Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

'ASML voldoet net aan omzetverwachting'

'ASML voldoet net aan omzetverwachting'

AMSTERDAM (AFN) - ASML heeft vorig kwartaal ternauwernood aan zijn eigen voorspelling voor de omzet voldaan. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die de chipmachinefabrikant woensdag voorbeurs publiceert.

Analisten gepolst door persbureau Bloomberg voorzien in doorsnee een omzet van 1,29 miljard euro. ASML voorspelde in januari dat de opbrengsten in het eerste kwartaal zouden dalen tot circa 1,3 miljard euro. In de laatste drie maanden van 2015 ging de omzet al omlaag naar 1,4 miljard euro.

De afname is meer het gevolg van timing dan van zwakkere marktcondities, zei topman Peter Wennink eind januari. Hij voorspelde daarbij verder dat de brutowinstmarge met 42 procent eveneens wat lager zou liggen dan de 46 procent die in het vierde kwartaal werd behaald, omdat relatief veel goedkopere machines worden geleverd.

De verkopen zullen daarna echter aantrekken, voorspelde Wennink. Fabrikanten van rekenchips zullen vanaf het tweede kwartaal machines in gebruik gaan nemen die het mogelijk maken nog fijnere schakelingen in te branden op halfgeleidermateriaal dan nu het geval is. Dat zal leiden tot een ,,aanzienlijke toename'' van de omzet, zei hij, zonder die voorspelling verder te concretiseren.

De analisten voorzien verder een forse winstdaling voor ASML. De nettowinst kwam in hun visie in het eerste kwartaal uit op 172 miljoen euro, tegen 403 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2015.

Lees over dit aandeel ook

  1. Barclays verlaagt koersdoel ASML fors
  2. Outlookverlaging ASML: (bij)kopen of uitstappen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 18 april 2016 22:02
    Inderdaad. En hoe vaak zitten die analisten er niet naast. Dus 0 tot geen enkele waarde. Als die 1,3 miljard wordt behaald dan heeft de CEO een goed verhaal gehad en kan zomaar de rest van zijn verhaal ook waarheid zijn. Beter dat we ons daaraan vasthouden.
    En dan zie ik die koers morgen rustig omhoog gaan.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.