Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Waarom opties schrijven?

Het schrijven van opties gaat tegen de common practice van veel beleggers in, maar kan hierdoor juist heel aantrekkelijk zijn.

Beleggers nemen regelmatig long posities in call- en/of putoptiecontracten. Dit om te speculeren op, of om protectie te hebben tegen, prijsstijgingen (long call) of prijsdalingen (long put). Sterker nog, het blijkt dat er een systematische vraag is van particuliere beleggers naar het kopen van callopties, gedreven door hoop op rijkdom. Ook is er een systematische vraag van institutionele beleggers naar het kopen van putopties, vanwege de behoefte aan downside protectie.

De tegenpartijen voor deze transacties zijn vaak investment banks, hedgefunds en brokers. Die partijen zijn alleen bereid opties te verkopen (shorten) als ze een vergoeding krijgen. Dit in verband met de bewegelijkheid en sprongen die in aandelenprijzen en in volatiliteit voorkomen en tot verliezen kunnen leiden.

Premie betalen
U betaalt dus feitelijk een premie voor dit risico als u een optie koopt. Daarentegen ontvangt u juist deze beloning als u opties short (verkoopt). De vraag is of deze premie zo groot is dat u systematisch geld verdient op het verkopen van opties. Of levert het kopen daarvan juist systematisch geld op?

Onderstaande figuur laat zien wat u totaal verdiend zou hebben als u de laatste 12 jaar elke week structureel een 1-maands, at-the-money index call (ShortC.1, grijze lijn) of put (ShortP.1, zwarte lijn) opties geshort had op de S&P500 en DJES50 met een premie inkomen van 2.5% van uw portefeuille. (Voor performance van optiestrategieën voor deze periode kijkt u hier.) Ter vergelijking heb ik ook de performance van de markt opgenomen.

 
De markt heeft over deze periode verloren, blijkt uit de dalende trend in de oranje lijn. Echter, zowel een shortpositie in callopties als één in putopties heeft een positief rendement opgeleverd tegen een lager gerealiseerd risico. Dus het shorten (en dus niet kopen) van opties is aantrekkelijk gebleken over de afgelopen jaren. Dit is vooral te danken aan de genoemde premies die u ontvangt door opties te schrijven.

Aantrekkelijker
Kortom, het kopen van een index put- of calloptie kan een goede keuze zijn als u een juiste view op de markt heeft. Echter, opties schrijven blijkt op een systematische basis een aantrekkelijkere strategie te zijn. In mijn volgende column zal ik verder op short optiestrategieën ingaan.

Wel is hier weer de gebruikelijke disclaimer op zijn plaats. Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op bevindingen uit het verleden, welke geen garantie bieden voor de toekomst.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Guido Baltussen

Auteur:

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Gerelateerd

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 januari 2011 16:13
    Schrijf nu alweer een paar jaar met succes aex maand opties.

    Mijn strategie is simpel, na een daling en bij een aantrekkelijke premie schrijf ik. Ongeveer 5 weken voor expiratie en niet te veel.
    Ik wil altijd de mogelijkheid houden om mij er uit te redden dmv doorrollen of verdubbelen naar een lagere serie.

    Het lijkt mij leuk om over andere strategieën te lezen.

    Chiel
  2. [verwijderd] 7 januari 2011 17:15
    "Onderstaande figuur laat zien wat u totaal verdiend zou hebben als u de laatste 12 jaar elke week structureel een 1-maands, at-the-money index call (ShortC.1, grijze lijn) of put (ShortP.1, zwarte lijn) opties geshort had op de S&P500 en DJES50 met een premie inkomen van 2.5% van uw portefeuille."

    Call OF Put?

    Misschien begrijp ik de strekking van het verhaal niet helemaal maar is dat OF nu niet juist de crux? Elke week maak je dus een beslissing of je, of een call, of een put short. Dat is heel risicovol.
  3. holenbeer 7 januari 2011 18:50
    'De markt' is inderdaad gedaald in die 12 jaar. Maar geen enkele serieuze belegger was in die 12 jaar blijven zitten tijdens 2 crises. Rond 2000-2001 had de belegger al een rendement van 60 % gehad. Stel dat hij niet al te snel op de crisis 2001-2002 reageerde en 20 procentpunten daarvan weer inleverde, dan had hij nog 40 % over.
    Stel dat hij weer niet al te snel reageerde met instappen en pas in 2004-2005 op 90 procentpunten weer instapte. Dan had hij in 2007-2008 opnieuw 50 procentpunten winst gemaakt (90-140), eigenlijk nog wat meer, want 50 op 90 is ruim 50 %.
    Stel dat hij weer traag reageerde op de crisis in 2008 en weer 20 % kwijtraakt. Diezelfde 20 % heeft hij er intussen weer bij in 2009/2010.

    Kortom, deze belegger had 40 + 55 = 95 % rendement gehaald. En dat zonder iedere maand werk te verzetten, risico te lopen etc.

    Natuurlijk kan je zeggen: welke belegger stapt nou om de paar jaar in en uit. Echter, dat scenario is nog realistischer dan een belegger die 12 jaar niet in- en uitstapt.
  4. JoghoJogho 7 januari 2011 21:13
    @holenbeer
    Wel goed rekenen: Als je op 100 euro 60% verdiend heb je 160 euro. -20% (= 32 euro) kom je op 128 euro. Je hebt dan je startbedrag + 28%. Niet 40% dus. Vandaar dat als je geld verliest je veel rendement moet maken om je verlies weer goed te maken.

    Verder vind ik dat Guido het principe wel goed uitlegt. Het gaat om het verschil tussen 'sec' aandelen en short opties. Natuurlijk blijft niemand 'zitten' in een crisis. Het gaat om de toegevoegde waarde van opties schrijven bovenop je andere beleggingsvormen.
  5. mr_erp 7 januari 2011 21:59
    snap de domme reacties niet helemaal.. Er zal ook niemand zijn dan alleen maar puts of alleen maar calls schrijft. Kortom als je de stijgende en dalende momenten een beetje inschat, dan kom je op een veel hoger rendement. Heb ff uit zitten tellen aan de hand van de grafiek en dan had je 220% winst gemaakt. Dat is dus niet bepaald slecht ;)
  6. holenbeer 7 januari 2011 22:15
    quote:

    JoghoJogho schreef op 7 januari 2011 21:13:

    Verder vind ik dat Guido het principe wel goed uitlegt. Het gaat om het verschil tussen 'sec' aandelen en short opties. Natuurlijk blijft niemand 'zitten' in een crisis. Het gaat om de toegevoegde waarde van opties schrijven bovenop je andere beleggingsvormen.
    Tuurlijk, dat snap ik, en die toegevoegde waarde is er ook. Mijn punt is alleen dat de vergelijking met 'de markt' die een negatief rendement zou hebben gemaakt niet relevant is, want niemand belegt op die manier.
    Dat is net zo iets als een fiets vergelijken met een auto, en zeggen dat je met een fiets verder komt omdat de tank van de auto leeg raakt, terwijl je met de fiets gewoon doortrapt. Er zullen vast een paar mensen zijn die niet weten dat je kan tanken, maar om dat nou als referentie te gebruiken ...
  7. [verwijderd] 7 januari 2011 23:14
    Ik kan beamen dat het schrijven van opties inderdaad een zeer winstgevende bezigheid kan zijn. Ik beleg in een portefeuille aandelen en daarnaast heb ik een portefeuille kortlopende en langlopende geschreven puts op aandelen die ik koopwaardig acht.
    Daarnaast vind ik dat de markt op zich (lees: AEX) nu zo'n 10% te hoog staat dus heb ik ook kortlopende calls geschreven op de AEX om op die manier ook nog wat premie binnen te halen.
    Het mooiste is het schrijven van puts want daarmee haal je of een leuke premie binnen of je krijgt de aandelen (die je toch al wou hebben)met een korting binnen.
    Het grootste gevaar wat ik sinds 1992 met deze strategie heb meegemaakt is dat wanneer de markt hard daalt en je alleen geschreven puts zou hebben de volatiliteit ook nog eens heel hard stijgt en daarmee stijgt je marginverplichting dan ontzettend hard (meestal gaan ook nog eens de dekkingspercentages omhoog dus dan heb je een driedubbele stijging van je marginverplichting).
    Daarom dus een redelijke ruimte aanhouden in je VBR wanneer de volatiliteit zoals nu laag staat en op de hoge koersen ook calls schrijven.
  8. Tradingmate 8 januari 2011 13:15
    quote:

    Rothschild13 schreef op 7 januari 2011 15:48:

    Leuk om hier wat meer over te lezen.
    Wil je deze stelling eens meenemen ? Feit: ongeveer 75% van alle opties loopt waardeloos af. Stelling: statistisch gezien heb je hierdoor met schrijven al een stukje wind mee, ongeacht wat de markt doet.

    Maar je vergeet dat de 25% die overige 75% ruimschoots te niet kan doen.

    Netto is de markt van opties alleen gunstig voor de partijen die aan de handel in opties verdienen (Binck, Alex, etc). Dit in tegenstelling tot aandelen, waarvan de intrinsieke waarde voor alle beleggers kan stijgen.

    Dus, als je strategien statistisch gaat analyseren, en je neemt voldoende data, dan kom je per definitie bij opties op een verlies uit (als je de transactiekosten betrekt).

    Ik vermoed dat in het verhaal van de schrijver hier geen rekening is gehouden. Vooral als je in Amsterdam met opties gaat "spelen"is dit een belangrijke factor, gezien de transactiekosten van 2 tot 3 euro per optie bij koop en verkoop!

    Als je dan een optie van 1,00 euro schrijft dan heb je dus al rond de 5% transactiekosten.

    Algemene bijkomende opmerking.

    De gene die de artikelen hier schrijven hebben allemaal belangen dat we meer handelen, in opties, aandelen, etc. (uiteraard het liefst turbo's, opties e.d, want daar wordt het meest aan verdient).
    En het is jammer dat hierdoor er alleen maar artikelen op deze site staan die een commerciële achtergrond hebben.

    Ik heb geleerd, een gratis advies is niet gratis, uiteindelijk is er een rekening! Doe je eigen onderzoek! En baseer die vooral niet op de artikelen die hier worden geschreven.
  9. Tradingmate 8 januari 2011 13:29
    Algemene bijkomende opmerking.

    De gene die de artikelen hier schrijven hebben allemaal belangen dat we meer handelen, in opties, aandelen, etc. (uiteraard het liefst turbo's, opties e.d, want daar wordt het meest aan verdient).
    En het is jammer dat hierdoor er alleen maar artikelen op deze site staan die een commerciële achtergrond hebben.

    Ik heb geleerd, een gratis advies is niet gratis, uiteindelijk is er een rekening! Doe je eigen onderzoek! En baseer die vooral niet op de artikelen die hier worden geschreven.
  10. Gevelboer 8 januari 2011 13:29
    Tegenover elke schrijver staat een koper.
    Beide denken ze de slimste te zijn...
    De markt zal het zeggen.

    Zelf maak ik kleine winsten met schrijven. Een leuk extra'tje.
    Maken opties mijn pertefeuille wat dynamisch. Dat vind ik het leuke. Ontdekte al snel dat de verwachtingswaarde liever iets is dat ik opstrijk dan dat ik dat uit moet geven.
  11. forum rang 6 marique 8 januari 2011 13:30
    quote:

    money=freedom schreef op 7 januari 2011 23:14:

    Het grootste gevaar wat ik sinds 1992 met deze strategie heb meegemaakt is dat wanneer de markt hard daalt en je alleen geschreven puts zou hebben de volatiliteit ook nog eens heel hard stijgt en daarmee stijgt je marginverplichting dan ontzettend hard (meestal gaan ook nog eens de dekkingspercentages omhoog dus dan heb je een driedubbele stijging van je marginverplichting).
    Tijdens de dotcomcrisis en fin. crisis nooit meegemaakt dat de aandelen die je ´goedkoop´ in de schoot geworpen kreeg nog veel verder omlaag duikelden?
    Kun je allemaal beperken door tijdig de posities te sluiten of door te rollen, maar dat is ook niet bepaald gratis.
  12. forum rang 6 marique 8 januari 2011 13:30
    Een paar algemene opmerkingen:

    Het rendement van opties schrijven hangt nauw samen met de hoogte van de optiepremies.
    Grofweg geldt bij hoge volatiliteit:
    - hoge optiepremies;
    - kans op hoog rendement, als je goed zit;
    - kans op stevig verlies, als je scheef zit;
    - kans op koersdaling van onderliggende aandelen groter dan te verwachten koersstijging;
    daardoor goede kans op succesvol calls schrijven (want vermoedelijk geen leveringsplicht)
    daardoor beperkte kans op succesvol puts schrijven (want mogelijk koopplicht van aandelen die in het ravijn storten)

    Volatiliteit blijft nooit langdurig extreem hoog, kan wel langdurig redelijk laag blijven.
    Dus grof verdienen op optieschrijven is beperkt tot korte periodes. Evenals de kans om juist dan stevig verlies te lijden.

    Rendabel schrijven bij lage volatiliteit en dus lage premies is mogelijk met geduld en taaie volharding.

    Maar pas op ... verandering van volatiliteit, zowel omhoog als omlaag, komt als een dief in de nacht.
    Stel dat je bij lage volatiliteit puts hebt geschreven (geringe premie maar ook geringe kans op koersdaling en koopplicht)
    en de volatiliteit vliegt zomaar ineens omhoog. Dat doet pijn hoor.
    Met geschreven calls, mits gedekt zit je feitelijk altijd veilig.

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.