Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Lego, ego en Stratego

De blokkendozen opzij. Nu wat spelletjes voor papa zelf. Schaakt u mee? Alles dat echt nodig is voor beurshandel is visie en timing: een mening gekoppeld aan een tijdsbestek, waarbinnen u verwacht dat uw scenario uitkomt.

Met een optiecombinatie kunt uw mening in klinkklare munt omzetten. Vanwege de beperkte looptijd is timing essentieel. Dit is niet alleen een dreiging omdat de premie erodeert, maar is om diezelfde reden ook een uitgelezen kans.

U kunt profiteren van premie-erosie wanneer u opties hebt geschreven en/of meeliften op het hefboomeffect wanneer u ze kocht. Het is daarom zaak om exact de juiste uitoefenprijs te kiezen.

Dit stemt u af op uw zienswijze. Deze visie vormt dan uw koersdoel. Het verwachte tijdsbestek is essentieel voor het afkalven van de premie en voor de te kiezen afloopmaand.

Put- of callspread
Als u een duidelijke mening hebt over de AEX en deze graag in de praktijk brengt met opties die volgende week vrijdag op expiratie aflopen, dan heb ik twee suggesties voor u:

Bent u flauw en denkt u dat de beurs de weg omlaag inslaat, koop dan gerust de AEX januari 440-435 putspread op 0,60 euro:

 

  • U koopt de put AEX januari 2006 440 op 1,10 euro,
  • U verkoopt de put AEX januari 2006 435 op 0,50 euro.

    Hebt u sterk het vermoeden dat de het huidige sentiment positief blijft en de AEX stijgt, dan is de AEX januari 450-455 callspread op 1,00 euro misschien een aardige suggestie:

     

  • U koopt de call AEX januari 2006 450 op 1,50 euro,
  • U verkoopt de call AEX januari 2006 455 op 0,50 euro.

     

    Straddle
    Het gevaar van de aanschaf van één van beide spreads is dat de koers van de AEX blijft liggen, of net te weinig beweegt in de door uw gekozen richting. Ja, in dit geval klopt uw visie, maar u verliest wel geld. Uw investering loopt namelijk wegens erosie waardeloos af. Goed gezien, geld weg: niets is frustrerender dan dat...

    Als uw visie wel tot volle bloei komt, dan bereikt de maximale waarde van uw de affaire vanaf AEX 435 voor de putspread en vanaf AEX 455 voor de callspread. Vanaf dat niveau heeft de spread een waarde van 5 euro. Niet slecht toch voor een investering van respectievelijk 0,60 euro (850%) en 1,00 euro (500%)?

    Om tegemoet te komen aan uw eventuele vrees voor een onveranderde AEX, stel ik voor om behalve de door u gekozen spread - in minimale verhouding - de AEX januari 445 straddle te schrijven. Dat wil zeggen:

     

  • U schrijft de call AEX januari 2006 445 op 4,10 euro,
  • U schrijft de put AEX januari 2006 445 op 2,40 euro.

    Zelfvertrouwen
    De ontvangst van 6,50 euro dekt de investering van de spreads, zodat bij een expiratiekoers van 445 de winst op de geschreven straddle het verlies compenseert op de spreads .Aangezien de ontvangsten voor de straddle vele malen groter zijn dan de uitgaven voor de spread, kunt u veel meer spreads kopen dan dat u straddles schrijft.

    Als u neerwaarts of neutraal denkt, kunt u zelfs tien spreads kopen, terwijl u slechts één straddle schrijft. De totale uitgaven zijn dan 6,00 euro, terwijl u 6,50 ontvangt. Daalt de AEX naar 435, dan heeft de geschreven straddle een waarde van 10 euro, wat middels cashsettlement van uw rekening wordt afgeschreven.

    De putspreads hebben daarentegen dan een waarde van 5 euro. Het bezit van een tien stuks genereert een winst van 50 euro, ofwel 5000 euro per tien contracten. Daarmee komt uw totale winst (na aftrek van het verlies op de straddle) uit op 4000 euro. Dit slaat bij een verdere daling pas om in verlies vanaf 395. Dit valt te overzien, nietwaar?

    De bouwstenen zijn gekozen, de Lego kan aan de kant. Stratego is in volle gang. Alles dat u verder nodig hebt is zelfvertrouwen, of wel ego. Aan de slag!


    Jerry de Leeuw is optietrader op Euronext.Liffe en financial coach van Mercurious. Zijn posities - zowel long als short in dezelfde items - wijzigen doorlopend. Op moment van publicatie heeft De Leeuw zowel long- als short-posities in allerlei fondsen en indices en is lid van CO-Options. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Jerry de Leeuw

    Auteur:

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. Ultrakorte contracten op energie
    2. Gouden olie
    3. Lego, ego en Stratego

    Gerelateerd

    Reacties

    15 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 12 januari 2006 20:08
      Deze zou ik nooit doen maximaal 6 euri na kosten overhouden! De premies op het schrijven zijn wel laag. Een straddle AEX feb 445 levert na kosten minder dan 13 euri op. Dat betekent boven de 458 en onder de 432 inleveren! High risk; low earnings! 8 jaar geleden kreeg je nog 30 euri voor een redelijke AEX straddle schrijven met een uitoefening binnen 4 weken!
    2. [verwijderd] 13 januari 2006 10:33
      quote:

      Nederdeel schreef:

      Deze zou ik nooit doen maximaal 6 euri na kosten overhouden! De premies op het schrijven zijn wel laag. Een straddle AEX feb 445 levert na kosten minder dan 13 euri op. Dat betekent boven de 458 en onder de 432 inleveren! High risk; low earnings! 8 jaar geleden kreeg je nog 30 euri voor een redelijke AEX straddle schrijven met een uitoefening binnen 4 weken!
      Onthou wel dat de vola's van 8 jaar geleden historisch gezien absurd hoog waren. Asië-crisis, Rusland-crisis, LTCM, camping-hausses en internet-bubbles waren daar toen de basis voor.

      BP
    3. [verwijderd] 13 januari 2006 13:12
      Beste BPut,
      De beweeglijkheid van de AEX was in 97 en 98 zeker niet hoger dan de jaren ervoor. De Azie crisis kwam pas later, evenzo LTCM. Camping hausses bestonden al vanaf 96 en de internet bubbel was een jarenlang fenomeen startend met beursgang Worldonline. In ieder geval was het voorspellen van de AEX 4 weken voor exp. redelijk te doen. Nu lijkt dat toch moeilijker kortom meer risico voor lagere (optie)premie's.
    4. [verwijderd] 13 januari 2006 23:13
      Op het huidige nivo is ook de volgende variant mogelijk , die wel scherp gevolgd moet worden,
      en bij de visie dat tussen de 440 en 445 geexpirererd gaat worden

      Buy call spread 440/442 voor 1.35 buy put spread 445/442 1.65.

      verder naar de expiratie vult de spread zich waardoor een zijde waarschijnlijk voor 2.50 gaat expireren. de kunst is om de andere zijde nog te gelde te maken door deze per poot te sluiten...
      in de aanloop daar naartoe is er namelijk nog altijd waarde aanwezig zelfs in redelijk far out of the money opties...

      en dan op een gegeven moment de te verkopen straddle in de strijd werpen als verzekering voor het bovenstaande, wanneer het meer duidelijk is wat de mogelijk expiratie gaat worden...

      weken van te voren iets optuigen zoals in het artikel blijft toch een gok....
      Hoewel de putspread die Jeery heeft genomen vandaag al kassa was, en dan moet je niet tot de expiratie op meer waarde gaan wachten vind ik..

      De call spread kan waarschijnlijk beter maandag al de vuilnisbak in voor het wisselgeld lijkt het..?.zeker is dit in ieder geval nog niet.....

      Take te money and run....

    5. [verwijderd] 13 januari 2006 23:25
      Overigens is de geschreven straddle 445 nu al een forse schade post geworden..als dat nog maar goed komt..

      Wat dat betreft heeft Jerry helemaal gelijk..expiratie is een strategisch gebeuren en niet de aanschaf van een richting en laat het maar gebeuren..

      ja huilen, builen en schrammen dan...dat zijn geen kinderspelletjes...he Jerry...

      Ik hoop dan ook dat je nog een leuke strategie voor het huidige nivo van de AEX kunt genereren..

    6. [verwijderd] 14 januari 2006 01:38
      quote:

      LiveHard schreef:

      Ik deel de mening van Rieks, als institutioneel belegger (met 1/20 van de te betalen aan/verkoop kosten van een particulier) kan dit een reeele optie zijn, niet voor een particulier.
      Li(e)ve Hard:) Liev is hard. maar je hebt volkomen gelijk. DUS ? van baan veranderen ? In duitsland betalen ze per optie 1.50( wij 3.50) en in La france is het ook heeel wat goedkoper voor de belegger. Jerry heeft mooi praten, Maar ik blijf hem graag lezen. Prettige aanwinst op de IEX -site......m.vr.gr...........haas
    7. [verwijderd] 14 januari 2006 14:33
      Ik snap dat kosten gezeur wel, maar aan de andere kant ook eigenlijk weer niet ..

      als je wat opties heen en weer gooit zeg 5 kopen en dan weer sluiten kost dat 35 euro....
      (mooier is het natuurlijk dat ze geschreven zijn en gratis waardeloos aflopen...dan is het sluiten zelfs gratis...(:>> )

      So what....ten opzichte van de onderliggende waarde is dat misschien maar een paar procent...

      Er zit ook ng een berg administratie voor de broker aan vast, inclusief een eventuele 1e hulp desk, en het genereren van trade statements, het leveren van een data feed en het in de lucht houden van een website en ander ongemak zoals het versturen van aanmaningen en zo.....

      Het merendeel van de klagers handelt waarschijnlijk nog geeen 100 opties oer week, en dan vind ik de huidige tarieven voor hen,nog niet zo slecht...

    8. [verwijderd] 14 januari 2006 16:45
      quote:

      murc schreef:

      So what....ten opzichte van de onderliggende waarde is dat misschien maar een paar procent...
      Dit vind ik dus een totaal irrelevant punt. Transactiekosten behoren niets met de onderliggende waarde te maken te hebben. Beurzen en brokers behoren imho gewoon te kijken naar de kosten die ze maken voor de geleverde service en daar een redelijke marge op te zetten.

      Ik weet niet wat de exacte kosten zijn die gemaakt worden voor een order, maar imho verschillen de (administratieve) kosten nauwelijks met het aantal verhandelde contracten. Ik geloof niet dat 100 contracten verhandelen 10 keer zo duur is als 10 contracten verhandelen.

      Als je kijkt naar de OLW er de kosten daarop baseert dan maak je optie constructies erg oninteressant. Dan stimuleer je deltagokken, terwijl een (time)spread met beperkte winst en verlies mogelijkheden ontmoedigd wordt. De 'vliegende' constructies worden zo helemaal prijzig. Nu weet ik dat deltagokken de standaard is bij de gemiddelde particulier, maar toch, moet je dat bevoorderen? Ik denk dat brokers op de langere termijn beter af zijn als ze wat meer professioneel gedrag zouden stimuleren bij hun klanten. Als ze kennisopbouw en deugdelijk risicomanagement stimuleren.

      Ja, en dan nog geen 100 contracten per week handelen, daar heb je ongetwijfeld gelijk in, ik haal dat gemiddeld per maand nog niet eens. Honderd contracten betekent wel 300 euro kosten, 300 euro keer 50 weken is 15 000 euro per jaar. Er zijn mensen die met beduidend minder rond moeten komen! Ik weet niet wat het gemiddelde belegde vermogen is, maar met dergelijke kosten gaat dat al snel vele procenten zijn die ook weer terugverdiend moeten worden.

      mvg
      Wilco
    9. [verwijderd] 17 januari 2006 08:49
      haas,

      Dank je wel,....:):).
      Waar het mij om gaat is, dat gezien het merendeel van de bezoekers van deze betreffende site niet in de positie verkeerd van een institutioneel belegger, deze strategie (uiteraard rendabel) maar voor een klein deel van de bezoekers hier van toepassing kan zijn....
      Mij is altijd geleerd dat je moet schrijven voor je doelgroep.
    15 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.