Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

De beurzen en Japan

Toen op 11 september 2001 de Twin Towers in New York na de terroristische aanslagen instortten waren we ook niet blij dat we werk hadden aan het herbouwen van deze torens. Waarom zijn we dan nu ineens opgetogen dat er een aardbeving in Japan heeft plaatsgevonden?

Oké, ik zat reeds short en we kunnen het ongepast noemen als ik profiteer van de problemen in de wereld, maar dat Wall Street gewoon hoger sloot op het feit dat bouwbedrijven eventueel opdrachten denken binnen te krijgen, vind ik persoonlijk veel ongepaster.

Vrees voor beving Tokio
Ik begon in 1986 als junior in de effectenhandel en kreeg toen al van de oude rotten in het vak de waarschuwing dat de wereldeconomie er behoorlijk anders uit zou gaan zien als ooit een aardbeving Tokio zou raken. Gedurende de rest van mijn carrière kreeg ik meerdere keren een studie uitgereikt en heb ik meerdere documentaires gezien die de gevolgen becijferden van een aardbeving bij Tokio.

Een zware aardbeving aldaar, zou ernstige problemen geven elders. Dit aangezien kapitaal uit de rest van de wereld gehaald zou moeten worden om wederopbouw van Japan weer mogelijk te maken en ook de verzekeraars zouden ernstig geraakt worden, was altijd het verhaal.

Men baseerde de verwachte ernstige gevolgen vaak op de historie van de aardbeving in 1923. Hierbij zakten hele gebouwen de grond in omdat Tokio op zachte bodem die uit de zee was gewonnen is gebouwd. Deze grond zou drassig worden. Ook zouden er bij een zware beving enorme vloedgolven ontstaan (mega-tsunami’s) die Amerika weer zouden raken.

Aardbeving van Kobe
De vorige flinke aardbeving in Japan was die in Kobe. Dat was op 17 januari 1995. Deze aardbeving had slechts een kracht van 7,2 op de schaal van Richter en kostte bijna vijfduizend mensen het leven.

Wat toen een groter economisch effect had, was dat als indirect gevolg van deze beving een gerenommeerde bank (Barings) omviel. Dit doordat een handelaar een scheve positie had in futures op de Japanse index.

Nu hebben we de zwaarste aardbeving sinds 140 jaar, met veel meer kracht en veel meer slachtoffers. Bovendien met drie kerncentrales die ernstig in de problemen raken. Wat doen we? Gaan we echt hoger? Als dat gebeurt begin ik ernstige bewijzen van manipulatie van de markten te zien.

Donderdag was er volgens de verhalen even geen officieel budget in de VS en viel de markt flink omlaag. Vrijdag was er klaarblijkelijk wel weer een potje en ging de markt gewoon omhoog. Het is dus voor de beren wachten op een moment, zoals Ralf had in het tv-programma Sterren Dansen op het IJs.

Hij kwam in de skate off op een moment dat zijn fans, die heel jong zijn, al naar bed moeten. Dus hij zat ineens zonder stemmers en moest het afleggen tegen een oud-wielrenner. Dit Ralf-moment komt er ook wel voor de index.

Want stel je toch eens voor dat Japan echt zijn 882 miljard uit de US Treasary market haalt en terugbrengt naar Japan.. Maar los van de situatie in Japan hebben we al later verkoopsignalen. In bijvoorbeeld de EB indicator op de AEX.

Maar ook de Twindicator op de AEX geeft een verkoopsignaal.

Ook als we naar andere indices kijken zien we een soortgelijk verhaal. Kijk bijvoorbeeld even naar de Twindicator op de DAX, deze heeft een short signaal gegeven. Maar zelfs zonder de indicatoren zien we dat we best naar de onderkant van het trendkanaal kunnen zonder dat er veel aan de hand is.

We zien met al de onzekerheden dan nu eindelijk ook de volatility weer verder oplopen.

VIX begint de droom van iedere speculant te worden, want langzaam maar zeker zie ik mijn eerste aankoopniveau terug. Maar even serieus, ik denk dat de volatility alleen maar gaat toenemen met al deze onzekerheden in de wereld.

Nog even terug naar Nikkei 225, deze heeft nog voordat het drama in Japan ontstond een verkoopsignaal gegeven. Dat houdt niet in dat deze indicator voorspelbare krachten heeft, maar geeft wel aan dat het natuurgeweld op een heel ongelukkig tijdstip toesloeg.

Drie kerncentrales
Want zoals ik op zondagavond begrijp van de experts, betekent het met zeewater koelen van je reactor einde verhaal. Dus alleen al de afschrijving van de drie centrales zorgt voor een megakostenpost. De productie zal door het tekort aan energie nog heel lang verstoord zijn en zo zullen er veel meer effecten zijn die we nu nog maar amper kunnen inschatten.

Kortom wees voorzichtig met optimisme.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 maart 2011 11:07
    Gelukkig nog een commentaar dat deze aardbeving en haar gevolgen in een goed perspectief plaatst. Ik begrijp trouwens niets van de gelezen opmerking dat deze beving niet slecht is voor de economie van Japan. Waar banken al niet goed in zijn. Op afstand inschatten dat het niet slecht is, deden ze ook met de huizenmarkt. Als er een ziekte uitbraak is bij een geitenfokker, is dat dan ook niet slecht voor de economie van die fokker? Ergo, mijn ziekte is niet erg voor mijn portemonnee?
  2. [verwijderd] 14 maart 2011 11:13
    quote:

    invoorentegenspoed schreef op 14 maart 2011 10:55:

    QE II doet zijn werk vermoed ik (zie ook hoe Japanse regering megabedragen pompt in eigen beurs...wat is er mis met gewone 'vrije' marktwerking?) .
    Koste wat kost de financiele markten overeind houden, omdat een beurscrash een hele andere aardbeving & tsunami op gang kan brengen?
    gelukkig staat vrije markt tussen aanhalingstekens. Alleen onze premier en de vorige premier en hun gevolg verkondigen de heilsleer van de vrije markt zoals dat ook jehova getuigen dat zo goed kunnen. Een mens moet kunnen handelen om zijn kostje te verdienen maar niet ten koste van alles. Een beurskrach omlaag gericht mag niet maar omhoog wel zoals de afgelopen tijd?
  3. [verwijderd] 14 maart 2011 13:16
    Zijn de japanners nu rijk of arm met een staatsschuld van 200% van het BBP ?
    Ga je de boel opbouwen als je zeker weet dat er nieuwe aardbevingen plus tsunami's komen? (ben je weer die investeringen kwijt)
    Of General Electric nieuwe kerncentrales mag bouwen terwijl ze deze duidelijk niet veilig aangelegd hebben lijkt me zeker van niet.Trouwens japan heeft eigen kerncentralbouwer in huis.Kosten van vernietiging van deze zijn erg laag want ze zouden over 2 weken uit bedrijf gaan ! Een heuvelketen in zee om het eiland heen lijkt me de enige oplossing voor tsunamivrije bevingen.
    Dat er 140 miljoen japanners op dat stukje eiland zitten lijkt me al een wetenschappelijk slecht experiment, ga je altijd dingen doen die eigenlijk niet slim zijn maar eenvoudigweg moeten.

    Tja , hadden ze maar moeten ophouden met whaling, zou god hebben kunnen zeggen.
  4. Met Effekt 14 maart 2011 13:43
    quote:

    meermetminder schreef op 14 maart 2011 13:16:

    Dat er 140 miljoen japanners op dat stukje eiland zitten lijkt me al een wetenschappelijk slecht experiment, ga je altijd dingen doen die eigenlijk niet slim zijn maar eenvoudigweg moeten.

    Tja , hadden ze maar moeten ophouden met whaling, zou god hebben kunnen zeggen.
    Wat een domme uitspraak. Wat denk je dat het buitenland over Nederlanders denkt die zo dom zijn om onder de waterlinie hun land te bouwen?
  5. [verwijderd] 14 maart 2011 23:52
    Er kan de komende dagen een meltdown plaatsvinden, hierbij kan een grote hoeveelheid radioactief materiaal in de lucht komen. Indien de wind verkeerd staat kan de wolk naar Tokyo drijven en van de stad een spookstad maken. 40 miljoen mensen zullen dan moeten verhuizen! Ik denk dat short gaan op de Dow dan niet verkeerd kan zijn de komende dagen!
    Wat doen ze eigenlijk met het warme zeewater, terug de zee in?
    Volgens mij is het dan zwaar radioactief!

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.