Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Voorspelling 2011: Zoek bescherming

Willem Middelkoop over 2011

  • AEX-stand 31-12-2011: 350
  • Euro-dollar 31-12-2011: 1,35
  • Top-3: In het algemeen: edelmetalen, olie en andere grondstoffen. Door mijn rol bij het Gold&Discovery Fund kan ik geen specifieke namen noemen. Maar in zijn algemeenheid durf ik wel te stellen dat u ook in 2011 met scherp in plaats van met hagel moet schieten. Brede beursindices in de Westerse landen zullen moeite blijven houden om terug te keren naar pre-kredietcrisisniveau’s. Emerging markets zijn kwetsbaar voor correcties omdat ze al sterk zijn hersteld na de crash van 2008.
 

Zoek bescherming
Als gevolg van de valuta- en kredietcrisis nadert het wereldkampioenschap Geldontwaarding de kwartfinale. Nu (bijna) alle ongedekte valuta verder gaan in hun race naar de bodem moeten vermogende beleggers of spaarders wel bescherming zoeken in grondstoffen en vooral goud en zilver.

Deze monetaire metalen (de enige!) zijn het enige geld dat niet kan worden bijgedrukt. Bovendien is er niet één land in staat de goud en zilvermarkt compleet naar haar hand te zetten. Ook olie kan weer snel in waarde gaan stijgen, doordat de vraag vanuit Azië snel toeneemt en olieschaarste weer mogelijk is in de loop van 2011. Tip voor 2011: let op uranium.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Gold & Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com. Middelkoop belegt voor zijn eigen pensioenopbouw in onroerend goed, edelmetalen, exploratiebedrijven en beleggingsfondsen en is ook long goud, en genoemde aandelen, maar neemt geen posities in op de Amsterdamse beurs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Willem Middelkoop

Auteur:

Willem Middelkoop is investeerder en schrijver/journalist. Hij één van de initiatiefnemers van het in 2008 opgerichte Commodity Discovery Fund en van een webshop voor de aankoop van goud en zilver, www.amsterdamgold.com.

Recente artikelen van Willem Middelkoop

  1. Zeldzame bubbel
  2. Derivaten des doods
  3. Wie pakt zilver?

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. clever 21 december 2010 10:07
    Je kunt ook uitgaan van het Japanse scenario en in een omgeving van deflatie is van geldontwaarding geen sprake.

    Ik vind het tamelijk bizar dat jij als "columnist" de ruimte krijgt om je eigen beleggingen/belangen te ondersteunen. Hierdoor zijn je stukken per definitie niet serieus te nemen.

  2. [verwijderd] 21 december 2010 11:31
    Ik heb niet naar Willem geluisterd en ben in 2009 vol in aandelen gegaan. Ik heb nu een rendement behaald van 99%. Maar dat had nog beter gekund begrijp ik? Dat heb ik weer.
    Ik blijf nog even vol belegd. Maar ik overweeg wel in de loop van 2011 inderdaad uit te stappen. Als ik naar de projecties van banken kijk staan de neuzen in dezelfde richting. De meesten verwachten een stijging van 15-25%. Zelfs Reset Abma wordt positief. Tijd om voorzichtig te worden dus. Helaas had ik geen goud. Dat had beter gekund. Ik ben tevreden overigens. Toch maar eens naar uranium kijken dan.
  3. hava 21 december 2010 11:39
    Graag ook een prognose van de olie, zilver en goudkoers op 31-12-2011.
    Vreemd blijft het dat de stijgende inflatie en grondstofprijzen door Willem worden verwacht terwijl het slecht gaat met de economie. Waar moet die vraag dan vandaan komen die de grondstofprijzen doet stijgen. Ook zit ik nog steeds te wachten op de vallende dollar gaat dat het komende jaar plaatsvinden of moet ik toch eerder aan een vallende euro denken.
  4. kolenboer 21 december 2010 13:01
    quote:

    hato schreef op 21 december 2010 10:59:

    SCHOOL VOORBEELD VAN DE VOS DIE DE PASSIE PREEKT,VOLLEDIG EENS MET THEODOOR EN CLEVER (NIET VOOR NIETS CLEVER HE)
    Lees zijn colums maar van 2001. Toen had hij nog geen goud. Hij heeft in 80% van de gevallen gelijk gekregen. Ik koop overigens goud bij Cookson drijfhout. Ook dat was toen een aanbeveling van Middelkoop. Ik zelf heb bij Middelkoop nog nooit iets gekocht maar lees wel zijn colums.

    Nu heb ik zilver erbij gekocht. Ook dit heb ik niet bij Willem gekocht.
  5. [verwijderd] 21 december 2010 13:26
    Als ik kijk naar de verkoopprijs van zilver bij Cookson, is die omgerekend momenteel $30.6 per troy ounce om 9.00u vanmorgen (ik weet niet of die weergegeven prijs incl 6% btw is). Op dat moment was de formele prijs $29.5 als je daarnaast kijkt naar de biedprijs zit er een 'spread' in van zo'n $3.5 per troy ounce gerekend, bij de huidige koers. Da's een leuke handel.
    Voor de lange termijn zal zilver (in dit geval) wel verder in waarde stijgen, maar met zulke bied/laatprijzen blijft er veel aan de bekende strijkstok hangen.
  6. bert pit 21 december 2010 13:46
    Tot nu toe zijn Willems aanbevelingen mij goed bevallen. Hij geeft de grote lijn aan op middellange termijn. De richting klopt meestal.

    Als je zoals Fonzo 99 % op aandelen maakt, heb je daar in het verleden wellicht ook veel op zijn verloren. En je weet, een verlies van 50% moet je met een winst van 100% goedmaken.
  7. [verwijderd] 21 december 2010 16:49
    quote:

    clever schreef op 21 december 2010 10:07:

    Je kunt ook uitgaan van het Japanse scenario en in een omgeving van deflatie is van geldontwaarding geen sprake.

    Ik vind het tamelijk bizar dat jij als "columnist" de ruimte krijgt om je eigen beleggingen/belangen te ondersteunen. Hierdoor zijn je stukken per definitie niet serieus te nemen.

    Deflatie (iets waar we overigens al een tijdje in zitten, consumenten prijs wise dan) zal op termijn leiden tot hyper inflatie. Dit omdat de heersende elite deflatie met hand en tand (en vooral printer) wil en zal bestrijden. Anders is het te snel einde Ponzi en dat past niet in het plan van de NWO.

    Het maakt niet uit waar je in zit als het maar tastbaar is. Landbouw grond, commodities etc. Allemaal goed. Oh en koop een pistool als je de kans krijgt.

    En dat Willem voor z'n eigen winkel praat geloof ik wel maar dat doen ALLE analisten. Is dus een kul argument om de grote olifant in de kamer maar te ontkennen.
  8. [verwijderd] 21 december 2010 16:56
    quote:

    hava schreef op 21 december 2010 11:39:

    Graag ook een prognose van de olie, zilver en goudkoers op 31-12-2011.
    Vreemd blijft het dat de stijgende inflatie en grondstofprijzen door Willem worden verwacht terwijl het slecht gaat met de economie. Waar moet die vraag dan vandaan komen die de grondstofprijzen doet stijgen. Ook zit ik nog steeds te wachten op de vallende dollar gaat dat het komende jaar plaatsvinden of moet ik toch eerder aan een vallende euro denken.
    Grote denkfout Hava sorry. Het gaat niet om vraag en aanbod maar om het kapot printen van onze munten waardoor de prijzen stijgen.

    Het goud stijgt dus niet zozeer, het is ons papiergeld en de S&P500/AEX etc die hun waarde verliezen tov goud en alle andere NON DILLUTABLES. Kijk maar naar de correlatie S&P 500/Goud als voorbeeld. Hoe hard de S&P ook is gestegen, tegenover goud gaat hij nog steeds stevig bergafwaarts.

    Simple logic.

    PS de papieren zilver/goud ponzi is dan nog niet eens ontmaskerd voor de fraude die zij is, dat is het moment waarop alle commodities defintief off the chart zullen gaan m.i. (en daarna weer even lekker oorlog voeren met elkaar om eea. van elkaar af te pakken)
  9. [verwijderd] 21 december 2010 17:04
    clever schreef:

    "Ik vind het tamelijk bizar dat jij als "columnist" de ruimte krijgt om
    je eigen beleggingen/belangen te ondersteunen. Hierdoor zijn je stukken per definitie niet serieus te nemen."

    ik verbaas mij er ook al heel lang over dat een handelaar in munten indirect reclame kan maken voor zijn toko.
    de iex heeft dito affaires met onno en kraland gehad en waarom valt men wederom in dezelfde fout?
    men moet wel heel erg dom zijn om dergelijke adviezen serieus te nemen.
    vandaag in de nrc hier weer een mooi voorbeeld van gezien, dat zeker geen reclame is voor de m.i. nog steeds onvolprezen site de iex -van beleggers voor beleggers.

    Boete voor rommelen met fonds
    Rotterdam, 21 dec.

    Door onze financiële redactie | pagina 15

    In je eentje met één transactie de aandelenkoers van een beursfonds naar je hand zetten. Het kan. En het mag niet. Amateurbelegger Benno Baars wist de koers van twee nietige ict-bedrijven, Qurius en Tie, te beïnvloeden. Doel was de dalende trend om te buigen in koerswinst. Via het publieke forum van beleggerswebsite Iex.nl prees hij in dezelfde periode de twee beursfondsen aan. „Qurius, op dit moment natuurlijk spotgoedkoop.” En: „Verkoop Tie aanstaande!!!”

    Baars kreeg een boete van 24.000 euro. De AFM wilde hem een boete van 96.000 euro opleggen, maar omdat de ‘1 centtransacties’ van Baars „een beperkte marktimpact” hadden, verlaagde de toezichthouder de boete.

    Baars, een 59-jarige rijksambtenaar en commissaris bij een woningcorporatie, probeerde in 2008 en 2009 regelmatig de laatste transactie van de dag te maken, even na half zes, zodat de slotkoers net iets hoger kwam te liggen. „In de hoop dat de aandelen Tie en Qurius niet verder achteruithollen probeer ik de koers, als deze daalt naar 0,17 euro, terug te zetten naar 0,18 euro”, verklaarde de belegger tegen de AMF. Dat lukte hem bijna 12.000 keer.

    Op den duur bood zijn strategie geen soelaas. Hij leed een negatief beleggingsresultaat op beide fondsen van in totaal 7.752 euro.

    Zijn advocaat noemt de boete „disproportioneel”. „Dit is staande praktijk op de beurs. Het is in mijn ogen niet strafbaar.” Hij heeft bezwaar aangetekend.
  10. [verwijderd] 21 december 2010 18:04
    quote:

    rozs schreef op 21 december 2010 17:04:

    .... „In de hoop dat de aandelen Tie en Qurius niet verder achteruithollen probeer ik de koers, als deze daalt naar 0,17 euro, terug te zetten naar 0,18 euro”, verklaarde de belegger tegen de AMF. Dat lukte hem bijna 12.000 keer.

    Op den duur bood zijn strategie geen soelaas. Hij leed een negatief beleggingsresultaat op beide fondsen van in totaal 7.752 euro...

    Grappig verhaal dit. Soort menselijk HFT front running algo. In de US laten ze dit gewoon toe, zij het dat dat robots zijn van de grootbanken die hun hosting bij NYSE dik betalen. Maar effe serieus Rozs en alle player haters. Jullie focussen je op de verkeerde dingen.

    Analisten praten altijd hun boek maar dat doet niets af aan het feit dat de trend en signalen wijzen op wat meneer Willem ook ziet en propageert. Waarom zou hij er anders een paar jaar geleden z'n cariere van hebben gemaakt, duhuh.

    BTW ik zit hier niet om Willem op te hemelen want vind de column eerlijk gezegd weinig knap. Stoor me alleen wel aan het gebrek aan nuance en het hoge gehalte napraten van mensen (die kennelijk niet in zijn gestapt in de grootste bull markt van deze eeuw, die van de commodities)
  11. [verwijderd] 21 december 2010 18:12
    quote:

    bert pit schreef op 21 december 2010 13:46:

    Als je zoals Fonzo 99 % op aandelen maakt, heb je daar in het verleden wellicht ook veel op zijn verloren. En je weet, een verlies van 50% moet je met een winst van 100% goedmaken.
    Waarom zou ik nou hebben moeten verliezen? Je kunt aandelen ook verkopen hoor. Kwestie van de zaken juist inschatten en tegen de stroom in durven roeien. Dat is de truc.
  12. [verwijderd] 21 december 2010 20:10
    Heb lang gedacht dat t goud wel weer zou zakken maar ik moet inmiddels toegeven dat de rally in goud breedgedragen is. O.a. door angst voor hyperinflatie zal de goudprijs sowieso wel stabiel blijven c.q. licht stijgen maar voor de economie heeft goud tov zilver en koper weinig toegevoegde waarde. Je kan dus waarschijnlijk beter zilver of rare earth metals hebben maar die zijn op dit moment al zwaar overgewaardeerd.
    Aan de andere kant, als iedereen roept dat de euro naar de filistijnen gaat en in goud gaat is het misschien tijd om iets heel anders te kopen, misschien wel de zwaar onder vuur liggende bankensector..............
  13. [verwijderd] 21 december 2010 22:24
    De Must read newsletter van Howard Marks over goud en wat is eigenlijk waarde in deze onzekere wereld. Zeer objectief en zowel gold bugs als nay sayers worden bediend met argumenten.

    www.zerohedge.com/article/must-read-o...

    Mijn conclusie: buy the dip en als het even kan alleen fysiek. Papiergoud is namelijk wat het is. Papier en geen goud.

    Juan
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.