Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Het afrekenmoment is nabij

Zoals u weet ben ik niet bepaald positief gestemd over de overlevingskansen van de euro. Mijn eerste columns bij IEX, zowel de solo-geschreven columns als de duo-columns met Gökhan Erem, gingen vaak over dit onderwerp. Nu de Grieken plotsklaps met een referendum komen over het euronoodpakket dat ze moeten uitvoeren, staat de redding van Griekenland en wellicht de euro helemaal op losse schroeven.

De menselijke factor is, zeker in een democratie, de allesbepalende factor. Dit heb ik ook tevens aangestipt in een van mijn oudere columns:

"Populisme en nationalisme
Economische groei is uiteindelijke de beste basis om de crisis op te lossen, omdat het sparen en aflossen mogelijk maakt. Dit moet het thema zijn van elke bailout, onderbouwd door specifieke en systematische aanpak van alles wat er economisch mis is in Griekenland.

Maar hier wringt de schoen juist. De Griekse kiezers zullen steeds meer aversie hebben tegen de verdere bezuinigingen die deze plannen met zich meebrengen. Op een gegeven moment zullen de populistische (dan wel nationalistische) politieke figuren die een verdere afstempeling en terugkeer naar de drachme nastreven een meerderheid krijgen.

Begrijpt u me niet verkeerd, ik zeg niet per se dat dit het beste is voor Griekenland of de EU. Ik schets alleen het scenario wat ik voorzie. De voorgestelde grondwetswijziging kan dus ook zo weer ongedaan gemaakt worden."

Anti EMU/EU-stemming
Nu is het zover; de Grieken kunnen hun stem laten horen. Helaas moeten we in onzekerheid zitten tot begin 2012 wanneer dit referendum gaat plaatsvinden (hebben de Maya’s het toch goed gezien?). Dat deze democratische krachten in werking zouden komen in de PIIGS maar óók in de sterke euro/EU-landen stond voor mij vast.

In het Verenigd Koninkrijk gaan ook stemmen op voor een referendum om in of uit de EU te stappen; in Finland heeft een anti EMU/EU partij het bijna tot grootste partij geschopt; in Duitsland wordt de roep om de terugkeer van de Deutsche Mark alsmaar groter; en zo verder. 

Uiteindelijk heeft de euro de tegenstellingen binnen Europa alleen maar vergroot en niet verkleind. De kunstmatige groei (gefinancierd met geleend geld) gaat nu plaatsmaken voor de realiteit: de opgebouwde schuld is verkeerd besteed (want leidde niet tot duurzame groei van de economie) en niet meer te betalen.

Afrekenmoment om de hoek
Helaas geldt deze les niet alleen voor de PIIGS maar voor ons allen. Schuld op schuld op schuld was het adagio, maar deze strategie is niet houdbaar. Er komt een afrekenmoment en die ligt naar mijn mening om de hoek. Alle tot nog toe getroffen maatregelen hebben de echte problemen alleen maar verergerd. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zeg maar.

Sluit ik uit dat de politici de trukendoos nog verder opentrekken? Nee. Sterker nog, ik weet zeker dat ze dat gaan doen totdat het electoraat haar zeg (eindelijk) krijgt en de stekker eruit trekt. Beleggen is tegenwoordig dus een macro-geleide stoelendans. Tot die tijd kan de belegger van een ding zeker zijn: volatiliteit.

Genoeg kansen dus om geld te verdienen op de beurs, maar makkelijk is het zeer zeker niet. Voor de beleggers met een aversie voor daytrading (zeg maar de pur sang lange termijn beleggers) is er altijd nog fysiek goud wat er blinkt. 


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 november 2011 14:44
    ja ongelooflijk wat die grieken doen. Echt ongelooflijk. We gaan uncharted territories in. Je kan gewoon bijna Merkel en Sarkozy door de telefoon horen schreeuwen naar de grieken: "Als je ons dit flikt gaan we jullie de komende decennia boycotten!!". En zo zal het ook wel gaan. Griekenland failliet. Grote, zeer grote paniek op de beurzen. Vervolgens redding van europa zonder griekenland, en griekenland effectief niet meer in de EU voor de komende decennia.

    De grote verliezers zullen de grieken uiteindelijk zelf zijn. Na alle moeite van alle EU-landen zo'n streek, dat is voor iedereen onacceptabel. Ze zullen echt geisoleerd worden en aan de bedelstaf gaan. Geen export en import meer. Ze hebben geen eigen industrie, dus de bezuinigingen van nu zal dan een lachtertje blijken. Ze zullen zich een ongeluk aan drachme's gaan printen, die al snel de waarde van een zimbabwaanse dollar zullen naderen, en hun economie zal ook al snel op die van zimbabwe gaan lijken.

    Tsja, op korte termijn zie ik het heel somber in. Op lange termijn zal het lot van Griekenland anderen wel doen inzien dat koppigheid niet loont en dat we toch echt allemaal afhankelijk zijn geworden van de EU.
  2. forum rang 4 theo1 1 november 2011 14:53
    @henkbres: niet mee eens. Griekenland moet het van het toerisme hebben. Als de Grieken devalueren, wordt het land goedkoper voor de toeristen. De individuele toerist grijpt dat buitenkansje gewoon. Die laat zich echt niet tegenhouden door morele verontwaardiging over het geintje dat Papandreou Merkel heeft geflikt. Volgens mij doen de Grieken gewoon het enig juiste, alleen op een niet al te prettige manier.

    Zeker als in landen als Tunesië en Egypte islamitische partijen de verkiezingen gaan winnen en de sfeer daar onprettig wordt voor Europese strandtoeristen, kan een goedkopere munt goed uitpakken voor Griekenland.
  3. [verwijderd] 1 november 2011 15:10
    @Zarano CHF heeft al bewezen niet meer de toevluchtsoord du jout te zijn doordat de SNB er alkles aan doet om de CHF koers (tov de eur) stabiel te houden. De Japanners en de amerikanen lopen ook te freewheelen en CAD en AUD zijn indirect en direct afhankelijk van Chinese vraag naar grondstoffen. Door mogelijk harde landing aldaar zijn deze naar mijn mening ook hun safe status kwijt. Noorse nokken zijn naar mijn mening de valuta die beleggers meer en meer gaan kiezen als safe haven. Maar fiat geld heeft altijd de zwakte dat de centrale bank in 1 seconde de boel om zeep kan helpen, dus dat geldt ook voor NOK. Vraag is dus meer wanneer...
  4. [verwijderd] 1 november 2011 15:50
    Het zij zo. Kennelijk is er paniek in de tent. Sarkozy kan niet helpen want Fr krijgt hetzelfde voor de kiezen als Italië. 'Wanneer wandelen de hooivorken uit de schuren,' is de vraag. "Europe On The Verge Of A Political Crisis" en een andere kop "Greek vote would be on euro membership: Finnish minister (Reuters)". Het is geen financiële crisis zoals men mij wil doen geloven, maar een sociaal-politieke crisis òf, zoals een kennis zei, 'een leiderscrisis'. Gebrek aan realiteitszin is(was?) het volgens mij: op basis van alleen een EMU zonder een politieke unie, sterker worden dan de VS, wat irrationele motieven waren. Een grootmacht door steeds meer lidstaten toe te laten zonder een stemming onder burgers te houden.
  5. [verwijderd] 1 november 2011 16:00
    Wederom een helder realistisch stukje Alexander, waarvoor mijn dank. Er zijn echter wel meer waarde houdende grondstoffen dan het populairste glimmende edelmetaal. Ik ben van mening dat de inkoop van bijvoorbeeld bulk graan en dergelijke indien goedkoop opgeslagen op termijn zeer zeker renderend kan zijn. De vraag naar deze producten zal naar mijn mening eerder exponentieel stijgen dan stabiliseren, laat staan dalen.
  6. [verwijderd] 1 november 2011 16:26
    @Cashmaster: ik ben groot agri fan. Als het echt allemaal door het putje gaat is agri land naar mijn mening het beste. Maar zelfs daar zal de staat, of roversbendes (wat is het verschil?) een beslag op kunnen leggen a la USSR (je mag genoeg voor jezelf en je gezin houden en de rest wordt opgeeist..). Maarja duurt even voordat het zover kan komen. In de tussentijd genoeg mogelijkheden.
  7. [verwijderd] 1 november 2011 16:27
    Goed gezien Alexander.
    In de tweestrijd tussen Marcel Tak en jou, hoopte ik op Marcel's scenario en vreesde voor dat van jouw.

    Maar het is gewoon waar, culturele verschillen gaan veel dieper dan we vaak willen erkennen. En ik geloofde al dat ze diep gingen. De Belgisch-Nederlandse combinatie Fortis was alleen daarom al niet te vertrouwen. (Dat eindeloze gebullshit van Merkozy over vertrouwen wekt overigens ook alles behalve vertrouwen.)

    Hoeveel staatsbankroeten hadden onze zuidelijke buren ook alweer achter de rug sinds de Middeleeuwen? 8 voor Spanje en 6 voor Frankrijk, of andersom. Duitsland drie x pleite in 100 jaar, naar men zegt. Old habbits die hard.

    Nog even en we zitten plotseling met GB en de Scandinavische landen in een muntunie. Het kan raar lopen.
  8. forum rang 4 theo1 1 november 2011 16:39
    quote:

    Marty.mcFly schreef op 1 november 2011 16:13:

    Alexander,
    Noorwegen heeft toch geen schulden? Het land is verder zo knetterrijk.
    lijkt me daardoor de veiligste munt ter wereld.
    Maar het is een hele kleine markt (Noorwegen heeft maar 4,6 miljoen inwoners). Als het grote geld daar op springt, krijg je een enorm liquiditeitsrisico.
  9. Five Aces 1 november 2011 17:29
    Alexander,

    Ik volg de koers van de NOK ook al een tijd maar als ik af en toe het verloop zie dan vraag ik me af of ze daar niet al aan het ingrijpen zijn, ala bij de CHF. Ze zeggen er alleen niks over. Ik zou namelijk verwachten dat de NOK stijgt tov de Euro, maar we blijven een beetje in een bandbreedte zitten tussen grofweg 7,70 en 7,90, met recent dan een daling naar 7,50 maar die werd snel gecorrigeerd.
  10. [verwijderd] 1 november 2011 18:39
    quote:

    theo1 schreef op 1 november 2011 16:39:

    [...]
    Maar het is een hele kleine markt (Noorwegen heeft maar 4,6 miljoen inwoners). Als het grote geld daar op springt, krijg je een enorm liquiditeitsrisico.
    En zij zullen ook devalueren om de dutch disease te ontlopen (oplopende gulden na ontdekking gasbel en complete instorting export door nl bedrijven als gevolg)
    Echt waardevast is gewoon geen schulden (aflossen je hypo dus!)

    de bos
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.