Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hoeveel rendement behaalde u?

Marcel Tak: Hoeveel rendement behaalde u in 2015?

Het jaar is bijna voorbij. Tijd om vooruit te blikken op 2016? Misschien, maar eerst moeten we laten doordringen wat er in 2015 is gebeurd. Daar kunt u natuurlijk uitgebreid over filosoferen.

Over Griekenland, de Fed die de rente uiteindelijk heeft verhoogd, de ECB die de monetaire teugels juist steeds verder liet vieren. En natuurlijk over de grondstoffenprijzen, die in een uitzichtloze prijsval geraakten.

Met als gevolg dat bedrijven als Royal Dutch Shell en Arcelor Mittal tientallen procenten in koers daalden. U zult de bespiegelingen allemaal terug kunnen lezen in de media. Er is echter maar één terugblik die voor u als belegger relevant is: het rendement op uw beleggingsportefeuille.

Harde beoordelaar

Is het net als vorig jaar weer een mooie plus, of moet u (wederom?) een flink verlies incasseren. Koos u voor het op het oog dividendgulle Delta Lloyd of voor het weer helemaal opgekrabbelde ING? Zo'n keuze maakte nogal uit in rendement.

Hoe dan ook, uw rendement is de harde beoordelaar van uw opereren in de financiële markten. Onverbiddelijk ziet u of u geslaagd bent in uw missie en door succesvol handelen, of geluk, vermogensgroei tot stand heeft gebracht.

Maar mogelijk moest u door een opeenstapeling van foute keuzes, of pech, een dikke min incasseren. Mijn Index20+ portefeuille, waarin meer dan 20 ETF's zijn opgenomen als tegenhanger van Fonds 40, schommelt rond een rendement van 2%, terwijl het dit jaar op een plus van meer dan 10% heeft gestaan.

Achter op actief

Maar belangrijker, ik sta ruim 3% in rendement achter bij de IEX Fonds 40, samengesteld uit actief beheerde beleggingsfondsen. Mijn overtuiging dat passief beleggen via aan indices gerelateerde fondsen superieur is, heeft een flinke knauw gekregen.

Overigens zonder dat ik mijn passieve geloof ben kwijtgeraakt. Mijn Handelende Tak portefeuille staat op een plus van 3%. Het rendementspercentage wordt iets vertekend omdat rente- en dividendinkomsten nog niet in de portefeuille zijn meegenomen.

Misschien neem ik volgend jaar fondsen op die in hun rendement uitsluitend afhankelijk zijn van koersstijging en geen tussentijdse betalingen genereren. Bovendien zijn achtergestelde obligaties niet meer een topbelegging als we uiteindelijk toch een rentestijging gaan zien.

Goed van pas

Zo mijmeren we er wat op los als de harde rendementsfeiten onder ogen komen. Dat was ook het geval bij een lezer, die mij berichte dat zijn adviseur hem voorrekende dat hij op zijn portefeuille vanaf half december 2014 tot nu een rendement had behaald van precies +3,98%.

Dat is helemaal niet slecht, met al die hectische momenten op de financiële markten. De gelukkige belegger rekende de vrolijke cijfers nog eens rustig na. In totaal heeft hij 12.500 euro gestort.

Een gerealiseerd rendement van 3,98% betekent logischerwijs dat de portefeuille nu een waarde zou moeten hebben van 12.997,50 euro. Een leuke winst van bijna 500 euro die goed van pas komt tijdens de feestdagen.

Rendement deelperiodes

Nadere bestudering van zijn rekening leerde hem dat de portefeuille slechts een waarde van 11.517 euro heeft, een verlies van 983 euro, ofwel -7,9%. Op jaarbasis, rekening houdend met de verschillende stortingen tussentijds, was het rendement zelfs -12,9%.

Pfff, dat is pas een bittere tegenvaller! Natuurlijk vraagt de lezer om uitleg aan zijn adviseur. Hoe kan worden aangegeven dat er een positief rendement is behaald, als het vermogen bijna 1.000 euro achteruit is gekacheld?

Robeco, want om deze adviseur/beheerder gaat het, geeft uitgebreid antwoord. Om het rendement van de portefeuille te berekenen worden niet begin en eindbedragen met elkaar vergeleken, maar gaat het om het rendement over verschillende deelperiodes.

Berekening rendement

Een deelperiode ontstaat wanneer er een mutatie op de rekening plaatsvindt. Dit is de Time Weighted Return-methode. Het volgende voorbeeld verduidelijkt de wijze van berekening volgens deze methode.

  1. Stel op 31 december 2014 heeft u 5.000 euro op uw rekening dat volledig is belegd in Fonds A.
  2. Op 30 september 2015 heeft het fonds een rendement van 8%, zodat de waarde van uw portefeuille is opgelopen tot 5.400 euro.
  3. U heeft op 30 september 2015 een extra bedrag ter beschikking van 15.000 euro en, vanwege de goede fondsprestatie, koopt u daarvoor opnieuw Fonds A.
  4. Helaas gaat het nu minder goed en loopt het fondsrendement terug met 3%. De waarde van uw portefeuille, na de storting op 30 september 2015 nog gelijk aan 20.400 euro, is afgenomen naar 19.788 euro.
  5. U heeft feitelijk, ten opzichte van de totale storing van 20.000 euro, een verlies geleden van 222 euro, ofwel 1,1%.
  6. Echter de TWR-berekening laat zien dat er tot en met september een rendement is behaald van 8%, met nadien een terugval van 3%. Het portefeuillerendement volgens deze methode komt daarmee uit op 2,6% (= 1,08 * 0,97 - 1). Dit percentage geeft beter de fondsprestatie, maar natuurlijk niet de portefeuilleprestatie weer.

Aangepaste weergave

Robeco is open over deze methode van berekening (het staat uitgelegd op de website), maar erkent dat het verwarring geeft bij de belegger. Daarom antwoordde de vermogensbeheerder op de klacht van de lezer als volgt.

"U bent niet alleen met uw opmerking hierover. Wij hebben deze signalen eerder ontvangen en ik kan u bevestigen dat wij op 29 december 2015 de weergave op Mijn Robeco zullen aanpassen."

De lezer antwoordde Robeco daarop ad rem: "We zijn bijna op 29 december dus ik verwacht wel dat we die 3,98% voor het hele jaar gaan halen toch?" Of dat met de huidige beurs nog gaat lukken, is zeer de vraag.

Welk rendement u volgens welke methode dan ook in 2015 heeft gemaakt, ik wens u voor 2016 in ieder geval een gezond maar zeker ook rendementsvol jaar toe.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2015 16:42
    Met zitten bljven in een aandelenportefeuille die ik jaren geleden met zorg heb samengesteld, heb ik in 2015 incl. dividend een rendement gescoord in de dubbele cijfers. Daarbovenop een klapper door in te gaan op een onderhands bod op een incourant aandeel, dat ik ooit voor het dividendrendement heb gekocht.
    M.a.w.: zitten blijven en lange ritten maken LOONT.
  2. [verwijderd] 18 december 2015 16:47
    quote:

    shewolf schreef op 18 december 2015 16:42:

    Met zitten bljven in een aandelenportefeuille die ik jaren geleden met zorg heb samengesteld, heb ik in 2015 incl. dividend een rendement gescoord in de dubbele cijfers. Daarbovenop een klapper door in te gaan op een onderhands bod op een incourant aandeel, dat ik ooit voor het dividendrendement heb gekocht.
    M.a.w.: zitten blijven en lange ritten maken LOONT.
    Waar haalt je dit jaar de meeste winst?

    Bij mij is dit ING, Boskalis, Randstad, TKH, GrandVision, USG People, Lotus Bakeries, Ageas, Axa, NN group, KBC en CFE.
  3. Heupie van Salland 18 december 2015 19:56
    quote:

    Marty.mcFly schreef op 18 december 2015 11:39:

    Ik sta circa +40% voor het jaar, grotendeels nog belegd. En veel geleerd weer, ook niet onbelangrijk.
    Erg geloofwaardig die 40%. Onomstotelijk knap als iemand vooraf zegt wat en hoe en 't dan 40% waarmaakt. Bij het vermogen verdelen b.v. spaar, deposito's , oblies, ETF's, aandelen en derivaten lukt dat geen mens, dus bij deze ben jij een échte goeroe. Ik haalde met zelf beleggen 4,7%, bij Alex vermogensbeheer 1%, en de rest staat geparkeerd tegen 0,8%. Dus als jij een lezing ofzo geeft graag een uitnodiging.
  4. [verwijderd] 19 december 2015 11:56
    ik stond voor de augustusdip nog op 10% winst. Nu heb ik inmiddels een verlies van 12,5%. Ik denk niet dat ik dit verlies voor eind dit jaar kan wegwerken. Hopelijk breng ik het verlies met een beetje geluk terug tot ca. 10%.
    Ik las over de nieuwe belastingplannen van deze regering vwb box 3. Sparen kent daarbij een fictief rendement van 1,63% en beleggen 5,5%. Mijn vraag is hoe ze aan deze percentages komen. Als ik mijn eigen portefeuille dus naga dan heb ik eind dit jaar zo'n 10% verlies. Maar 5,5% rendement op beleggen haal ik dit jaar zeker niet meer. En als ik dan nog in aanmerking neem dat er waarschijnlijk (vanuit Europa) nog een extra belasting (transactietax) komt op de handel in effecten, dan denk ik dat de kleine belegger er beter maar mee kan ophouden. En zijn/haar geld in een sok stoppen lijkt dan de beste manier om nog iets over te kunnen houden.
  5. [verwijderd] 19 december 2015 12:03
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 19 december 2015 11:56:

    ik stond voor de augustusdip nog op 10% winst. Nu heb ik inmiddels een verlies van 12,5%. Ik denk niet dat ik dit verlies voor eind dit jaar kan wegwerken. Hopelijk breng ik het verlies met een beetje geluk terug tot ca. 10%.
    Ik las over de nieuwe belastingplannen van deze regering vwb box 3. Sparen kent daarbij een fictief rendement van 1,63% en beleggen 5,5%. Mijn vraag is hoe ze aan deze percentages komen. Als ik mijn eigen portefeuille dus naga dan heb ik eind dit jaar zo'n 10% verlies. Maar 5,5% rendement op beleggen haal ik dit jaar zeker niet meer. En als ik dan nog in aanmerking neem dat er waarschijnlijk (vanuit Europa) nog een extra belasting (transactietax) komt op de handel in effecten, dan denk ik dat de kleine belegger er beter maar mee kan ophouden. En zijn/haar geld in een sok stoppen lijkt dan de beste manier om nog iets over te kunnen houden.
    Mijn rendement op aandelen bedraagt winners en losers together in 2015 in totaal bijna 20%.
  6. [verwijderd] 19 december 2015 14:38
    quote:

    shewolf schreef op 18 december 2015 16:42:

    Met zitten bljven in een aandelenportefeuille die ik jaren geleden met zorg heb samengesteld, heb ik in 2015 incl. dividend een rendement gescoord in de dubbele cijfers. Daarbovenop een klapper door in te gaan op een onderhands bod op een incourant aandeel, dat ik ooit voor het dividendrendement heb gekocht.
    M.a.w.: zitten blijven en lange ritten maken LOONT.
    En welk risico heeft u gelopen?
  7. [verwijderd] 19 december 2015 15:12
    quote:

    Richard64 schreef op 19 december 2015 14:41:

    Leuk al die verhalen over het behaalde rendement. Zonder kennis van het bijbehorende risico zegt het mij weinig. Voorts ben ik benieuwd of de mensen die hoge rendementen halen dit jaar in jaar uit kunnen.
    wat mij hier opvalt dat iedereen altijd maar belegd moet zijn. volgens mij is timing een veel grotere factor.
    heb vorig jaar BAM gekocht gemiddeld met opties schrijven voor een aankoop 1,65 en in april verkocht voor 4,25
    zit ik was in bam gestapt omdat de cijfer gewoon klopte en er veel negatief nieuws in de koers verwerkt was eigen vermogen was hoger dan de koers dus risico was beperkt mijn inziens. je moet een lange adem hebben en een goeie strategie hebben. Na april ben ik verder nog niet in aandelen gestapt omdat ik de koersen op dit moment te veel bewegen en dan is timing erg lastig, doe nl niet aan daghandel. mijn horizon is meestal minstens een jaar als ik aandelen koop. ik heb er nu wel een paar op het oog waar ik opzicht op wil instappen maar verwacht zelf dat de beurs de komende maanden nog wel een stuk lager kan. ik verwacht zelfs een AEX van 350 in 2016.
    het rendement van afgelopen jaar geeft mij genoeg tijd om te wachten, je moet trouwens ook leuke dingen met je verdiende geld doen anders heb je er nog geen plezier van.
  8. [verwijderd] 19 december 2015 15:38
    14.54%

    Met een europese aandelen portefeuille met wisselende samenstelling, bij elke kwartaal overgang heb ik een beperkt aantal wissels uitgevoerd.

    Ik heb hoofdzakelijk belegd in midcap aandelen, met een hoge profitability, lage p/e, redelijk tot goed gespreid, met een hoger dan gemiddeld dividend en een laag risico.

    Mijn favoriete aandelen van dit jaar

    BIC
    Viscofan
    Sky
    Fuchs Petrolul
    ProSiebenSat1.
    easyJet
    MARR
    Recordati
    Red Eléctrica
    Inmarsat

    De keuzen heb ik elk kwartaal van te voren gerapporteerd in het BCE15 draadje, net als 39 anderen trouwens.
  9. [verwijderd] 19 december 2015 18:18
    quote:

    Mr_Baldy schreef op 19 december 2015 15:12:

    [...]

    wat mij hier opvalt dat iedereen altijd maar belegd moet zijn. volgens mij is timing een veel grotere factor.
    heb vorig jaar BAM gekocht gemiddeld met opties schrijven voor een aankoop 1,65 en in april verkocht voor 4,25
    zit ik was in bam gestapt omdat de cijfer gewoon klopte en er veel negatief nieuws in de koers verwerkt was eigen vermogen was hoger dan de koers dus risico was beperkt mijn inziens. je moet een lange adem hebben en een goeie strategie hebben. Na april ben ik verder nog niet in aandelen gestapt omdat ik de koersen op dit moment te veel bewegen en dan is timing erg lastig, doe nl niet aan daghandel. mijn horizon is meestal minstens een jaar als ik aandelen koop. ik heb er nu wel een paar op het oog waar ik opzicht op wil instappen maar verwacht zelf dat de beurs de komende maanden nog wel een stuk lager kan. ik verwacht zelfs een AEX van 350 in 2016.
    het rendement van afgelopen jaar geeft mij genoeg tijd om te wachten, je moet trouwens ook leuke dingen met je verdiende geld doen anders heb je er nog geen plezier van.
    Timing is zeker een factor. Het blijkt in praktijk op lange termijn echter bijna ondoenlijk om hiermee de markt te verslaan. Eén voorbeeld van een succesvolle transactie is leuk, maar het zegt weinig. Bent u in staat om over een lange termijn de markt significant te verslaan met uw timingstrategie?
  10. Heupie van Salland 19 december 2015 23:15
    quote:

    Bloom schreef op 19 december 2015 15:38:

    14.54%

    Met een europese aandelen portefeuille met wisselende samenstelling, bij elke kwartaal overgang heb ik een beperkt aantal wissels uitgevoerd.

    Ik heb hoofdzakelijk belegd in midcap aandelen, met een hoge profitability, lage p/e, redelijk tot goed gespreid, met een hoger dan gemiddeld dividend en een laag risico.

    Mijn favoriete aandelen van dit jaar

    BIC
    Viscofan
    Sky
    Fuchs Petrolul
    ProSiebenSat1.
    easyJet
    MARR
    Recordati
    Red Eléctrica
    Inmarsat

    De keuzen heb ik elk kwartaal van te voren gerapporteerd in het BCE15 draadje, net als 39 anderen trouwens.
    Dit is concreet. Vele reacties zijn ikke, dikke ikke, zie mij eens en jij kunt er niets van, ego hier en gelijkhaler daar. Jammer, van zo'n mooi platform.
  11. J.Me 20 december 2015 10:43
    Mijn YTD-rendement is 0,79% en daar mag ik mee in mijn handen knijpen. Ik ben gered door het dividend en de USD/EUR-koers.

    Een grote verliespost is iShares Em Mkts Dividend UCITS ETF. Die was in Londen genoteerd (GBP), maar is onlangs verhuisd naar Wall Street (USD). Het moment vind ik verre van ideaal. Daar komt bij dat de koers van dit fonds in de afgelopen jaren al flink gedaald was en ik steeds heb bijgekocht (gem. verlies: -20%). Het is mijn grootste positie. Nu vrees ik dat als de ETF stijgt, die stijging wel eens door de USD/EUR-koers ongedaan kan worden gemaakt en ik met verlies blijf zitten.

    Mijn beste beslissing dit jaar was PSEC (met een klein verlies) verkopen.

    Mijn huidige portefeuille bestaat uit:

    ETF's:
    - iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF (8,29%)
    - iShares STOXX Select Div 30 UCITS ETF (4,91%)
    - iShares MSCI Em Markets UCITS ETF DIST (8,64%)
    - iShares Em Mkts Dividend UCITS ETF (USD) (14,31%)

    Losse aandelen:
    - Ahold (9,67%)
    - Kas Bank (4,67%)
    - Siemens AG (4,82%)
    - Royal Dutch Shell -A- (8,07%)

    BDC's:
    - Main Street Capital Corp (12,76%)
    - Hercules Technology Growth Capital Inc (8,71%)
    - TCP Capital Corp (6,92%)
    - FS Investment Corp (7,25%)
  12. [verwijderd] 20 december 2015 12:25
    quote:

    Richard64 schreef op 19 december 2015 18:18:

    [...]

    Timing is zeker een factor. Het blijkt in praktijk op lange termijn echter bijna ondoenlijk om hiermee de markt te verslaan. Eén voorbeeld van een succesvolle transactie is leuk, maar het zegt weinig. Bent u in staat om over een lange termijn de markt significant te verslaan met uw timingstrategie?
    afgelopen 8 jaar 4x transactie gedaan alle 4 meer dan 100% gehaald, Eerst eerst met aegon, daarna met TomTom
    met postNL en laatste met BAM. dit rendement is wel behaal door ook opties te schrijven bv put als koers verder daalde en calls wanneer ik er al van plan was om afscheid te gaan nemen. voor mij heeft het geen zin om dagen dag uit te handelen, begonnen met 20 K uiteindelijk iets meer dan 350 K geworden huis is nu afgelost en heb nog 100K achter de hand en wacht nu weer een instap moment ergens in 2016 of misschien nog wel later.
    chinezen gaan ook weer devalueren dus zal hier de nodige onrust gaan geven zie volgens jaar de AEX nog wel de 350 aan tikken en dan is het misschien weer de moeite waard om naar een aandeel te kijken wat te veel is afgestraft. Dividend kijk ik niet want dat is uiteindelijk toch een sigaar uit eigen doos dus dat men hier altijd zo lyrisch over is heb ik nooit gesnapt.
  13. [verwijderd] 20 december 2015 18:28
    quote:

    Mr_Baldy schreef op 20 december 2015 12:25:

    [...]

    afgelopen 8 jaar 4x transactie gedaan alle 4 meer dan 100% gehaald, Eerst eerst met aegon, daarna met TomTom
    met postNL en laatste met BAM. dit rendement is wel behaal door ook opties te schrijven bv put als koers verder daalde en calls wanneer ik er al van plan was om afscheid te gaan nemen. voor mij heeft het geen zin om dagen dag uit te handelen, begonnen met 20 K uiteindelijk iets meer dan 350 K geworden huis is nu afgelost en heb nog 100K achter de hand en wacht nu weer een instap moment ergens in 2016 of misschien nog wel later.
    chinezen gaan ook weer devalueren dus zal hier de nodige onrust gaan geven zie volgens jaar de AEX nog wel de 350 aan tikken en dan is het misschien weer de moeite waard om naar een aandeel te kijken wat te veel is afgestraft. Dividend kijk ik niet want dat is uiteindelijk toch een sigaar uit eigen doos dus dat men hier altijd zo lyrisch over is heb ik nooit gesnapt.
    Dus in de laatste 8 jaar 4 transacties gedaan en een rendement van 1750% over deze periode? En steeds met 1 soort aandeel in portefeuille? U BENT EEN SUPERBELEGGER! INDIEN U VOLGEND JAAR WEER EEN INTERESSANT AANDEEL OP HET OOG HEBT, HOUD IK MIJ AANBEVOLEN.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.