Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

M7: Glazener strykes back

Mijn nieuwste aanwinst voor mijn Robeco Fonds is het Amerikaanse Stryker, een bedrijf uit de sector medische technologie. De waardering van Stryker is na de derdekwartaalcijfers behoorlijk naar beneden gekomen.

Beleggers hadden betere cijfers verwacht, maar voor mij was de afstraffing een mooi koopmoment. Het aandeel is nog steeds vrij duur. De waardering is behoorlijk met een koers/winstverhouding (k/w) van twintig voor 2006.

Beleggers schrikken aalleen snel. Eén slecht kwartaal met tegenvallende groei en er volgt een enorme correctie. Dan laat een aandeel als Stryker zich mooi oprapen. Ik betaal voor een verwachte winstgroei van 20% in de komende drie jaar. Het is daarmee een echt groeiaandeel.

Er zijn natuurlijk meer onderliggende factoren die bij zo’n keus meespelen dan alleen maar de waardering en die liggen redelijk voor de hand.

Razendsnelle innovatie
Iedereen wordt steeds ouder en heeft hulpmiddelen nodig, zoals een kunstheup om maar wat te noemen. Binnen farmacie spelen patenten een belangrijke rol en dat geldt ook voor Stryker. De innovatie gaat razendsnel. Voordat een patent verloopt, zijn er al nieuwe modellen op de markt. Een kunstheup is een kunstheup?

Niets is minder waar. Een heupprothese uit 1965 is niet te vergelijken met een uit 2005. Ze gaan bovendien veel langer mee. In het verleden had een kunstheup een levensduur van vijftien jaar, nu is dat beduidend langer. Daardoor kunnen ze ook op jongere leeftijd worden geplaatst.

Een andere switch die ik gemaakt heb, is dat ik recent een deel van mijn overweging in Amerikaanse banken als Citigroup en Bank of America heb overgebracht naar JP Morgan Chase. Die bank is nóg goedkoper dan de andere Amerikaanse grootbanken. Het verhaal is eigenlijk simpel.

Golden boy
JP Morgan Chase is een echt waardeaandeel dat een hoog dividendrendement en een goede cashflow heeft. Bovendien moet er nog een begin worden gemaakt met het behalen van synergievoordelen uit de overname van Bank One en zijn verdere kostenbesparingen mogelijk op overzienbare termijn mogelijk.

Ze hebben bovendien Jamie Dimon, de golden boy of US banking weggehaald bij Citigroup. De Amerikaanse bankensector is gefragmenteerd. De regionale banken hebben een k/w van dertien, de grote zakenbanken een van tien. Die cijfers laten ook zien waarom ze niet geïnteresseerd zijn in een overname van hun Europese collega’s.

ABN Amro betaalt voor Banca Antonveneta 26,5 keer de winst. Of Amerikanen daar happig op zijn? Bovendien worden Amerikaanse overnames meestal voor een aanzienlijk deel gefinancierd met aandelen. Aandeelhouders van Europese banken zien er meestal niet veel in om uitbetaald te worden in Amerikaanse aandelen.

Bernanke
Tot slot nog een woord over de komende Fed-voorzitter Ben Bernanke. Joop Bresser was niet onverdeeld enthousiast over zijn benoeming (zie M7: Ben van de Fed). Ik kan moeilijk vooraf een oordeel vellen. Opvallend is wel dat hij de Japan-crisis vergelijkt met de krach die de VS in 1929 kende en de Great Depression die in de jaren dertig volgde.

Volgens Bernanke hebben beide landen hetzelfde meegemaakt. Die vergelijking gaat mank, omdat de recessie via verschillende deuren binnenkwam. In Japan had een bedrijf bijvoorbeeld grond op de balans met een waarde van honderd. Dit was vijftien jaar later twintig waard, maar de schulden stonden nog op hetzelfde niveau.

Dat betekent dat er vijftien jaar aan schuldafbouw is gedaan. Dat leidde tot een recessie, waarbij niet meer geleend werd. Dat is een heel ander scenario dan in en na 1929. Toen kampten bedrijven ook met hoge schulden. De vraag naar producten nam af, bedrijven dumpten hun producten als een gek om de rente op hun schulden te financieren.

Allergisch
Dat leidde tot sterke prijsdalingen en een recessie. Het Amerikaanse doemscenario is volgens Bernanke op te lossen door monetaire financiering. Dat leidt tot meer vraag en meer leningen. In Japan is dat ook geprobeerd, maar vergeefs. Er werd niet méér, maar juist nog minder geleend. Uiteindelijk moest de overheid de boel daar gaan financieren.

Die visie van Bernanke is van belang voor zijn toekomstig beleid. Als in de VS nu de huizenmarkt instor, dan kiest Bernanke vanuit zijn visie en ervaring voor monetaire financiering. Dat werkt niet, omdat er geen vraag naar leningen zal zijn. Wat dat betreft is het logisch dat Bresser als obligatiebelegger allergisch is voor die strategie.

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop JP Morgan, Stryker
Laatste verkoop HCA (Amerikaanse ziekenhuisketen), Metro
Aantrekkelijke sector

Telecom, gezondheidszorg

Minst aantrekkelijke sector Nutsbedrijven

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Mark Glazener is beheerder van het Robeco Fonds. Glazeners columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Mark Glazener

Auteur:

Mark Glazener beheert sinds september 2003 het Robeco Fonds. In de drie jaar daarvoor was hij hoofd aandelen en beheerder van Rolinco. In die periode was Glazener verantwoordelijk voor de afdeling aandelenbeleggingen, het business plan personeelsbeleid en budgetten en het ontwikkelen van het beleggingsproces. Glazener is al s...

Recente artikelen van Mark Glazener

  1. M7: De bel luidt
  2. M7: Glazener strykes back
  3. M7: Nippon Express

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.