Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Slot: En we houden de moed erin

Slot: En we houden de moed erin

Ik probeer u een opbeurend verhaal voor te schotelen zo rond etenstijd, maar het is toch een beetje gloomy. De markten zijn namelijk vooral druk met speculeren over de shut down en het naderende Amerikaanse schuldplafond. Wellicht wegens gebrek aan concrete cijfers door dat eerste probleem. De AEX sloot de dag af met een miniem verlies van 0,65% op de magische 370.

Olienov 103,62 +0,57%
Goud* 1.327,30 +0,42%
Zilver* 22,45 +0,40%
EUR/$* 1,3590 +0,09%
EUR/¥* 131,6490 +0,28%
EUR/£* 0,8446 +0,09%

 

Veel concrete zaken zijn er niet, maar ik pik er een aantal interessante dagnieuwtjes uit.

  • Imtech noteerde in de loop van de middag een paar procent hoger na een extra aandeelhoudersvergadering waarin nieuwe commissarissen een salarisverhoging kregen. Is dat een opluchting, mijne heren en dames beleggers? Kwam er geen een lijk uit de kast vandaag :-)?
  • Beleggen is vooruit kijken, maar soms kan terugkijken leerzaam zijn. Vandaag start een strafproces tegen Madoffmedewerkers. De WSJ heeft de vijf belangrijkste dingen die u moet weten op een rij gezet. Madoff komt overigens niet. Die heeft een straf van 150 jaar en zit dus voorlopig even binnen.
  • Hoe doen Amerikaanse staatsobli's het vandaag? Nou, er onstaan wat zorgen bij houders van kortlopend papier. Met name vanaf 17 oktober, d-day voor het Amerikaanse schuldplafond en eigenlijk de hele wereld. Again.

Of zoals Zerohedge het noemt, allemaal in JC Penney.

  • Verder een update een zorgelijk klinkend IMF: "Het herstel van de internationale economie blijft zwak en wordt van steeds meer kanten bedreigd. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepubliceerde World Economic Outlook. De wereldeconomie krijgt de komende tijd volgens het IMF wat meer vaart, dankzij het verdere herstel in de VS en doordat de eurolanden het dieptepunt van hun crisis voorbij lijken te zijn. Tegelijkertijd doemen echter nieuwe risico’s op, terwijl de bestaande problemen niet zijn aangepakt."
  • Vanavond eerste derdekwartaalcijfer van de reeks van Alcoa. Misschien ben ik dan al afgehaakt (heb meer slaap nodig dan collega Kamp), maar dan pakt de Beurs-vandaag-shift het morgenochtend als eerste mee.
  • Gelukkig was er ook nieuws over mijn lievelingsbank, die deze eeuw wat in de problemen zit: "De Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena schoot in Milaan bijna 4 procent omhoog. Het bedrijf maakte bekend nog eens 3360 banen te schrappen en kapitaal aan te zullen trekken om goedkeuring van Brussel te krijgen voor staatssteun."

Over Italiaanse banken gesproken, die zijn er al eeuwen en zullen ook wel blijven. Net als de rest van de banksector, of ben ik nu ook zo'n belegger die het allemaal al eens gezien heeft en die niet in beweging is te krijgen? Wellicht alvast een vroege herfstvakantietip; ik lees (weer eens) een boek over de familie De Medici, grondleggers van het internationale bankverkeer en oud-bewoners van mijn favoriete stad. Ben nu zelf verdiept in The house of Medici It's Rise & Fall, maar Het Medicigeld van Tim Parks is ook erg interessant.

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Fleur van Dalsem

Auteur:

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 oktober 2013 20:11

    Fleur, Financial Times. Daar vliegen vandaag ook al verschillende redacteuren uit hun vel vanwege het geklungel in de US. Waarschuwingen van China en Japan.

    Tja, wat is er meer nodig om die Amerikanen tot compromis te brengen¿
    Ik zou zeggen ¨a kick under the ass¨ voor al die teaparty-idioten binnen de Republeinse partij.

    Zo kan het niet langer.

    Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 8 oktober 2013 22:32
    hahahah - grappig dat je dat zegt " zo kan het niet langer".....alsof iemand zich iets van JOUW opmerking(en) aantrekt mijn waarde. Obama speelt het "spelletje" net zo hard (of zo je wilt FOUT) mee als de Republikeinen vriend....ook HIJ lost niets op uiteindelijk. Het blijft een IMAGO_KWESTIE en dat wordt over de ruggen van de wereld economie gespeeld door de US.
    Wat dat betreft is het weer eens duidelijk geworden dat DE WERELD zich eens een keertje moet zien LOS te maken van de US en dus niet zo afhankelijk moeten zijn van die idioten aldaar. Ik snap op dit soort momenten de afkeer tegen de US wel hoor....het is te triest en te gek voor woorden dat die "gasten uit de US" elkaar geen duimbreedte willen toegeven en ondertussen brokkelt elk optimisme af wat langzaam aan het opbouwen was in de gehele wereld. De Chinesen en ook Japaners hebben de feitelijke MACHT mijn vriend....en dat vergeten die US sukkels voor het gemak. Wanneer die landen stopppen met de schuld opkopen van de US dan is het helemaal over en uit...OOK met die landen zelf natuurlijk. Dus daarom is het een kat-en-muis spelletje, maar met uiteindelijk maar 1 winnaar....tenminste dat wil HIJ --> Obama.
    Ook hij moet boeten voor deze tragedie....HIJ is niet minder schuldig aan de ellende die momenteel ontstaat. Hij speelt het spelletje en roept zelfs WALLSTREET op tot lagere koersen om de Republikeinen onder (meer) druk te zetten omdat HIJ wil slagen, omdat HIJ de man wil zijn.
    Obama is ook een rat mijn vriend....niets meer, niets minder. Alle politieke kopstukken zijn ziek....en kunnen de macht niet aan.
    Morgen een dramatische dag denk ik...totdat HIJ het genoeg vind !!!
    Jammer voor iedereen....maar HIJ zal zegevieren...ten koste van alles.
    Succes....
  3. [verwijderd] 8 oktober 2013 23:50

    Zepolna.

    Obama heeft bepaalde zaken mogelijk niet zo handig aangepakt en dan vooral de laaste verkiezingen. waardoor er een veschil is ontstaan in de verhoudingen binnen het Congress en de Senaat.

    Zelf zie ik een nationale gezondheidsverzekering eigenlijk als iets goeds, maar als die Amerikanen dat niet willen: ze doen maar.
    Wel een feit is dat China al biljoenen in Amerikaans staatspapier heeft zitten en dat ze oom mede gezien de handelsrelaties geen enkel belang hebben bij dat Amerikaanse budget gedonder.

    Groet, Jonas
  4. forum rang 4 theo1 9 oktober 2013 09:57
    quote:

    jonas schreef op 8 oktober 2013 23:50:

    Zepolna.

    Obama heeft bepaalde zaken mogelijk niet zo handig aangepakt en dan vooral de laaste verkiezingen. waardoor er een veschil is ontstaan in de verhoudingen binnen het Congress en de Senaat.

    Zelf zie ik een nationale gezondheidsverzekering eigenlijk als iets goeds, maar als die Amerikanen dat niet willen: ze doen maar.
    Wel een feit is dat China al biljoenen in Amerikaans staatspapier heeft zitten en dat ze oom mede gezien de handelsrelaties geen enkel belang hebben bij dat Amerikaanse budget gedonder.

    Groet, Jonas
    Of jij of ik het een goed of een slecht idee vinden, dat doet er niet zo gek veel toe. Feit is, dat heel veel Amerikanen het niet willen. Vooral het verplichte karakter van Obamacare is een heet hangijzer als ik het goed heb begrepen en dat is nu juist de hoeksteen. Want als het niet verplicht is, zullen juist de rijkste en gezondste mensen niet meedoen en dat zijn nu juist de winstmakers voor het systeem.

    Het is niet een klein groepje tea party idioten die probeert de zaak te saboteren. Die mensen hebben wel degelijk een brede achterban. Het hele probleem is dat Obama probeert een heel ingrijpend systeem door te drukken dat onder de bevolking hooguit een beperkt draagvlak heeft. En heel veel tegenstanders die niet zomaar hun mond dichthouden alleen maar omdat dat Obama goed uitkomt. Het Amerikaanse systeem is erop ontworpen om het onmogelijk te maken dat een 50% + 1 meerderheid zijn zin kan doordrukken en dat is precies wat Obama probeert te doen. Met als gevolg de patstelling die we nu hebben.

    Voor Obama zijn er m.i. drie eerbare opties: het systeem aanpassen zodat het aanvaardbaar wordt voor de Republikeinen. Dat betekent de verplichting eruit halen en dat is niet echt mogelijk want dan wordt het onbetaalbaar. Of het hele voorstel intrekken, maar dat is eigenlijk ook geen optie want Obamacare is zijn Grote Project en zijn belangrijkste verkiezingsbelofte. Zonder Obamacare is de regering-Obama een fiasco. Of hij kan het aan de staten overlaten, zodat het in die staten waar er wél draagvlak is, zonder al te veel problemen kan worden ingevoerd. Dat lijkt mij persoonlijk de beste optie. Hij heeft zich door zijn koppigheid in de problemen gewerkt en nu kan hij er niet meer gemakkelijk uit komen zonder af te gaan als een gieter. In Syrië werd hij op het laatste moment gered door de Russen, hier zal dat niet gebeuren.

    Maar hij zal ongetwijfeld halsstarrig volhouden en tot het uiterste doorgaan. We zullen wel zien waar het schip strandt. Wij hebben er in ieder geval niks over te zeggen en datzelfde geldt voor de Chinezen.
  5. [verwijderd] 9 oktober 2013 13:51
    Theo eerlijk gezegd is die uitweg die je ziet niet zo gek. Opmerkelijk was bijvoorbeeld ook dat presidentkandidaat Romney zelf in zijn thuisstaat al een soort Obamacare had ingevoerd.

    Komt bij dat ik denk dat de republikeinen vreselijk electoraal op hun kop gaan krijgen als ze Amerika in crisis brengen. Ze zullen dus moeten bewegen en eigenlijk Obama ook.

    Groet, Jonas die hier allemaal behoorlijk van baalt. Is er geen crisis dan gaan ze daar er zelf eentje maken!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.