Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

TA: Markten verteren, burp!

U kent het wel, de markten verwachten iets, worden verrast door het een en ander en gaan na een tijdje over tot de orde van de dag, namelijk verdisconteren van de nieuwe informatie. Zo gaat het altijd en zo ook nu dus.

Na de aandacht gevestigd te hebben op de Grexit-mogelijkheid en de verschillende niets met de beurzen van doen hebbende ontwikkelingen te hebben bekeken, moet er weer belegd worden. Het is niet een keuze of een hobby het moet gewoon want het is een industrie.

Laat ik het zo zeggen, de mensen op de straat die protesteren zijn anderen dan die op de knoppen drukken. Te vaak wordt gedacht dat beleggen iets van doen heeft met de algemene gesteldheid van de burgers. Ik dacht het niet.

Verdisconteringsmechanisme

Er is een behoorlijk verschil tussen de mensen die door het oog van de camera gezien worden tijdens een demonstratie om het een of ander en diegenen die vanwege hun beroep of behoefte op dat zelfde moment een beslissing moeten nemen over de mate van risico-acceptatie.

China was ook zo'n fenomeen in de afgelopen weken. Het ging helemaal niet goed daar op de Chinese beurs wisten lokale Amsterdammers mij te vertellen. Beroepen van deze commentatoren van het moment; huisarts, consultant, jurist en uitbater van de lokale Albert Heijn-vestiging.

Allemaal slimme mensen met allemaal een mening, maar geen van hun heeft een idee van het verdisconteringsmechanisme van de financiële markten. Maar goed, u bent beter onderlegd want u doet meer dan gemiddeld mee met de beurzen.

Hoofd koel gehouden

Dan moet u ook opgevallen zijn dat de markten na in de afgelopen weken turbulent geweest te zijn nu weer opwaarts zijn gedraaid, en rap ook. Op de aandelenmarkten is er best veel te doen geweest. Koersen zijn neer en weer op gestuiterd, alsof de kwestie over aandelen ging.

Nee, de middelen waar de aandelen op gebaseerd zijn stonden onder druk, de munten en de rente (lees de kosten voor het lenen van munten). Maar hier geldt dat perceptie niet per se de werkelijkheid is, want niets is minder waar.

Toen aandelen in vuur en vlam stonden deden de euro, yen en de dollar relatief weinig. Nu de stofwolken opgetrokken zijn valt op dat deze markten het hoofd koel hebben gehouden en de ontwikkelingen hebben geabsorbeerd.

Dat kan alleen als de ontwikkelingen binnen enigszins te verwachten mogelijkheden plaatsvinden en de blik op iets anders gericht blijkt te zijn.

Renteverhoging

Het resultaat van deze weken van opwinding is dat de opwaarts trends in de aandelen en dollar-yen gewoon intact zijn en zo ook de neerwaartse trend in de euro-yield en de euro-dollar. Er is niets veranderd in het speelveld der financieringen.

Het bekende pad wordt gewoon vervolgd hetgeen zegt dat we geen ontsporende gekkigheid hebben gezien. Zo is nu wel het item waar de markten op focussen duidelijker zichtbaar geworden. Het gaat allemaal om de aanstaande renteverhoging in de Verenigde Staten, naar het zich laat aanzien.

Goud en andere grondstoffen kiezen overtuigd het zuiderpad, rekening houdend met een duurder wordende dollar. Zo geldt dat ook voor de koersen van de euro-dollar waar ik vandaag even bij stilsta want de daling is gewoon weer hervat.

Weekgrafiek euro-dollar” border=
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Downtrend

Deze weekgrafiek toont ons de downtrend zoals die er al tijden is. Vorig jaar deze tijd stonden koersen 1,40, nu 1,08-ish. Bij koersen onder 1,08 geldt dat de 1,05 in beeld komt als enige mogelijkheid tot het vinden van steun in deze grafiek.

Aangezien die steun niet veel voorstelt geldt dat op dit time frame rekening gehouden moet worden met inderdaad alsnog een aanval op pariteit, dat zich aan de onderzijde van de grafiek bevindt. Ook daar is dus niets in veranderd in de afgelopen weken.

Er hoeft niets nieuws te gebeuren hiervoor, slechts meer van wat we nu al tijden doen is voldoende voor het vervolgen van dit pad.

Niets nieuws

De markten zijn druk bezig met het verteren van de toekomstige verhoging van de dollar-rente. Wanneer dat dan plaatsvindt is het geen grote verrassing meer en zal het geen grote verandering brengen in de trends die we deze zomer verstevigd hebben zien worden.

Tussendoor geniet Europa van de lage rente en maakt de Verenigde Staten deze kostenverhoging goed door gewoon geld te verdienen en te groeien. Niets nieuws dus.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 juli 2015 10:43
    Ik zie de FED renteverhoging in 2015 nog als een aanname - ondanks hun eigen communicatie hierover.

    De grote ironie is dat door deze 'expectation management', bedrijven in VS tegenwind vangen van een sterke Dollar en desinflatie weer op zal laaien (wereldwijd). Hierdoor holt ze juist van FED doelstellingen af en zaait zelf omstandigheden waardoor rente juist niet verhoogd kan worden.

    Ik constateer hier een rare feedback-tijdslus van het kaliber Terminator 2 / Minority Report...
  2. forum rang 4 Bernardo 26 juli 2015 10:24
    quote:

    cees66 schreef op 23 juli 2015 18:54:

    op naar de 0,88-0,80 range, dat is de eerste echte bodem. daaronder spat de euro uiteen.
    waarom geen 2 voor de prijs van 1? VS is alles hosanna toch? Geen record aantal mensen naar de voedselbank? Geen giga overheids schuld? Geen giga pensioen problemen? Nee u doet de dollar nog zwaar tekort zal ik zeggen. Op naar de 2 euro voor 1 dollar zal ik zeggen
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.