Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel HEIJMANS KON AEX:HEIJM.NL, NL0009269109

Laatste koers (eur) Verschil Volume
26,200   +1,100   (+4,38%) Dagrange 25,300 - 26,250 115.740   Gem. (3M) 79,3K

Heijmans 2023

722 Posts
Pagina: «« 1 ... 18 19 20 21 22 ... 37 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. mike65537 16 juni 2023 11:48
    quote:

    trab33 schreef op 14 juni 2023 11:55:

    netto kaspositie = 151 miljoen .
    Het eigen vermogen is al meer dan 320 miljoen euro en marktwaarde momenteel aan een koers van 10.3 = 240 miljoen +++++++++++ ze boekten vorig jaar een winst van 60 miljoen gelijk aan een kw van 4

    enkele cijfertjes vanaf 2018

    eigen vermogen

    2018/149 miljoen
    2019/178 miljoen
    2020/226 miljoen
    2021/268 miljoen
    2022/320 miljoen

    netto winst per jaar

    2018/20 miljoen
    2019/30 miljoen
    2020/40 miljoen
    2021/50 miljoen
    2022/60 miljoen
    2023/ ??????? ik gok op 70 miljoen = 3 euro per aandeel

    dat noemen ze nog eens een strong buy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Iex denkt dat die winst rond 50 miljoen blijft hangen, maar desondanks toch overtuigd, positie verdubbeld!
  2. [verwijderd] 17 juni 2023 08:12
    quote:

    Broke Even schreef op 15 juni 2023 17:13:

    [...]Ergens in november kopen. Anders heb je een half jaar dood geld...
    In december rollen de dames en heren beursdeskundigen over elkaar met de constatering dat Heijmans ondergewaardeerd is, geven een buy advies en pas in december hebben ze weer aandacht voor het lijstje met potentie.
  3. lokeend 18 juni 2023 23:40
    quote:

    Japio_ schreef op 18 juni 2023 20:46:

    Dat hoeft ook niet Broke Even, zolang het maar rendement oplevert..
    Het 'rente op rente' effect is na 3 jaar al prachtig en ik zit de rit nog wel een jaar of 15 uit.
    Je bedoeld waarschijnlijk het dividend op dividend effect , mij hoor je ook niet klagen, het nieuwe aanname beleid bij Heijmans gaat mooie vruchten afwerpen met een beetje geduld komt dit tot zijn recht en ook het vertrouwen om de hoek gluren en stijgt de koers vind 15 jaar een mooie termijn, en ga er van uit dat Heijmans beter gewaardeerd word dan nu het geval is.
    Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, de bouwfraude bij Heijmans was zo een paard, begrijpelijk dan ook dat de koers niet zo snel wilt, nu stap voor stap en jaar na jaar weer vertrouwen opbouwen, denk dat dit ook nog wel steeds actueel is bij de leiding Heijmans.
    En begrijpelijk ook dat de markt ook even de tijd nodig heeft om het vertrouwen terug te krijgen in de bouw.
    Bij goed gedrag extra beloning !!
    Succes !
  4. mike65537 19 juni 2023 17:11
    Hugo de Jonge: ’Haalbare plannen nodig’

    Minister wil woningbouw uit slop trekken: bouwgrond eerder en sneller beschikbaar

    In een poging de woningbouw uit het slop te trekken, moderniseert minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) het grondbeleid. Met snellere en betere procedures moeten bouwplannen voortaan eerder kunnen worden uitgevoerd. „Om huizen te kunnen bouwen, heb je haalbare plannen nodig. We zien nu te vaak dat die plannen financieel niet uit kunnen en planvorming daardoor te lang duurt.”

    „We zien nu te vaak dat plannen financieel niet uit kunnen en planvorming daardoor te lang duurt”, zegt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).
    De CDA-bewindsman probeert op alle mogelijke manieren een dip in de woningbouw te dempen om zijn eigen bouwdoelen niet nog verder uit het oog te verliezen. Met een modernisering van het grondbeleid hoopt de woonminister winst te halen. „We zetten in op het verlagen van kosten, het verminderen van tekorten en we verbeteren het proces van gebiedsontwikkeling”, zegt De Jonge.

    De minister wil onder meer voor elkaar krijgen dat de broodnodige grond sneller en eerder beschikbaar komt. Dat kan volgens hem met al bestaande wetten, zodat er geen langdurige wetswijzigingen nodig zijn. Volgens De Jonge kan onteigening soms eerder plaatsvinden. „Het gelijktijdig en parallel aan de onderhandelingen met grondeigenaren inzetten van een onteigeningsprocedure, in plaats van pas als onderhandelen geen resultaat heeft opgeleverd, versnelt gebiedsontwikkeling in de situatie dat grondeigenaren niet meewerken aan de uitvoering van een visie of programma.”

    ’Vaste bedragen’
    Gemeenten moeten ruim voordat het plan in procedure wordt gebracht, duidelijkheid verschaffen over de kosten en opbrengsten. „Ontwikkelaars kunnen dan veel beter inschatten hoe hoog de financiële bijdrage is die zij aan de gemeenten moeten betalen en hiermee rekening houden bij de aankoop van de grond”, zegt De Jonge. Vaste bedragen worden het uitgangspunt. Dat moet onzekerheid en onprettige verrassingen voorkomen.

    Volgens De Jonge kan onteigening soms eerder plaatsvinden.
    Bovendien moet waardestijging van grond voortaan meer ten gunste komen van publieke doelen. Om dat voor elkaar te krijgen, sorteert De Jonge voor op een aanpassing van de zogeheten ’baatbelasting’. Ook verkent het kabinet de mogelijkheden voor een heffing om speculatieve grondhandel te voorkomen.

    Experts
    Door een gebrek aan grond is het voor het kabinet nog ingewikkelder om tot en met 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen te bouwen. Experts stellen dat de schaarste van grond, de traagheid waarmee grond beschikbaar komt en de hoge prijs op dit moment leiden tot onrendabele plannen. Daardoor zijn ontwikkelaars minder happig om de knip te trekken. De Jonge hoopt met zijn maatregelen het tij te keren. De minister gaat extra experts met verstand van grondbeleid inschakelen om gemeenten te ondersteunen.

    „Het doel is om twee derde van de te bouwen woningen betaalbaar te bouwen. Daarbij moet de business case voor projectontwikkelaars haalbaar blijven en moeten gemeenten de kosten van noodzakelijke publieke investeringen – zoals de aanleg van (groen)voorzieningen of energieinfrastructuur – kunnen verhalen”, zegt de minister.

    „Het is daarom de hoogste tijd om het grondbeleid nu te moderniseren. Met voorstellen voor de korte en lange termijn herpakken we de grip op grond: zetten we in op het verlagen van kosten, het verminderen van tekorten en verbeteren we het proces van gebiedsontwikkeling.”

    bron:https://www.telegraaf.nl/nieuws/575881753/minister-wil-woningbouw-uit-slop-trekken-bouwgrond-eerder-en-sneller-beschikbaar
  5. BobDeBrouwer 20 juni 2023 22:39
    Te laag gewaardeerd aandeel vind ik. Schuldenvrij en goed gevuld orderboek. Bedenk ook dat heel veel infra in ons land tijdens de wederopbouw is aangelegd en komend decennium aan groot onderhoud en vervanging toe is. Hier in het dorp zijn ze bijvoorbeeld al een hele tijd bezig om complete straten op te breken en alle ondergrondse infra te vernieuwen. De huizenmarkt zal voorlopig nog wel onder druk blijven, maar ik ga er van uit dat Heijmans genoeg kan verdienen aan andere takken van de sport.

    De koers zal nog wel even onder druk blijven staan, op 28 juli zijn de halfjaarcijfers en ik verwacht dat die wel mee gaan vallen. Zoals hierboven al geschreven is, is dit typisch een aandeel wat aan het eind van het jaar op de kooplijstjes wordt gezet wat een stijgende koers oplevert waarna deze na Q1 weer inzakt.

    Mijn vingers jeuken om in te stappen als de koers nog een paar dubbeltjes zakt, maar ik vrees ook dat dit dan dood geld is voor de rest van het jaar... Optiepremies zijn ook niet bijzonder hoog, dus meteen calls schrijven om wat extra premie binnen te harken is bij dit aandeel ook niet zo interessant. Lastig...
  6. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 21 juni 2023 08:14
    Financiële kernpunten van de beoogde transactie:
    Met de aandeelhouders van Van Wanrooij is overeenstemming bereikt over een ondernemingswaarde van 298 miljoen euro (zie voetnoot 2) voor de aankoop van de projectontwikkelingsactiviteiten (inclusief grondbank), het bouwbedrijf, de timmerfabriek en bouwmaterialenhandel.
    De koopprijs wordt voor 23,5 miljoen euro betaald door de uitgifte van 2,3 miljoen certificaten van aandelen, tegen een uitgiftekoers van 10,214 euro, die direct en geheel worden geplaatst bij de aandeelhouders Van Wanrooij. Zij verwerven hierdoor ruim 9% van de certificaten van aandelen in Heijmans post closing.
    Het resterende deel van de koopsom (inclusief rente) geschiedt in contanten. Deels door aanwending van de huidige, sterke netto kaspositie en deels door een uitbreiding met 140 miljoen euro van de bankfinanciering met het bankenconsortium bestaande uit ABN Amro, ING en Rabobank.
    Deze uitbreiding bestaat voor 60 miljoen euro uit een uitbreiding van de bestaande Revolving Credit Facility tot 177,5 miljoen euro, die tevens verlengd is tot vijf jaar na closing, en een Term Loan van 80 miljoen euro die in vier jaar afgelost zal worden. Deze financiering is volledig gecommitteerd en treedt in werking op het moment dat closing wordt bereikt.
    Na overname resulteert naar verwachting een gecombineerde nettoschuld van circa 150 miljoen euro per jaareinde 2023, wat overeenkomt met circa 1,0x EBITDA[1]. Heijmans blijft hiermee conservatief gefinancierd en behoudt daarmee voldoende investeringsruimte voor onder andere de verduurzamingsopgave en werkkapitaal.
    De solvabiliteit van Heijmans blijft ook na deze transactie onverminderd robuust op een niveau dat niet materieel zal afwijken van de solvabiliteit ultimo 2022 (29%).
    Door deze overname groeit de pro forma 2022 jaaromzet van Heijmans naar 2,2 miljard euro (2022 stand alone: 1,8 miljard euro) met 5.144 fte medewerkers (Heijmans stand alone: 4.924 fte).
    De bouw- en ontwikkelactiviteiten voegen naar verwachting 30 à 40 miljoen euro onderliggende EBITDA per jaar toe op de korte termijn en 50 à 70 miljoen euro op middellange termijn.
    De overname draagt vanaf dag één bij aan de winst per aandeel en de operationele cashflow van Heijmans.
    Gedegen due dilligence heeft plaatsgevonden naar de hardheid van de grondposities en de te ontwikkelen woningen waarbij de fasering is aangepast aan de huidige marktdynamiek.
    De raden van bestuur en commissarissen van Heijmans hebben een schriftelijke opinie ontvangen, gedateerd 20 juni 2023, van fusie- en overnameadviseur Axeco Corporate Finance dat de overnameprijs fair is vanuit financieel oogpunt van Heijmans.
  7. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 21 juni 2023 08:18
    Eerste conclusie:

    Op het moment dat de huizenmarkt duidelijk aan het verslechteren is, neemt Heijmans voor de hoofdprijs een kleine branchegenoot over. Daar waar Heijmans zelf tegen pakweg 2-3x EBITDA noteert (of is het nog minder), betalen ze vrolijk 10x de EBITDA voor dit clubje. Gelukkig worden er niet al teveel nieuwe aandelen uitgegeven, maar de kaspositie wordt wel aangewend en bovendien belandt Heijmans weer in de m.i. ongewenste situatie van een aardige nettoschuld.

    Ik had liever gezien dat Heijmans zelf voor 10x de EBITDA was overgenomen (€50 per aandeel ofzo??) en mijn eerste "actiepunt" is dan ook kijken of dit ter goedkeuring aan de aandeelhouders zal worden voorgelegd.

    Wie Heijmans zelf voor een habbekrats wil overnemen heeft dus niet veel tijd meer; ik beschouw deze overname als een soort "poison pill". Natuurlijk snap ik dat er enige strategische rationale (grondpositie, ontwikkelmogelijkheden) achter zit, maar ik kan er met mijn hoofd niet bij dat als je zelf tegen een "poepwaardering" genoteerd staat je de hoofdprijs gaat betalen voor een veel kleinere branchegenoot; €300 mln is gewoon nog meer dan wat Heijmans (inclusief stevige kaspositie!) op de beurs waard is (€245 mln bij het slot van gisteren)!

    Ondernemen is ondernemen, dat snap ik op zich, maar in eerste instantie ben ik "not amused"....
  8. forum rang 10 voda 21 juni 2023 08:41
    Heijmans koopt Van Wanrooij

    Voegt 20 procent aan omzet toe.

    (ABM FN-Dow Jones) Heijmans heeft Van Wanrooij overgenomen voor een ondernemingswaarde van 298 miljoen euro. Dit maakte het beursgenoteerde bouwbedrijf woensdagochtend bekend.

    Met deze transactie versterkt Heijmans haar marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling in Nederland. Dankzij de overname zou de omzet van Heijmans in 2022 ruim 20 procent hoger zijn uitgekomen op 2,2 miljard euro. Ook verdubbelt de werkvoorraad in vastgoedontwikkeling van circa 15.000 naar 29.000 nieuwbouwwoningen.

    De overname verhoogt Heijmans' ontwikkelcapaciteit met 1.000 tot 1.500 woningen op jaarbasis naar 3.000 tot 4.000 woningen.

    De bouw- en ontwikkelactiviteiten voegen naar verwachting van Heijmans 30 tot 40 miljoen euro onderliggende EBITDA per jaar toe op de korte termijn en 50 tot 70 miljoen euro op middellange termijn.

    Daarnaast draagt de overname vanaf dag één bij aan de winst per aandeel en de operationele cashflow van Heijmans.

    Financiering

    De overnameprijs wordt voor 23,5 miljoen euro betaald door de uitgifte van 2,3 miljoen certificaten van aandelen Heijmans, tegen een uitgiftekoers van 10,214 euro. De aandeelhouders van Van Wanrooij verkrijgen zo een belang van ruim 9 procent in Heijmans.

    Het resterende deel van de koopsom, inclusief rente, wordt voldaan in contanten. Heijmans gebruikt hiervoor de eigen kaspositie en 140 miljoen euro via een bankfinanciering met het bankenconsortium bestaande uit ABN AMRO, ING en Rabobank.

    Na overname resulteert naar verwachting een gecombineerde nettoschuld van circa 150 miljoen euro per jaareinde 2023, wat overeenkomt met een schuldratio van circa 1,0. Dat biedt volgens Heijmans voldoende ruimte om te kunnen blijven investeren.

    En ook de solvabiliteit van Heijmans blijft na deze transactie volgens de bouwer "onverminderd robuust" op een niveau dat niet veel zal afwijken van de solvabiliteit eind 2022 van 29 procent.

    De transactie wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument & Markt.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 5 Bart Meerdink 21 juni 2023 09:00
    Hoe kan dit? Heijmans zelf is op de beurs €240 miljoen waard, en dan koopt het 20% extra omzet voor €298 miljoen?
    Terwijl juist de nieuwbouw in Nederland met grote problemen kampt, de nieuwbouwhuizen zijn onbetaalbaar.
    Laten ze eerst de eigen aandelen inkopen, dat is een veel betere deal.
    Ze zijn onder de 10% nieuwe aandelen gebleven, dus misschien kunnen we niet eens tegen stemmen.
  10. forum rang 4 Happy One 21 juni 2023 09:13
    Totaal absurd....

    Achteraf kun je er ook die rare dividendmove (er werd heel veel in aandelen uitgekeerd, zie eerder dit forum) verklaren.

    Natuurlijk moeten er (in plaats van aandelen uit te geven zoals pas met het dividend en nu weer) eigen aandelen worden ingekocht. Je kunt alleen al met de netto cashpositie 40% van de eigen aandelen inkopen, dat zou pas echt bijdragen aan de winst per aandeel.
    Daarnaast wordt de balans boterzacht. Heijmans heeft het over een gelijkwaardige solvabiliteit, maar dat komt waarschijnlijk alleen maar door een enorm bedrag aan geactiveerde goodwill op de balans.
    Daarnaast speelt de Tennet claim nog steeds.

    Ongelofelijk dit. Het enige mooie cadeau voor mij was dat ik er met de openingskoers nog redelijk uit kon, maar dat was totaal niet mijn bedoeling met dit aandeel, waarvan ik verwachtte dat door actief financieel management (aandeleninkoop, goed dividend) ik een prachtig aandeel voor de komende jaren zou hebben.
    Dat vertrouwen is nu weg.
722 Posts
Pagina: «« 1 ... 18 19 20 21 22 ... 37 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.