Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

De invloed van zelfvertrouwen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Guido Baltussen

Auteur:

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 november 2015 23:27
    het plaatje is vanaf 2000 niet echt een standaard periode. bovendien moet je het vergelijken met peers, bijvoorbeeld beleggers. Daarnaast is een onderverdeling tussen de typen bestuurders gewenst.
    Hebben de voorzichtige bestuurders een beter trackrecord hier?

    Nu is alleen het inleidend plaatje en ontbreekt overtuigend bewijs. Maar aangezien ik nog nooit antwoord op (serieuze) opmerkingen heb gehad verwacht ik dat ook dit keer niet.
    Wel jammer, leuke invalshoek waar zeker beleggingswinst valt te behalen.

    de bos
  2. [verwijderd] 4 november 2015 11:16
    Mensen met te veel zelfvertrouwen? Nooit van gehoord...

    Interessant stuk. Echter loert het risico van oversimplificatie als we een kwantitatieve studie (statistiek => kansberekening) en een kwalitatieve studie (gedragspsychologie) verenigen.

    @Bos stelt terecht dat het psychologische profiel uitmaakt. Hoe introvert/extravert is de bestuurder (extraverte personen hebben eerder de neiging 'voor zichzelf uit' te spreken). En natuurlijk risicotolerantie - risiconemers zijn vaker ondernemers, maar niet altijd typologie bestuurder. Hoge risicotolerantie = lage dreigingsperceptie, en hierin loert zelfoverschatting.

    Maar om (als belegger) deze analyse te kunnen doen moet ik aannames doen. Een snel pratende bestuurder, goed met woorden, neiging om anderen te onderbreken, die niet altijd even goed luistert (naar bijv vragen journo's), is *waarschijnlijk* extravert. De topman met motor heeft *waarschijnlijk* een hogere risicotolerantie, dan eentje in een Volvo.

    Dan moeten we ook niet vergeten dat eenieders zelfvertrouwen (snijvlak zelfoverschatting/kunde) proportioneel groeit met het aantal succesvolle ervaringen met risicogebonden activiteiten. Zelfs als risico's constant blijven.

    Zelf heb ik wel een stelregel;
    Iemand die zichzelf vaak in cijfers uitdrukt en hierin denkt in 'vergelijkende' en 'urgente' termen (t.o.v. de buitenwereld) loopt een groter risico op zelfoverschatting (voortkomende uit drift).
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.