Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Buffett waarschuwt!

We waren getuige van een memorabele beursweek. Er sneuvelden enkele symbolische barrières voor aandelen in de Verenigde Staten:

Een combinatie van economische voortgang en goede bedrijfsresultaten wakkerde het vuur bij beleggers aan. Enkele onheilspellende indicatoren konden de feeststemming niet bederven. De centrale banken staan immers klaar om in te grijpen met hun monetair geschut.

Dat werd opnieuw duidelijk na de FOMC-meeting, de bijeenkomst van de leden van de Federal Reserve. De voorzitter, Ben Bernanke, liet verstaan dat er voorlopig geen wijziging komt in het monetaire beleid. QE à rato van 85 miljard dollar per maand gaat voort zolang de targets niet behaald zijn.

De doelstellingen zijn vandaag een werkloosheidgraad van 6,5% of minder, met een inflatie van 2% of meer. Bernanke liet zich ontvallen dat de Fed haar QE-programma kan terugschroeven of zelfs kan opkrikken indien nodig.

Vooral dat laatste element had de markt niet verwacht. De vele waarnemers rekenden eerder op temperende QE-commentaren van de voorzitter. Met andere woorden, het klimaat is zeer gunstig in meerdere opzichten voor aandelen.

Beleggershoogmis
De timing kon niet beter voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett. Afgelopen weekend ging de beleggershoogmis door zijn de thuisstad, Omaha (Nebraska).

Naar goede gewoonte werden de duizenden bezoekers weer op hun wenken bediend door de opgewekte geluiden van Buffett. Hij deed zijn bijnaam het orakel uit Omaha weer alle eer aan. Volgens Warren Buffett en zijn partner Charlie Munger:

  • doet de economie in de Verenigde Staten het goed
  • daalt de werkloosheid
  • keert het vertrouwen van de consument langzaam maar zeker terug
  • zijn aandelen nog altijd superieur op de lange termijn

Als kers op de taart werden de aandeelhouders gisteren verwend met een nieuw record van het aandeel van BRK boven 165.000 dollar!


Klik op de grafiek voor een grote versie

QE-experiment
Maar op de korte termijn waarschuwde de superbelegger voor een uitzonderlijk risico in de markt: het monetaire beleid van de Westerse centrale bankiers.

Alhoewel Buffett nog steeds lovende woorden over heeft voor het parcours van Ben Bernanke, is hij minder overtuigd van een goede afloop van het QE-experiment. Buffett waarschuwt zelfs voor ware een schok op de markten als de Fed nog maar hint op een stopzetting van het monetaire opkoopprogramma.

Indirect geeft ook Buffett hiermee toe dat een groot deel van de huidige beursrally gedreven wordt door liquiditeiten van de centrale banken. Ook Buffett heeft niet meteen een oplossing klaar voor dit probleem, maar suste dat de markt ook dit zou overwinnen op de lange termijn.

Verslaafden
Collega Munger deed er nog een schepje bovenop. In een uitgebreid interview met CNBC liet hij zich ontvallen dat banken "zoals heroïneverslaafden" zijn geworden. Sta een bankier toe om geld uit te lenen en hij zal automatisch overdrijven.

Dat zagen we al in IJsland en opnieuw in Cyprus. Je kan een bank niet toelaten om zichzelf te controleren, aldus Munger. Het zijn straffe uitspraken, vooral als u beseft dat Berkshire Hathaway een belangrijke aandeelhouder is van JPMorgan en Goldman Sachs. Stuk voor stuk zakenbanken die een bedenkelijke rol spelen in de financiële crisis.

De boodschap van het management van Berkshire Hathaway is niet meer eenduidig positief aandelen, met name voor de korte termijn. Maar Buffett, geslepen als hij is, gaf al lachend nog mee: "Als bedrijven smeken om cash, dan kunnen ze mij altijd bellen."

Waarmee hij aangeeft dat Berkshire Hathaway met een ruime oorlogskas zit; 49 miljard dollar om precies te zijn.

Kortom, Buffett kijkt als een aasgier over de aandelenmarkten, in afwachting van een potentiële beurscorrectie om de koopjes op te pikken tegen dumpingprijzen. Ik zitn niet altijd op dezelfde golflengte met Buffett. Zo ben ik het grondig oneens met zijn negatieve visie over goud, waarvan hij de twaalfjarige stierenmarkt compleet heeft gemist.

Ook van zijn dubbelzinnige boodschappen ben ik geen fan. Maar op het vlak van aandelen blijft Buffett een meester. Vooral zijn strategische aanpak kan mij enorm bekoren. Hij is positief voor aandelen over de langere termijn, maar sluit een correctie op korte termijn niet uit.

En als er een crash komt, dan heeft hij een stevige cashpositie klaar voor de koopjestijd. Een aanpak waar ook ik al jaren voor sta: koop rustig uw favoriete posities, maar denk steeds aan uw cashbuffer. Cash heeft een plaats binnen een gespreide beleggingsportefeuille, al is het maar omwille van de optionaliteitswaarde.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. retsok 7 mei 2013 11:51
    het is inmiddels zo dat ook Buffett niet meer kan Verkopen omdat niemand van hem wil overnemen als hij verkoopt.. en de partijen die zouden kunnen kopen, blijven ook liever cash, gezien de mondiale onzekerheid over de economie en angst voorwat het beleid van bernanke, QE, gaat brengen voor de toekomst....
  2. retsok 7 mei 2013 12:26
    btw.. waarschijnlijk zijn zn reserves zo groot om te kunnen uitbetalen als aandeelhouders... BKR toetsing dus he, grapje.... BRK eruitwillen...huhhh.....

    nogmaals hij kan zn stukken ook aan de straatstenen niet kwijt.... iets om over na te denken en dan zijn zn uitspraken ook beter te begrijpen evenals zn enorme belangen in GS en JPM
  3. retsok 7 mei 2013 12:28
    HFT as the dominate buyer and seller so when they disappear there are few buyers. We all know they are not going to stand up and take stock when the trend is down so this market can have only the FED and its investment banks or bank holding companies as they are now members of the FED. Making Goldman Sachs a bank holding company is corruption at its finest.
  4. k2es 7 mei 2013 12:40
    Goud is net zoveel waard als de gek er voor geeft en het geeft geen vaste inkomsten (dividend, bedrijfswinst), dus Buffett heeft groot gelijk dat hij daar niet in investeert. De schrijver van dit stukje adviseerde via Slim beleggen nog steeds in goud te stappen en krijgt daar nu, terecht, veel kritiek op van mensen die hun goud"belegging" sterk achteruit zien gaan. De goudbubbel is aan het barsten.
  5. k2es 7 mei 2013 12:46
    Buffett hoeft niet te verkopen, hij is een lange termijnbelegger. Degenen die argumenten aanvoeren als "de mondiale onzekerheid van de economie" zijn duidelijk geen goede beleggers, want wanneer is de economie ooit zeker geweest? Om af te geven op Buffett bevestigt nog even het amateurisme van die mensen.
  6. Marty.mcFly 7 mei 2013 13:57
    Velen snappen de methodes van Buffet niet. Niet alles wordt bekend gemaakt natuurlijk.

    De kern is heel krachtig, beleggen in continue cash genererende bedrijven die gestaag groeien. Dat is het hele idee, je belegt in lange-termijn business die continue kasstromen uitkeren, daardoor ‘hoef’ je de aandelen nooit te verkopen. Met die cash koop je weer meer aandelen en zie daar de kracht van compounding. Buffet is hierin een meester gebleken, zoveel is duidelijk.
    Vandaar dat hij niet in goud belegt, omdat goud helemaal geen kasstromen uitkeert. Liever had ik gezien dat hij zich gewoon niet uitliet over edelmetalen, of hoogstens dat hij met zijn strategie gewoon niets mee kan.
  7. PingPong 7 mei 2013 14:18
    Buffett doet het helemaal niet meer zo geweldig als veel mensen menen.
    Eind september 2008, vlak voor de val van Merrill Lynch, riep hij dat hij ging kopen en raadde anderen aan hetzelfde te doen. Alle muppets stapten toen in Berkshire en de grootste sukkels kochten toen op een koers van 148.000 zie piek in de grafiek.
    Deze stakkers hebben tot februari dit jaar moeten wachten om weer op break-even te komen. Wie toen in de S&P500 gestapt was had het veel beter gedaan, en had bovendien elk jaar dividend ontvangen.
  8. sremmal1 7 mei 2013 14:20
    Als ik mag kiezen tussen Buffet's wijsheden en het gewauwel van een aantal nitwit brabbelaars op dit soort fora dan weet ik het wel...
    Het verbaast me dat een aantal van dit soort gasten nog steeds aanwezig is en niet al lang huilend de beurs heeft verlaten. Voortdurend prediken ze allerlei drama, zitten ze short, en toch blijven ze posten. Ik geef ze nog een half jaartje.
  9. [verwijderd] 7 mei 2013 15:40
    quote:

    k2es schreef op 7 mei 2013 12:40:

    Goud is net zoveel waard als de gek er voor geeft en het geeft geen vaste inkomsten (dividend, bedrijfswinst), dus Buffett heeft groot gelijk dat hij daar niet in investeert. De schrijver van dit stukje adviseerde via Slim beleggen nog steeds in goud te stappen en krijgt daar nu, terecht, veel kritiek op van mensen die hun goud"belegging" sterk achteruit zien gaan. De goudbubbel is aan het barsten.
    Een goudbubble???Niet eens 98% hebben fysiek goud in bezit. Slechts 2% heeft fysiek goud.
    Zeer vreemde hersenkronkel in uw redenering.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.