Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Einde van de euro, deel 3

De Duits-Franse voorstellen om de crisis van de euro (en impliciet van de EU) op te lossen met one-size-fits-all maatregelen rieken naar Stalinisme en extreme naïviteit. De Duits-Franse plannen komen op het volgende neer:

  1. Euronoodfonds EFSF moet toegestaan worden direct PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) staatsobligaties te kopen in de markt;
  2. een vennootschapsbelastingtarief voor de hele eurozone;
  3. een limiet op loonstijgingen;
  4. een minimum pensioenleeftijd

Op het eerste gezicht lijkt het allemaal redelijk wat de Duits-Franse as hier voorstelt. Probleem is alleen dat ze die zaken bij de creatie van de euro hadden moeten eisen. Dan waren bepaalde landen (met name PIIGS) gelijk afgevallen.

Onrealistisch en naïef
Het nu invoeren is onrealistisch en dan druk ik me nog zacht uit. Als bijvoorbeeld Ierland de vennootschapsbelasting optrekt naar het beoogde niveau, dan zullen een heleboel internationale bedrijven die zich daar in de loop der jaren hebben gevestigd gelijk hun biezen pakken. De reden voor vestiging in Ierland was in veel gevallen met name de ultra lage vennootschapsbelasting aldaar.

Haal dat voordeel weg en Ierland raakt een groot gedeelte (ongeveer 20%) van zijn bbp kwijt en de werkloosheid zal in rap tempo toenemen. Belastinginkomsten zullen daardoor tegenvallen. Immers, minder inkomstenbelasting en minder btw-inkomsten door lagere verkopen, die slechts deels gecompenseerd zullen worden door de hogere vennootschapsbelasting. En uitgaven aan sociale voorzieningen (lees uitkeringen) zullen toenemen. Ierland zal daardoor nog minder in staat zijn om aan zijn verplichtingen te voldoen. De kans op een bankroet is daarmee verder vergroot, terwijl die nu al heel groot is.

Begrijpt u me niet verkeerd, ik ben geen aanhanger van het Iers belastingstelsel, maar de rest van de eurolidstaten heeft dat toentertijd geaccepteerd en moet nu leven met de consequenties. (Lijkt een beetje op het hypotheekrenteaftrekdebat in ons land. Naar mijn mening had de hypotheekrenteaftrek er niet moeten zijn maar als deze eenmaal is ingevoerd dan is er eigenlijk geen pijnloze weg terug.)

This pig won't fly
Zo heeft ieder PIIGS-land zijn redenen om deze voorstellen niet door te voeren. Het zal ook niet zo ver komen naar mijn mening, omdat het electoraat, met de vakbonden voorop, de voorstellen met passie zullen bestrijden. Zelfs de Fransen hebben bedenkingen bij hun eigen plannen. Uitspraken van politici in de eurozone geven duidelijk weer dat die zone te verdeeld is om een gecoördineerde aanpak te bewerkstelligen. En dit is nu precies waar het om draait: de eurolidstaten zijn te verschillend. Ieder heeft een specifiek economisch, sociaal- en politiek beleid nodig om uit deze crisis te geraken. Een one-size-fits-all benadering slaat de plank volledig mis.

Verder is de aanname van Sarkozy en Merkel dat het Europese electoraat dit soort draconische van buitenaf opgelegde maatregelen zal (blijven) accepteren erg naïef. Het gebrek aan daadkracht, evenwichtige en tijdige beslissingen van de EU, ligt niet aan het ontbreken van een Europese Federale staat; het ligt aan het feit dat de Europeanen te verschillend zijn om ooit op een lijn te komen. En terecht, want één lijn voor allen is slecht voor iedereen.

Wat doen de beleggers hiermee?
Er zijn professionele beleggers die daarom nog steeds PIIGS-staatsobligaties short zitten (via credit default swaps). Deze positie kan ook worden nagebootst door bijvoorbeeld een bank met een hoge blootstelling naar de PIIGS short te gaan (Turbo’s) of door langlopende putopties aan te schaffen.

Ik zal volgende week een bank noemen die door velen nog steeds als veilig wordt aangemerkt, maar die in mijn scenario een van de meest riskante banken is.

Lees ook deel 1 en deel 2 van Einde van de euro.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2011 10:22
    Ik citeer 'Dan waren bepaalde landen (met name PIIGS) gelijk afgevallen.' Kennelijk begrijpt U niet wat de opzet van de EU was: monetaire unie starten op basis waarvan een politieke unie kan ontstaan. Met dat laatste is men volop bezig. Bovendien, de zuidelijke landen doen het niet zo slecht want de noorderlingen vieren maar wat graag daar hun vakantie of zouden zich daar willen vestigen vanwege de leefstijl dan wel een tweede huis kopen met hun zwarte geld. Ook zou het me niet verbazen dat binnen een aan aantal jaren noorderlingen voorbijgestreefd zullen zijn door hun 'knoflooklanden'.
  2. [verwijderd] 8 februari 2011 12:38
    quote:

    korbe007 schreef op 8 februari 2011 10:22:

    Ik citeer 'Dan waren bepaalde landen (met name PIIGS) gelijk afgevallen.' Kennelijk begrijpt U niet wat de opzet van de EU was: monetaire unie starten op basis waarvan een politieke unie kan ontstaan.
    idd, als je het werkelijke doel in ogenschouw neemt, is deze opzet heel succesvol.
    Ik vind het ook altijd apart dat mensen de hypotheekrente aftrek willen terugdraaien. Je zou natuurlijk dezelfde lastenverzwaring kunnen bereiken met een dubbele rentestand, maar daar pleiten ze nooit voor. De belastingslaaf wil namelijk het idee hebben dat zijn heersers naar hem luisteren. Als deze belastingslaaf dus met het voorstel voor een belastingverhoging komt, dan zal de heerser hem daarin met blijdschap tegemoet komen. De slaaf heeft heel goed door dat hij nooit om een belastingverlaging moet vragen bij de heersers, omdat hij die nooit krijgt.
    Het is een beetje als met die mensen die zichzelf verminken om niet verminkt te worden. Self attack heet dat in de psychologie. Vraag om meer uitbuiting en stokslagen en kijk je wordt op je wenken bediend.
    Je ziet hetzelfde bij milieu freaks, feministen en al het aktie volk, ze vragen altijd om meer stokslagen van de heersers, meer wetten, meer dreigementen. Nooit zullen ze de milieuvervuiling van de heersers aan de kaak stellen.
  3. [verwijderd] 8 februari 2011 12:49
    quote:

    mjmj schreef op 8 februari 2011 12:15:

    Positief is wel dat het een niet te ontkennen reden zal worden, ook voor de VVD, om onze achterlijke hypotheekrente-aftrek definitief op te heffen en wat hypotheken betreft in de pas te gaan lopen met andere (misschien wel alle andere) landen.
    M
    Jaja en dan huurverhoging, sociale woningen afschaffen alles vrije sector), alle belastingen en subsidies afschaffen en gewoon 3 of 5 btw types invoeren. Het probleem is niet dat wij uit de pas lopen. Wij (NL) hebben ooit zo zijn zaakjes geregeld en dat heeft nimmer nooit en nog steeds niet iemand een nadeel gegeven.

    En dat niet huizenbezitters nu gniffelen om het voor elkaar te krijgen dat de hypotheekrente wordt afgeschaft is werkelijk zielig en toont aan dat wij zelfs binnen Nederland niet een zijn en kunnen worden, laat staan als Europeaan.

  4. gniuz 8 februari 2011 12:58
    -- Een monetaire unie starten op basis waarvan een politieke unie kan ontstaan?

    Oftewel, de omgekeerde wereld... De verenigde staten van Europa? Het is wel duidelijk dat dit het uiteindelijke doel is. Er lijkt voldoende draagvlak voor binnen de politiek. Echter staat de politiek verder dan ooit af van haar eigen bevolking. In een echte democratie was het nooit zover gekomen. Het is ons allemaal keihard opgelegd. Er is onvoldoende eensgezindheid binnen de Europese bevolking en die zal er ook nooit komen.

    Alles wijst erop dat dit 'project' hoe dan ook moet slagen. Wat mij betreft zullen de gevolgen hiervan niet te overzien zijn.

    Overigens complimenten voor Alexander! Wat mij betreft kwalitatief het beste wat ik hier tot op heden heb gelezen..
  5. [verwijderd] 8 februari 2011 13:08
    @Gniuz Mijn dank voor uw compliment! Ik zelf ben ook de mening toegedaan dat de politiek dit op ons heeft geforceerd. Ze doen er bij de EU alles aan om natinale referenda te ontlopen. De EU is ook zeer ondemocratisch. Iets waar je maar weinig mensen over hoort, helaas. Samenwerken is niet alleen prima maar ook noodzakelijk. De manier waarop politici dat nu proberen te doen is echter totalitair, misleidend en destructief. Laat de "Europese burger" maar eens stemmen pver wat hij of zij wel of niet wil vanuit Brussel... Cheers, Alex
  6. [verwijderd] 8 februari 2011 13:16
    over de hypotheekrenteaftrek: even ter verduidelijking. Ik zelf had liever gezien dat er een inkomensbelastingtarief is voor allen (zeg 30%) en geen hypotheekrenteaftrek. Dat bredere schouders zwaardere lasten moeten dragen is OK en met een flat tax van 30% werkt dat ook zo. Immers, een persoon die twee maal zo veel verdient dan gemiddeld betaald dan ook twee keer zoveel belasting als gemiddeld. Maar door ons progressief belastingstelsel is het in Nederland zo dat hoe breder je schouders hoe disproportioneel meer lasten je moet dragen. Niet echt sociaal als je het mij vraagt.
    Verder wou ik zeggen dat alle huidige huizenbezitters hun huis gekocht hebben met de impliciete garantie dat er een hypotheekrenteaftrek zal zijn. Je maakt een kostenraming en dan koop je een his. Een afschaffing van de renteaftrek zou dus gelijk staan aan achteraf de spelregels veranderen. Dat is niet fair en niet bevorderlijk voor stabilitiet van de huizenmarkt. Nu afschaffen is dus te laat en te ingrijpend. Het kan wel, met een ultra lange overgangsperiode en dergelijke maar ik hoop dan wel dat de flat tax er komt want anders is het gewoon een ordinaire lastenverhoging.
  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 8 februari 2011 13:17
    quote:

    mjmj schreef op 8 februari 2011 12:15:

    Positief is wel dat het een niet te ontkennen reden zal worden, ook voor de VVD, om onze achterlijke hypotheekrente-aftrek definitief op te heffen en wat hypotheken betreft in de pas te gaan lopen met andere (misschien wel alle andere) landen.
    Ja. Achterlijk is het juiste woord. Maar we worden gegijzeld door auteurs die zeggen:
    "Naar mijn mening had de hypotheekrenteaftrek er niet moeten zijn maar als deze eenmaal is ingevoerd dan is er eigenlijk geen pijnloze weg terug."

    O nee? Dus een foute regeling moet maar blijven bestaan omdat het ooit ingevoerd is? Wat ziekelijk, en dat meen ik.
    Ik ben teveel democraat om dit soort doemdenken van heel goed verdienende en elders wonende technocraten klakkeloos op te volgen.

    Je zou kunnen beginnen met een half procent minder HRA per jaar, mijn part pas over 3 jaar te beginnen, en alleen boven een zekere ondergrens. Of met welke voorzichtige overgangsregels dan ook.
    Voor de details verwacht ik concrete suggesties van zelfbenoemde deskundigen als van Elsloo. Ook als ze het er zelf om politieke redenen niet zo mee eens zijn...
    Je bent deskundige of niet...

    En als je geen enkele suggestie kunt of wilt doen, dan ben je geen econoom maar een onvervalste rechtse en ultra-liberale fanaat.
    Iets vriendelijker gezegd: een rechtse zwever.
  8. [verwijderd] 8 februari 2011 13:23
    "De Duits-Franse voorstellen om de crisis van de euro (en impliciet van de EU) op te lossen met one-size-fits-all maatregelen rieken naar Stalinisme en extreme naïviteit."

    Wie is hier nu naïef? Duitsland heeft de D-mark opgegeven om toestemming voor hereniging met de voormalige DDR terug te krijgen. Veel viel er toen niet te onderhandelen voor Duitsland. Nu zijn er vijf Euro-landen zwaar in de problemen en dat is dus het moment om alsnog eisen te stellen. Duitsland brengt de eisen formeel in bij de EU, maar de feitelijke onderhandelingen vinden bilateraal plaats, tussen Duitsland en ieder PIIGS-land afzonderlijk. Kijk eens goed naar de foto op de voorpagina van het NRC van 4 februari, waarop Merkel en Zappatero een interview geven. Wie is daar de baas?

    Centraal gezag ontstaat niet op conferenties, op overleggen van regeringshoofden en ook niet tijdens een G20. Centraal gezag ontstaat als een vrij man of een vrije staat op zijn rug ligt, van de honger dreigt om te komen of feitelijk failliet is. De vrije staat moet dan gaan vragen om een gunst bij zijn machtige buur. Die gunst krijgt hij, maar tegen een zware prijs. Hij zal (een deel) van autonomie moeten opgeven. Wat we hier zien gebeuren is het ontstaan van de politieke unie, van centraal gezag. Velen hebben gezegd dat de Euro zal mislukken omdat er geen politieke unie is binnen Europa. Het is andersom. De monetaire unie en de crisis waarin veel landen van monetaire unie zich nu bevinden, hebben de weg geëffend voor het ontstaan van de politieke unie. En dat is dus inclusief centrale regels voor pensioenleeftijden en loonstijgingen.
  9. [verwijderd] 8 februari 2011 13:32
    @HandeR zie mijn comment over de HRA. Uw heeft mij dus verkeerd begrepen. Verder woon ik in Nederland maar werk voor een Engelse broker, dus dat argument van uw gaat ook niet op. Verder is mijn achternaam Sassen van Elsloo of Sassen als u wilt, maar geen Elsloo. Alexander mag natuurlijk ook! Verder, inhoudelijk beticht u mij van doemdenken. Maar waarom ben ik een doemdenker? Ik heb verschillende stukken geschreven over dit onderwerp met onderbouwing. Punt op punt, keer op keer. Maar degenen die mij als doemdenker bestempelen zeggen alleen dat; iedere onderbouwing of gefundeerde weerlegging van mijn argumenten ontbreekt in de meeste gevallen. Er zijn enkele uitzonderingen zoals van Hmm Gekker Gerrit en Theo 1. Ik ben dol om ideeen en info dus als uw die heeft, deel die dan met mij en de andere IEX bezoekers. Discussie is wat ons zal verrijken...
  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 8 februari 2011 14:02
    quote:

    Sassen van Elsloo schreef op 8 februari 2011 13:32:

    @HandeR zie mijn comment over de HRA. Uw heeft mij dus verkeerd begrepen. Verder woon ik in Nederland maar werk voor een Engelse broker, dus dat argument van uw gaat ook niet op. Verder is mijn achternaam Sassen van Elsloo of Sassen als u wilt, maar geen Elsloo. Alexander mag natuurlijk ook! Verder, inhoudelijk beticht u mij van doemdenken. Maar waarom ben ik een doemdenker? Ik heb verschillende stukken geschreven over dit onderwerp met onderbouwing. Punt op punt, keer op keer. Maar degenen die mij als doemdenker bestempelen zeggen alleen dat; iedere onderbouwing of gefundeerde weerlegging van mijn argumenten ontbreekt in de meeste gevallen. Er zijn enkele uitzonderingen zoals van Hmm Gekker Gerrit en Theo 1. Ik ben dol om ideeen en info dus als uw die heeft, deel die dan met mij en de andere IEX bezoekers. Discussie is wat ons zal verrijken...
    OK, wat uw naam en woon/werkplek betreft. En onze laatste posts over de HRA kruisten elkaar.
    Toch bent u een doemdenker, omdat de problemen uitvoerig schetst maar geen enkele evt. oplossing suggereert. Kom nu eens met constructieve suggesties!

    Het afzetten tegen oudere optimisten à la Ruding en Lubbers, of mijn part Kok, Bos of Zalm of hun buitenlandse collega's, heeft zijn tijd gehad.
    Nu is het de beurt aan uw generatie. Benoem niet alleen problemen, maar kom met suggesties voor een begin van een oplossing. (Voorzichtiger kan ik het niet opschrijven.)

    Ik wacht met spanning op voorstellen en ideeën daartoe.
  11. farcha 8 februari 2011 15:06
    quote:

    mjmj schreef op 8 februari 2011 12:15:

    Positief is wel dat het een niet te ontkennen reden zal worden, ook voor de VVD, om onze achterlijke hypotheekrente-aftrek definitief op te heffen en wat hypotheken betreft in de pas te gaan lopen met andere (misschien wel alle andere) landen.
    M
    Hoezo alle andere landen? Hier in de VS kennen we ook de hypotheekrente aftrek. Zal ook niet snel worden afgeschaft denk ik...
  12. [verwijderd] 8 februari 2011 15:10
    @HandeR Ik waardeer uw commentaar. Oplossingen dat zou top zijn. En ten dele heb ik die ook wel. Maar voor ik die geef eerst de reden waarom ik deze nauwelijks vernoem in mijn artikel. Ten eerste moeten artikelen kort en bondig zijn (circa 500 woorden) dus dat limiteert de mogelijkheden om iets heel diep uiteen te zetten. Ten tweede, ik ben er heilig van overtuigd dat de juiste koers niet gevaren zal worden (noem me cynisch). Ik kan best zeggen hoe het allemaal wel moet, maar beleggers hebben denk ik meer aan artikelen die hun helpen goed te beleggen. Ik schrijf ten slotte voor de beleggers, niet voor de politici. Dat gezegd hebbende:
    Grootste probleem is tweeledig: 1) er is veel te veel schuld (overal, niet alleen in de PIIGS); en 2) met name de PIIGS hebben zwaar ingeboet aan concurrentiekracht. Hoe dit op te lossen? Die landen die een concurrentieprobleem hebben moeten lonen matigen, flexibele arbeidsmarkt creëren, aanmoedigen van kleine ondernemerschap (MKB is goud waard), investeren in educatie, educatie en educatie om zodoende de arbeidsproductiviteit en innovatie op een hoger plan te helpen.
    Op punt 2, te veel schuld, zijn er maar twee echte manieren om op te lossen en dat zijn economische groei en aflossen (sparen).
    Nu het volgende, de oplossingen genoemd bij punt 1 zijn veelal lange termijn (denk aan educatie) trajecten. Dit is iets waar veel politici niet de tijd voor willen of kunnen nemen (verkiezingen iedere 4 a 5 jaar). Verder is door de schuldenberg niet genoeg geld om in educatie en innovatie te investeren (iets wat het volk tzt gaat voelen. Daar zullen die partijen of fracties gebruik van maken die voorstellen om faillissement van de staat aan te vragen zodat de belastingopbrengst niet naar rente en aflossing aan buitenlanders wordt betaald. Dit is ook de reden waarom ik voorzie dat de PIIGS uiteindelijk de handdoek in de ring zullen gooien. Duitsland en Frankrijk kunnen de leukste plannen gaan bedenken maar dat hoeft niet te beteken dat die geaccepteerd laat staan geïmplementeerd zullen worden. Defaulten is bijna nooit een kwestie van niet KUNNEN betalen maar van niet WILLEN betalen).
    Op punt twee: aflossen en sparen is het laatste wat je hoort. Mensen lopen te schoppen tegen de banken met leuzen als haal je geld weg bij de bank bladibla. Maar als je een bank echt wilt pakken en jezelf wilt helpen moet je sparen en aflossen. Maar dat is te moeilijk, blijkbaar... Noem me cynisch, maar een democratie zou pas echt werken als iedereen niet allen over zijn rechten loopt te schreeuwen maar ook over zijn plichten (kennis opdoen van economie en politiek, actief deelnemen aan het vormen van een goed economisch en politiek beleid, etc etc). Nu is democratie het minst slechte systeem, dus we kunnen niet beter. Nogmaals, ik klink erg cynisch, maar ik heb duizenden jaren aan geschiedenis achter me staan...
    Top dat je weer reageerde. Hoop dat mijn antwoord mijn standpunt verduidelijkt. cheers, Alex
  13. Humans R underrated 8 februari 2011 15:21
    Ik vind de duits franse voorstellen heel erg sterk en broodnodig. Dat ze te laat zijn is irrelevant. Slechte regels hebben geen bestaansrecht alleen omdat het moeilijk is ze af te schaffen. (hypotheekrente aftrek moet ook gewoon afgeschaft worden, zoals ze in Zweden ook hebben gedaan, ook al was het zwaar). Ik denk ook niet dat 1 lijn slecht voor allen is, op economisch gebied, zoals deze regels stellen, op gebied van normen en waarden is het slecht, die verschillen per regio, maar economie is een wetenschap, verschillende vennootschappelijke belasting bijvoorbeeld is concurrentievervalsing en daarmee welvaartsvernietigend.
    Overigens flat tax zou een verarming van de maatschappij betekenen, een verdere veramerikanisering van onze samenleving, met alle armoede, geweld, moord, verkrachting, kindersterfte, moedersterfte, obesitas, sociale immobiliteit, weinig vakantie en wat al niet meer. Beter gaan we meer richting Scandinavie dan richting Amerika. Veel belasting, stinkend rijk, hoge gelijkheid en goed presterend op vrijwel elke meetbare parameter van belang. Dankzij het besef dat de grote massa beter en efficienter welvaart kan creeeren dan wanneer het kapitaal gecentraliseerd wordt bij enkele zeer getalenteerde mensen zoals in de VS.
  14. [verwijderd] 8 februari 2011 16:09
    quote:

    Diddel schreef op 8 februari 2011 13:23:

    En dat is dus inclusief centrale regels voor pensioenleeftijden en loonstijgingen.
    en de concentratiekampen als de onderdanen van 1 land de dictaten en bezuinigingen van de elite van een ander land niet pikken. Politiek is immers dwang en wie niet luisteren wil moet voelen. Je hoort de hakken al klikken.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.