Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Ben's afscheidsfeestje

Ben Bernake heeft met zijn grote monetaire experiment, menig beer gesloopt de afgelopen jaren. Dit deed hij door markten niet hun normale ding te laten doen (soms corrigeren) maar continu in te grijpen en daarmee de markt inefficiënt te maken en speculeren op de kleinste kans te belonen als het mis gaat.

Moral Hazard noemen we dit ook wel (zie Wall Street 2, iets vrolijker is de titelsong of de uitleg op Wikipedia). Maar Ben B was wel zo sportief om de beren op een afscheidsfeestje te trakteren. Dus namens alle beren: Ben bedankt voor de afgelopen weken. We hebben genoten.

De vraag is natuurlijk wat zijn opvolger gaat doen. Economisch lijkt het in de Verenigde Staten beter te gaan zo kijkend naar de cijfers van de afgelopen week, hoewel die huizencijfers in de Verenigde Staten toch ook weer tegenvielen.

De kloof tussen rijk en de rest is alleen maar groter geworden de afgelopen tijd en ik kan het niet vaak genoeg zeggen dat was een van de grote problemen in de jaren dertig.

In Nederland schrik ik toch weer van het enorme aantal mensen dat geen geld heeft om de ziektekostenverzekering te betalen. Het is voor mij een signaal dat het niet lekker gaat in de reële economie.

Berenfeestje

Omdat Ben weg ging wilde hij nog een stapje taperen. Ik had het al heel veel eerder voorspeld, hij kan namelijk nu altijd zijn handen wassen onschuld en alles bij de opvolger neerleggen als het in de toekomst fout gaat.

Wat natuurlijk vreemd is, is dat na een stapje van 10 miljard minder, na eerder geloof ik 3000 miljard getaperd te hebben, ineens de Turkse economie in vrije val kwam en zoals ik vorige week ook al opmerkte allerlei problemen bij de opkomende markten ontstaan.

Of dit nu echt oorzaak en gevolg is durf ik te betwijfelen. Ook denk ik niet dat we in dit tempo doorgaan met taperen. Om over het echte effect van taperen helemaal niets te zeggen. Maar na de feestelijkheden rond Ben's berenfeestje, naar het feest op het Damrak.

Te lage buffers

Er verdwijnen fondsen (zoals Ziggo) maar er zijn gelukkig ook weer nieuwkomers op het Damrak. We verwelkomden de Rabo en Altice een Luxemburgse kabelmaker en Snowworld. Snoworld zal kijkend naar de andere nieuwkomers geen glijbaan worden, zeker niet de eerste tijd. Ik denk dat het best geinig kan zijn om een gokje te wagen in dit aandeel.

Voor de rest maken economen zich druk in de Telegraaf over het kuddegedrag in de financiële wereld en daar maakte Tegenlicht zich vorige week ook al druk om tijdens een biecht van een bankier  Als je het mij vraagt moeten de buffers van de banken gewoon fors omhoog naar bijvoorbeeld 10%.

Nu is internationaal de afspraak dat ze 3% eigen vermogen moet aanhouden wat bizar weinig is gezien de enorme hefbomen waar we mee werken. In diezelfde Telegraaf staat een heel verhaal over robots.

AEX-correctie

Nu hebben wij in ons bedrijf al heel lang robots die orders uitvoeren in systemen (SystemShop.nl), maar ze zijn nu ook bang dat er nog meer banen gaan verdwijnen door de robots. Het probleem is volgens mij niet speciaal de robots. Maar meer dat we al jaren veel te productief zijn per werknemer en dat we daardoor een structurele werkloosheid kennen.

Om ook een tegengeluid over robottraden in een heel extreme vorm te laten horen een link naar het algoritmehandelen.

Maar zoals gedacht ging de AEX de afgelopen tijd verder onderuit. Nog steeds is er weinig aandacht in de media voor de huidige correctie, maar ik zie wel steunniveaus. Tijdelijk kan de koers dus weer iets opveren. Voor de langere termijn blijf ik negatief.

Ook de Duitse DAX is in de buurt van steunniveaus. Als het nu nog verder gaat, wordt het ineens heel nasty en moeten we vrezen met grote vreze. Maar dat is dus niet het voorkeurscenario.

Ook Eurostoxx 50 de bredere Europese index bevestigt het AEX- en DAX-plaatje.

De Dow Jones zou in theorie wel verder kunnen maar dat zou toch ook wel weer vreemd zijn.

De Dow is afgelopen week zo door een steun heen gezakt. De Dow Jones Twindicator blijft short maar nogmaals in deze markt kan het ook geen kwaad om tussendoor winst in te locken.

De Nederlandse staat tot 2023, ooit de dertigjarige is de afgelopen week behoorlijk opgelopen. Nu de deflatie-angst verder opkomt in de eurozone, zullen meer mensen hun inflatie-angst van zich af zetten.

De overheid had gehoopt de schulden kwijt te raken met inflatie maar zeker na dat bekend is geworden dat de inflatie slechts 0,7 was in de eurozone en de core zelfs rond de nullijn lag is de vraag of dit ooit gaat lukken. In deflatie worden schulden alleen maar meer.

Royal Dutch Shell ging de afgelopen tijd flink onderuit. Ik heb hier een verkoopsignaal in de Twindicator. De cijfers waren natuurlijk eerder bekend gemaakt. Maar de jaarwinst is wel bijna een kwart lager. Schaliegas in Duitsland wordt even een moeilijk verhaal.

Chevron kwam met een lagere winst van 32%, de koers ging dan ook fors onderuit. In de Twindicator hadden we al langer een verkoopsignaal, maar technisch is het een heel zwak plaatje geworden.

Sprekend over zwakke plaatjes, ASML is na even een herstel ook weer verder verzwakt in de grafiek. Ik heb opnieuw weer turbo’s short.

Ik verwacht dat de banken het de komende tijd alleen maar zwaarder krijgen. Er zijn discussies over de buffers en ook zit er weer een stresstest aan te komen. Maar het echte probleem is dat de banken allemaal nog op vastgoed moeten afschrijven.

Toch zijn alle technische plaatjes nog intact. De trend is nog niet gebroken. Ik moet dan ook maar gewoon winst pakken in de shorts.

Inbev deed eindelijk een keer weer wat ze moeten doen. Ook hier zit de koers op een belangrijk niveau en dus moet ik gewoon mijn winst even pakken in de short.

Tesla krijgt volop aandacht in de Elsevier van deze week, het fonds wordt vergeleken met Apple. Maar of we het een goed product vinden zegt niets over de waardering van het aandeel. Hoewel ik eerlijk ben dat ik geen fan van elektrische auto’s ben zijn het mooie auto’s.

Maar zoals Apple en SamSung nu last hebben van de Chinezen (bijvoorbeeld van  Lenovo) zo komen op succes altijd uitdagers in de markt. Kortom ik zou geen dag long durven in deze aandelen en prima slapen met een shortpositie.

Google komt binnenkort de automarkt binnen, met software beter dan Tesla en we weten wat dat betekende in de telefoonmarkt.

Netflix is ook een te duur aandeel, maar op de cijfers ging het aandeel helemaal uit zijn dak. Ik blijf er even vanaf en werd uitgetikt in mijn turbo short.

Ook is de trend in Vestas Wind nog intact, ook dit is een spectaculair duur aandeel maar beleggers denken dat ze er op tijd uit kunnen.

Facebook kwam ook met mooie cijfers en gelukkig zat ik niet short. Ik wacht nog steeds op officiële signalen.

Google blijft groeien en kwam met mooie cijfers. De omzet groeide bijvoorbeeld nog met 17%. Google verkocht Motorola aan Lenovo en deed een “kleine” afschrijving. Maar niemand die daar over valt.

Niet alle momentumtrades blijven goed gaan; Amazon is door de Twindicator heen gevallen met slechte cijfers. Ik hoop nu eindelijk een rit naar beneden te kunnen hebben. Ik heb een putspread maar ook zou u calls of een call-backspread kunnen verkopen om te profiteren van de daling van dit fonds.

Trulia ook lang een momentumstock, heeft een verkoopsignaal gegeven en kan wat mij betreft verder terug.

Home Depot is voor mij ook een short. Eerste koersdoel 72,50 dollar.

Maar dan moeten nog een ding beseffen en dat is dat we stilletjes begonnen zijn met februari. Het is een oud beursgezegde dat zegt: zoals januari gaat, gaat het jaar. Januari was lager en dat is geen goed nieuws voor het jaar.

Positief afsluiten

En als alles helemaal verkeerd gaat kun je altijd weer naar een pandjesbaas, op de Nederlandse televisie is dit fenomeen populair. Natuurlijk nog niet zoals je kan zien in de programma’s die gaan over de Amerikaanse opbergbox die opgekocht worden als de eigenaar niet betaald.

Maar ik zit dus long in EZPW Corp dit is een Amerikaans bedrijf dat ook in de grafiek een mooie koop geeft.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 februari 2014 11:59
    Cees,

    je moet eens kijken naar GT Advanced Technologies. Het was een solar bedrijf, nu heeft het meerdere businesslijnen, waarvan saffier toepassingen wel de meest veelbelovende is.

    Apple wil/moet innoveren, ze hebben sinds 2012 veel saffier patenten aangevraagd, en in november 2013 een $578mln contract gesloten met GTAT. Geruchten worden steeds sterker dat Iphones (+ andere producten) de switch gaan maken van Gorilla Glass naar Saffier. GTAT (nu USD 1.3mld) gaat als DE leverancier van saffier toepassinge natuurlijk enorm van profiteren.

    Blackrock en MS nemen posities in (9% en 5,3%), shortfloat +20% en de iPhone 6 lancering die steeds dichter bijkomt.

    Disclosure: long GTAT. Zeker de moeite waard. Ik zie het aandeel de komende 2-3 minimaal USD 30 passeren (het is lastig hier niet een veel hoger getal neer te zetten).

    Groet, Peter
  2. [verwijderd] 3 februari 2014 16:10
    Beste Cees/Frank,

    Bedankt voor het uitgebreide artikel en je visie op de markt voor dit moment.

    Je schrijft vaak over de potentie omlaag en dat de markten gemanipuleerd worden, ik ben van mening dat men de weg van de minste weerstand kiest. Mijn vraag is: Is manipulatie van de markt écht zo slecht? Een ineen-vallende aandelenmarkt heeft catastrofale gevolgen, voor het bedrijfsleven, werkeloosheid en dat laatste leidt tot sociale onrust.

    In Mexico is de werkloosheid enorm hoog (in tegenstelling tot de "ofíciele cijfers"),het gevolg: het aantal overvallen op straat is meer dan verdubbeld de afgelopen jaren, car-jacking heeft een torenhoge vlucht genomen, afpersingspractijken en ontvoeringen nemen alleen maar toe. Dit heeft een impact op je leefpatroon.

    Moraal van het verhaal, indien je als ondernemer hart hebt voor je land, kan je ook de produktie in eigen land houden (ik roep dat heel vaak: kijk naar VDL).

    De robots nemen het werk uit handen? Mijn vermoeden is dat het grootste percentage aan banenverlies veroorzaakt wordt door de uitbesteding aan Chinese bedrijven. Ook de vlucht naar India m.b.t. IT-gerelateerde serviceheweft een grote impact. Een bedrijf dat floreerd van deze trend is TATA.

    De vraag of we dit jaar omhoog of omlaag gaan, ik verwacht een AEX van 440 op het eind van het jaar.

    Groeten vanuit Mexico Stad.
  3. [verwijderd] 4 februari 2014 14:48
    "In Nederland schrik ik toch weer van het enorme aantal mensen dat geen geld heeft om de ziektekostenverzekering te betalen."

    De zorgtoeslag is meestal voldoende om 90% van de basispremie te betalen, maar bier en sigaretten zijn nou eenmaal duur. Wanbetaling van zorgpremies ontstond op dag 1 vanwege beperkte incassomiddelen en algemeen wanbeleid op dit dossier - met de economie heeft het weinig te maken.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.