Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Redactioneel

  1. Illegale praktijken drijven de huizenprijzen op

    Taxeren richting de verkoopprijs is verboden, maar algemene praktijk, merkt hypotheekexpert Jos Koets. Intussen blijven de huizenprijzen maar stijgen.

  2. Premium

    Unilever krijgt fanmail: waarom is dit gunstig voor de koers?

    Er waait een frisse wind bij Unilever dankzij de aanwezigheid van activistisch grootaandeelhouder Peltz en de wisseling van de wacht aan de top van het concern. De focus van de sinds de zomer van 2023 aangetreden Hein Schumacher ligt, veel meer dan die van zijn voorganger, op het creëren van waarde voor aandeelhouders.

    De constatering dat de markt desondanks nog niet geheel oog heeft gekregen voor de duidelijk veranderde koers van het concern, is inmiddels deels achterhaald. Donderdag kreeg Unilever fanmail van een grote Amerikaanse zakenbank, die een opmerkelijke draai maakte.

  3. Draait u zich nog een keer om voorbeurs en na Nvidia nu ASML op naar de 1000?

    Vandaag hoeven beleggers weinig vuurwerk te verwachten. Wall Street sloot gisteren lager en ook in Azië doen de beurzen een stapje terug.

  4. MSCI World-index zit nog lang niet op zijn top

    De MSCI World-index ligt technisch prima op koers voor een verdere stijging. Ook staan we stil bij een tracker op de AEX en de MSCI World-index.

  5. Slotcall: Nvidia is de baas

    Terwijl de AEX (+0,41%) net geen nieuw record neerzet, sloopt Nvidia vandaag de grens van $1000 en trekt de onze chippers mee omhoog. Wat een cijfers!

  6. Premium

    Groei Nvidia lijkt geen grenzen te kennen

    Nvidia wist woensdag nabeurs weer de toch extreem hoge verwachtingen te overtreffen. En aan het groeiverhaal komt voorlopig nog geen eind.

    Nvidia wist wederom de hooggespannen verwachtingen te overtreffen met een omzet van $26 miljard in het eerste kwartaal van fiscaal 2025. Daarmee kwam de omzetgroei uit op 262%(!) en dat is echt ongekend hoog voor een dergelijk groot bedrijf.

    Deze groei werd mogelijk gemaakt door de Datacenterdivisie, waar de groei zelfs 427% was en de omzet uitkwam op $22,6 miljard. Bij kleine startups zijn zulke groeicijfers al extreem goed; voor het op twee (Microsoft, Apple) na grootste bedrijf van de wereld is zoiets ongekend.

  7. Premium

    Overnamespeculatie stuwt koers NSI

    De koers van kantorenfonds NSI is de afgelopen weken flink gestegen door een opmerkelijke transactie.

    De Singaporese First Sponsor Group vergrootte zijn belang van 2,87% tot 13,52% tegen een prijs die 11% boven de beurskoers lag. Dat voedt de overnamespeculatie.

  8. Premium

    Mooie opsteker voor Shell

    Beleggers konden zich in zeer ruime mate vinden in de gewijzigde CO2-doelstellingen van Shell en daarmee is de kous weer af. Voorlopig dan; beleggers doen er verstandig aan op 12 november alert te zijn.

    Het dreigde een roerige aandeelhoudersvergadering te worden bij Shell, maar dat bleek mee te vallen, mede overigens dankzij flink aangescherpte beveiliging. De uitstekende jaarresultaten riepen weinig vragen op.

  9. Premium

    Aantrekkelijke robotbouwer uit het Noorden

    Autostore maakt efficiënte magazijnrobots en bestaat al bijna dertig jaar. Het relatief kleine Noorse bedrijf, deels in handen van Softbank, groeit hard en heeft genoeg potentie.

    Autostore is een Noors bedrijf dat voor 40% in handen is van Japanse techinvesteerder Softbank. Het maakt robotsystemen voor magazijnen die volledig automatisch goederen kunnen oppakken en opbergen.

  10. Nvidia lijkt de beursdag te redden, Fed laat het afweten

    Nvidia heeft geleverd waar beleggers om vroegen. Verder: Fed-notulen, Vivoryon en Onward.

  11. Nvidia test cruciale barrière

    Kan Nvidia de torenhoge verwachtingen waarmaken? Technisch ligt het aandeel er, afgezien van de recente consolidatie, uitstekend bij.

  12. Slotcall: AEX wacht op Nvidia, de actie zit bij de smallcaps

    Heijmans zet zijn zegetocht over het Damrak voort, van Aalberts verwachten we eigenlijk meer dan een half A4-tje

  13. Premium

    Qualcomm zet een reuzestap. Wordt dit een game changer?

    De kwartaalomzet bleef nagenoeg gelijk terwijl de winstgevendheid flink verbeterde. Maar veel interessanter was de presentatie van de AI-pc door Microsoft waar Qualcomm-chips in zitten.

    In het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar 2024 nam de omzet van Qualcomm fractioneel toe. De nettowinst steeg daarentegen met wel 37%.

    Maar er was nog interessanter nieuws. In samenwerking met Microsoft werkte Qualcomm aan chips voor de nieuwe generatie Windows-pc’s die geschikt zijn voor het uitvoeren van AI-taken. Deze werden maandag gepresenteerd en zijn in eerste instantie alleen verkrijgbaar met chips van Qualcomm.

  14. Premium

    Komt er een commodities super cycle?

    Het broeit momenteel op tal van grondstoffenmarkten en de vraag is of de tijd al rijp is voor een nieuwe commodities super cycle.

    De meeste financiële markten doen het relatief kalmpjes aan met per saldo gestaag stijgende koersen op relatief lage handelsvolumes en zonder al teveel koersspektakel. Beleggers op zoek naar (meer) actie kunnen daarvoor uitstekend terecht op de grondstoffenmarkten.

    Vorig jaar en begin dit jaar schoot bijvoorbeeld de cacaoprijs fors omhoog. Dat zowel de goud- als koperprijs nieuwe records neerzetten, zal beleggers evenmin zijn ontgaan. Staan we aan de vooravond van een commodities super cycle?

  15. Premium

    Keuzehulp: zo vindt u in 9 stappen de beste broker

    De concurrentie tussen brokers is groot. Met lagere kosten, rente op cash, spaarplannen en gelikte handelsplatforms proberen zij beleggers te trekken. Hoe vindt u de beste aanbieder?

    Toen de spaarrente rond het nulpunt schommelde en zelfs de meest verstokte spaarders een beleggingsrekening openden onder het motto There Is No Alternative (TINA), buitelden brokers over elkaar heen om beleggers te verleiden met hen zaken te doen. Dat deden ze onder andere door ‘gratis’ transacties aan te bieden. ‘Het was een enorme vechtmarkt’, blikt Stephan Freelink terug. Hij is oprichter van vergelijkingssite Finner. ‘Brokers haalden klanten binnen met verliesgevende tarieven.’

    Inmiddels is de storm gaan liggen, maar de concurrentie is nog altijd stevig. Alleen concurreren brokers volgens Freelink nu vooral met elkaar op basis van functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan spaarplannen, waarbij klanten elke maand een vast bedrag kunnen inleggen in ETF’s of beleggingsfondsen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niet meer op prijs wordt geconcurreerd. Zo zette broker Saxo onlangs nog rigoureus het mes in de tarieven.

    Natuurlijk zijn lage transactiekosten mooi meegenomen, vooral voor wie actief handelt. Maar bedenk wel dat voor niets de zon opgaat: er is altijd een prijs.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links