Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Terug naar de basis

Terug naar de basis! Dit credo wordt nu door de financiële sector omarmd. Geen ingewikkelde financiële producten meer, maar begrijpelijke beleggingsinstrumenten. ABN Amro geeft aan dit uitgangspunt vandaag concrete invulling door de uitgifte van twee Basic Exchange Traded Funds (ETF).

ETF's zijn beleggingsfondsen met als enige doelstelling het zo getrouw mogelijk volgen van de prestaties van een index. Dit kan een aandelenindex zijn, maar ook een index die uit een andere beleggingscategorie is samengesteld, bijvoorbeeld obligaties of grondstoffen.

De eerste ETF's van ABN Amro zijn gebaseerd op twee zeer bekende aandelenindices: de AEX en Eurostoxx50. De AEX bestaat in principe uit de 25 grootste aan de Nederlandse Euronext genoteerde bedrijven. Eurostoxx50 is samengesteld uit de 50 grootste bedrijven genoteerd aan beurzen in het Eurogebied. Een ETF kan verschillende methoden gebruiken de index te volgen. Het belangrijkste onderscheid is die tussen fysiek en synthetisch.

Bij fysieke replicatie worden de aandelen uit de index gekocht en wordt de samenstelling gewijzigd als de index verandert. Bij synthetische replicatie wordt de index gevolgd via een derivatentransactie. De onderliggende aandelen worden dan niet in portefeuille genomen. ABN Amro kiest met zijn Basic ETF voor fysieke replicatie. Alle onderliggende aandelen worden gekocht en de bank doet niet aan securities lending. Dit is een methode om extra rendement te vergaren via het uitlenen van in het bezit zijnde aandelen.

Niet zo snel

Securities lending kan het risico van de ETF verhogen (degene die de aandelen leent kan failliet gaan). Dat risico wordt tegengegaan door veiligheidsmaatregelen, zoals het aanhouden van onderpand. Dat maakt de ETF natuurlijk wel weer complexer. ABN Amro kiest voor transparantie en onthoudt zich daarom van dit soort strategieën om te trachten het rendement te verhogen. ABN Amro heeft voor de twee ETF's een brochure  gemaakt die uitstekend in elkaar zit.

Op een zeer duidelijke wijze wordt het principe van de Basic ETF uiteengezet. Hopelijk zal dat ook het geval zijn met de informatie na uitgifte. Op dat punt kan de bank zich onderscheiden van veel buitenlandse aanbieders. Klein puntje in de brochure: er wordt gesteld dat de ETF interessant is voor beleggers die een koersstijging van de onderliggende index verwachten. Dat is niet helemaal scherp geformuleerd. Het lijkt zo alsof de ETF alleen gekoppeld is aan de koersontwikkeling van de index.

Beter is te stellen dat de ETF geschikt is voor beleggers die verwachten dat de index een aantrekkelijk positief rendement, inclusief dividend, genereert. Voorts zegt de bank dat de ETF en typisch beleggingsinstrument anno nu is. Nou, nou ABN Amro, de ETF is al enkele jaren behoorlijk populair. Het is meer beleggen anno al weer een tijdje geleden. Zo snel is de bank er nu ook weer niet bij.

Hollandse structuur

Wat is de toegevoegde waarde van de uitgifte van deze twee ETF's? In mijn ogen is hier geen sprake van een revolutionaire ontwikkeling, zeker als het gaat om de gekozen onderliggende waarden AEX en Eurostoxx50. Er zijn al verschillende ETF's op deze benchmarks. Voordeel van de Basic ETF is dat de structuur een Nederlandse beleggingsinstelling is. Dat betekent dat Nederlandse beleggers in principe de mogelijkheid hebben de ingehouden dividendbelasting van de fiscus terug te vragen. Voor buitenlandse beleggingsinstellingen is die mogelijkheid er (nog) niet.

Bij 3% dividendrendement kan dat in geval van 15% dividendbelasting circa 0,45% rendement schelen. Alleen de AEX ETF van Think Capital biedt deze mogelijkheid ook. Deze ETF zie ik dan ook als belangrijkste concurrent voor de ABN Amro Basic AEX ETF. Think Capital hanteert precies dezelfde filosofie ten aanzien van de ETF: geen toeters en bellen maar uitsluitend volledige fysieke replicatie. Toevallig deed ik deze week onderzoek naar de prestaties van verscheidene ETF's op de AEX en Eurostoxx50.

Mijn conclusie is dat ten opzichte van de bruto-index (dat is het rendement van de index waarbij het gehele bruto dividend wordt herbelegd), de achterstand in rendement toch zeker tot 0,50% (AEX) tot (0,75%) kan oplopen, met uitschieters naar boven. Het is zeer interessant hoe de ABN Amro Basic ETF's zullen presteren in dit speelveld. Tot slot moet mij nog iets van het hart. De ETF Basic beleggingsproducten zijn natuurlijk prima. Hoe meer concurrentie, hoe beter.

Aardappels koken

Toch is het jammer dat ABN Amro en andere grote partijen zich niet ook concentreren op interessante gestructureerde beleggingsproducten die wat complexer zijn. Neem het in Duitsland populaire Capped Bonus Certificaat op de Eurostoxx50 index. Er zijn er duizenden voorhanden. Ik pik er één uit waarbij een rendement van 11% kan worden behaald in nog geen jaar tijd. Voorwaarde is dat de Eurostoxx50 index tot de einddatum (19 december 2014) nooit 2450 punten of minder noteert.

Als aan die voorwaarde is voldaan, is de vaste aflossing op 33 euro. De huidige stand van de index is 2970 punten, zodat de index nog 17,5% mag dalen voordat de vaste aflossing in gevaar komt. Als de index wel door de 2450 punten grens zakt, vervalt de vaste aflossing en lost dit certificaat af op de indexstand (met een maximum van 33 euro). Het certificaat wordt 1 op 100 verhandeld en noteert nu 29,70 euro. Dat is in principe gelijk aan de indexstand (2970 punten).

Omdat het certificaat geen dividend uitkeert (mogelijk 4%), is er een underperformance ter hoogte van dit percentage. Dat is de prijs voor de bescherming tegen 17,5% koersdaling en het maximum in rendement. Natuurlijk is dit niet voor iedereen interessant. Maar het is bijzonder jammer dat de Nederlandse belegger niet op een gemakkelijke manier de keuze voor dit soort producten wordt aangeboden.

En ook zonde van het financiële talent bij banken, dat zich nu alleen nog lijkt bezig te houden met het fabriceren van eenvoudige producten. Alsof topkok Ron Blauw de hele dag alleen nog maar aardappels staat te koken.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 februari 2014 15:49
    Terug naar de basis? Hahaha de financiële markt (lees bloedzuigers van de echte economie) zal alleen teruggaan naar de basis met een crash van het monetaire stelsel. Maar misschien gaan we DAT nog meemaken.

    PS Ja, ook ik zuig vrolijk mee en doe helemaal - niets - bijzonders terwijl ik flinke winsten binnen haal. Gekker KAN gewoon niet en volledig belastingvrij. Geweldig geregeld door onze politiek.
  2. [verwijderd] 7 februari 2014 11:43
    Goed informatief artikel, zeker na de toevoeging van de toch ook belangrijke TER %s. Dank daarvoor.

    Ik begrijp wel dat ABN Amro bij 'Geen ingewikkelde financiële producten meer, maar begrijpelijke beleggingsinstrumenten' geen Capped Bonus Certificaat achtige zaken wil aanbieden. Die zijn toch minder recht toe recht aan.

    Maar hoe zit het met het omval risico van ABN Amro? Momenteel is het een staatsbank, maar dat blijft wellicht niet zo. Wie is eigenaar van de door het ETF gekochte aandelen?

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.