Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Kopen op de top

Kopen op de top

De financiële markten lijken langzaam maar zeker te herstellen van de eerder opgelopen klappen. De koersen stijgen opnieuw richting records en al het leed lijkt weer van de baan. Lijkt, want achter de schermen zit het wat mij betreft nog steeds niet goed.

De belangrijkste stressindicatoren van het financiële systeem wijzen op onheil (de TED-spread zit in stijgende lijn), terwijl de economie wereldwijd hapert (leidinggevende economische indicatoren zijn in verval). Voeg daarbij een sterke dollar, en je hebt het recept voor meer rampspoed op de beurs.

Dit soort indicatoren zijn belangrijk, maar in feite hoeft u niet eens zo ver te kijken om donkere wolken te zien. De koersen worden immers gevormd door de winst. Hoe hoger de winst, des te hoger een aandeel kan stijgen. Ook hier knelt het schoentje voor de aandelenmarkt.

Kijkt u even naar de volgende grafiek. Het is het verloop van de S&P 500 versus het verloop van de WPA (winst per aandeel) van diezelfde S&P 500, over de afgelopen eeuw, verrekend met inflatie. De zuivere versie, zeg maar.

De S&P 500 versus het verloop van de winst per aandeel van diezelfde S&P 500

 

Wie de lichtgrijze grafiek van de WPA volgt, ziet telkens een afgetekende top in de winstvorming bij de voormalige toppen op de beurs. Met name sinds de jaren negentig tekent dit proces zich steeds beter af. De markttoppen in 2000 en 2007 gingen overduidelijk gepaard met een winstpiek.

Dat is vandaag opnieuw het geval. De WPA voor de S&P 500 piekte boven 100 dollar, waarna de winst opnieuw een sterke duik nam. Iets wat in het verleden ook telkens te zien was. Het hoeft daarom niet te verbazen dat de beurzen sedert 2015 de wind van voren krijgen.

Anders gesteld, een aandachtige belegger riskeert nu geen groot deel van z’n vermogen in aandelen, in de huidige omstandigheden. Beter kunt u even de kat uit de boom kijken. Toch voelt het voor de meeste beleggers alsof de kust veilig is.

Angst en vreugde

En dat heeft niets met bovenstaande financiële logica of economische wetmatigheden te maken, maar alles met instinct. Een mens is een gevoelsdier. Helaas, moet ik in het geval van de financiële markten zeggen.

Want door het emotionele acteren, zorgen onze instincten voor een pervers mechanisme, namelijk dat u wil kopen bij de top en wil verkopen nabij een bodem. Onze instincten zijn immers vanuit onze ontwikkeling gevormd door angst en vreugde.

  • Als de zaken goed gaan, krijgen we een euforisch gevoel. Dat gevoel krijgt u automatisch bij het zien van stijgende koersen. En euforie doet kopen, vraag dat maar eens aan de marketingverantwoordelijke bij u in het bedrijf.
  • Anderzijds, angst doet verkopen. Dalende koersen vormen voor onze instincten een bedreiging (wat als ik straks blut bent) en doen ons vluchten. In deze om te gaan verkopen op de beurs. Want dan is de acute dreiging van de baan.

Gevaar geweken

Dit zijn instincten waar veel mensen zich moeilijk tegen kunnen verzetten, precies omdat ze zo diep in onze genen zitten. Van deze oerinstincten heeft iedere belegger last, zelfs de meeste ervaren handelaars kennen het gevoel.

En vandaag is het overheersende gevoel bij de meeste beleggers dat het acute gevaar geweken is, dus dat er opnieuw gekocht kan worden. Ook het sentiment onder beleggers is terug overwegend positief. Dit is problematisch, gezien de onzekere situatie waarin we momenteel verkeren.

Mijn ervaring zegt dat de meeste beleggers opnieuw beginnen te kopen nabij een top. Voor aandachtige beleggers is het een must om je emoties bij beleggen uit te schakelen, en rationeel te denken.

Minder opwaarts potentieel

Als de markten crashen, verkeren de meeste beleggers in een staat van paniek. Dit was vooral te zien in (na)dagen van de beurscrash van 2008-2009. Iedereen had een belangrijk deel van zijn aandelenportefeuille verkocht. Niemand durfde nog te kopen.

En toch was dat precies wat u had moeten doen in 2009, of in 2010, in 2012, … Maar angst is een uitgesproken gevoel, dat gaat niet zomaar weg. Jaren later, vanaf 2014, merken we pas dat de angst onder de massa beleggers langzaam maar zeker omsloeg.

Vandaag is beleggen weer in. Iedereen wil iets met aandelen. Echter, wie momenteel rationeel tegen de aandelenmarkten aankijkt, die ziet het opwaarts potentieel slinken en de risico’s toenemen. Toch voelen momenteel steeds meer (nieuwe) beleggers zich aangetrokken tot de markten.

Gevoel uitschakelen

Ze voelen het aanzuigende effect van de stijgende koersen, hetgeen hen een gelukzalig euforie, een gevoel van onoverwinnelijkheid, bezorgd. Ze willen weer graag deel uitmaken van de beurs. Het is helaas het onophoudelijke verhaal van de gemiddelde belegger. Kopen op de top, en weer verkopen nabij de bodem.

Het zijn telkens handelingen op basis van emoties en niet vanuit rationeel denken. Want wie er logisch naar kijkt, die ziet steeds hetzelfde: beleggers hollen de winkel massaal uit als de kortingsbordjes uithangen, en staan allemaal bij de ingang te drummen als de hoofdprijzen uitgestald worden.

Wie slim is, en zijn emoties kan wegcijferen, die doet uiteraard exact het omgekeerde. Want het enige succesvolle recept van beleggen is kopen nabij de bodem, en weer verkopen rond de top.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 maart 2016 11:37
    Over bubbelgrafieken gesproken, de grafiek met de winst per aandeel laat wel een heel stijle trend zien. Ik weet zeker dat de lonen die ontwikkeling niet hebben bijgehouden. Dat is de reden waarom de economie blijft kwakkelen. Lonen staan stil, terwijl de bedrijfswinsten sterk oplopen door snijden in de kosten en het betalen van steeds minder belasting. Dat heeft men nog een tijdje kunnen verbergen door meer geld uit te lenen aan de gewone man, maar nu zijn we toch op het punt beland dat er steeds minder mensen zijn die de goederen van het bedrijfsleven kunnen kopen.
  2. forum rang 4 nb 29 maart 2016 12:37
    Het verhaal is waar, iedereen snapt t. Ernaar handelen is moeilijk, dat ervaart eenieder. Kan Nico zich nog herinneren hoe zijn advies luidde?
    In2009 ging het hard naar beneden, soms tot 70%. Tot 2008 ging t lekker. Wie adviseerde te verkopen? Wie schreeuwde dat op radio en Tv? Je wacht altijd te lang.
  3. Met Effekt 29 maart 2016 14:03
    quote:

    RW1984 schreef op 29 maart 2016 11:37:

    Over bubbelgrafieken gesproken, de grafiek met de winst per aandeel laat wel een heel stijle trend zien. Ik weet zeker dat de lonen die ontwikkeling niet hebben bijgehouden. Dat is de reden waarom de economie blijft kwakkelen. Lonen staan stil, terwijl de bedrijfswinsten sterk oplopen door snijden in de kosten en het betalen van steeds minder belasting. Dat heeft men nog een tijdje kunnen verbergen door meer geld uit te lenen aan de gewone man, maar nu zijn we toch op het punt beland dat er steeds minder mensen zijn die de goederen van het bedrijfsleven kunnen kopen.
    Als je echt iets uit de grafiek wilt lezen dan moet de y-as logaritmisch zijn. 10$ op 20$ is immers iets heel anders dan 10$ op 100$.
    Wat je ook niet in deze grafiek leest is de obligatie rente. Met zoals nu een lage rente is het een ander verhaal dan in 1980 toen de rente meer dan 10% was.
    Kortom een complexe zaak als beurskoersen proberen te verklaren vanuit slecht een variabele (EPS) is naief.

    Enne die gewone man die niets zou kunnen kopen. Behalve huizen zijn veel spullen juist goedkoper dan 10, 20 jaar geleden: eten, kleding, electronica, reizen, autos (duur maar gaan veel langer mee), enz.
    Daarnaast wonen in China en India 3 miljard mensen die nog ver weg zijn van ons welvaartsniveau. Dat er dan 17 miljoen Nederlanders minder kopen valt niet op.
  4. forum rang 8 objectief 30 maart 2016 12:39
    Verkopen op hoge koersen..ja, maar zijn ze wel hoog?? m.i. niet want bij deze lage rente horen nog veel hogere koersen.
    N.P. ziet in de hogere $ een probleem, maar onze AEX stijgt juist bij een hogere $..snap deze redenatie niet.
    Verder heb ik niet het idee dat er massaal in aandelen gestapt wordt, maar dat men juist voorzichtig is.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.