Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Soros en shorts

In plaats van een hele boel woorden op bijzonder nadrukkelijke wijze naast elkaar te zetten en, zoals ze dat 's avonds op de televisie doen, ze ook nog op bijzonder overdreven wijze uit te spreken, zouden we ook kunnen zeggen dat een media-gedreven democratie niet altijd uitblinkt in nuancering.

U vraagt zich af wat dit met hedge funds te maken heeft en als u dat ook inderdaad deed bent u geslaagd voor de test.

Het eerste dat ons gisteren opviel bij de heropening van onze burelen na een lange afwezigheid, was een bericht over George Soros in American Daily.

De werkelijkheid is altijd net iets extremer dan onze verbeelding, zo blijkt telkens weer. En Soros is natuurlijk de Grand Old Man van de hedge fund industrie en bovendien een meer dan respectabele filantroop. Gordon Bishop, de auteur van het betreffende stuk, ziet dat anders.

Soros is een goddeloze reïncarnatie van het kwaad en een Marxist, die Kerry steunt in zijn strijd de vrijheidslievende president Bush te verslaan om de macht in handen te geven van de meest corrupte organisatie ter wereld, de Verenigde Naties, die bovendien nog opgericht zijn met geld uit Amerika.

Keuvelkamers
Goed zult u nu zeggen, dat soort nonsens lees je overal, kijk maar eens in de Keuvelkamers van deze beurssite. Dat klopt, maar de auteur is geen keuvelaar, hij is, zo kondigt American Daily aan, a national award-winning author, historian and syndicated columnist. He is the recipient of 8 Congressional Commendations, 12 National and 15 State Journalism Awards, including New Jersey's first "Journalist-of-the-Year" -- 1986/New Jersey Press Association."

Dus als u denkt dat alleen idioten met dit soort ideeën op de proppen kunnen komen dan vergist u zich. Vooraanstaande auteurs, al dan niet uit New Jersey, kunnen het ook. Iets anders korts. U herinnert zich nog de zo nu en dan weer oplaaiende discussie over het al dan niet uitlenen van aandelen, in het kader van het thema: Oneerbare hedge funds verkrachten uw pensioenportefeuille?

U weet dan ongetwijfeld dat sommige beleggers hun depots blokkeren, zodat hun aandelen niet worden uitgeleend. Nu vernemen wij dat hedge funds dat zelf ook doen. Niet verwonderlijk, maar toch leuk dat dit nu bekend is.Vooral beleggers in convertibele obligaties blokkeren hun posities.

do 2/9 Beter beleggen met opties
wo 8/9 Vijftien aandelen om nu in te handelen
do 16/9 Zin en onzin over hedge funds
za 29/9 Cursus technische analyse
do 30/9 Geld verdienen met futures
za 9/10

Hoe zeldzamer, hoe duurder
Dat is logisch, lijkt ons, want die convertibles worden gearbitreerd en als ze even zoek zijn kan dat veel geld kosten. En convertibele arbitrageurs hebben het dit jaar al zo moeilijk. Bovendien, en dat is natuurlijk de belangrijkste beweegreden, kunnen concurrenten op die manier niet de prijs van de convertibles bederven. Uiteindelijk is dit soort acties vervelend voor de prime brokers, die flink verdienen aan het uitlenen van effecten.

Hierbij geldt de regel: hoe zeldzamer hoe duurder. Prime brokers, en dat zijn de departementen van grote effectenbanken die gespecialiseerd zijn in de hoogwaardige administratieve afhandeling van hedge fund transacties, zijn de afgelopen jaren één van de beste en in sommige gevallen de meest winstgevende divisies van effectenbanken geworden.

En binnen het prime brokerage-gebeuren is het lenen van effecten weer één van de meest lucratieve takken van sport.


Klik hier om te reageren en te discussiëren



Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is vermogensbeheerder in Amsterdam en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michael Kraland

Auteur:

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. Twee gezichten van Mammon
  2. Zeepbel? Geen kunst aan
  3. Recht voor z'n RAB

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.