Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

BAM, nu instappen?

De bouwers BAM, Ballast Nedam en inmiddels ook Heijmans worden zwaar afgestraft op het Damrak, wat te maken heeft met de recente winstwaarschuwingen van BAM en Ballast Nedam.

Ballast Nedam heeft vorige week een claimemissie in gang gezet en heeft hiermee (de emissie is gegarandeerd door de begeleidende banken) 30 miljoen euro opgehaald. Het geld wordt aangewend voor:

  • het reduceren van schulden
  • het versterken van de financiële positie
  • het verbeteren van de financiële flexibiliteit

Kortom, Ballast kan weer een poosje vooruit.

Grotere problemen

BAM zit in hetzelfde schuitje, ware het niet dat de problemen daar wat groter zijn. Nog geen tien dagen geleden leek er niets aan de hand: een aantrekkende huizenmarkt, een goed gevulde orderportefeuille en een zonnig beursklimaat.

De koers was aardig hersteld van de klap die het een jaar geleden kreeg. Op 23 augustus 2013 kwam BAM namelijk ook met tegenvallende halfjaarcijfers, de koers dook toen in drie dagen tijd met dik 30% omlaag. Het nieuws was toen niet eens zo bar slecht.

Er werd weer een winstje genoteerd na jaren van flinke afschrijvingen, maar wel werd er verlies gemaakt op enkele buitenlandse projecten. Bestuursvoorzitter Nico de Vries destijds in de Telegraaf:

“Wij denken de zaken goed onder controle te hebben en vinden dat we adequate maatregelen hebben genomen.We hebben er heel veel vertrouwen in dat we projecten goed beheersen. We hebben goede communicatie met onze divisiedirecteuren. De verliezen in het buitenland komen ook niet als een duveltje uit een doosje, al werden we wel overvallen door de omvang ervan."

Koers bijna gehalveerd

Een jaar later dus hetzelfde verhaal. Weer afboekingen op grote projecten, weer een grote koersval en weer de verzekering dat de boel onder controle is. Toen daar een week later het bericht overheen kwam dat er een frauderende onderdirecteur was ontslagen (in februari al!) gingen de sluizen open.

De koers van BAM is bijna gehalveerd in een maand tijd. Momenteel doet de koers 2 euro, begin juni werd nog bijna 4 euro betaald. Het probleem bij BAM voor de aandeelhouder is dat er steeds nieuwe tegenvallers boven tafel komen, onder andere:

  • door de scherpe manier van inschrijven op opdrachten
  • het geloofwaardigheidsprobleem van het management

Dit maakt dat beleggers huiverig zijn om het aandeel vast te houden of te kopen: een nieuwe tegenvaller zet de deuren wagenwijd open naar een (claim)emissie.

Zoethoudertje

Het verhaal bij de winstwaarschuwing van de CEO klinkt als een zoethoudertje: weer een nieuw kostenreductieprogramma, dit keer 100 miljoen euro, een programma ter verbetering van het werkkapitaal en het verder voortzetten van het desinvesteringsprogramma.

Mijn inschatting is dan ook dat BAM haar aandeelhouders met een kluitje in het riet stuurt. BAM koopt tijd tot de halfjaarcijfers in augustus en zal in die tussentijd koortsachtig met de banken om de tafel moeten om de balans op orde te krijgen.

De bestuursvoorzitter zal nog alle moeite hebben zijn eigen positie te behouden. Het lijkt mij sterk dat de banken niet gaan aandringen op zijn vertrek om het geloofwaardigheidsprobleem bij de beleggers te herstellen.

Koersval overdreven

Helaas staat BAM er ook fundamenteel niet zo goed voor. Hoewel verwacht mag worden dat de markten waar BAM actief is zo langzamerhand eindelijk mee gaan doen in het fragiele economische herstel, is er nog een lange weg te gaan voordat er weer wat ruimere marges op de opdrachten behaald gaan worden.

Tot die tijd is de aandeelhouder van BAM overgeleverd aan de huidige onzekerheden: tot het randje gefinancierd en meer kans op tegenvallers. De koersval van BAM is wellicht overdreven. Maar nu het vertrouwen van de goegemeente naar het nulpunt is gedaald wordt het opnieuw geld ophalen een kostbare zaak.

De verwatering wordt steeds groter, en een foefje zoals vorig jaar is uitgehaald, snel 10% nieuwe aandelen plaatsen bij institutionele beleggers, zal met deze koers niet zoveel uithalen.

De vraag is of BAM in staat is nieuwe investeerders (lees: de banken) ervan te overtuigen dat de boel nu echt onder controle is. Als dat lukt, is de huidige koersval wellicht een mooi instapmoment. Lukt dat niet dan vrees ik het ergste voor het zittende management.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juli 2014 12:25
    Opdrachtgevers kijken ook naar de solvabiliteit. Vorige emissie werd de solvabiliteit hersteld van 17,6 % naar 19,8 % (en 20% bij q2 '14). Vraag is wat de recente verliezen met deze solvabiliteitsgrens doen. Opdrachtgevers en banken kijken scherp naar dit criterium en dat kan extra pijn gaan doen.
    Wat mij opvalt is dat er verder weinig wordt gesproken over Heijmans die als vrijwel enige beursgenoteerde bouwer geen ellende heeft bekend gemaakt (integendeel) maar toch flink mee is gezakt op de perikelen van de concurrentie. In mijn ogen onterecht maar dat zullen we pas weten bij de presentatie van de h1 cijfers in augustus.
  2. [verwijderd] 16 juli 2014 12:27
    Ik geloof er overigens niet zo in dat Ballast weer een tijdje vooruit kan.
    Verlies op A15 project alleen al was bijna net zo groot als de beurswaarde.
    Huidige emissie wordt ook niet zo lekker ontvangen bezien de koersontwikkeling.
    Solvabiliteit was slechts 4%. Dan lig je gewoon aan de ketting. Zelfs na deze emissie is er geen ruimte meer voor missers. Dat betekent extreem hoge marges vragen oftewl veel klussen niet kunnen binnenhalen.
  3. forum rang 4 Moneyball 16 juli 2014 13:30
    Alleen de laatste zin was voldoende geweest. oftewel..

    "De vraag is of BAM in staat is nieuwe investeerders (lees: de banken) ervan te overtuigen dat de boel nu echt onder controle is. Als dat lukt, is de huidige koersval wellicht een mooi instapmoment. Lukt dat niet dan vrees ik het ergste voor het zittende management.

    Als men daadwerkelijk 'in control' is (lees: geen nieuwe grote tegenvallers) dan is de halvering van de koers natuurlijk absurd, zelfs met een claimemissie. Die binnenkoppertjes over de marktsituatie en meer down-side dan up-side kent iedereen wel. Het gaat maar om twee dingen. Op operationeel niveau goede kosten-/risicoinschattingen en goed contractmanagement en op tactisch/strategisch niveauhet verbeteren van de procesefficienty.
  4. [verwijderd] 16 juli 2014 16:11
    quote:

    stockexchangestaartje schreef op 16 juli 2014 12:25:

    Opdrachtgevers kijken ook naar de solvabiliteit. Vorige emissie werd de solvabiliteit hersteld van 17,6 % naar 19,8 % (en 20% bij q2 '14). Vraag is wat de recente verliezen met deze solvabiliteitsgrens doen.
    Helemaal waar. Wordt voor BAM een hele toer om in DBFM-contracten banken te vinden met deze ontwikkelingen. Ballast staat al bijna helemaal buitenspel. Enige manier is om met solvabele buitenlandse partners samen te werken: Hochtief, Strabag, Besix. Vergeet niet dat Heijmans een jaar of 3 van de riggel is getrokken. Nederlandse bouwmarkt is over en sluiten. Of je daar je centen op moet zetten, moet je zelf weten, maar het is wel een flinke gok.
  5. Met Effekt 16 juli 2014 17:21
    quote:

    ZWARTE BEER schreef op 16 juli 2014 12:29:

    SLECHNIEUWS ALTIJD MOOI OM TE KOPEN ALS JE BALLEN HEB
    Je Caps Lock staat aan!

    Ik heb geen ballen, gebruik daarom mijn hoofd. Net als de meesten die hier reageren. Als BAM al twee keer heeft aangetoond de projekten niet te overzien ondanks mooie beloftes kan het ook een volgende keer misgaan.
    Je kunt gokken dat dit de laatste keer was. Maar omdat er gelukkig veel goed gerunde bedrijven zijn - en die ook nog eens actief zijn in fundamenteel goede & groeiende markten - zie ik geen rede om op BAM te gokken.
  6. [verwijderd] 16 juli 2014 19:17
    Onderstaande heb ik op verschillende tijden in verschillende bewoordingen 3 maal gepost op het Bam forum, men is te angstig ze te citeren, omdat het de keiharde waarheid is. Men koopt uit wanhoop wat extra bij in de hoop er meer uit te halen om de verliezen te dekken. Ik heb mijn verliezen inmiddels genomen, jaarresultaat naar de Filipijnen, maar het risico is niet reëel aan het rendement atm. Bam moet de komende 2 á 3 maanden door zien te komen en dan is er wellicht wat lucht voor de koers om te herstellen.

    De koers van BAM is bijna gehalveerd in een maand tijd. Momenteel doet de koers 2 euro, begin juni werd nog bijna 4 euro betaald. Het probleem bij BAM voor de aandeelhouder is dat er steeds nieuwe tegenvallers boven tafel komen, onder andere:
    door de scherpe manier van inschrijven op opdrachten
    het geloofwaardigheidsprobleem van het management
    Dit maakt dat beleggers huiverig zijn om het aandeel vast te houden of te kopen: een nieuwe tegenvaller zet de deuren wagenwijd open naar een (claim)emissie.
    Zoethoudertje
    Het verhaal bij de winstwaarschuwing van de CEO klinkt als een zoethoudertje: weer een nieuw kostenreductieprogramma, dit keer 100 miljoen euro, een programma ter verbetering van het werkkapitaal en het verder voortzetten van het desinvesteringsprogramma.
    Mijn inschatting is dan ook dat BAM haar aandeelhouders met een kluitje in het riet stuurt. BAM koopt tijd tot de halfjaarcijfers in augustus en zal in die tussentijd koortsachtig met de banken om de tafel moeten om de balans op orde te krijgen.
    De bestuursvoorzitter zal nog alle moeite hebben zijn eigen positie te behouden. Het lijkt mij sterk dat de banken niet gaan aandringen op zijn vertrek om het geloofwaardigheidsprobleem bij de beleggers te herstellen.


    Het management geeft daarnaast ook steeds 2 contraire signalen af, ik zal er hieronder 3 uitwerken die echt opvallen waarom men een deuk heeft opgelopen daar:
    Trading update (met die webcast):
    1. iemand in de zaal vraagt of de solvabiliteit niet beter boven de 20% kan geraken en hoe dat te bereiken.
    CFO en CEO antwoorden: wij verkopen wat vastgoed (in een slechte markt) en schrijven wat minder scherp in op projecten.
    2. Komt er een emissie? Dat durfde men niet te ontkennen op diezelfde trading update dag. De koers kreeg een flinke opdoffer te verwerken (volgens mij een cent of 5 á 10, herstelde een klein beetje).
    3. Zijn er nog grote toekomstige verliezen te melden? *Stilte*, gevolgd door: "Wij zijn in eeeeeehhhmmmm control, gaat u daar maar van uit".
    Vervolgens...
    Bam komt met een winstwaarschuwing van 75 miljoen op 2 projecten waar men te weinig grip op heeft (gehad) met inschrijven en uitvoeren. Prima, kan gebeuren, maar Bam gaf zelf daarnaast tijdens de winstwaarschuwing aan dat er nog 2 á 3 projecten er zo bijliggen waarvan men de schade aan het uitvogelen is. Dat word in de brief aan de VEB echter keihard ontkent, ik vrees het ergste want het helpt allemaal niet om de solvabiliteit te verbeteren.

    Bam zal geen dividend uitkeren over het jaar 2014, dus pensioenfondsen springen allemaal zo snel mogelijk tegen de klippen aan.

    Of dit bestuur de kerst haalt waag ik te betwijfelen. Men zal open kaart moeten spelen en met iets beters moeten komen dan "wij werken aan het werkkapitaalbeheer met circa 100 mio per jaar en ontslaan een paar mensen". Het vertrouwen was al redelijk geraakt door de winstwaarschuwing van vorig jaar, maar ligt aan scherven. Bij elkaar vegen, opruimen en nieuw vertrouwen kweken en dat kan maar op één manier: in control raken op financieel en organisatorisch gebied.
  7. [verwijderd] 16 juli 2014 23:06
    quote:

    nb schreef op 16 juli 2014 22:48:

    Ik kan me Heijmans nog teveel voor de geest halen, waar het opperhoofd tot 5 x toe verzekerde dat het onheil gekeerd was. Alle 5 keren bleek een deceptie. Het aandeel eindigde op 90 ct(=na omwisseling 10 tegen 1 omgerekend 9euro)
    Klopt gelukkig is dat opperhoofd al een paar jaar geleden gescalpeerd.
    Of BAM ook koppen durft te snellen onder het management voor het wanbeleid is nog de vraag.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.