Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Grondstoffen: voor alle scenario's

Dat grondstoffen in prijs stijgen, mag geen verwondering wekken. De industrie bevindt zich in een luxepositie. Als de economische groei in opkomende landen voortzet, dan blijft de vraag naar grondstoffen hoog.

En als de groei door inflatie wordt afgeremd, dan zijn ze nog steeds in trek omdat grondstoffen als een goede inflatiebescherming gelden. Overigens is de vraag naar grondstoffen niet eens de grootste reden voor de soms duizelingwekkende koersstijgingen geweest.

Het zijn vooral de beperkingen aan de aanbodzijde die een krapte hebben veroorzaakt. Jaren van onderinvesteringen doen zich nu voelen. Beleggers hebben de afgelopen jaren ontdekt dat grondstoffen een asset class op zich geworden zijn en ook steeds meer pensioenfondsen stappen nog op de goederentrein.

De verwachting lijkt reëel dat die nog wel even doordendert. De enige echte zorg is dat sommige commodities soms wel erg hard oplopen, met scherpe correcties als gevolg.

1. Lombard Odier Funds World Gold Expertise
Wie grondstoffen zegt, zegt goud. Het edelmetaal tikt jaar na jaar nieuwe recordhoogten aan en spreekt ook het meest tot de verbeelding van beleggers en complotdenkers. Maar uiteindelijk moet het gewoon uit de grond gehaald worden – niet meer en niet minder. En de mijnbouwbedrijven die dat doen, boeren goed, net als beleggers in goudmijnfondsen als Lombard Odier World Gold Expertise. Dat fonds slaagt er in de index (HSBC Global Gold TR) mijlenver achter zich te laten, evenals de meeste andere goudfondsen. Goldcorp, Kinross, Newcrest en Barrick Gold zijn de usual suspects in de portefeuille. Opvallendste naam is Silver Wheaton Corp. Dit jaar presteert het fonds beduidend slechter dan de index en scoort het een ruim negatief rendement in euro’s. Het fonds heeft een omvang van 347 miljoen dollar en dat is misschien wel het grootste verschil met hét goudfonds bij uitstek BGF World Gold.

  • Rendement 1 jaar: 11,47%
  • Rendement 3 jaar: 12,75%

 

2. Blackrock World Gold
Wie goudmijnfonds zegt, zegt Blackrock World Gold, het oude succesfonds van Merril Lynch dat beheerd wordt door Blackrock en vanzelfsprekend deel uitmaakt van de IEX Fonds 40. Dit fonds beheert liefst meer dan 8 miljard dollar. Ondanks die zeetankerproporties weet fondsbeheerder Evy Hambro de index toch voor te blijven. Behalve de geijkte grote namen zijn er top-10 belangen voor Agnico Eagle Mines, Industrias Penolas en Fresnillo. Die laatste twee Mexicaanse bedrijven zijn goed voor meer dan 10% van de portefeuille en relatief nieuw in de bovenste regionen van de portefeuille.

  • Rendement 1 jaar: -3,95%
  • Rendement 3 jaar: 9,18%

 

3. JP Morgan Natural Resources
Wie een mijnbouwfonds zoekt dat verder kijkt dan alleen goud (en zilver) komt al snel uit bij JP Morgan Global Natural Resources – misschien wel het succesnummer van de industrie in 2010 met een rendement van 50% in euro’s. Het voordeel van een breder mijnbouwfonds is natuurlijk dat ook geprofiteerd wordt van prijsstijgingen van andere commodities als ijzererts en koper. Freeport McMoran Copper, Xstrata, Rio Tinto en natuurlijk BHP Billiton zijn vertrouwde namen. De mijnbouwbedrijven kampen met een investeringsachterstand, wat het aanbod remt en de prijzen opjaagt. Bovendien koopt China zich als grootgebruiker via allerlei investeringsvehikels in, bij de grootste spelers.

  • Rendement 1 jaar: 10,52%
  • Rendement 3 jaar: -0,68%

 

4. Schroder Commodity
Een heel ander fonds, maar ook terug te vinden in de IEX Fonds 40, is Schroder AS Commodity. Dit fonds investeert niet in grondstofbedrijven, maar handelt in futures. Een heel ander spel waarin de fondsmanager niet alleen moet kunnen inschatten welke grondstoffen op de lange termijn profiteren van allerlei economische winden, maar ook behendig moet zijn in het spel rond contango en backwardation bij het doorrollen van futurecontracten. Hoewel in grote lijnen de prestaties van dit fonds die van gewone mijnbouwfondsen volgt, zijn de pieken en dalen van een heel ander niveau. Het fonds belegt bovendien een essentieel deel van de portefeuille in soft-commodities (agrarische producten).

  • Rendement 1 jaar: 32,11%
  • Rendement 3 jaar: -7,70%

 

Fidelity Global Industrials
Commodities met een twist. Dat is misschien wel de beste omschrijving voor Fidelity Global Industrials, een fonds waarmee beleggers de grondstoffenrally vanuit een heel andere invalshoek kunnen bespelen. Het fonds biedt een mooie mix tussen klassieke mijnbouw (BHP Billiton), energie (Royal Dutch, Exxon Mobil) en bedrijven uit de sector industriële materialen als Prysman, Linde AG, General Electric en MTU Aero Engines.

  • Rendement 1 jaar: 9,38%
  • Rendement 3 jaar: 2,53%

 

 


De drie andere trends met de bijbehorende beleggingsfondsen vindt u hier:

 

Dit artikel is tevens gepubliceerd in IEX magazine, juni 2011.
Data Morningstar, 15 juni 2011.


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.