Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Economische verzuring

Er is meer groei nodig om het globale financiële systeem overeind te houden.

De financiële markten werden in de voorbije maanden opgeschrikt door een stevige koerscorrectie. De reden voor de plotse daling was het monetaire tegengas uit Europa en China, waardoor de Amerikaanse dollar verder aantrok, met alle gevolgen van dien.

Een andere reden voor de beurscorrectie was het plotse besef onder beleggers dat de mondiale economische groei toch niet meer zo snel vooruit gaat als ze eerder hadden ingecalculeerd. Met name de tegenvallende economische cijfers uit China waren voor veel beleggers een doorn in het oog. De bbp-groei kwam uit onder 7 %.

Wat er zo slecht aan is? Dat kan ik ook maar moeilijk vatten. Deze Chinese groei is niet enkel procentueel gezien een veelvoud van de Westerse tegenhangers (Amerika, Europa), maar ook in nominale termen draait China vandaag meer omzet dan enkele jaren terug, toen het land een jaarlijkse groei van 12% optekende.

Meer groei nodig

In alle opzichten gaat China er dus op vooruit. Maar daar zit het probleem volgens mij niet. Het echte probleem is dat er nog meer groei nodig is om het globale financiële systeem overeind te houden. De jaarlijkse gezamenlijke toename van het bbp is te laag om de globale economische machine soepel te laten draaien.

Zoals gezegd is de economische expansie in China, de groeimotor van de wereld, minder explosief, maar ook in andere belangrijke handelsblokken draait de economie maar mondjesmaat. In de Verenigde Staten heeft men moeite om vast te klampen aan de verplichte 2%-groei, terwijl Europa nog altijd balanceert tussen groei en krimp.

Het hoeft niemand te verbazen dat de centrale bankiers wereldwijd graag inflatie willen opkrikken, dan is tenminste de expansie van het bbp gewaarborgd. Maar helaas lijkt dit ook maar niet te lukken. Overal op de planeet zakt het inflatiepeil weg en vrezen de financiële waarnemers deflatie.

Economische verzuring

Het zijn allemaal tekenen van – wat ik noem – economische verzuring. De globale economie groeit nog wel, maar het wordt steeds moeilijker om de doelstellingen te bereiken. Het is zoals een hardloper die op een gegeven ogenblik het punt van verzuring in de spieren bereikt.

De beweging is er dan nog wel, maar er zit geen kracht meer achter de beweging. De loper loopt dan als het ware verder op het momentum, een soort van automatische piloot, tot ook dit momentum stilvalt. Meestal veroorzaakt door acute krampen.

Het moment van economische verzuring hebben we al bereikt, en we zien zelfs krampen optreden in het financiële systeem. Daarvoor hoeft u maar te kijken naar de substantieel toegenomen stress in de kredietmarkten. Alle betrokken partijen wantrouwen mekaar steeds meer:

  • beleggers vertrouwen bedrijven niet
  • beleggers vertrouwen beleggers niet
  • banken vertrouwen beleggers niet
  • banken vertrouwen banken niet
  • ...

Recept voor kredietcrisis

Hieronder ziet u bijvoorbeeld de nieuwste data van de BIS (Bank of International Settlements) in een grafiek gegoten door Business Insider. De leningen aan banken onderling kenden in de grootste daling in het voorbije kwartaal sinds 2009!

 Grootste daling leningen aan banken onderling sinds 2009

 

Banken vertrouwen banken niet meer. Klinkt bekend in de oren? Inderdaad, het was het recept voor de kredietcrisis van 2008. Dit zijn de financiële krampen in het systeem die optreden wanneer er sprake is van economische verzuring.

En de verzuring dringt nu langzaam maar zeker door naar alle onderdelen: bedrijven, overheden, particulieren, investeerders, organisaties, ... Net zoals bij hardlopers is er dan een simpele remedie tegen verzuring: op adem komen en rust inlassen. Zo simpel kan het zijn, ook voor de economie.

In blessuretijd

Er zou ruimte gecreëerd moeten worden om een nieuw plateau te vormen, vanwaar een nieuw momentum opgebouwd kan worden. Maar helaas is de tijd en ruimte er niet in ons financiële systeem. De schuldklok tikt iedere dag genadeloos verder. Een pauzeknop bestaat er niet.

En dan rest er, net zoals bij sporters, wat lapmiddelen: spierontspanner, sprays, verdoving; alles om de pijn te verbijten en door te gaan tot het bittere einde. Die rol is vandaag weggelegd voor de Fed & Co, die middels monetaire stimulans de financiële spieren terug moet proberen te ontspannen.

Meestal helpt het wel, voor een tijdje. Maar hoe langer het duurt, hoe sneller er blessures optreden. Wellicht spelen we vandaag in blessuretijd voor het globale systeem. Denk eraan: een gezonde dosis wantrouwen is vandaag op z’n plaats bij aandachtige beleggers.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. MrJack 27 oktober 2015 10:16
    Interessant stuk. Je zou bijna kunnen stellen dat het ingrediënten zijn voor een nieuwe oorlog, de parallellen met de WO2 zijn beangstigend in sommige gevallen. Gewoon hypothetisch, vanaf 1929 > 1945 zijn toch 16 jaren van ellende. Tel dit even vanaf 2008 > 16 jaren, dan hebben wij nog even te gaan.
  2. [verwijderd] 27 oktober 2015 19:31
    Oorlog? Financiële Reset? Nou nou...

    Nico, als je met 'rust' een recessie/crisis bedoelt, heb je een goed punt. Groeivertraging is een wereldwijd feit, beginnende met grondstoffenexporteurs, en daarna komen de importeurs (VS/EUR).

    Het smerige is dat - met een blik op inflatie - de Centrale Banken zullen blijven stimuleren. De toegevoegde waarde wordt (net als met echte drugs) bij elke shot kleiner, maar beleggers blijken deze perversme te waarderen.

    Echter blijkt deze deflatie geen MONETAIR fenomeen te zijn, maar gedreven door structurele misinvesteringen (malinvestment) vooral in grondstoffen (erfenis uit de boom-jaren). En waar rentes laag blijven, zullen deze misinvesteringen blijven gedijen (zei iemand schalie-olie in VS). Ik bedoel koffie, kaas, gas, olie, goud, zilver, rubber, scheerwol! Stakende boeren! Structurele overbevoorading - al jaren! En als rente laag blijft zal eenieder vechten (liegen) voor zelfbehoud. Op deze wijze zal de noodzakelijke uitdunning worden uitgesteld.

    Enfin, ze denken dat meer geld helpt, dus de crisis zal afgewend blijven. Of we zullen er heeeeeeel langzaam inschuiven.

    Iets met zachte heelmeesters en godsgruwelijk stinkende wonden....
  3. [verwijderd] 28 oktober 2015 12:29
    quote:

    young-god schreef op 27 oktober 2015 15:53:

    Een nieuwe oorlog is niet te doen met hedendaagse wapens, maar het is altijd wel een reden geweest om het financiele systeem te resetten.
    Komende tijd gaan we deflatie zien, net als in Japan. en waarom, omdat we alles in materieel opzicht al hebben !
    Jee, wat een onzin!! Veel mensen willen altijd meer. Een nog mooiere en duurdere auto, boot reis etct. En de mensen in India, China en Afrika willen ook net zo veel als wij en leifst meer meer meer.
  4. [verwijderd] 1 november 2015 04:53
    Beste Nico,
    Mooi geschreven.
    Maar waar is de oplossing?
    Is het niet de hoogste tijd dat er een systeem komt,mondiaal,een recept voor een wereldeconomie zonder groei....
    Er zou een groep van wijze mannen moeten komen die het beste voorheeft met de wereld.
    Geen club van Rome of zo die alleen maar dingen voorspelt.
    Maar een club met zeggenschap.
    Geen hypocriet gepraat meer en problemen vooruit schuiven.
    We zijn aan het einde van ons latijn.
    Dat weten we stiekem wel.
    Het nieuwe momentum zal er nooit komen.
    Zal ook nooit gerealiseerd worden door politici die gesponsord worden door de wapenindustrie.
    Die wapenindustrie lacht zich "de lul uit de broek".
    Heel de wereld is aan het vechten...
    Jouw artikel geeft het probleem aan en tussen de regels lees ik een grote dosis fatalisme.
    We zijn allemaal bang dat de derde wereld allemaal dezelfde luxe gaat krijgen als de eerste wereld.
    Voor de groei zou dat fantastisch zijn maar ach het milieu.
    Dus dan is maar één keus.
    Wij,de westerse wereld, moet een grote stap terug.
    We beleggen allemaal in de wapenindustrie zonder dat we het weten.
    The postman always rings twice.
    Dat is wat er gebeurt als jouw wapens te dicht bij huis afgeshoten worden.
    Dan komen er miljoenen vluchtelingen naar jouw rijke land.
    En wij maar klagen.
    We moeten een eind maken aan alle hypocriete toestanden.
    Dat gelul over"er moet een nieuwe oorlog komen "
    DIE IS ER AL!
    Wereldwijd meer vluchtelingen dan in WO II.
    Er moet een groep van wijze mannen komen,mét autoriteit.
    Geen Li Keqiang,Obama of Poetin.Maar een groep die iedere laag van de bevolking vertegenwoordigt,Mondiaal.

    Een ding is zeker.
    Wij moeten terug.
    Hoever, dat zal de tijd leren.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.