Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Alweer gouden tijden....

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 maart 2004 22:57
    Hoe belangrijk is voor U het feit er maar één munt (goud) is met een (hoge) intrinsieke waarde? Al de overige munten zijn bedrukte papiertjes die geen of nagenoeg geen enkele dekking meer hebben en die met de dag waardelozer worden.
    Het zijn mijn inziens dan ook verstandige mensen die hun spaarcenten omzetten in goud. De tijd zal komen dat de goudprijs tegenover alle munten zal stijgen, Nu de goudprijs nog laag is, is dit wellicht het ideale moment. Gelet op de inflatie en de ontwaarding van de munten zou de goudprijs momenteel minstens rond de 600 $ moeten noteren. Binnen +/- vijf jaar mag je een prijs verwachten tussen de 1.000 en 1.600 $.

    Ik denk dat de goudprijs nu snel terug gaat aantrekken en een nieuwe top zal neerzetten ( richting 440 $), De mijnen, die momenteel allen oververkocht zijn, zullen dan snel weer gaan stijgen (+ 20 tot 40 %).

    De banken hebben hun verkoopprogramma vernieuwd, maximaal 500 ton per jaar over een periode van 5 jaar. Dit valt binnen de verwachtingen en kan als positief beschouwd worden. Een aantal ervan krijgen nu de kans om hun balans weer in evenwicht te brengen.

    Zoals ik verleden week heb vermeld zijn de beurzen over hun top heen en zullen in de eerstkomende maanden verder verzwakken.

    Wij kochten deze week nog eens 10 % van de waarde van onze totale beleggingen in fysiek goud en zilver (waarvan 60 % goud en 40 % zilver). Wij verkochten dinsdag per ongeluk (prijs vergeten aan te passen) een heel pakket mini futures zilver aan 2,49 EUR, destijds gekocht aan 1,03 EUR.
    Vrijdag konden wij gelukkig terugkopen aan een iets lagere prijs.
    Wij kochten ook een pakket Drooy en een pakket Silvercrest en verhoogden onze positie in platina en palladium.
    Wij beschikken momenteel nog over circa 30 % cash, de eerste dagen van volgende week gaan wij nog meer posities innemen.

    Opvallend was de stijging van Rhodium de laatste weken, in een paar weken steeg de prijs maar eventjes van 450 naar 800 $.

    Zoals wij verwachten was het niet zo’n goede week voor onze beleggingen.

    Resultaat van deze week: -1 %
    In 2004: + 5.9 %

    De volgende weken wordt het dus beter.

    De aanslag in Spanje van al Qaeda had maar weinig invloed op de goudprijs. Ook de melding van al Qaeda dat men voor 90 % klaar is voor een nieuwe aanslag in de V.S kon de markten maar weinig beïnvloeden. Indien de aanslag in de V.S was gebeurd hadden wij wel iets anders gezien.
    Let wel, ik ben tegen elke vorm van geweld en voor mij hoeft de goudprijs niet te stijgen bij dergelijke aanslagen.
    Dat er nog meer aanslagen zullen volgen is echter duidelijk. Zolang dat men het standpunt inneemt dat het terrorisme met alle geweld moet bestreden worden zal het terrorisme blijven toenemen.
    Wanneer er echter ooit eens een invloedrijke bewindsman komt die tolerant zal zijn en de fundamentele rechten van andersdenkende eens zal proberen te begrijpen en zal inzien dat er meer dan één God is op deze aarde, gaat de wereld er wellicht een stukje mooier uitzien.

    Groetjes en nog een goed weekend,

  2. [verwijderd] 12 maart 2004 23:11
    Beste Wim_15,

    Ik ben het in grote lijnen eens met de strekking van je bericht.

    Ik zou graag willen weten hoe? en wat? jullie fysiek long zijn.
    Zie ook mijn postin onder "Hoe ga je zilver long"

    Wat zijn dat voor mini futures zilver. Euro 2,49 per wat???, en waar zijn die verhandelbaar?

    Al vast bedankt.

    Groet/Bald
  3. [verwijderd] 13 maart 2004 01:59
    Hi Wim, je voorspellingen over wat er gaat gebeuren met de aandelenkoersen en de prijzen van edele metalen, zijn alleen dat:

    voorspellingen.

    Ik vind het niet verstandig het zo te presenteren, zoals jij dat doet; n.l. alsof het 'n fait accompli is.

    Niemand weet hoe de markt zich ontwikkelt, jij ook niet. je zou beter kunnen zeggen: Ik denk dat....zo en zo.....zal het gaan.....waarschijnlijk of misschien.

    'n Beginneling zou de verkeerde indruk krijgen en denken dat jij precies weet wat er gaat gebeuren.

    Je mag ook wel eens de aandacht trekken op het feit, dat iedereen die tussen 1980 en 1999 goud en zilver kocht (en de mijnen idem dito), niet alleen niet voor inflatie werd gecompenseerd, maar zelfs zware verliezen heeft geleden.

    Ikzelf ben ook bullish op edelmetalen en mijnen, maar dat wil nog lang niet zeggen, dat ik gelijk zal krijgen. Kijk maar eens naar de afgelopen paar dagen; het was zwaar knudde met de mijnen.

    Groeten,

    >-->
  4. [verwijderd] 13 maart 2004 04:50
    Ik weet zeker dat als ik mijn bank bel, AAB, en aan de dame van de consumentencontactlijn vraag hoe ik aan fysiek goud kan komen, ik geen stap verder kom, dus bij deze de concrete vraag: hoe kom je dan als jan met de pet, en een kleine portefeuille, aan fysiek goud? In welke gewichten is het spul te koop (want een paar graam kost toch al snel een boel centjes (nu al)!)? Heb je een telefoonnummer of adres? Waar laat je het fysieke goud (in de kluis?)?

    bvd
    R.
  5. [verwijderd] 13 maart 2004 09:28
    nimmer physiek goud kopen, levert geen rendement op: beter goudmijnaandelen kopen die een goed dividend geven zoals Barrack of Newmont
    TIP: Emperor Mines Ltd.een goudmijn werkzaam op de Fiji eilanden en genoteerd aan de beurs van Sydney heeft een overnamebod gekregen van
    Durban Roodeport Deep (Z.A) met een premie van 32%, ik verwacht nog meer kapers op de kust zodat de koers van Emperor (nu AS 0,85) nog flink de hoogte in kan (Iets dergelijks is ook gebeurd met Normandy-Posseidon toen Newmont en concurrenten tegen elkaar opboden)
    Emperor heeft jaren terug al op AS 1,90 gestaan dus de intrensieke waarde is ernaar
  6. [verwijderd] 13 maart 2004 10:51
    Nog maar weer een keer dit verhaal hier gepost:

    Beleggen in edelmetalen.

    Onderstaand verhaal is een samenvatting van diverse postings op diverse forums van diverse posters. Deze samenvatting is bedoeld om mensen op weg te helpen die NA GRONDIGE ZELFSTUDIE willen investeren, beleggen of traden in de edelmetaalsector.

    Koop het metaal zelf.
    Dit kan bij de ABN-AMRO en hun dochter HBU (http://www.hbu.nl/). Ook kun je goud en zilver of gouden en zilveren munten kopen. Hiervoor kun je bij diverse munthandelaren terecht. Er is een ledenlijst van handelaren via de Vereniging van Munthandelaren of kijk eens op de site van de sponsor van de edelmetaalcompetitie: Klumpers Edelmetaal
    home.planet.nl/~famgeers/goudcompetit...

    Open een girale edelmetaalrekening.
    Via ABN-AMRO kun je een girale goud-, zilver- en platinarekening openen. De bank garandeert dan dat ze het metaal kunnen leveren. Veel medewerkers bij filalen van de ABN zullen je met glazige ogen aankijken, omdat ze niet weten waar je het over hebt. Blijf doorvragen!

    Koop aandelen in de edelmetaalmijnen.
    Aandelen in edelmetaalmijnen kunnen gekocht worden via diverse brokers. In Nederland o.a. via ALEX. Uiteraard kan dat ook (misschien wel beter) bij een buitenlandse broker.

    Er zijn diverse categoriën mijnen.

    Unhedged en hegded mijnen
    In eerste instantie zijn ze te verdelen in unhedged en hegded mijnen. Unhedged mijnen hebben hun edelmetaal nog niet vooraf tegen een vastgestelde prijs verkocht en profiteren dus van een stijgende prijs. Steeds meer mijnen bouwen hun hedgeposities. af.

    Seniors en juniors
    Senior mijnen zijn mijnen die al jaren edelmetaal leveren. Juniormijnen zijn mijnen die van alles beloven op grond van verwachte expolitatie van mogelijke mijnen. Deze zijn dus veel speculatiever. Mochten de verwachtingen uitkomen zullen ze veel harder stijgen dan de seniors. Maar andersom dus ook. Mocht er ook maar iets niet kloppen, dan keldert het aandeel in een klap met vele tientalle procenten. Seniormijnen keren vaak dividend uit die aanzienlijk kan zijn, zeker met een stijging van de goudprijs.
    Veel juniormijnen zijn niet genoteerd aan grote exchanges in de VS zoals de AMEX en de NASDAQ maar zijn zogenaamde OTC en Pinksheetstocks; of ze zijn genoteerd in Canada.

    Als je begint in mijnen is het aan te raden via een beleggingsfonds of, nog beter, via een index in goudmijnen te beleggen. De reden is, dat in de edelmetaalsector meer dan gemiddeld geldt dat je gespreid beleggen wegens de enorme volatiliteit en grilligheid in de prestaties van afzonderlijke mijnen.

    Een goede keus zijn dan de door ABN Amro uitgegeven certificaten die gelinkt zijn aan de AMEX Gold Bugs Index (ticker: HUI). Deze certificaten lopen dus gelijk op met die index, maar dan in euro's en zijn verhandelbaar op Euronext Amsterdam onder fondscode 43600.

    'Bugs' in Gold Bugs Index staat voor: 'Basket of Unhedged Gold Stocks' en bevat dus inderdaad overwegend unhedged goud(- en zilver) mijnen, getuige ook de samenstelling van die index in begin 2004 heeft:

    Gold Fields Ltd Adr GFI 14.93%
    Newmont Mining NEM 14.31%
    Freep't Mcmoran Copper&gold'b' FCX 10.37%
    Coeur d'alene Mines CDE 7.21%
    Agnico Eagle Mines AEM 5.92%
    Bema Gold BGO 5.17%
    Hecla Mining HL 5.10%
    Iamgold Corp IAG 5.05%
    Glamis Gold Ltd GLG 5.04%
    Harmony Gold Mining Adr HMY 4.90%
    Meridian Gold MDG 4.79%
    Kinross Gold KGC 4.49%
    Golden Star Resources GSS 4.48%
    Goldcorp Inc GG 4.37%
    Randgold Resources Ads GOLD 3.87%

    (bron:
    www.amex.com/?href=/othProd/prodInf/O... roduct_Symbol=HUI)

    Een mooie spreiding, over verschillende landen en over goud en zilver. Doordat de mijnen weinig productie in het vooruit verkopen (=hedgen) is de hefboom op de goudprijs groot; een call optie op goud zonder tijdswaarde te verliezen dus!

    Voor het ABN certificaat geldt: alleen voor buy and hold aankopen, want de spread is aanzienlijk (ca. 1,5%). Goudmijnen koop je voor de lange termijn (het is immers een defensieve belegging voor tijden van nog veel grotere financiele, economische en geopolitieke onzekerheid dan nu), dus dat hoeft geen bezwaar te zijn. Je moet tussentijdse verliezen van zo'n 50% kunnen accepteren, anders moet je er niet aan beginnen.

    Verwacht je meer van zilver, kun je denken aan de aandelen van de zilvermijnen PAAS, WTZ, SSRI en SIL.
    Naast de aandelen zelf, kun je ook warrants en opties kopen op de mijnen. Recentelijk zijn er ook speciale goud- en zilvercertificaten te koop, waarvan de verhandelbaarheid nog niet helemaal duidelijk is.

    Een laatste mogelijkheid die ik wil noemen is e-gold, maar daar heb ik GEEN ervaring mee, dus doe je eigen research.

    TOT SLOT:
    Aan alle transacties zijn kosten verbonden die enorm kunnen verschillen. Afhankelijk van het doel van de aankoop/verkoop moet je je daarin dus goed verdiepen. Ik hoop dat deze opsomming een startpunt kan zijn voor je verdere onderzoek op het gebied van edelmetaalbeleggingen, want zonder dat eigen onderzoek, moet je er nooit aan beginnen.

    Tot zover deze samenvatting. Heb je aanvullingen, mail me: wilbertgeers@planet.nl

    Wilbert Geers
    organisator van de edelmetaalcompetitie

    PS Lees trouwens eens de laatste brief van Jason Hommel:
    Topics this week:

    1. The differences between small and large traders.

    2. How to trading the silver stocks, selling at peaks, and buying when low, but keeping your 100% exposure to the sector!

    3. Refuting silver bear, Leonard Kaplan
    www.bibleprophesy.org/goldismoney/SS2...

  7. [verwijderd] 13 maart 2004 15:17
    Beste Amor,

    Natuurlijk kan ik mis zijn, maar ik geloof het niet ('k zou het anders ook niet schrijven).
    Het is trouwens ook de eerste keer dit jaar dat ik een voorspelling durf te geven. Laat ons 14 dagen wachten dan zien wij wel.

    Dat de overige beleggers voor zichzelf beslissen wat ze doen. Ik vraag niemand om mijn voorbeeld te volgen.

    Groetjes,

  8. forum rang 6 marique 13 maart 2004 19:26
    Wim, met alle respect voor je goudliefde, raad ik je toch aan eens iets over de geldgeschiedenis te lezen. Wat je hier schrijft is, vriendelijk gezegd, een beetje kort door de bocht:
    >>>
    Hoe belangrijk is voor U het feit er maar één munt (goud) is met een (hoge) intrinsieke waarde? Al de overige munten zijn bedrukte papiertjes die geen of nagenoeg geen enkele dekking meer hebben en die met de dag waardelozer worden.
    <<<

    Stel dat alleen gouden munten wereldwijd geaccepteerd zouden worden als betaalmiddel, denk je dan ècht dat er geen inflatie zou zijn? Zou je bijvoorbeeld voor een brood in de US evenveel munten moeten neertellen als in Euroland?
    Nog los van de vraag hoe je de logistiek van het internationale betalingsverkeer zou moeten oplossen.

    Dat je van goud houdt, oké, maar kom niet aan met dwaze verhalen. Goud is gewoon een grondstof, waarvan 10% gebruikt wordt voor industriële toepassingen en 90% via de juwelier bij de consument terecht komt.
    Vandaar mijn devies: koop goud bij de juwelier en versier je geliefde.

    vrgr
    marique
  9. [verwijderd] 13 maart 2004 20:05
    Marique,

    Heb ik gezegd dat goud als algemeen betaalmiddel zou moeten worden ingevoerd? Neen.
    Ik heb gezegd dat het verstandige mensen zijn die hun spaarcentjes omzetten in goud. Ik bedoel hiermee de spaarcentjes die links en rechts op diverse spaarrekeningen staan en in plaats van iets op te brengen alle dagen in waarde verminderen.

    Over uw idee over het goud hebben wij het reeds vroeger gehad. Mag ik U misschien ook eens aanraden de geschiedenis over het goud en de rol ervan in het monetair systeem ervan eens terug na te lezen.

    De reden waarom wij nu al enkele jaren voluit in goud, zilver, overige edelmetalen en grondstoffen beleggen is omdat deze sector het de laatste jaren bijzonder goed doet. Niets meer en niets minder.

    Uiteraard heb ik er ook mijn geliefde mee versierd, maar ik neem aan dat er meer mensen zijn die dat doen.

    Groetjes,

  10. forum rang 6 marique 13 maart 2004 21:26
    Oké Wim, nu zeg je het duidelijk. Goud als 'dekking' voor het financiële ssyteem is een ander hoofdstuk dan goud als beleggingsobject. Beide hoofdstukken kunnen we uitbreiden tot hele boeken. Maar zodra beide hoofdstukken lukraak door elkaar worden gehusseld in één posting, kom ik in het geweer.
    Waar ik mij aan erger is het feit dat de meeste goudliefhebbers gewoon beleggen in goudaandelen (wat dus gewoon 'papier' is) en dan het argument hanteren dat goud als munt/betaalmiddel waardevast is. Dat bedoel ik dus met doorelkaar husselen.

    En ik sluit echt mijn ogen niet voor het feit dat grondstoffen (àlle grondstoffen) schaars en derhalve duur gaan worden en dus interessant zijn als beleggingsobject.

    Overigens alle succes toegewenst met je beleggingen, in welke vorm dan ook.

    vrgr
    marique
  11. [verwijderd] 13 maart 2004 21:59
    Wim,

    Zelfs op goudsites als Kitco en Gold-eagle zie je allengs wel wat meer ideeen verschijnen over een (tijdelijke) downtrend voor het edelmetaal.
    Cash in dollars wordt als tijdelijke haven neergezet.

    Hieronder een voorbeeldje:
    Those still believing that gold will prove a refuge amid all this do so at their peril. As where the U.S. dollar is concerned, I do not believe the recent (and expected) behavior of the yellow metal is changing its long-term attractiveness. However, were you to take a look at gold's chart of late, you'll find it just as ugly as that of the Nasdaq; a well-defined downward trend punctuated by lower highs and lower lows. Sure, gold will break back to the upside eventually; and probably as it leaves the Nasdaq in the dust. However, especially if I'm right about the dollar, this is clearly no time to have too much bet on gold, especially when the yellow metal has become completely hostage to the euro.

    Some areas in commodities have held up well (heck, even gold stocks for that matter, which have recently looked better than the metal itself.) However, as I wrote back on February 18, I don't think much will be immune from at least some damage as Wall Street completes its topping process, and breaks into a correction (or, maybe, Round 2 of the secular bear market that has been interrupted for a year now.)

    In short, my friends, investors would be wise now to embrace in a bigger way the one asset class that has come into the most disrepute over the last couple years: CASH!

  12. [verwijderd] 14 maart 2004 09:02
    Professionneel en zakelijk overzicht waar iedereen die zich in edelmetaal beleggingen verdiept wat aan heeft. (aanbevolen)
    Er is echter nog een factor die meespeelt en dat is de "liefde" voor goud, zilver e.d. en die probeer ik zo goed mogelijk met elkaar samen te laten gaan.
    Groet/Bald
  13. [verwijderd] 15 maart 2004 08:00
    Het gangbare beleggerstraject:

    1.Je zit goed en verdient wat geld
    2.Je wordt overmoedig, verhoogt de inzet en verdient nog meer geld
    3.Je begint heilig te geloven in je onfeilbaarheid, koopt korte termijn opties op margin ook nog en gebruikt het als onderpand voor een lening om nog meer opties te kopen en verliest uiteindelijk alles en nog meer
    -pcrs
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.