Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Wessanen: te ambitieus

Vorige week werd de nieuwe CEO en een strategie-update van Wessanen aangekondigd. Na het gedwongen vertrek van de heer Veenhof paste de heer Koffrie (voormalig CEO van Corporate Express) op de winkel.

Uit de benomeing van de heer Merkens door de Raad van Commissarissen blijkt wel dat de ambities van Wessanen er nog steeds zijn. De heer Merkens komt van Sara Lee en heeft ervaring met merken, reorganisaties en retail.

Hij moet van het geschoonde Wessanen, dat dan een omzet heeft van circa 600 miljoen euro, een netto schuld van circa 100 miljoen euro en een eigen vermogen van circa 200 miljoen euro een Europees voedingsconcern maken met 1 miljard euro omzet en expertise in biologische producten.

Echter, Wessanen is nog niet helemaal geschoond.

Twee molenstenen
Wel is de verkoop van molensteen Tree of Life –TOL (omzet circa 1,1 miljard euro) – afgerond in het eerste kwartaal van 2010 (wat circa een boekverlies van 50 miljoen euro oplevert). In ieder geval doet dit de schuld verminderen, óók na aftrek van bonussen die de managers krijgen van Tree of Life, ondanks het boekverlies.

Teleurstellend is dat de andere belangrijke Amerikaanse molensteen, American Beverage Corporation (ABC), omzet circa 125 miljoen dollar, waar fraude is geconstateerd, pas in 2011 afgestoten wordt. Na verkoop van deze twee activiteiten resteert zo’n 600 miljoen euro omzet:

  • ongeveer 500 miljoen euro Wessanen Europe
  • en cica 100 miljoen euro Frozen Foods.
  • De bedoeling is echter het Frozen Foods’ merk Beckers te revitaliseren, waarna ook deze divisie verkocht kan worden. Afgezien van de lage marges bij Frozen Foods passen de snacks van Beckers niet bij biologische en gezonde producten.

    Kantelpunt
    Met de opbrengst van de verkopen, waarmee acquisities gepleegd kunnen worden alsmede organische groei wil Wessanen expanderen in biologische voeding in Europa en wil het concern op termijn haar echt geschoonde omzet verdubbelen van 500 miljoen naar 1 miljard euro.


    Klik op de tabel voor een grote versie
    Bron: Wessanen en taxatie Keijser Capital

    De vraag is nu gaat dit allemaal lukken en wat is het aandeel waard? Na 2007, het beste jaar van Wessanen van de afgelopen vijf jaar, begon het te kantelen. De basis-case beschreef ik al in oktober 2007: Wessanen eet zich zelf op.

    Niets veranderd
    In wezen is er nog niets veranderd. De huidige boekwaarde kan worden geschat op 3 euro per aandeel (uitgaande van een eigen vermogen van 200 miljoen euro). En een premie over de boekwaarde is gerechtvaardigd als er vooruitzichten zijn dat er ten minste 10% rendement op het eigen vermogen kan worden gemaakt.

    Aangezien er nu zo’n 5,5% marge gemaakt wordt op 500 miljoen euro kernomzet, oftewel een bedrijfsresultaat van circa 28 miljoen euro, resteert er na rente en belasting ongeveer 17 miljoen euro; dus 8,5% rendement, of een winst per aandeel van circa 0,25 euro.

    Als we dit als vertrekpunt nemen is er nog geen haast om Wessanen te kopen. Wessanen gaat nu zijn laatste spelletje doen. Als het niet lukt is het 'einde oefening' en kan het van de beurs gehaald worden door een familie-voedingsbedrijf.

    Vermoedelijk tegen een lagere koers dan de huidige. We wensen de heer Piet Hein Merckens alle sterkte toe. Zijn voornaam zou kunnen vermoeden dat hij er een zilvervloot van kan maken; ik zou er niet op gokken.


    Nico van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. IN de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. Sinds 2007 is hij Hoofd Research bij Keijser Capital. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Stuur een reactie aan de auteur.


    Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Nico van Geest

    Auteur:

    Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

    Recente artikelen van Nico van Geest

    1. Een uitdagend 2016
    2. Durf te voorspellen!
    3. 2015: AEX naar 450

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 18 januari 2010 18:03

      Goed artikel van Nico. Wat ik eigenlijk niet zo snap is dat ze die nieuwe topman met op zich goede trackrecord niet de vrije hand geven.

      Waarom moet het zo nodig in die natuurvoedingskhoek? Ik zie dat niet. Geef hem gewoon de ruimte om achter het geld te gaan en zelf richting te bepalen.

      Ergens vind ik trouwens het nog steeds erg jammer dat Wessanen, een in orgine prachtig Nederlands bedrijf, zo de vernieling is ingewerkt.

      Groet, Jonas
    2. [verwijderd] 19 januari 2010 12:02
      @jonas

      "Wat ik eigenlijk niet zo snap is dat ze die nieuwe topman met op zich goede trackrecord niet de vrije hand geven.
      Waarom moet het zo nodig in die natuurvoedingskhoek? Ik zie dat niet. Geef hem gewoon de ruimte om achter het geld te gaan en zelf richting te bepalen."

      Omdat daar het geld/groei zit voor de komende jaren. Ik heb wessanen daarom ooit in bezit gehad, maar zoals nico opmerkt eerst alle ballast weg (incl. beckers) en dan kijk ik eens opnieuw.

      de bos
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.