Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Lessen uit Japan

Iedere week krijg ik de The Japan Investor in mijn mailbox, een korte blik op Japan en de wereld. Afgelopen week rekenden ze uit, wat de beste aandelen in Japan waren sinds het barsten van de kredietbubbel in 1990.

Dat is interessant om te weten. Immers als onze economie een Japan-scenario in gaat, moet u wel weten met welke aandelen u dan een beetje beschut blijft.

De schrijver heeft de beste veertig aandelen genomen (van de Nikkei 225). Met deze beste veertig heeft u sinds begin 1990, toen de kredietbubbel barstte, een mooi rendement van 44% gemaakt.

Let wel in een omgeving waarin de index door vieren ging. De beste veertig bestonden grotendeels uit duurzame consumentengoederen.

Grootste klappen
Daar kunnen we weinig lessen uit trekken, want dat zijn vooral de Japanse autofabrikanten en hun omzetten zijn vooral export-gedreven. En toen de Japanse bubbel barstte, ging het in de rest van de wereld eigenlijk nog erg goed. En dus bleef iederen Japanse auto’s kopen.

Verder bestond deze lijst vooral uit IT, health care en handelsmaatschappijen. Deze laatste zijn natuurlijk ook grotendeels export-gedreven. En vanzelfsprekend zaten er geen financials in dat mandje. Want de financials lopen logischerwijs in een kredietcrisis de grootste klappen op.

Financials zijn ook daarna de gebeten hond. Dat was overigens ook in de jaren dertig in de Verenigde Staten ook al zo. Natuurlijk heb ik dat even nagekeken. De banken doen het na zo’n kredietcrisis inderdaad dramatisch slecht.

Europese versus Japanse banken

Aandeelhouders
Logisch, enerzijds moeten ze veel kapitaal ophalen. Dat gaat ten koste van aandeelhouders; zij moeten immers dat kapitaal ophoesten. Zoiets ergs mag namelijk nooit meer gebeuren. Ook moeten ze zo snel mogelijk de slechte leningen afschrijven. Ook dat gaat ten kosten van de aandeelhouders.

En dan roepen sommige politici op tot een bankenbelasting. En ook dat gaan aandeelhouders betalen. En ten slotte moeten de banken ook opdraaien voor al die hulp die ze hebben gekregen. Dûh, heeft u de boeteclausules en de rentes op die hulp wel eens gezien?

Het is hulp maar dan wel tegen een woekerrente. Alsof je iemand van een verdrinkingsdood redt, maar daarvoor wel de helft van zijn inkomen wil hebben. Ik laat ABN Amro buiten beschouwing, want deze reddingsactie gaat wel serieus geld kosten. En daar heeft een hogere belasting nou net geen zin, want de bank is al van de staat.

Geld lenen
Wat veel mensen vergeten, is dat je wel heel hard aan de banken kan gaan trekken, maar dat ze aan de andere ook geld moeten kunnen uitlenen aan het bedrijfsleven en consumenten. Het heeft weinig zin om tegen deze storm van verontwaardiging in te plassen. De tijdsgeest is tegen banken en zal dat voorlopig ook wel blijven.

De financiële bubbel is dus geklapt. Ik heb hem nooit gezien omdat er nooit een bovenmatige overwaardering was. De bubbel zat meer in de winsten. Voor de kredietcrisis verdienden de banken bakken met geld. Logisch iedereen wil geld lenen en daar verdienen de banken hun geld mee.

Ik laat u zien hoe de winstontwikkeling van banken ten opzichte van de rest van het beursgenoteerde bedrijfsleven is:

Winstontwikkeling Japanse banken versus de rest van de beurs

Winstontwikkeling Europese banken versus de rest van de beurs

Wel is de bubbel terug te zien in de beurswaarde van de banken in percentage van de totale beurswaarde. Op een gegeven moment bestond 20% uit banken. In Europa is dat nu nog maar 14%. In Japan lag het dieptepunt op 6%. Dat belooft niet veel goeds.

Beurswaarde Japanse en Europese banken in % van het totaal


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2010 12:04
    mba.tuck.dartmouth.edu/pages/faculty/...

    Japanse belegger had er goed aan gedaan te kiezen voor aandelen met een hoge b/m waarde, hoge cashflow/koers, hoge winst/koers, hoog dividend.

    1990-2007 totale rendement, in Yen, incl. dividenden

    Markt -29.1%
    Hoge B/M +152%
    Hoge CE/P +156%
    Hoge E/P +86%
    Hoge D/P +26%

    In een Japan scenario doen waarde aandelen het dus beduidend beter dan de markt.
  2. [verwijderd] 6 oktober 2010 12:09
    In 2007 al een draadje over geschreven (wat niet meer is terug te vinden natuurlijk), wat resulteerde in de ontwikkeling van mijn equity select portefeuille ;)

    (http://www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&topic=1165063&Page=1)

    mijn conclusie destijds (die ik nog steeds als valide ervaar): focus op waarde aandelen, aangevuld met momentum. en dek de aandelenmarkt exposure af op basis van lange termijn trendanalyse.
  3. forum rang 4 theo1 6 oktober 2010 13:31
    quote:

    "Corné van Zeijl" schreef:

    De schrijver heeft de beste veertig aandelen genomen (van de Nikkei 225). Met deze beste veertig heeft u sinds begin 1990, toen de kredietbubbel barstte, een mooi rendement van 44% gemaakt.
    Dat vind ik nog niet zo indrukwekkend, 44% in 20 jaar tijd. Dat zo'n slordige 2% per jaar en dat op de beste aandelen.

    Natuurlijk is het logisch dat waardeaandelen het beste presteren in een economie die van de ene naar de andere recessie strompelt en geregeld te maken heeft met deflatieperiodes.
  4. forum rang 4 New dawn 6 oktober 2010 13:34
    quote:

    theo1 schreef:

    [quote="Corné van Zeijl"]
    De schrijver heeft de beste veertig aandelen genomen (van de Nikkei 225). Met deze beste veertig heeft u sinds begin 1990, toen de kredietbubbel barstte, een mooi rendement van 44% gemaakt.
    [/quote]
    Dat vind ik nog niet zo indrukwekkend, 44% in 20 jaar tijd. Dat zo'n slordige 2% per jaar en dat op de beste aandelen.

    Natuurlijk is het logisch dat waardeaandelen het beste presteren in een economie die van de ene naar de andere recessie strompelt en geregeld te maken heeft met deflatieperiodes.
    Precies, en dan heb je ook nog risico gelopen.
  5. [verwijderd] 6 oktober 2010 22:01
    Die 44% op 20 jaar, dat zegt absoluut niets. ten eerste is het (veel) minder dan 2% per jaar (gezien de kapitalisatie) maar vooral: het cijfer moet afgewogen tegenover de muntwaarde en (eventuele) inflatie/deflatie. Met andere woorden: voor Japaners was het misschien interessant om in de genoemde sectoren te investeren maar voor Europeanen absoluut niet. de les is eigenlijk heel simpel: investeer niet in aandelen of indexen onderhevig aan deflatie, zelfs al is het dicht bij de deur. Een interview met een Indische journaliste tgv de top Europa-Azië heeft een zware indruk op mij achtergelaten want haar visie was even duidelijk als hard: Europeanen zijn weinig of niet bereid om een stukje van hun luxe en verworvenheden op te geven in ruil voor competetiviteit, en dat gaat hun erg zuur opbreken. Ik vrees dat ze overschot van gelijk heeft.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.