Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Volg de dollar

Beurscrisis komt door sterke dollar.

Terwijl ik deze column schrijf openen de Europese beurzen de nieuwe beursweek wederom met flinke verliezen. Er lijkt geen week meer voorbij te gaan, of de koersen kelderen. Vorige week werden er opnieuw verliezen van 3 tot 6% opgetekend voor de belangrijkste indices. Dit telt op.

De grootste markt van Europa, Duitsland, staar inmiddels op een min van 16% in 2016. Maar ook elders gaat het van kwaad naar erger: in de Verenigde Staten staan de tellers inmiddels ook op dubbelcijferige verliezen, terwijl in Azië de ravage nog groter is:

  • China leverde al ruim 20% aan waarde in dit jaar
  • In Japan, waar de Bank of Japan recent een negatieve rente installeerde, komt er amper beweging in de koersen

Het is kommer en kwel op de markten. Analisten vallen tegenwoordig over elkaar heen met verklaringen voor de beurscrisis. De ene schuift de schuld op de prijsdaling van olie, terwijl anderen weer met een vinger wijzen naar China. En uiteraard, alle deze analyses houden wel in bepaalde mate steek.

Olie dempt resultaten

Olieaandelen wegen op de markten: ze vertegenwoordigen een belangrijk deel van de beursindices. De oliebedrijven zitten in de hoek waar de klappen vallen, wat zowel op omzet- en winstvlak de nodige impact heeft. Dit weegt nu al door op de gemiddelde resultaten van de markten.

Op de volgende grafiek kunt u zien wat de rendementen waren van de S&P 500 met en zonder energiesector.

Grafiek S&P 500 en energiesector
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zonder energie als component van de S&P 500 zou er afgelopen jaar nog wat groei gerealiseerd zijn, maar met energie oogt het totale plaatje somber. En dit kan in de komende maanden nog doorzetten, want de olieprijs blijft historisch laag.

Aan de huidige prijs van circa 30 dollar per vat is een belangrijk deel van deze industrie niet meer rendabel. Het is dan ook wachten op de eerste faling in de sector. Tot die tijd blijft energie wegen op de markten.

Chinese valutadruk

Ook voor wat betreft China is de insteek correct. De Chinese autoriteiten zijn begonnen aan een reeks van devaluaties van de yuan, en dit weegt door op de internationale markten.

Om hun munt te devalueren moeten de Chinezen flink in hun muntreserves tasten. Oftewel, er moeten heel wat activa in de open markt verkocht worden. Deze valutadruk straalt af op de overige markten, waaronder aandelen.

Toch ligt aan beide negatieve onderdelen een andere factor ten grondslag: de sterke dollar.

Dollar is té sterk

Olie kwam eerder onder druk door de sterke dollar. Dit zette alle spelers op scherp, waardoor er niet minder maar meer olie naar de markten kwam. De olielanden willen hun inkomsten immers op peil houden, nu de olie te sterk wordt.

En ook in China ligt de sterke dollar aan de basis van de devaluatie. Door de eerdere koppeling met de dollar werd de yuan niet meer competitief, met alle gevolgen van dien voor de Chinese export, nog steeds een belangrijke component van het Chinese bbp.

En zo zorgt de sterke dollar nog wel voor meer onbalans in het financiële systeem. Niet alleen olie stond onder druk, de meeste grondstofprijzen gingen door het putje. Dit zette dan weer de hele kredietmarkt op stelten, want al de uitstaande obligaties van de grondstofbedrijven zijn plots verdacht.

Dit zorgt dan weer voor hogere spreads in de obligatiemarkten, wat weegt op de banken die dit schuldpapier financieren. En dit schuldpapier werd steeds meer in Amerikaanse dollars geboekt, waardoor de schuldenlast nog zwaarder werd. Zo gaat het domino-effect steeds verder.

Grafiek Amerikaanse dollar
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Oplossing nabij

Er is maar een uitweg van deze ellende: een lagere dollar. Zoals u op de bovenstaande grafiek kunt zien, liep de dollar in de voorbije jaren sterk op ten opzichte van de belangrijkste tegenpolen, zijnde de euro, de yen, …

Maar toch is er licht aan het einde van deze tunnel, want het blijkt dat het niveau van 100 voor de USD-index een stevige weerstand vormt. Bovendien beginnen de gemiddeldes uit te vlakken. Met name het 200-daags gemiddelde is neutraal geworden, wat belangrijk is voor de trend.

Wat we nu idealiter willen zien is dat de dollar steeds meer onder het 200-daags gemiddelde postvat, wat het begin van een daling van de dollar kan inluiden. Natuurlijk, als de dollar opnieuw tegen de weerstand van 100 gaat inbeuken, en mogelijk hierdoor uitbreekt, dan is het hek van de dam op de financiële markten.

De koersravage van vandaag zal dan slechts een voorproefje blijken.

Cash en grondstoffen

Ik denk dat de dollar binnenkort eerder kan verzwakken, dan in kracht gaat toenemen. Ben ik hier absoluut zeker van? Helaas kan je in dit soort markten nooit helemaal zeker van iets zijn, en moet je altijd rekening houden met een tegenovergestelde uitkomst.

Daarom blijft het aangewezen dat beleggers zich positioneren in afgestrafte marktonderdelen, zoals de grondstoffen, maar ook een riante cashpositie aanhouden In dit klimaat moet u flexibel opgesteld zijn met een portefeuille. De optionaliteit van cash is vandaag een must! 


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.