Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Over en sluiten

Eindelijk zijn die twee hoge woorden eruit: hypotheek oversluiten. In de afgelopen weken waren er verschillende opinon leaders en branchebobo's die zich uitspraken dat er onnodig hypotheken worden overgesloten. Dat werd tijd, maar beter laat dan nooit.

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik in Effe oversluite al dat hypotheekadviseurs vaak meer naar hun eigen portemonnee kijken dan die van hun klanten, waardoor die onnodig en risicovol hun hypotheek oversluiten.

Een lezer vroeg mij deze week welke eenmalige kosten aftrekbaar zijn, als hij zijn hypotheek op de schop neemt. Hij heeft een aantal berekeningen gekregen die hem geen duidelijkheid verschaften. Van een adviseur van de Postbank kreeg hij het overzicht uit de tabel.

Wel of niet aftrekbaar
De vragen van de lezer zijn aldus:

  • Klopt de berekening over de hoogte van de aftrekbare financiering?
  • Is de te betalen rente over de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), hypotheekakte, afsluitprovisie en taxatiekosten bij oversluiten niet of deels aftrekbaar?

    Postbank adviseur
    Rabobank adviseur
    Huidige lening (box 1)
    142.941
    142.941
    Verbouw/meerwerk
    1000
    1000
    Kosten NHG
    434
    434
    Kosten hypotheekakte
    700
    700
    Afsluitprovisie
    1550
    1550
    Taxatiekosten
    304
    304
    Boeterente
    8071
    8071
    Totale financiering
    155.000
    155.000 (volledig in box 1)

  • Niet-aftrekbare financieringskosten: 2538 euro (wel aftrekbaar 1450 euro),
  • Boeterente: 8071 euro,
  • Aftrekbaar op basis van deze financiering: 144.391 euro (inclusief 1450 euro).

    Het gaat hier om het oversluiten van de lening met een verhoging voor onderhoud of verbetering van de woning. Het volgende is dan van toepassing:

    Kosten
    Eenmalig aftrekbaar
    Meegefinacierd in hypotheek
    Taxatie
    Ja
    Pro rato
    Hypotheekakte
    Ja
    Pro rato
    NHG
    Ja
    Ja
    Afsluiten
    Ja
    Pro rato
    Boetrente
    Ja
    Nee

    Wat is de juiste rekensom?
    De adviseur van de Postbank heeft zijn huiswerk goed gedaan. Ik reken voor u uit hoe hij aan het bedrag van 2538 euro (niet-aftrekbare kosten) komt. Uitgangpunt is die 1000 euro voor de verbouwing:

  • De hypotheekakte, afsluitkosten en taxatiekosten moeten pro rato worden berekend: in totaal 2554 euro. Aftrekbaar is dan 1000 * 155.000 * 2554 = 16,48 euro,
  • Hierbij tel ik die 1000 euro aan verbouwings- en 434 euro aan NHG-kosten bij op: in totaal 1450 euro. Niet-aftrekbaar is dan 2554 - 16 = 2538 euro.

    Persoonlijk kwam ik ietsje hoger uit. Ik neem namelijk het oude en het nieuwe hypotheekbedrag. De kosten die pro rato moeten worden genomen, bereken ik over deze hypotheekbedragen (2554 * 142.941 : 155.000 = 2355). Aftrekbaar in mijn berekening wordt dan 199 euro. Dit is aanzienlijk hoger dan die 16 euro van de Postbank.

    Wat is nu de juiste berekening? Het antwoord moet ik u schuldig blijven. Beide berekeningen zijn in ieder geval beter dan die van de adviseur van de Rabobank, die bij deze klant het gehele bedrag van 155.000 euro in box 1 durft te plaatsen. Nu weet de Belastingdienst het ook niet, maar de kans is groot dat in dit geval de inspecteur even langs komt.

    Drijfzand
    Kortom, het wordt hoog tijd dat er duidelijke wetten en regels komen voor het berekenen van de kosten bij het oversluiten van hypotheken. De politiek voert alleen liever loze discussies over de afsluitprovisie. Verplicht gewoon iedere geldverstrekker om een goed hypotheekprogramma te ontwikkelen, zodat de kosten duidelijk zichtbaar zijn.

    Tot slot heb ik nog een leuk discussiepunt: de kosten van NHG. Als de klant een tweede hypotheek had genomen van slechts 1000 euro (nergens mogelijk) dan bedragen die 0,28% over dit bedrag, ofwel 28 euro. Nu is 434 euro (0,28% * 155.000) fiscaal aftrekbaar, als dit in de nieuwe hypotheek wordt meegenomen. Er klopt daarom iets niet in de belastingwetgeving.

    Op het ogenblik baseren adviseurs hun adviezen op drijfzand. Dit wordt een drama, als over een paar jaar de Belastingdienst wakker wordt. Nog even terug naar de adviseur van de Postbank: hij was nog niet klaar met de klant en was bereid om een berekening te maken. Volgende week kijk ik of en hoe deze klant zijn hypotheek heeft overgesloten.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaart Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom op koets@iex.nl


    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
    Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Jos Koets

    Auteur:

    In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.