Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Remember... come back in november

Wie dit jaar de sell in may-strategie voerde, zou het goed gedaan moeten hebben veel beter dan de indexbeleggers. Maar het tweede deel van het gezegde luidt: remember come back in september.

Als u dat per 1 september had gedaan was de strategie alsnog geen succes geweest. Dus zoals het er nu uitziet wordt het mogelijk: remember kom pas terug in november.

Vorige week had ik de hoop dat de politici met de Amerikaanse Geitner in Polen een oplossing zouden vinden voor Griekenland. Ik was daarom positief op aandelen van banken. Maar nee, die hoop was niet terecht. Politici hebben een onbegrijpelijke agenda.

Hierdoor werd het afgelopen week weer heel spannend, wat mij betreft te spannend want de koersen zakten door steunniveaus heen waar ze eigenlijk niet onder zouden moeten zakken.

Direct tijdens de daling ging er een grafiek door mijn hoofd namelijk die van de Duitse DAX. Daarin is nu al meerdere keren een herhaling van een hoofd-schouderpatroon te zien. Ik hoop voor de gehele effectenbranche dat het niet zo gemakkelijk is als in 2008. Maar dit geeft wel te denken.

Koersmanipulatie
Helemaal omdat de Amerikanen eigenlijk nog wat te goed hebben in het dalingsproces. Oké met de manipulatie van de Federal Reserve wisten ze in 2003 ook de boel goed omhoog te houden.

En dat terwijl de rest van de wereld omlaag ging en de internetbubbel hun probleem was. Door de manipulatie van de Federal Reserve is de Dow Jones minder voorspelbaar dan de DAX.

Nu zijn sommige dingen in de Verenigde Staten wel voorspelbaar, neem AIG ik zei in december al dat je ze short moest gaan en dat had prima resultaat opgeleverd.

Dit soort bedrijven kunnen echter de wetten van de zwaartekracht niet ontlopen. Toch zijn er wel veel directieleden van banken en verzekeraars die dat wel doen.

Ik doel daarbij niet op de oud-topmannen van Fortis, zij moeten binnenkort voorkomen. Ja, ik vind het sukkels dat ze niet begrepen dat ze shit-producten met veel te hoge ratings kochten, maar de echte schuldigen zijn natuurlijk types als de baas van Country Wide, Angelo Mozilo en de verpakkers van de hypotheken bij de banken op Wall Street.

Een film waar het goed uitgelegd wordt, is de Inside Job. Ik kreeg deze film de afgelopen week te leen van een van mijn sales-mensen. De film maakt veel duidelijk, ook waarom mensen nu boos Wall Street bestormen. Een paar leuke dingen die in de film naar voren komen:

  • In 2004 waarschuwde de Amerikaanse FBI al voor probleemleningen.
  • Later (in 2010) werden deze leningen bekend als No house, No income and No Salary-leningen. 
  • In de film wordt econoom Rajan goed beschreven. Hij schreef in 2005, bij het afscheid van Alan Greenspan als hoofd van de Federal Reserve, een direct controversieel verhaal: Has Financial Development Made the World Riskier? In dit verhaal voorspelde hij de kredietcrisis van 2007-2008 accuraat. Rajan argumenteerde dat het management in de financiële sector aangemoedigd werd door grote bonussen en het feit dat men geen last had als het verkeerd ging. "We creëren een kapitalisme voor zwakkelingen" Raghuram Rajan heeft overigens recent opnieuw de alarmbel geluid. Hij stond dit weekend op de website van De Tijd: "Regeringen en centrale bankiers leiden het kapitalisme regelrecht naar een nieuwe crisis. De hoofdoorzaak? Politici hebben de moed niet om pijnlijke beslissingen door te duwen. Ze kiezen voor de gemakkelijke oplossing. We willen allemaal kapitalisten zijn, als het goed gaat. Maar als het tegenzit, zijn we plots socialisten." 
  • In de film werd ook hedgefundmanager Bill Ackman gequote in mei 2007 kwam hij met een presentatie over de subprime-problemen: Who is holding the bag? 
  • Ook werd Allan Sloan aangehaald. Hij waarschuwde ook in 2007 

 

Negatief of niet?
Ik zou zeggen: kijk de film en u bent weer helemaal bij. Maar direct daarna moeten we onszelf afvragen of we weer net zo negatief moeten zijn? De banken-index staat op 2008-niveaus

De AEX lijkt aan de onderkant uit te breken.

Het enige goede nieuws is dat technisch gezien in de candle-grafiek een hamer onderin de trend zit en als we maandag een bevestiging krijgen omhoog dan moeten we tijdelijk positief zijn.

35 punten
Nog even terug op waarmee ik begon namelijk de sell in may-strategie. Had u eind mei verkocht dan was u rond de 350 uitgestapt en als u dan 1 september weer had gekocht, was u rond de 295 weer ingestapt.

Maar dan had u vrijdag met 260 op het bord alsnog 35 punten verloren (er was een low van 256). De EB-indicator heeft nog geen koop gegeven en het door mij vooruit lopen op dit signaal heeft nog weinig goeds gebracht.

Het slot in de AEX was weliswaar niet onder de 262,50 wat ik als een belangrijk niveau bestempel, zoals ik op Twitter noemde, maar toch lijkt de kans dat de koers nog even naar de 230 gaat steeds groter te worden. De Duitse DAX laat bijvoorbeeld nog geen steun zien.

Ik krijg helemaal pijn in mijn buik als ik naar de grafieken van Hongkong en China kijk. Deze indices hebben de nodige ruimte omlaag.

Japan wordt ook allemaal te spannend. Want als we echt bang zijn voor de Griekse schulden dan moet iemand eens naar Japan kijken. Ik verkocht vrijdag mijn Japan-certificaat omdat het allemaal te spannend wordt.

Zoals gezegd, China is op langere termijn ook een zorgenkind voor de investeerders.

Twijfels
Al met al begin ik te twijfelen aan mijn eerdere enthousiasme. Maar mogelijk zat de markt daar op te wachten. Ik geef me in iedere geval nog niet over en blijf hopen op een herstel.

Wel is het zo dat als dit herstel niet op korte termijn komt, dan moeten we wat doen om onszelf te beschermen. Dat kan met losse aandelen die nog niet gedaald zijn of gewoon putspreads of turbo shorts op de indices.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 september 2011 10:55
    Beste Cees,

    Zoals al eerder gemeld, de banken-indexen gaan nog veel verder zakken. Want de balanzen zijn nog steeds niet op orde, de hoeveelheid uitstaande derivaten is groter dan in 2008 en er is nog meer geleend door vooral overheid maar ook de burgers hebben weer meegedaan. Alle stimuleringsmaatregelen hebben wat dat betreft goed gewerkt. Dus maak je maar op voor een AEX van lager dan 80. De situatie is aanmerkelijk slechter dan in de jaren 30 dus de val wordt ook groter dus misschien tikt de AEX de 50 wel aan.
    Jullie kijken aldoor naar technische plaatjes die wel werken als er geen echt fundamentele problemen zijn. Er zijn echter legio zwaarwegende fundamentele problemen dus stel je maar in op nog veel beroerdere tijden.
  2. [verwijderd] 26 september 2011 12:53
    quote:

    Wij Rosario schreef op 26 september 2011 10:55:

    Beste Cees,

    Zoals al eerder gemeld, de banken-indexen gaan nog veel verder zakken. Want de balanzen zijn nog steeds niet op orde, de hoeveelheid uitstaande derivaten is groter dan in 2008 en er is nog meer geleend door vooral overheid maar ook de burgers hebben weer meegedaan. Alle stimuleringsmaatregelen hebben wat dat betreft goed gewerkt. Dus maak je maar op voor een AEX van lager dan 80. De situatie is aanmerkelijk slechter dan in de jaren 30 dus de val wordt ook groter dus misschien tikt de AEX de 50 wel aan.
    Jullie kijken aldoor naar technische plaatjes die wel werken als er geen echt fundamentele problemen zijn. Er zijn echter legio zwaarwegende fundamentele problemen dus stel je maar in op nog veel beroerdere tijden.
    Er zijn altijd mensen die overdrijven zowel in de hoogte als in de diepte.
    Jouw voorspelling is er zo een.
  3. [verwijderd] 26 september 2011 16:13
    ja als Cees als deskundige op beursengebied al pijn in zijn buik krijgt en slechts kan hopen dat het allemaal goed afloopt, d.w.z. hogere koersen dus,dan voel ik als zgn. kleine belegger met helaas (te) veel geschreven putopties uit de periode juni/juli,me helemaal beroerd worden. En die putopties heb ik dus nog niet eens zo lang geleden geschreven op basis van positieve verwachtingen van de diverse goeroes mbt. bepaalde aandelen.Maar ja, ik moet accepteren dat eigenlijk niemand, ook de goeroes niet, weet wat de toekomst op economisch en financieel gebied zal brengen. Is de beurs dan eigenlijk een gokspelletje, waaraan je verslaafd kan worden?Je zou het haast denken. Ik heb inmiddels mijn lesje geleerd en ga een paar staatsloten kopen, misschien heb ik daar meer geluk mee
  4. [verwijderd] 26 september 2011 17:48
    "Nog even terug op waarmee ik begon namelijk de sell in may-strategie. Had u eind mei verkocht dan was u rond de 350 uitgestapt en als u dan 1 september weer had gekocht, was u rond de 295 weer ingestapt."

    Cees,

    Je zegt het eigenlijk zelf al. De "Sell in May"-strategie is ook dit jaar effectief. Wanneer je in September ook was ingestapt, had deze strategie je minimaal 55 punten opgeleverd. Dat je daarna eventueel weer 35 punten hebt ingeleverd, doet niets af aan het succes van deze strategie.

    Groet,
    Hans
  5. [verwijderd] 26 september 2011 22:34
    Heeft octopus Paul geen nazaten ?

    Heel analisten Nederland heeft t over crashen, dalingen etc en uiteindelijk staan we eind September weer op de 300. Ook ik heb trouwens gespeculeerd op een daling naar 220 deze maand maar zie dit niet meer gebeuren

    Een goeie handel gewenst allen

  6. [verwijderd] 27 september 2011 11:32
    Geef mij maar Apple (een appeltje voor de dorst)
    Koers 31-12-2008 usd 85,35 nu usd 403 (400% stijging in 3 jaar) toch
    Hr. Smit.
    Zelf in de laatste 3 maanden, ondanks alle beurs-malaise in de hele wereld toch nog een stijging van 20% (van 330)

    Groet,

    nb. rendement AEX laatste 5 jaar -50%
  7. [verwijderd] 28 september 2011 09:05
    Zoals we allemaal weten is technische analyse natuurlijk de grootste onzin die je je maar kunt voorstellen. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt keer op keer dat je hiermee geen outperformance kunt behalen. Maar goed, als arme beleggers moeten we iets hebben om ons aan vast te houden. En maar goed ook, want dit zorgt ervoor dat veel beleggers als makke lammetjes met de massa meelopen. Daardoor missen ze keer op keer de boot.
    Gouden tip? Doe wat de massa niet doet, werkt altijd.
    Gouden tip 2? Wordt niet te hebberig, en zorg dat je altijd voldoende cash hebt om gebruik te maken van dalingen. Alleen domme beleggers beleggen hun volledige vermogen.
  8. [verwijderd] 28 september 2011 20:29
    quote:

    Gerry Woud schreef op 26 september 2011 16:13:

    Is de beurs dan eigenlijk een gokspelletje, waaraan je verslaafd kan worden?
    Ja de beurs is gokken. Sommige deelnemers zijn het huis, anderen komen spelen en hebben alleen pech of geluk en gaan meestal met noppes naar huis. Het huis heeft een kleine edge die die keer op keer draait, emotieloos en bewust van alle risico's.

    Lees 'trading in the zone' van Mark Douglas als je meer wilt leren.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.