Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Handelende Tak: Nu herstel graag!

Vorige week haalde ik de stofkam door mijn Handelende Tak-portefeuille. Met gevoel voor timing verkocht ik (bijna) op het dieptepunt een paar notes. Gelukkig waren dit twee producten (RBS Rente Plus 6 en Van Lanschot Coupon Premium Note) die iets minder gevoelig zijn voor stijgende en dalende beurzen.

Ik gaf aan nieuwe producten aan te schaffen die zouden profiteren van door mij verwacht koersherstel. Dat herstel kwam iets te vlug en we staan iets hoger dan tijdens mijn uitverkoopdag van vorige week.

Op het gevaar af dat op dit tussentijdse hoogtepuntje ik nieuwe producten aan de Handelende Tak toevoeg, uiteindelijk ben ik toch een langetermijnbelegger, heb ik drie notes geselecteerd.

Profijt van biedingsstrijd?
Maar eerst kom ik terug op de KPN 10% Memory Coupon Note van RBS. Ik besloot vorige week de note aan te houden in de hoop op koersherstel van het telecomaandeel. Eén van de mogelijkheden is dat KPN speelbal wordt van een overnamestrijd. Sinds kort mag grootaandeelhouder Carlos Slim een bod op het bedrijf doen.

Profiteert de Memory Coupon Note ook van een eventuele biedingstrijd? Waarschijnlijk wel. De 10%-couponbetaling en de aflossing op 100% in 2015 hangen af van de koers van KPN. In ieder geval moet op 30 november 2015 het aandeel minimaal 1,9401 euro noteren. Dan zijn de drie coupons van 10% en de aflossing op 100% verzekerd.

Vanaf de actuele koers van de note (66%) is dat bijna een verdubbeling. Daarvoor moet KPN stijgen van de huidige koers van 1,59 euro naar minimaal 1,9401 euro, ofwel een toename van "slechts" 22%. Ik denk dat in geval van een bod op KPN, RBS er voor zal kiezen de note vervroegd af te lossen tegen de contante waarde.

De note is (uiteraard) niet risicoloos. Als de KPN-koers niet meer boven de 1,9401 uitkomt op de peildata en de aflosdatum, dan zijn er geen couponbetalingen. Bij de huidige koers is de aflossing dan op 58%. Bij een lagere KPN-koers is de aflossing ook navenant minder.

Tot slot: de note is uitverkocht en RBS geeft geen laatprijs meer af. Als u geïnteresseerd bent in een positie, dan moet u een biedprijs opgeven die (net) boven de RBS-biedprijs ligt om de note over te nemen van verkopende collega beleggers.

Nu dan de nieuwe posities.

1. Eurozone Trigger Plus Note 13-18
Vorig week verkocht ik een Van Lanschot-note, vandaag neem ik een nieuw product op van de Bossche bank in mijn Handelende Tak. Het betreft de Eurozone Trigger Plus Note 13-18. De Eurostoxx 50 (ES50) is de onderliggende waarde. Jaarlijks, in januari, wordt de stand van de index vastgesteld. Als deze hoger is dan de startwaarde (2744,50 punten) wordt vervroegd afgelost met een coupon van 8,75%. Als de ES50 niet boven de startwaarde staat, maar wel op minstens 80% van de startwaarde, dan is er alleen een coupon van 8,75% en loopt de note door.

Dit proces eindigt in 2018. Aflossing is op 100%, maar onder strikte voorwaarde dat de ES50 in de hele periode boven 1646,70 noteert (60% van de startwaarde). Anders is er verlies dat wordt berekend vanaf de startwaarde. De actuele koers van de note is 99%.

Ik richt mij in eerste instantie op de korte termijn. Als de ES50 index in januari boven de 2744 punten staat, verdien ik een kleine 10% in nauwelijks een half jaar tijd. Toch aardig, aangezien de index daarvoor maar 5% behoeft te stijgen. Bovendien, als de index blijft hangen rond deze niveaus of zelfs in waarde daalt, blijven de rendementsperspectieven gunstig.

2. Rabo Grondstoffen Note juni 2017
Grondstoffen hebben een lelijke smak gemaakt. Een mooi moment om positie in te nemen, maar dat doe ik wel risicomijdend met een garantieproduct. Ik neem de Rabo Grondstoffen Note juni 2017 op in mijn portefeuille.

De onderliggende waarde is de BNP Paribas Oscillator Commodities EUR Hedged Excess Return Index. Een hele tekstverwerker vol, maar het betreft een actief beheerde index die bestaat uit 19 grondstoffen. Voor Rabobank is het te hopen dat de index gevrijwaard blijft van schaliegas.

De weging binnen, en samenstelling van de index kan snel wijzigen aan de hand van de marktomstandigheden. De bedoeling is de beweeglijkheid van de index beperkt te houden. Dat is onder de huidige omstandigheden lastig. In ieder geval is de index vanaf de hoogste stand zo'n 20% gedaald. De note heeft ongeveer 12% in koers moeten prijsgeven.

De note volgt de index voor 100%, maar door de koersval ligt de index wel 10% onder de startwaarde. Ik houd er ook rekening mee dat vanaf december 2015 de Asian Tail (middeling) geldt. Maar als voor die tijd de index zich flink herstelt, kan de note een aardig rendement opleveren. Met de paraplu van Rabobank als bescherming als het toch helemaal mis gaat met de grondstofprijzen.

3. Credit Suisse Recovery Note
Tot slot voeg ik een product met een staartrisico aan de Handelende Tak toe. Het betreft de Credit Suisse Recovery Note, met een resterende looptijd van iets meer dan een jaar. Deze constructie is naar de markt gebracht door ABN Amro, maar de uitgevende instelling is de Zwitserse bank.

Garantieproducten met een korte looptijd die volledig participeren in de onderliggende waarde bestaan niet. Zeker niet onder de huidige marktomstandigheden met een lage rente. Deze Recovery Note is dan ook geen garantieproduct. Maar de note participeert voor 100% (met een maximale aflossing op 150%) in de ES50 index.

Onder ongunstige omstandigheden is aflossing op 100% van de nominale waarde mogelijk. De belangrijke voorwaarde is wel dat de ES50 index op de einddatum boven de 1319,06 punten noteert. Dat is nagenoeg de helft van de huidige stand. Op een koers van 99% en een actuele ES50-stand die circa 1% onder de starwaarde ligt, doe ik volledig mee in een mogelijk koersherstel.

Ik voel mij, behoudens een nooit helemaal uit te sluiten ES50-crash van 50%, toch prettig in deze note.

Nu koersherstel
Met deze aankopen heb ik ongeveer de helft van mijn banksaldo van ruim 60.000 euro herbelegd. Ik houd genoeg saldo aan om bij onverhoopt ongunstige ontwikkelingen bij te kopen. Maar voor nu geldt: laat het koersherstel maar inzetten!


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.