekerheid. De fundamentele factoren zijn echter positief. Om die redenen kan een terugval waarschijnlijk als instapmoment worden gebruikt.”

Japanse kansen
De belangrijkste vraag lijkt nu welke sectoren het meest profiteren van de revival van de Japanse beurs. Toews onderscheidt vier thema’s waar beleggers op in kunnen spelen:

  • Toenemende bedrijfsinvesteringen,
  • Groeiende binnenlandse consumptie,
  • Een aantrekkende huizenmarkt,
  • De omslag van deflatie naar inflatie.

    Een voorbeeld van een onderneming die profiteert van de aantrekkende huizenmarkt is Leopalace21. “Dit bedrijf bouwt en verhuurt appartementen. In april vorig jaar was de verwachting dat eind 2005 70% van de woningen verhuurd was. In september was dat al 94%. De winstverwachting moet voortdurend verhoogd worden”, aldus Toews.

    De Japanse smallcaps lijken met een k/w van gemiddeld 40 wel erg ver vooruit te lopen op nog betere tijden. Toews: “De manager van het Fidelity Japan Smaller Companies Fund maakt zich al vijf jaar telkens zorgen of er nog wel een mooi jaar inzit. Zolang zij zich zorgen maakt, is dit alleen maar een goed teken.”

    Klein en fijn
    Alhoewel... Een terloopse opmerking van Toews wakkert toch weer even de vrees voor een luchtbel aan: “Steeds meer particulieren begeven zich op de aandelenmarkt. Deze groep is al goed voor 80% van de transacties die via internet worden doorgevoerd. Zelfs mijn moeder wil al gaan internetbeleggen... en ze heeft niet eens een computer.”

    Voor deze trend heeft zij ook een verklaring: “Japanse werknemers moeten steeds meer voor hun eigen pensioen zorgen. Beleggingsfondsen of individuele aandelen lenen zich daar prima voor. De groeiende activiteit van particulieren op de beurs is meer een gevolg van gezonde financiële planning dan van speculatiedrift.”

    Het Fidelity Funds - Japan Fund en Fidelity Funds - Japan Advantage Fund staan genoteerd in Luxemburg. Andere fondsen die gericht zijn op Japanse aandelen zijn onder meer het ING Japan Fund en het Fortis Japan Fund.


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Michiel Pekelharing

    Auteur:

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. Kijk, een zwaluw
    2. Dividendvalkuil
    3. Emerging Mark

    Gerelateerd

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.