Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

De val van de euro

Stel het is nu begin 2013 en er komt een tweede parlementaire enquête De Wit. Waar de huidige enquête De Wit over de kredietcrisis gaat, gaat de enquête in mijn voorbeeld over de ineenstorting van de eurozone. De politiek wil natuurlijk achteraf weten waarom het zo ver heeft kunnen komen.

We hebben helemaal niks aan die enquêtes, want de betrokkenen leren toch nooit van hun fouten. Een klassiek gevalletje van l'histoire se répète. Maar zo’n enquête kan wel vermakelijk zijn, mits de juiste vragen gesteld worden aan de juiste mensen.

Stel er zit een type in de enquêtecommissie zoals Theo van Gogh, superkritisch en ongezouten. Dan wordt het pas echt interessant. Als eerste worden de politieke leiders ondervraagd die ons in de euro hebben geloodst en er alles aan hebben gedaan om Nederland in de euro te houden. Ik geef de groep de naam Politiek.

Het gesprek
Hier volgt het vraaggesprek tussen Theo van Gogh (TvG) en de Politiek:

TvG: Heren en dames politici, waarom hebben jullie Nederland in de eurozone geloodst en zo lang mogelijk erin gehouden?

Politiek: Nou mijnheer van Gogh dat hebben we gedaan omdat het ontzettend veel economische groei heeft opgeleverd voor Nederland en voor de andere landen in de eurozone.

TvG: Hoezo?

Politiek: Welnu, door de euro hebben met name de PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) zich beter kunnen ontwikkelen en zodoende ontstond er veel vraag naar onze producten en diensten. Nederland heeft zich suf geëxporteerd!

TvG: Waar hebben de PIIGS dat geld vandaan gehaald om onze export te kopen?

Politiek: Nou dat hebben onze banken aan hen geleend. Doordat ze een euro in plaats van peseta, lire of drachme hadden, konden de PIIGS goedkoop geld lenen. Immers, Duitsland stond impliciet garant voor die schulden. De banken hebben in die periode dan ook veel verdiend aan die kredietverschaffing en daar heeft Nederland via banen en belastingheffing ook aan verdiend. Het was een echt mooie tijd en dit is ook het bewijs dat de euro goed voor ons was.

TvG: Waarom ging het dan toch fout met de PIIGS?

Politiek: Tja, de PIIGS landen hebben verkeerde investeringen gedaan. Zo hebben Ierland, Spanje en Portugal veel besteed aan de bouw van winkelcentra, vakantievilla’s, kantoorpanden en huizen. Verder waren er wat landen die geld uitgaven aan extra salaris en bonussen voor ambtenaren, betere pensioenen en dergelijke. Uiteindelijk bleek de vraag naar vastgoed veel kleiner dan het aanbod dus de vastgoedmarkt stortte in. De PIIGS-regeringen kregen daardoor minder belastingen binnen terwijl de overheidsuitgaven omhoog gingen. Onder andere daardoor ging het mis.

TvG: Maar net zeiden jullie nog dat de euro economische groei heeft gebracht voor de gehele eurozone terwijl jullie ook zeggen dat die groei gebaseerd is geweest op productie van vastgoed, gefinancierd door leningen van onze banken, waar geen vraag voor was. Dus wat jullie eigenlijk zeggen is dat we onze eigen export gesubsidieerd hebben; ofwel dat de economische groei die we gehad hebben 1) gebaseerd was op geleend geld, en 2) heeft kunnen plaatsvinden door misinvesteringen van de PIIGS. Ofwel de euro heeft ervoor gezorgd dat:
- de banken teveel geld uit hebben geleend aan de PIIGS;
- de PIIGS idiote investeringen hebben gedaan in vastgoed;
- en de PIIGS de ambtenarij goed gespekt hebben.

Politiek: Uh... Ja, maar we hebben daardoor toch economische groei gehad in Nederland?

TvG: Wacht even, Nederland heeft alle schuld die de PIIGS niet meer terug willen betalen op zich moeten nemen om zo onze financiële sector van de ondergang te redden. Dit heeft miljarden gekost waardoor de Nederlandse staatsschuld bijna verdubbeld is ten opzichte van jaar 2000. En Nederland heeft daar hoeveel groei vna het bruto binnenlands product (bbp)voor laten zien?

Politiek: uhm… (zacht piepstemmetje) een jaarlijkse bbp-groei van iets van 1,3%.

TvG: Dus de Nederlandse staat heeft nu iets van 50% van het bbp aan extra schuld overgehouden waartegenover inkomsten staan uit de eurozone van niet eens een paar procent van bbp?

Politiek: Dat is correct.

TvG: Kijkende naar deze cijfers, vinden jullie de eurozone dan nog steeds een goede zet?

Politiek: Nee, maar geld is niet alles. We hebben voorkomen dat er weer een Europese oorlog uit zou breken net als toen in 1940.

TvG: Dus jullie hebben heel Europa financieel op de knieën gekregen zodat er geen Europese oorlog plaats zal vinden? Het zuiden van Europa haat het nNoorden en vice versa door de eurocrisis. En dat het financieel zo slecht met alle ex-eurolanden gaat baart jullie geen zorgen? Jullie zien niet dat dit dezelfde voedingsbodem heeft gecreëerd waardoor het Nationaal Socialisme aan de macht heeft kunnen komen? Zien jullie überhaupt wel iets?

Politiek (kijkt wat glazig voor zich uit en zegt niets)...


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 theo1 15 november 2011 10:59
    <cynisme aan>
    Sassen van Elsloo is gewoon een benepen provinciaaltje die de visie mist om het schitterende Europese Ideaal te begrijpen. De visie van Politieke Giganten als Kohl, Dehaene, Delors en Trichet is aan hem verloren. Paarlen voor de zwijnen. Door mensen als Sassen van Elsloo komt oorlog in de wereld, ondanks de inspanningen van voornoemde Masthodonten. Het is treurig dat het volk niet passende dankbaarheid en verering weet op te brengen voor de Elite van Grote Leiders die het zo veel goeds heeft gebracht.
    <cynisme uit>
    Maar hij heeft wel gelijk.
  2. [verwijderd] 15 november 2011 11:19
    Spijker op z'n kop, Alexander. Een kanttekening hierbij; het is (ook als ik jouw verhaal zo teruglees) NIET de schuld van de invoering van de Euro. Het is WEL de schuld van de algehele ongecontroleerde euforie na de invoering ervan.
    De Noordelijke financieele instellingen konden ineens geld uitzetten tegen harde (=eigen) valuta, in Zuidelijke landen die snel moesten worden opgetrokken naar ons niveau. Het gidsland was hierbij (West)-Duitsland, dat in het decenium ervoor de DDR had geabsorbeerd. Dit was redelijk goed geslaagd. Nu dus in het groot; de Europese-Unie operatie.

    De politieke uitkomst (na weer zo'n suffige commissie) zal zijn: operatie geslaagd. (En patient overleden.)
  3. [verwijderd] 15 november 2011 11:20
    Duidelijker dan dit is het niet te verwoorden, mijn complimenten! Ik ben er zelfs voor, ipv een parlementaire enquete, om een nieuw tribunaal op te richten in Neurenberg, om de ernst van de zaak duidelijk te maken. Hier mogen Kok, Zalm en hun buitenlandse evenkieën komen uitleggen waarom ze gegokt hebben met de welvaart, het welzijn en (hopelijk heb ik het mis) de vrede tussen ruim 300 miljoen Europeanen.
  4. [verwijderd] 15 november 2011 11:20
    Theo van Gogh? Die wist iets van politiek af? Merkwaardige rol. Dan begin ik toch eerder ene Lindsey Williams te geloven - ofschoon bizar van woorden - met zijn 'wereldelite' die de EU en de VS op de knieën dwingt om de weg vrij te maken voor een nieuwe reserve munt of iets dergelijks en dat alles in het perspectief van de bijbel plaatsen: eind 2012 zijn de muntjes euro en usd waardeloos. Alle lidstaten zijn intussen met elkaar zo verknoopt dat niemand de EU wil opgeven. Het lijkt me dat de BUND als hefboom gebruikt om andere rentes op te krikken: omlaag blijft de rente praktisch gelijk maar omhoog krikt men het eventjes op. Pensioen naar de haaien dankzij de BUND(?) en mijn short BUND, long AEX te lang aangehouden zo te zien. Met premier Rutte die een LAT-relatie wil met de EU - past wel bij hem, een LAT-relatie - zal het ook niet opschieten. Of wil premier Rutte gewoon het uittreden uit de EU voorbereiden door alvast LAT-relaties aan te gaan en zijn heil te zoeken buiten de EU zoals UK? Innig zijn met A. Merkel ligt hem niet zo?
  5. [verwijderd] 15 november 2011 11:33
    Hr. van Elsloo.

    Wel makkelijk om zo,n grote toeter te nebben, waarmee uw "Euro gemompel" door het hele mediaspectrum geschald wordt.
    Wees een held en kom er eerlijk voor uit dat je het een en ander zo rond 2005 ook niet had kunnen voorzien. De grijs op sommige avatars spreekt boekdelen hoe u met de werkelijkheid omgaat. Populisme alaaf.
    Eerlijk... Geert Wilders is er niets bij.

    Wees vanaf nu een held en geef eens een serieuze opbouwende visie wat de minst kwade oplossing is om uit de problemen in euroland te komen.

    Aad
  6. [verwijderd] 15 november 2011 11:42
    Het antwoord van de "politiek" is simpel,wij doen altijd wat Duitsland doet. Duitsland moest in de euro en beloven uiteindelijk geheel te integreren in Europa, anders zou Frankrijk de Wiedervereingung tussen West en Oostduitsland niet goedkeuren uit angst voor wederom een te sterk Duitsland (gezien het verleden WO1 en WO2), die stem was nodig. Dit verzin ik niet, het is in ieder geval de uitleg van enkelen die achter de schermen hebben kunnen kijken, waaronder George Soros.
  7. Eugen III 15 november 2011 12:24
    quote:

    meinen schreef op 15 november 2011 11:42:

    Het antwoord van de "politiek" is simpel,wij doen altijd wat Duitsland doet. Duitsland moest in de euro en beloven uiteindelijk geheel te integreren in Europa, anders zou Frankrijk de Wiedervereingung tussen West en Oostduitsland niet goedkeuren uit angst voor wederom een te sterk Duitsland (gezien het verleden WO1 en WO2), die stem was nodig. Dit verzin ik niet, het is in ieder geval de uitleg van enkelen die achter de schermen hebben kunnen kijken, waaronder George Soros.
    dat Frankrijk die hereniging zou hebben moeten goedkeuren, wat een gezwam. Zo belangrijk waren en zijn de Fransen niet
  8. [verwijderd] 15 november 2011 12:24
    quote:

    groot812 schreef op 15 november 2011 11:33:

    Hr. van Elsloo.

    Wel makkelijk om zo,n grote toeter te nebben, waarmee uw "Euro gemompel" door het hele mediaspectrum geschald wordt.
    Wees een held en kom er eerlijk voor uit dat je het een en ander zo rond 2005 ook niet had kunnen voorzien. De grijs op sommige avatars spreekt boekdelen hoe u met de werkelijkheid omgaat. Populisme alaaf.
    Eerlijk... Geert Wilders is er niets bij.

    Wees vanaf nu een held en geef eens een serieuze opbouwende visie wat de minst kwade oplossing is om uit de problemen in euroland te komen.

    Aad
    Eens. Stuitend populisme zoals gewoonlijk van meneertje Elsloo.
  9. [verwijderd] 15 november 2011 12:41
    Elsoo geeft perfect aan dat de veelgenoemde pro EU-argumenten onzin zijn.

    1. We hebben zoveel aan die export naar Griekenland te danken en zijn daardoor zo hard gegroeid.

    Zelfs de linkse bijwagen het CPB heeft toegegeven dat het met extra groei vanwege die EUR0 in de noordelijke landen wel meeviel. Over de financiering van die groei plaatst Elsloo een aantal terechte opmerkingen. Hij had daarnaast ook nog kunnen wijzen op de voorspoedige gang van zaken in landen die buiten de EURo zijn gebleven.

    2. De EU zou toekomstige oorlogen uitbannen volgens de EU gelovigen/belanghebbenden.

    Onzin: juist door de EU en de Eurokoppeling zijn de tegenstellingen verscherpt.

    3. Daarnaast noemt Elsloo niet de verstorende sociale effecten/kosten van al die arbeidsstromen die op gang zijn gebracht.

    Toch een punt van kritiek:

    Het is 1 uit te leggen hoe het zover heeft kunnen komen.
    Het is 2. een weg te wijzen hoe we gegeven de situatie met zo min mogelijk schade uit de scheurie kunnen komen.

    Graag in een volgende aflevering Alexander hier meer aandacht voor.

    Groet, Jonas
  10. [verwijderd] 15 november 2011 13:04
    quote:

    *Justin* schreef op 15 november 2011 12:24:

    [...]

    Eens. Stuitend populisme zoals gewoonlijk van meneertje Elsloo.
    Nee, stuitend optimisme, dát heeft ons veel gebracht... Kijk simpel naar de spreads, en je ziet dat de desintegratie van de Euro al volop plaatsvindt. Alle noord-europese banken zijn de lijntjes aan het doorknippen. Exact hetzelfde als in 1929 met Duitsland vanuit Amerika gebeurde. Het beetje obligaties wat verkocht wordt kan mee worden gespeculeerd: www.cnbc.com/id/45287233

    Goed, ik heb weer een paar feiten genoemd, dus mag mijzelf volgens een aantal nu een populist noemen!!!
  11. Wendy L 15 november 2011 13:07
    Gister was de dir. van CPB op TV en vertelde ijskoud dat de euro ons een maand salaris opgeleverd heeft per gezin. Volgens zij net uitgegeven boek is de euro het beste wat ons is overkomen.
    Hun gedachte misschien wel; Na mij de zondvloed!!
    Dat we strax een jaarsalaris terug moeten betalen komt in het volgende boek van de direkteur
  12. eu-guus 15 november 2011 13:13
    wat een dom en gevaarlijk gebrek aan historische kennis hier weer. Wel degelijk is de frans-duitse verhouding de belangrijkste reden voor het bestaan van de eu. Even een korte schets, willekeurig beginnend bij napoleon, eindigend in 1815. de volgende grote oorlog was 1870, maar tussendoor waren er nog heel wat conflicten (pruisen en oostenrijk, italie). revanchegedachten zorgende voor de 1e wereldoorlog, en die weer voor de tweede. Gemiddeld elke 40/50 jaar een grote oorlog, europa vocht zich onderling de armoede in. En dan heb je van da soort genieen als een Jonas die het heeft over "de aangescherpte tegenstellingen" als gevolg van de oorlog. Hoe blind en onwetend kun je zijn.
    Economische macht, en daarmee zeggenschap over hoe je graag ziet dat de wereld eruit gaat zien, hangt af van hoe goed je de zaken georganiseerd hebt. Europa was goed op weg, handelsbeperkingen weg, valuta als concurrentiewapen weg. Populistisch (en nationalistisch) spelen op de "wij tegen zij" kaart heeft het draagvlak onder een eu sterk verzwakt. Daardoor zijn de politici vleugellam, niet omdat politici per definitie slecht of dom zijn, maar omdat wij, als kiezers, dat willen. Het zijn tenslotte onze vertegenwoordigers. Ik vrees dat de euro al niet meer te redden is. De kosten in geld zullen enorm zijn, daling van het BBP, in hevige mate opnieuw ontstaan van de dutch disease, werkeloosheid waar we nu zo goed als van verschoond zijn, giert omhoog. Maar ja, we hebben het zelf zo gewild. En op wereldschaal is de concurrentiekracht en zeggenschap van het eu-blok gedecimeerd. Ik kijk zelf niet echt enthousiast uit naar een wereld waar chinezen het voor het zeggen hebben, op, ik noem maar wat, humanitair of ecologisch gebied. Maar we hebben het zelf gewild.

    De idee dat we alleen export hebben gesubsidieerd nog even: met eu-geld zijn ook zinloze of niet-rendabele zaken betaald, maar er is in de mens iets wat alles wat fout gaat, enorm uitvergroot, en de goede dingen niet wenst te zien. In Spanje (waar ik iets van weet) zijn enorm veel zaken sterk verbeterd (regelgeving, infrastructuur), en dat werkt arbeidsproductiviteit verhogend. Schept een koopkrachtige vraag. Vergroot de economische slagkracht en mogelijkheden van de hele regio (eu). Een 1-2tje uit het economie-boek.
    Spijtig dat irrationele en eng-nationalistische ideeën onder invloed van Wilders-types zo'n verspreiding kunnen krijgen...
  13. [verwijderd] 15 november 2011 13:16
    Goede column van Elsloo. Het is de waarheid, die helaas velen niet onder ogen willen zien.

    En populisme? Kom nou. Het is juist populisme om te roepen dat de eurozone NIET ten onder gaat. Dát is namelijk wat de meerderheid van de bevolking nog steeds wil horen en voor zoete broodjes slikt. Juist al die pro-euro propaganda is populisme!
71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.