Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

De voordelen van de euro

Je zult de euro maar een warm hart toedragen. Het zijn in dat geval geen gemakkelijke tijden. De Europese munt heeft geen best imago. Dat is er de laatste dagen niet beter op geworden. Oud-CPB-directeur Coen Teulings liet zich in de Telegraaf ontvallen dat de voordelen van de euro niet zo duidelijk zijn. In een in 2011 geschreven CPB-boek, geschreven door de toenmalige directeur en enkele medewerkers, concludeerde hij dat de winst van de eenheidsmunt ongeveer één weeksalaris was.

Nu geeft Teulings aan dat de berekening met een korreltje zout moet worden genomen. Zowel voor- als tegenstanders van de euro vielen over zijn uitspraken heen. De geloofwaardigheid van het CPB, of op zijn minst van de oud-directeur, werd ter discussie gesteld. Teulings verdedigde zich op adequate wijze in Nieuwsuur.

Hoewel zijn uitspraken ongelukkig zijn, was de kern van zijn boodschap in 2011 dat de voordelen niet makkelijk aan te geven zijn. In ieder zijn ze beperkt in vergelijking tot de winst van de interne markt, die minsten een maandsalaris zou bedragen. Zijn Telegraaf-uitspraken liggen daarmee in lijn.

Tenenkrommend

Het berekenen van (vermeende) voordelen van gevoerd economische beleid is een hachelijke zaak. Economie is geen scheikunde waar middels experimenten resultaten met elkaar vergeleken kunnen worden, gevolgd door eenduidige conclusies. Hoe kunnen we nagaan wat de voordelen van de euro zijn, als we niet tegelijk kunnen vaststellen hoe de economie er zonder de munt uit zou hebben gezien? Het komt er dan ook op neer dat de meest overtuigende argumenten de doorslag geven om het succes van de euro vast te stellen.

Politici zijn zuinig met die overtuigende argumenten. Ik ben voorstander van de euro, maar het argument van D66 leider Alexander Pechtold, in discussie met SP voorman Emile Roemer, was tenenkrommend. Bij Pauw & Witteman gaf hij aan dat zonder euro onze pensioenfondsen, door bijvoorbeeld devaluaties van de lire, veel op Italiaanse beleggingen zouden hebben verloren. Wat een onzin.

Ten eerste zijn pensioenfondsen helemaal niet verplicht in Italië te beleggen, met of zonder lire. Beleggen doen zij na (hopelijk) grondige analyse vooraf. Als er al geld zou zijn verloren, ligt dat niet aan de lire maar aan verkeerde beleggingsbeslissingen van het pensioenfonds zelf. Ten tweede kreeg datzelfde pensioenfonds een enorme rentevergoeding op Italiaanse staatsleningen als compensatie voor het devaluatierisico. Zelfs bij een afwaardering van de Italiaanse munt staat een (totaal)verlies op voorhand niet vast.

Naar elkaar groeien

Tot slot moet Pechtold in zijn redenering dan ook de verliezen betrekken die onze pensioenfondsen daadwerkelijk hebben geleden op beleggingen in staatsobligaties van de probleemlanden, luidende in euro. Nu is er herstel, maar de koersen van de zuidelijke staatsobligaties waren fors gedaald, of werden deels afgestempeld (Griekenland). Dit soort pro euro argumenten kunnen we missen als kiespijn.

Mijn belangrijkste argument voor de euro is dat de munt ertoe bijdraagt dat de Europese economieën naar elkaar toegroeien. Eurosceptici stellen vaak dat de munt pas ingevoerd had moeten worden op het moment dat de economische verschillen binnen de EU niet meer zo groot zouden zijn. Echter, met de oude munten en de devaluatiepolitiek van de zuidelijke lidstaten, was er uiteindelijk te weinig druk om echte economische hervormingen door te voeren.

Dat gebeurt nu wel, omdat er gewoonweg geen alternatief is. Weliswaar is dit een pijnlijk proces, maar het resultaat is dat de economieën binnen de eurozone naar elkaar toegroeien. Door de euro! Dat is de winst voor alle deelnemende landen.

Rentekosten uitsparen

Ik heb nog een tweede argument voor de euro. De eenheidmunt maakt het mogelijk dat de EU landen gezamenlijk eurobonds uitgeven. Eerder betoogde ik dat de noordelijke lidstaten dan de risicopremie die de zuidelijke lidstaten betalen kunnen incasseren, in plaats van de markt. Dat grote voordeel laat ik even buiten beschouwing. Het gaat mij in dit geval om de liquiditeitspremie die alle lidstaten via eurobonds ontvangen. Grote, goed verhandelbare euroleningen waarderen beleggers door een lagere rente te eisen. Ik maak een kleine berekening.

  • De totale Europese overheidsschuld bedraagt circa 9000 miljard euro.
  • Stel dat de liquiditeitspremie op eurobonds 0,1% bedraagt.
  • Op termijn zouden de EU lidstaten dan jaarlijks 9 miljard euro aan rentekosten uitsparen.

Afgelopen woensdag stond in het FD een aardig overzicht van de totale kosten van alle EU-instellingen. Het gaat om het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Europese Raad en de 44 Agentschappen. Het totaalbedrag kwam uit op circa 6,8 miljard europer jaar. Deze kosten van de Europese instellingen kunnen ruimschoots gefinancierd worden uit het rentevoordeel dat ontstaat bij gezamenlijke schulduitgifte. Ik ga er vanuit over drie jaar nog steeds achter deze berekening te staan.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 theo1 22 mei 2014 14:16
    @eltollo
    Het gaat Marcel Tak alleen maar om die eurobonds, dat is het enige waar hij over praat. De euro zelf is voor hem alleen maar een voorwaarde om die bonds uit te kunnen geven. Als het enige nut van de euro was dat die eurobonds mogelijk maakt, zou dat voor Marcel Tak genoeg zijn. Dat we voor de rest in Griekenland terecht komen, interesseert hem niet. Als het maar Griekenland met eurobonds is. Want die zijn liquide en dan is de rente lager, ook al is het waardeloos pleepapier.
  2. MarcelTak 22 mei 2014 14:27
    Beste Theo1,

    Waarom zou het mij alleen om eurobonds gaan? Wat zou mijn belang zijn? Ik zou er zelf niet eens in beleggen (te lage rente). Net zoals ik nu in geen enkele staatslening beleg vanwege de veel te beperkte rentevergoeding.

    Mijn argument voor eurobonds is simpel dat het beter is dat Nederland (en andere financieel sterke landen) zelf de risicopremie incasseert, in plaats van dat de markt dat doet. De overheden garanderen nu dat Spanje, Italië, etc niet failliet gaan, en de markt incasseert de risicopremie.

    Met eurobonds kun je dat ondervangen.

    Dat is gewoon een rationeel argument.

    De in mijn column genoemde liquiditeitspremie is vergeleken met de risicopremie van de zuidelijke landen nog peanuts, maar niet geheel te verwaarlozen. Daarom benoem ik het. Toch aardig om zodoende al die instituties van de EU te financieren. Hoewel toegegeven, fors bezuinigen op die instituties zou bepaald geen overbodige luxe zijn.

    Vriendelijke groet,
    Marcel Tak

  3. [verwijderd] 22 mei 2014 15:45
    Tof, straks allemaal geen vaste baan meer, maar werken tegen/zonder stagevergoeding over alle leeftijden, omdat we zo "heerlijk naar elkaar toe groeien" en alle lonen in Europa zo gelijk zijn. Step in the real world...

    Ga fietsen met uw argumenten of denk langer na over de gevolgen van uw lakse zinnen. Europa heeft 2, 3 misschien 4 snelheden qua economieën, waarbij de Duits-Beneluxe tandem toch wel het duidelijkst mag wezen. De Italianen en Spanjaarden hebben last van een te hoge munt, Duitsers ondervinden de nadelen omdat ze constant het extra geld wat met de lagere munt (voor hun dan) word geworden aan export direct terug/door mogen sturen naar Europa.
  4. [verwijderd] 22 mei 2014 16:12
    Evident Marcel Tak. En helemaal niet moeilijk te verdedigen. Ik ervaar het dus ook niet als moeilijke tijden voor mensen die positief zijn over de euro. Ik ervaar vooral zwakke knieen van politici die eerst kijken naar de poll van Maurice de Hond voordat ze zich ergens over uitlaten. Continu hebben zij Europa of de euro de schuld gegeven van alles wat mis is, zonder het goede te melden.

    Toen Griekenland en Italie de 3% norm niet haalde waren het luie olijven danwel spaghettivreters. Toen wij zelf de 3% norm niet haalden wilden we vooral uitstel, want we moeten wel kunnen groeien en ons sociale stelsel in tact houden.

    Het probleem is dus gewoon dat we a) geen moeilijke keuzes willen maken en b) die niet willen vertellen en c) als we dan echt niet onder de moeilijke keuzes uitkomen, dan geven we Brussel de schuld.

    Mark Rutte is wat dat betreft net zo goed een amateur en mooiprater. Pechtold heeft ook de ballen verstand van economie (wel sympathieke liberale partij). Dijsselbloem snapt het nog het best, maar die is dan weer lid van een partij waar ik weinig vertrouwen in heb.
  5. [verwijderd] 22 mei 2014 16:37
    Er zouden meer (positieve) artikelen geschreven moeten worden over de Euro en Europa. De mensen die met oogkleppen naar Europa kijken en veel domme opmerkingen daarover maken zouden meer van repliek moeten krijgen.
    En ook in Europa zou solidariteit, tov minder florerende landen een groot goed moeten zijn, dat zijn we in Nederland toch ook of niet?
  6. Balimoney 22 mei 2014 17:19
    quote:

    *Justin* schreef op 22 mei 2014 16:12:

    Evident Marcel Tak. En helemaal niet moeilijk te verdedigen. Ik ervaar het dus ook niet als moeilijke tijden voor mensen die positief zijn over de euro. Ik ervaar vooral zwakke knieen van politici die eerst kijken naar de poll van Maurice de Hond voordat ze zich ergens over uitlaten. Continu hebben zij Europa of de euro de schuld gegeven van alles wat mis is, zonder het goede te melden.

    Toen Griekenland en Italie de 3% norm niet haalde waren het luie olijven danwel spaghettivreters. Toen wij zelf de 3% norm niet haalden wilden we vooral uitstel, want we moeten wel kunnen groeien en ons sociale stelsel in tact houden.

    Het probleem is dus gewoon dat we a) geen moeilijke keuzes willen maken en b) die niet willen vertellen en c) als we dan echt niet onder de moeilijke keuzes uitkomen, dan geven we Brussel de schuld.

    Mark Rutte is wat dat betreft net zo goed een amateur en mooiprater. Pechtold heeft ook de ballen verstand van economie (wel sympathieke liberale partij). Dijsselbloem snapt het nog het best, maar die is dan weer lid van een partij waar ik weinig vertrouwen in heb.
    En zie hier, het grote zwakke punt van de democratie. Het belangrijkste is herkozen worden...
  7. sjaak1918 22 mei 2014 17:28
    Wij cashen het grootste voordeel van de EU inderdaad niet via de Eurobonds en dat is zonde. Door de risico-aversie van dit moment en de overvloed aan liquiditeiten kan het rekenvoorbeeld van Marcel nog wel eens conservatief zijn. De Amerikanen bewijzen al decennia lang dat dit uiterst lucratief is en de laatste jaren zelfs extreem met het QE-programma. Maar daar zit misschien ook het gevaar; het lijkt me een uitermate verslavend (financierings)middel waar je nooit meer vanaf komt.
  8. WijHetVolk 22 mei 2014 17:33
    [quote alias=tvgas id=7669384 date=201405221637]
    "Er zouden meer (positieve) artikelen geschreven moeten worden over de Euro en Europa. De mensen die met oogkleppen naar Europa kijken en veel domme opmerkingen daarover maken zouden meer van repliek moeten krijgen."

    Over de ideeen achter de euro en europa kan in theorie ook niet negatief geschreven worden. Echter, de negatieve indrukken ontstaan door de uitvoering van deze ideeen. Dit blijkt al uit de definities van:
    Volksvertegenwoordiger: iemand die door middel van verkiezingen is verkozen om de bevolking van een land of van een stad of een ander gebied te vertegenwoordigen in een overheidsorgaan.
    Politicus: De politicus wordt in het algemeen gekozen als lid van een politieke partij. De politicus dient dan de standpunten van de politieke partij uit te dragen, en de verwezenlijking van de doelstellingen van de partij na te streven.
    Aangezien er alleen maar politici in europa "werken" en de invloed van groot kapitaal te groot is creeert men dus logischerwijs een voedingsbodem voor negativiteit.

    "En ook in Europa zou solidariteit, tov minder florerende landen een groot goed moeten zijn, dat zijn we in Nederland toch ook of niet?"

    De voedselbank zag de groei van het aantal leden in 2012 toenemen met +/- 20%. In 2013 nam de groei toe met 25 tot 35%. Ook hier lijkt het me dat we de definitie van "solidariteit" zouden moeten aanpassen.
    Ik ben een groot voorstander van oorzaakbestrijding. Ik moet helaas echter ook vaststellen dat gevolgbestrijding eerder regelmaat is dan uitzondering
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.