Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Een valse redding

De Turkse centrale bank kwam gisteren met de redding voor de aandelenmarkten. Althans dat dachten sommige muppets. Maar iemand met een beetje verstand van waarom Turkije in een crisis verkeert, had toch de conclusie getrokken dat het eindspel voor de Turkse lira onafwendbaar is.

Turkse problemen

Waar andere opkomende markten voornamelijk last hebben van de Fed-taper, heeft Turkije meer op zijn bord liggen. De strijd tussen Erdogan en het Turkse leger is al een tijdje aan de gang. Lang leek het erop alsof de Erdogan-kliek het leger klein zou krijgen, maar met het corruptieschandaal rond Erdogan blijkt dan toch dat het leger niet uitgespeeld is.

Tezamen met Erdogans optreden rond de protesten op het Taksim plein, is zijn machtbasis danig uitgehold. De koersen op de Turkse beurs en van de Turkse lira kwamen hierdoor zwaar onder druk te liggen. Dat de Fed ging taperen heeft de boel alleen maar verergerd.

Problemen niet opgelost

De enorme renteverhogingen - zo enorm dat Paul Volcker (de beste Fed voorzitter ooit) eerder op Bernanke lijkt dan op de Turkse centrale bank-directeur - lossen bovengenoemde problemen maar deels op.

De politieke problemen zijn in ieder geval niet opgelost door de renteverhoging (saillant detail is dat Erdogan tegen deze verhoging was); sterker nog, de positie van Erdogan gaat hierdoor alleen maar zwakker worden:

  • investeerders gaan Turkije ontvluchten of mijden door de politieke problemen, dus de renteverhoging is eigenlijk futiel
  • de hogere rente zorgt ervoor dat de economie in Turkije een knauw krijgt, iets wat de politieke spanningen geen goed zal doen

Investeerders zullen dus dubbel geraakt worden door meer politieke problemen en een economische recessie. Nu zeg ik niet dat de renteverhoging niet had plaats moeten vinden; dit had al veel eerder moeten gebeuren. Maar politieke problemen los je hiermee dus niet op.

Conclusie: Turkse lira gaat dadelijk weer aan gort, tweete ik gisterennacht en zie nu.

Fed-taper

Het overkoepelende probleem is echter de Fed-taper. Zowat alle emerging markets hebben moeten inboeten sinds de geruchten van taper in het nieuws kwamen. Veel munten (onder andere die van Brazilië, Mexico en Rusland) kwamen onder extra vuur te liggen vorige week.

Als deze negatieve stemming aanhoudt (hangt dus eigenlijk van de Fed af), dan zullen deze landen zich ook genoodzaakt voelen om de rentes te gaan verhogen. Aangezien de opkomende landen de groeimotor vormen voor de Westerse bedrijven, krijg ik hiervan toch een fout gevoel in mijn onderbuik.

Problemen maken problemen

Zoals altijd, zorgen problemen voor nog meer problemen. Dat er zo maar weer een paar lijken uit de eurozonekast komen rollen, zou mij niets verbazen. Een veeg teken was de exclamatie van europolitici dat de euro nu definitief gered is. Zodra ze zoiets zeggen, ren ik altijd naar de uitgang.

Zolang de Fed blijft taperen (spannend vanavond), is er een grote kans op een correctie dan wel crash. Dit schreef ik vorige week ook al in de Telegraaf. Ik heb vandaag zelfs putjes bijgekocht. Nu afwachten.

Sassen van Elsloo heeft verschillende putreeksen op de AEX.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Patience 29 januari 2014 20:47
    De grootste muppet ben jij en dan kom je er nu mee aan kaken, waarom niet op het moment dat het bekend gemaakt was. maar meneertje wacht en komt met reactie na die ongelooflijke daling, ja zo kan iedereen het.
    voor mijn geen probleem van mijn mag het nog meer dalen mezelf toch gedekt met Puts ;-). zolang Postnl het maar goed doet tot de cijfers dan zien we dan wel weer.
  2. [verwijderd] 29 januari 2014 21:53
    Sassen van Elsloo ?@sassenvanelsloo 21 uur
    @JoostNiemoller @dvk1970 @alaidi @FX_Button vergelijk m 1992 en GBP. Road to hell this. Solves nothing and no monetary weapons left. Short!
    voila. nu moet je ook terugkomen op jullie woorden niet? Of blijven lekker onterecht door bashen achter jullie anonieme ava's?
  3. [verwijderd] 29 januari 2014 22:08
    Leuke analyse over de Emerging Markets problematiek. Het is bijkans een wet van Meden en Perzen dat als de Amerikaanse rente stijgt, dit negatieve gevolgen heeft voor de Emerging Markets landen met een (groot) te kort op de lopende rekening. Feitelijk is dit niet nieuws. Alleen de heftigheid van de onrust in sommige landen in relatie tot de beperkte stijging van de Amerikaanse heeft mij wat verrast. Altijd aardig om er nog even de Euro problematiek bij te halen, maar als alles volgens het spoorboekje verloopt kan de impact beperkt blijven. Als je de jaarcijfers van de meeste multinationals bekijkt, dan is al wel duidelijk geworden dat de groei in 2013 al niet meer uit het Emerging Markets kwam. Een opleving van de Amerikaanse en inmiddels ook die van de Europese economie kan dit opvangen. Het zijn juist de dalende grondstofprijzen die grosso modo gunstig zijn voor de Amerikaanse en Economische economieën en ongunstig voor de Emerging Markets. Dankzij de Euro hebben we gelukkig niet meer de situatie dat te pas en te onpas de valuta van de zuidelijke eurolanden devalueerden. De huidige situatie zou weer een prachtig argument zijn geweest.
  4. [verwijderd] 29 januari 2014 22:44
    @yieldcurve re euro, dat klopt, maar je krijgt er interne divergentie door. Als de koers zich niet aan kan passen dan kan dit ook niet anders. Euro zaait dus, as design, verdeeldheid.
    Re reactie markten: inderdaad is reactie op zulke EM grollen normaal niet zo heftig, maar de ballon was gewoon veel te vol denk ik. Zonder QE was dit een storm in glas water geweest, maar nu, met deze waarderingen en een taper ben ik stuk pessimistischer. cheers, A
  5. [verwijderd] 29 januari 2014 23:33
    quote:

    yieldcurve schreef op 29 januari 2014 22:08:

    Leuke analyse over de Emerging Markets problematiek. Het is bijkans een wet van Meden en Perzen dat als de Amerikaanse rente stijgt, dit negatieve gevolgen heeft voor de Emerging Markets landen met een (groot) te kort op de lopende rekening. Feitelijk is dit niet nieuws.

    Daarom komt het op mij zo georkestreerd over. Of het is geautomatiseerde handel die over elkaar heen valt en reactie op reactie.

    Ik wil niet ontkennen dat er geld naar de VS kan terugstromen. Maar deze abrupte marktbewegingen doen het voorkomen alsof dit ineens 'nieuw' is, terwijl twee weken geleden totaal niemand over dit issue sprak!

    Dat bedoel ik ook richting Alexander. Je zou het vast afgelopen nacht hierover gehad hebben, maar het taperen is al lang bekend. Dus als je dit nou twee maanden geleden had voorspeld.

    Ik denk eigenlijk dat hedgefunds eerst meerdere malen rond de tapering discussie hebben geprobeerd aandelenmarkten omlaag te krijgen. Maar steeds zonder succes en record op record. Ofwel door particulieren die de markt op stromen of doordat de markt wordt ondersteund.

    Dus wellicht wordt het nu over een andere boeg gegooid, waar de weerstand zwakker is. Ik denk dat je geen illusies moet hebben en dat de zwakste prooi gevonden is. Een politiek instabiel Turkije, Erdogan heeft het lastig.
  6. [verwijderd] 30 januari 2014 07:19
    quote:

    yieldcurve schreef op 29 januari 2014 22:08:

    Leuke analyse over de Emerging Markets problematiek. Het is bijkans een wet van Meden en Perzen dat als de Amerikaanse rente stijgt, dit negatieve gevolgen heeft voor de Emerging Markets landen met een (groot) te kort op de lopende rekening. Feitelijk is dit niet nieuws. Alleen de heftigheid van de onrust in sommige landen in relatie tot de beperkte stijging van de Amerikaanse heeft mij wat verrast. Altijd aardig om er nog even de Euro problematiek bij te halen, maar als alles volgens het spoorboekje verloopt kan de impact beperkt blijven. Als je de jaarcijfers van de meeste multinationals bekijkt, dan is al wel duidelijk geworden dat de groei in 2013 al niet meer uit het Emerging Markets kwam. Een opleving van de Amerikaanse en inmiddels ook die van de Europese economie kan dit opvangen. Het zijn juist de dalende grondstofprijzen die grosso modo gunstig zijn voor de Amerikaanse en Economische economieën en ongunstig voor de Emerging Markets. Dankzij de Euro hebben we gelukkig niet meer de situatie dat te pas en te onpas de valuta van de zuidelijke eurolanden devalueerden. De huidige situatie zou weer een prachtig argument zijn geweest.
    ik denk dat je op het gebied van herstel het westen zwaar overschat. Het westen is verzadigd en oververzadigd. De groei van het oosten, de toekomstige heersers(pak en beet 15 jaar) is het enige middel om het westen te laten groeien. Het westen kan zich alleen maar voorbereiden op die andere realiteit door meer zelfvoorzienend te worden.
    Dus geen aantrekken in het oosten is per definitie stilstand of achteruitgang in het westen. Tenzij zichzelf gaan herstructureren naar een soort"lokaal zelfvoorzienend" kapitalisme.
    Jet tegengestelde is ook waar: zolang er meer rijkeren bijkomen in het oosten zal het hier wel beter gaan.
  7. [verwijderd] 30 januari 2014 09:19
    @justin, dat van afgelopen nacht ging alleen over mijn reactie op Turkse centrale bank. Markt reageerde erg positief en ik zei dat ze niets opgelost hebben en weer de daling zouden voortzetten. De DFT link is van vorige week toen ik de short call maakte.
    Je hebt gelijk dat taper talk en taper effecten al zichtbaar waren, maar zoals altijd is er een trigger/catalyst nodig om de boel in gang te zetten. Vaak is dat niet eens een situatie die er echt toe doet. Je krijgt dan een keerpunt en het momentumverhaal wat we op de weg naar boven hadden in 2013 geldt dan voor de weg naar beneden. De markt heeft hoog kuddegedrag (met dank aan centrale banken) en dat is leuk naar boven en erg naar beneden. Triggers waar ik nu naar zou kijken is niet alleen taper verhaal maar ook China, waar een enorme kredietboom de koersen in de hele regio hebben beïnvloed.Beleggers zoals Soros en Faber maken zich zorgen wat China kan niet eeuwig de kredietkraan zo vrijelijk laten vloeien. Ze stappen daarom nu op de rem (is een soort taper) en dat merkt de regio gelijk. Voor meer info zie Jesse Columbo.
  8. [verwijderd] 30 januari 2014 11:22
    quote:

    plof® schreef op 30 januari 2014 10:10:

    Die euromunt is dus zo slecht nog niet kunnen we concluderen.

    Werkelijk een ijzersterke wereldvaluta.
    Nou, ik zou maar voorzichtig zijn met de euro. Opmerkelijk is dat politici Europa en EU synoniem stellen wat het niet is en dat geeft te denken in de politieke verhoudingen met Rusland. Ik lees dat men nog steeds de euro zoveel als mogelijk mijdt. Waarom kondigt Draghi aan 'schulden' op te kopen om deflatie te keren? En zoals gebruikelijk met de toevoeging 'indien nodig'.?
  9. lalalala 30 januari 2014 12:06
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 29 januari 2014 21:53:

    Sassen van Elsloo ?@sassenvanelsloo 21 uur
    @JoostNiemoller @dvk1970 @alaidi @FX_Button vergelijk m 1992 en GBP. Road to hell this. Solves nothing and no monetary weapons left. Short!
    voila. nu moet je ook terugkomen op jullie woorden niet? Of blijven lekker onterecht door bashen achter jullie anonieme ava's?

    Trek je alsjeblieft niks aan van 't ongenuanceerde gepiep op het forum is de moeite niet waard.
  10. Cybres 30 januari 2014 13:41
    Die call over de TRY is natuurlijk niet bepaald enorm spannend....er stond in eenklap twee jaar rente verhoging verdisconteerd.........dat leek sowieso al wat veel van het goede.....dus dat het weer terug zou lopen leek wel voor de hand te liggen. Echter anders dan Alexander heb ik er wel op gehandeld (waarom geen modelportfolio van onze columnist.......want zo is het wel heel vaak wat roepen zodat je soms per ongeluk gelijk hebt). Ik zeg dank voor de centjes en geloof wel met Alexander dat de TRY nog stukken lager kan.
  11. Patience 30 januari 2014 21:17
    Het enige wat ik jullie als tip kan geven is tech en farma bedrijven dit jaar zal de nasdaq boven de 4600 pnt staan men zal snel overstappen op nasdaq en is al een tyd je bezig een jaar geleden heb ik een paar klein fondsen opgepakt en behoorlijke winsten mee kunnen make een kleine voorbeeld goren een bedrijf dat bezig is tegen kanker etc in 1jaar tyd heb mijn winst zien stygen met 350%.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.