Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

2015: olie en klimaat

2015: olie en klimaat

Ook verantwoorde beleggers gebruiken de rust van de feestdagen voor een terug- en vooruitblik. Welke bestuurlijke, sociale en milieuvraagstukken stonden er in 2014 op de agenda, en wat verwachten we voor 2015?

Goed bestuur: geen revoluties

Voor corporate governance-zaken zoals deskundigheid, benoeming en beloning van bestuurders was 2014 minder spannend dan 2013. Toen werd gesproken van een aandeelhouderslente, omdat mede-eigenaren veel van zich lieten horen.

Er werden bestuurders door aandeelhouders weggestuurd of voorgesteld, beloningspakketten werden geweigerd. In Zwitserland was er zelfs een referendum over top-beloningen. Vergeleken daarmee was 2014 veel rustiger dan ik had gedacht. En ik zie daarin weinig verandering voor 2015.

Sociale kwesties: alleen grote incidenten

Sociale problemen zijn er volop in de wereld. Denk aan de ebola-uitbraak, oorlogen en onlusten in grote delen van Afrika en het Midden-Oosten, maar ook in de Oekraïne en Hongkong. Het lijkt helaas alsof we er allemaal aan wennen. Alleen heel groot nieuws heeft nog impact op de koersen.

Toch hebben verantwoorde beleggers kwesties als arbeidsomstandigheden, mensenrechten en kinderarbeid niet uit het oog verloren. Uit overtuiging, maar ook om incidenten te voorkomen. Alleen voltrok zich dat vaak buiten de aandacht van de grote media, en dat zal in 2015 heus niet anders zijn.

Wat dan wel: olie en klimaat

Één zaak houdt beleggers sinds maanden in de greep, en dat is de olieprijs. Wij als verantwoorde beleggers stellen onszelf vragen als:

  • Wat is de impact van de lage olieprijs op hernieuwbare energie?
  • Wat gaan Amerikaanse bedrijven in de schaliegas- of teerzandindustrie doen?
  • Wat zal de toekomst van schaliegas dichtbij huis, in Engeland, Polen en Nederland zijn?
  • Wat gebeurt er met boren in de noordelijke poolcirkel of de diepzee?
  • Hoe moet onze energieproductie er uitzien, als Rusland en de Oekraïne onrustig blijven?
  • Gaan meer energiereuzen het voorbeeld van E.ON volgen en opsplitsen in aparte takken voor de oude en de nieuwe energiewereld?
  • Wat gaat kolenreus RWE doen?

Naast de olieprijs was er in 2014 volop aandacht voor klimaatverandering, terug van weggeweest. Er zijn nieuwe klimaatdoelstellingen voor Europa en een principe-akkoord tussen de Verenigde Sttaten en China.

De klimaattop in Parijs eind 2015, waarin wereldleiders het eens moeten worden over het inperken van broeikasgasemissies, wordt heel spannend. De uitkomst kan een dramatische impact op de prijs van CO2-emissies hebben, en daarmee ook op de prijs van energie.

Sterk veranderende olieprijzen, politieke onzekerheid in productielanden, en een klimaattop: dat zijn de ingrediënten voor 2015.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Manuel Adamini

Auteur:

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. Bloeddiamanten
  2. Het kán verantwoord
  3. 2015: olie en klimaat

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. DirkDeNeu 2 januari 2015 14:47
    de nadruk zou wel eens wat meer op de kolen mogen liggen. olie/gas versus kolen voor het milieu. de VS verlaagt de CO2 druk door meer gas en olie te gebruiken ipv steenkool. de drijfveer is niet het milieu maar economische reden. china is koploper in wind en zonne-energie, wederom is milieu niet drijfveer, maar de behoefte aan gezondleefklimaat. zodat de hogeropgeleiden in de grote Chinese steden blijven. europa blijft maar z'n mond vol hebben van CO2 uitstoot, maar faalt op allerlei vlakken doordat de milieu en sociale kampen vast blijven houden aan verouderde ideeën dat de olie maatschappijen slecht zijn. de kolenproducenten en politiek blijven onterecht buiten schot.

    slecht en eenzijdig stuk.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.