Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Rusland: beste BRIC

Toen Goldman Sachs in 2001 de term BRIC introduceerde, was de kern van de zaak dat rond het jaar 2050 landen als China en India de wereldeconomie zullen aanvoeren. Sterker, deze Big Four zullen dan de huidige leiders van de wereldeconomie overschaduwen.

Op zich mooi en vooral omdat Goldman het zegt. kopen en niet meer naar kijken, kunt u denken. De afgelopen jaren is wel duidelijk geworden dat beleggers van hele goede huize moeten komen om tegen Goldman in te gaan.

Zo dachten ook een aantal grote gerenommeerde partijen en zij lanceerden de afgelopen jaren allemaal hun eigen producten op de BRIC-theorie. Met een beleggingshorizon van vijftig jaar in het achterhoofd lijkt mij dat er op zich tijd genoeg is om in te stappen, en wie weet wat er tussentijds gebeurt.

Waarschijnlijk van alles, zoals gebruikelijk op de financiële markten. Toch verschenen vlak na elkaar een batterij aan producten of indices die dezelfde onderliggende waarde vertegenwoordigen.

Tussentijds bijsturen
Is er dan een risico op het missen van de boot? Wanneer ik een lange weg beschrijf zoals naar bijvoorbeeld Pieterburen, kan ik vanuit Amsterdam volstaan met: "Ja die kant op, richting het Noord-Oosten, en vraag het na een kilometer of honderd nog maar eens."

Het vervelende is dat u dan wel moet afremmen na een kilometer of twintig voor het IJsselmeer. Tussentijds bijsturen en de route opnieuw bekijken kan dus in ieder geval geen kwaad. Het is wel meer werk maar liever meer werk dan een nat pak.

In het kader van bijsturen en tussentijds bepalen van de nieuwe route heb ik de afgelopen week het risico voor de middellange termijn voor twee van de Big Four aangegeven: Brazilië en India.

Russische RDX
Vandaag kijk ik naar Rusland en China, als eerste de RDX uit Rusland.


Klik op de grafiek voor een grote versie

In een woord geweldig, wat een opwaartse doorbraak van de weerstand afgelopen maand, menig AEX-volger zou er jaloers op zijn. Nu is er geen vuiltje aan de lucht, maar voor nieuwe longposities in Rusland raad ik u aan de pullback even af te wachten of een korte stop te hanteren.

Puur en alleen omdat de boel overbought geraakt is en dat een consolidatie van de nieuwe niveaus gerechtvaardigd is. Waar deze blow off-fase gaat eindigen, eerlijk gezegd geen idee, maar pas op voor vorming van negatieve divergentie. Ik vind dit de beste van de BRIC-landen voor de komende maanden.

Chinese Shanghai Composite
Dan de laatste maar misschien wel de belangrijkste BRIC-deelnemer. China, en wel de Shanghai Composite.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Deze grafiek bewijst wel dat er tussentijdse correcties te verwachten zijn in een ritje omhoog, zeker op een beleggingshorizon van vijftig jaar. De Shanghai Composite noteerde eind 2007 boven de 6000 en begin 2009 op ongeveer 1700!

Duidelijk is dat het valt aan te raden om wat kortere ritten te spelen, vooral omdat er geen grote trends zijn op dit moment. Op z'n best is de index in de laatste fase van een bodemingsproces aanbeland.

Er valt namelijk af te leiden van de RSI dat er een poging tot vorming van een positive reversal-signaal aan het ontstaan is. (Deze techniek bespreek ik in een later artikel.)

Deze poging blijft van kracht zolang de koers rond deze niveaus staat, maar nog iets lager en de kortetermijnuptrend gaat er aan en daarmee ook de opzet voor een nieuwe poging hogere koersen te bereiken op basis van het positive reversal-signaal.

Op zijn slechtst is de opwaartse move van november een mislukking en moet ik de licht dalende trend als leidraad hanteren. Er is in ieder geval geen haast bij om deze index nog voor de kerst te kopen, net als Brazilie en India zit hier even geen kerstmuziek in. In Rusland is het in ieder geval feest.

Dit is deel drie in de serie van Erem over de BRIC-landen:


Gökhan Erem is DGA van LeoMont B.V. Deze onderneming houdt zich bezig met het verlenen van een divers scala aan financiële diensten ten behoeve van particulieren en professionele partijen. Voordat hij met LeoMont van start ging was Erem werkzaam bij een aantal toonaangevende Nederlandse financiële instellingen.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist.

Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Erem geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column.



Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. s.lin 24 oktober 2011 15:06
    Moody's negatiever over Russische banken

    Gepubliceerd op 24 okt 2011 om 14:58
    MOSKOU (AFN) - De internationale kredietbeoordelaar Moody's is negatiever geworden over de Russische bankensector. De vooruitzichten zijn verlaagd van 'stabiel' naar 'negatief', maakte het bureau maandag bekend.

    Moody's wijt de neerwaartse bijstelling aan de verslechterde liquiditeitspositie van de banken, het zwakke economische herstel wereldwijd en de onzekere effectenmarkten. De toonaangevende kredietbeoordelaar verwacht dat de economische groei in Rusland volgend jaar zal vertragen tot 2,8 procent. In 2011 komt de groei nog uit op 3,8 procent, aldus Moody's.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.