Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Waar zit iedereen?

Voor een belegger is het belangrijk te weten hoe andere beleggers gepositioneerd zijn. Mocht u een andere mening hebben (en gelijk krijgen) dan kunt u een hoop geld verdienen. Maar dan moet u dus eerst weten waar iedereen zit.

UBS publiceerde recent een rapport met de posities van de niet-commerciële handelaren op de Commodities Futures Trading Commission, de CFTC. Vaak zijn dit hedgefunds. In de afgelopen maanden hebben de meeste long/short managers flink short gezeten, maar dat was pas na de grote daling.

Vlak daarvoor waren ze net hun shortposities aan het afbouwen. De grootste klap kwam in de eerste paar weken van augustus, waarna het erg onrustig op en neer ging. De meeste hedgefundmanagers hadden erop gegokt dat de koersen net als in 2008 verder zouden dalen.

De afgelopen weken wordt duidelijk dat deze shorts gesloten worden.

Vooral long
De grootste geldbewegingen worden zichtbaar als iedereen van short naar long gaat of andersom. Dit is een belangrijke koersbepalende factor in de markt. Let wel op dat als iedereen short zit het nog geen koopsignaal is.

De koersen komen pas in beweging als beleggers hun posities daadwerkelijk gaan aanpassen. Vandaar dat het dus aardig is om te zien waar iedereen zit.

Ook had UBS een dergelijke grafiek van de Amerikaanse obligaties gemaakt. Daarin zitten ze vooral long. Ondanks dat je slechts 1% op deze obligaties krijgt. Beleggers verwachten blijkbaar verdere effecten van de monetaire verruiming door de Federal Reserve of nog meer vluchtgeld uit de eurozone.

Kopercorrelatie
Een laatste opvallende grafiek is die van de koperprijs. In principe gebruik ik de koperprijs altijd als economische indicator. Maar de laatste jaren is er een steeds grotere correlatie tussen de bewegingen in de CFTC-posities en de koersbeweging van koper.

In het begin van 2011 zaten ze verschrikkelijk long. De koers van koper kon maar één kant op gaan. Doordat de economische verwachtingen naar beneden zijn bijgesteld en waarschijnlijk omdat de marginverplichtingen in commodities zijn verhoogd, werden de posities flink afgebouwd.

Op dit moment is er zelfs een kleine short in de markt.

Ik kan me voorstellen als de onderhandeling over het begrotingstekort in de Verenigde Staten opnieuw spaak lopen, de rente daar zal stijgen. En dat betekent dat de grote speculatieve posities moeten worden afgebouwd.

(Arme Bill Gross van Pimco, hij heeft net weer Amerikaanse obligaties gekocht.) Op aandelengebied is er gezien de neutrale positie niet zoveel te verwachten.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.