Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koets wacht nog op antwoord

Op 14 december 2012 kon u in mijn column Weekers rommelt met bijleenregeling lezen dat staatssecretaris Frans Weekers heel anders denkt over de renteaftrek dan de toenmalige minister Jan Kees de Jager. Door Kamervragen naar aanleiding van mijn column gaf de Jager eind 2010 antwoord welke periode renteaftrek van toepassing is als iemand gaat trouwen.

Weekers denkt hier anders over en heeft door middel van een casus laten weten dat de uitspraken van De Jager nooit van toepassing zijn geweest. Her verschil in denkwijze is gemakkelijk aan te tonen door middel van een voorbeeld waarbij het volgende van toepassing is:

  • A koopt een woning per 1-1-2005
  • Hypotheek voor A is 200.000 euro
  • B trekt bij A in en ze trouwen in gemeenschap van goederen per 1-1-2010


Uitwerking de Jager / Ministerie van Financiën

Renteaftrek voor A 200.000 euro
1-1-2005 tot 1-1-2010 200.000 euro
1-1-2010 tot 1-1-2035 100.000 euro
Renteaftrek voor B  
1-1-2010 tot 1-1-2040 100.000 euro

Uitwerking Weekers

Renteaftrek voor A 200.000 euro
1-1-2005 tot 1-1-2010 200.000 euro
1-1-2010 tot 1-1-2035 100.000 euro
Renteaftrek voor B  
1-1-2010 tot 1-1-2035 100.000 euro

Huwelijkse voorwaarden
Het verschil is duidelijk. Bij De Jager gaat er na het trouwen een nieuwe periode van 30 jaar gelden voor de helft van het hypotheekbedrag dat van toepassing was voor A. Weekers en natuurlijk ook het Ministerie van Financiën zijn nu van mening dat de voorgaande jaren dat A renteaftrek heeft genoten in mindering wordt gebracht van B. Dit is volgens hen alleen van toepassing als er getrouwd wordt in gemeenschap van goederen.

Het is dus beter in dit geval (om langer renteaftrek te behouden) om te trouwen buiten de gemeenschap van goederen. Een hypotheekadviseur moet hier dus rekening mee gaan houden. Nu wordt de wijziging van Weekers en het ministerie doorgegeven als dat dit in het verleden ook zo was. De eerdere uitspraak van De Jager en ook het ministerie wordt beschouwd als 'nooit van toepassing geweest'.

Ja, zo mag je niet met huiseigenaren omgaan. Hier ontbreekt duidelijkheid en dat is juist heel belangrijk. Half november (2012) heb ik het Ministerie van Financiën met een voorbeeld gevraagd om opheldering in dit verschil. In de afgelopen zes maanden heb ik hen diverse keren gesproken, maar ze konden nog geen antwoord geven. Als het niet rechtsom kan dan maar linksom.

Wachten op antwoord
Via een persoon bij de Kennisgroep Verzekeringsproducten, die aanbevelingen doen voor het kabinet, heb ik dezelfde casus voorgelegd. Mijn ervaring leert dat ik vanuit deze Kennisgroep altijd antwoord krijg op ingewikkelde situaties. Helaas dit keer geen antwoord, de casus werd doorgestuurd naar het Ministerie.

De vraag is nu of het ministerie daadwerkelijk antwoord kan geven. Ik denk van niet. Het Ministerie en Weekers bevinden zich door hun uitspraak/casus in een situatie waar zij geen antwoord op kunnen geven. Zij kunnen alleen hun uitspraak / casus nog aanpassen, met daarbij de mededeling dat de nieuwe regels van toepassing zijn vanaf een bepaalde datum (bijvoorbeeld 1-1-2013).

Het leuke is nu dat er een soort spel is ontstaan. Ik zit op antwoord te wachten, dat (waarschijnlijk) nooit wordt gegeven. Ik stalk ze wel elke maand en u begrijpt dat zij niet op mijn telefoontje zitten te wachten. Hoe dit ook zal aflopen, de gevolgen van de starheid van het Ministerie zijn groot voor de huizenkopers die hier mee te maken hebben.

Wie is aansprakelijk?
Stel: alle adviseurs hebben de uitleg van De Jager gevolgd en dit in praktijk gebracht voor hun klanten. Deze gaan dus uit dat zij een bepaalde tijdsduur renteaftrek hebben voor een bepaald bedrag. Deze tijdsduur blijkt nu door Weekers en het Ministerie veel korter te zijn. Wie is aansprakelijk voor deze verkeerde informatie naar de klant toe?

Bovendien wil ik even verder kijken en de Belastingdienst erbij betrekken. Zij moeten precies in kaart brengen hoelang iemand renteaftrek heeft en voor welk bedrag. U begrijpt dat dit onmogelijk is als regels tussentijds worden gewijzigd. Dit laatste is wel heel belangrijk, omdat als een doorstromer een andere woning koopt het hypotheekbedrag en vooral de periode van de renteaftrek goed op elkaar moeten afstemmen.

Klopt dit niet dan is er zelfs GEEN renteaftrek!! Dit laatste is natuurlijk schrijnend want de schuldige is het Ministerie
Ik heb vorige week de situatie daarom maar voorgelegd aan een kamerlid. Van deze persoon heb ik netjes antwoord gekregen. Hij heeft de situatie voorgelegd naar andere kamerleden. Het is nu afwachten of deze heren daadwerkelijk vanuit de Tweede Kamer vragen durven te stellen. Hierna ben ik zeer benieuwd wat het antwoord gaat worden. Wordt dus vervolgd.



Jos Koets is auteur van Een Huis Kopen in Crisistijd.
De winkelprijs is 17,50 euro, u kunt het boek ook hier bestellen (via IEX).


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Peter_H 31 mei 2013 10:41
    Ik denk echt dat dit een puinhoop wordt in 2031. Hoe willen ze dit soort complexe constructies gaan bewijzen? Je hebt toch een bewaarplicht van 5 jaar lijkt me dus toon het maar aan dat mijn aangifte dan niet klopt.

    Of denkt de belastingdienst stiekem dat het toch niet zo'n vaart zal lopen omdat de HRA in 2031 toch wel afgeschaft zal zijn? Je zou het bijna zeggen...
  2. Jos Koets 31 mei 2013 14:40
    quote:

    jj77 schreef op 31 mei 2013 14:19:

    Reken maar van yes dat die aftrek dan in de plee ligt...
    Zeg Jos,verkoop jij al Duitsche hypotheken?

    Gr en een prettig weekend!
    Nee die verkoop ik niet. Rente is aantrekklijk, maar je moet flink wat eigen middelen meenemen. En natuurlijk heb je ook geen NHG.

    Gr. Jos
  3. Jos Koets 31 mei 2013 16:16
    quote:

    DirkDeNeu schreef op 31 mei 2013 16:09:

    Het verschil met 75% EW op NL markt is niet echt schokken, maar het is iets goedkoper. Maar het is niet goedkoper dan de NHG, maar ja hoelang is dat nog houdbaar.
    Eens kijken of ik van de week dit kan uitzoeken. Dan kom ik volgende week met column hierover.

    Gr. Jos
  4. Jos Koets 31 mei 2013 16:17
    quote:

    DirkDeNeu schreef op 31 mei 2013 16:09:

    Het verschil met 75% EW op NL markt is niet echt schokken, maar het is iets goedkoper. Maar het is niet goedkoper dan de NHG, maar ja hoelang is dat nog houdbaar.
    Vergeet ook niet dat de rentes nog verder gaan dalen in Nederland de komende maanden (mijn verwachting). Als er nog een 0,5% afgaat dan wordt kopen wel interessant. De huren blijven ook stijgen.

    Gr. Jos
  5. [verwijderd] 31 mei 2013 22:00
    quote:

    Peter_H schreef op 31 mei 2013 10:41:

    Ik denk echt dat dit een puinhoop wordt in 2031. Hoe willen ze dit soort complexe constructies gaan bewijzen? Je hebt toch een bewaarplicht van 5 jaar lijkt me dus toon het maar aan dat mijn aangifte dan niet klopt.

    Of denkt de belastingdienst stiekem dat het toch niet zo'n vaart zal lopen omdat de HRA in 2031 toch wel afgeschaft zal zijn? Je zou het bijna zeggen...
    Bewaarplicht geld alleen voor belastingplichtigen volgens de wet zijn dit bedrijven. Particulieren hebben geen bewaarplicht maar moeten gedurende de periode van aftrek de bewijsstukken met het recht tot aftrek kunnen overhandigen. Kort gezegd moet je de onderliggende stukken dus zolang bewaren als dat je van aftrek geniet.

    Vanaf 2031 denk ik dat er heel veel mensen in financiele problemen gaan komen. Er werd (en wordt) te weinig rekening gehouden met het feit dat de HRA maximaal 30 jaar is. Als mensen met pensioen gaan, gaan ze er al qua inkomen iets op achteruit, en tevens is het belastingtarief lager. Als ze al aftrek hebben. Hebben ze geen recht op aftrek meer (30 jaar periode is verstreken) dan gaan ze er in inkomen op achteruit terwijl de maandlasten stijgen.
  6. [verwijderd] 1 juni 2013 09:43
    wat betreft al die verhalen over de DU hypos

    als het verhaal al op enige waarheid berust !
    er wordt geschreven over 200 miljard ?
    Weet men wel hoeveel geld dat is??:):)
    --------------------------------

    imo:
    de DU hypos hebben genoeg aan MAXIMAAL 0.3% renteverschil om in de NE markt te kunnen penetreren !

    Die DU banken komen voor de lucratieve markt in NE.
    (ander woord voor: gewoon geld verdienen in NE via dochters)
    Niet om "gratis" hypos uit te delen.
    DUS: die verhalen van 2% minder rente etc zijn ongeloofwaardig

    PS:
    In 1999 startte BoS (Bank of Scotland,Lloyds Banking Group,)
    ook met verkoop hypos in NE.
    Bos opereerde als online hypotheek bank in NE !!
    Ik geloof dat BoS nu 130.000 hypotheken heeft.

    Ook die was toen de "goedkoopste" met de rente.
    maar het ging daarbij om hele kleine rente% verschillen.
    Beter "scoorde" BankofScotland(niet te verwarren met RBS) met het bijna grenzeloos kunnen lenen.:)
  7. Peter_H 1 juni 2013 10:44
    @23years

    Dan vraag ik me af of er ergens gespecificeerd staat wat voor bewijsstukken iedere burger 30 jaar moet gaan bewaren. Zeker bij complexerer gevallen verwacht ik dat hier best wel wat papierwerk voor nodig is: alle hypotheekaktes? alle afschriften? GBA over relatiestatus? En wat als ik nu duurder ga wonen: mag ik dan het deel hogere hypotheek weer 30 jaar aftrekken? Want anders zou dat impliceren dat het 'meerdere' straks als 18 jaar annuïteit afgelost moet worden, dat lijkt me niet de bedoeling.

    Zelf heb ik tot 2006 met mijn ex een huis gehad van 150k, vanaf 2006 een groter huis met mijn huidige vrouw van 300k. Voor mijn vrouw was dat haar eerste koophuis. Knappe belastingjongens en meisjes die kunnen bewijzen dat ik deels geen recht meer heb op HRA tussen 2031 en 2036. Sterker nog, ik snap het nu zelf niet eens goed... :-)

    En 30 jaar is lang: wat bij mensen met nog meer relaties en wisselingen daarin? Nee, dat wordt een puinhoop...
  8. [verwijderd] 1 juni 2013 11:38
    AFBOUWEN die zooi. Is er geen onduidelijkheid meer en hebben we weer een bubbel minder.
    Kan je de rente niet betalen? Jammer dan woon je gewoon te duur. Verkopen en ander huis nemen.

    We zeggen allemaal dat de Fransen zo gek zijn met hun pensioenleeftijd, waarbij Hollande belooft heeft om deze nog eens te verlagen. Moet door werkenden betaald worden en zij kunnen dat niet opbrengen
    Onze Nederlanders zijn net zo gek maar willen DAT niet weten.

    Er is verschuiving nodig van mensen naar goedkope woningen om de markt en prijzen weer normaal te krijgen. Maar overheid en mensen willen alleen doorschuiven naar duurdere woningen. Jammer, zijn andere tijden en KAN niet meer.
  9. [verwijderd] 1 juni 2013 16:40
    quote:

    Jos Koets schreef op 31 mei 2013 15:23:

    [...]

    Financiering tot 70% van de marktwaarde.

    www.volksbankhypotheek.nl/

    Gr. Jos
    Dit ziet er voor mij zeer interessant uit! Vanwege een erfenis heb ik iets meer dan 50% van de aankoopprijs contant en ik ga een huis kopen van onder de €300000. In dat geval is dit echt super goedkoop. NHG lijkt me voor mij sowieso niet interessant gezien ik met zo veel eigen geld toch mijn huis niet met een restschuld ga verkopen.
  10. BASF en BAYER kopen 2 juni 2013 09:14
    Kennissen hebben net een nieuwbouw appartement gekocht in Berlijn, en kregen daarbij een hypotheek aangeboden met een rente percentage van 0,8% . Zo hou je een economie draaiende in Duitslaand !
    De Banken in NL in opdracht van de DNB, rekenen veel te hoge rentepercentages om hun balans weer op orde te krijgen.
  11. [verwijderd] 2 juni 2013 09:40
    Beste Koets,

    Ik begrijp je zorgen. Maar kan je beter niet een lobby opzetten om het doel van de aftrek weer in beeld te brengen? Nu lijkt het erop dat de middelen, (lees: regels) het doel overschaduwen. Hetgeen de zekerheid van het overzichtelijk houden van je woonlasten niet te goede komt.

  12. [verwijderd] 2 juni 2013 09:42
    quote:

    Peter_H schreef op 31 mei 2013 10:41:

    Ik denk echt dat dit een puinhoop wordt in 2031. Hoe willen ze dit soort complexe constructies gaan bewijzen? Je hebt toch een bewaarplicht van 5 jaar lijkt me dus toon het maar aan dat mijn aangifte dan niet klopt.

    Of denkt de belastingdienst stiekem dat het toch niet zo'n vaart zal lopen omdat de HRA in 2031 toch wel afgeschaft zal zijn? Je zou het bijna zeggen...


    Bewaarplicht gaat naar 12 jaar, en jij moet bewijzen en niet zij. Het is iets wat veel belastingplichtigen nogal eens vergeten! Het gewicht van de problematiek zal de doorslag geven.
  13. [verwijderd] 2 juni 2013 09:45
    quote:

    23years schreef op 31 mei 2013 22:00:

    [...]

    Bewaarplicht geld alleen voor belastingplichtigen volgens de wet zijn dit bedrijven. Particulieren hebben geen bewaarplicht maar moeten gedurende de periode van aftrek de bewijsstukken met het recht tot aftrek kunnen overhandigen. Kort gezegd moet je de onderliggende stukken dus zolang bewaren als dat je van aftrek geniet.

    Vanaf 2031 denk ik dat er heel veel mensen in financiele problemen gaan komen. Er werd (en wordt) te weinig rekening gehouden met het feit dat de HRA maximaal 30 jaar is. Als mensen met pensioen gaan, gaan ze er al qua inkomen iets op achteruit, en tevens is het belastingtarief lager. Als ze al aftrek hebben. Hebben ze geen recht op aftrek meer (30 jaar periode is verstreken) dan gaan ze er in inkomen op achteruit terwijl de maandlasten stijgen.


    Om je aftrek te rechtvaardigen, heb je een bewaarplicht. Deze is nu nog vijf jaar, maar wordt 12 jaar.
  14. Jos Koets 2 juni 2013 17:45
    quote:

    De Pareltjeszoeker schreef op 2 juni 2013 09:40:

    Beste Koets,

    Ik begrijp je zorgen. Maar kan je beter niet een lobby opzetten om het doel van de aftrek weer in beeld te brengen? Nu lijkt het erop dat de middelen, (lees: regels) het doel overschaduwen. Hetgeen de zekerheid van het overzichtelijk houden van je woonlasten niet te goede komt.

    Misschien niet netjes, maar hoe ingewikkelder het wordt, hoe meer klanten vragen hebben aan mij. Natuurlijk moet het simpeler worden, maar voor mijn toko hoeft de HRA niet afgeschaft te worden. Komende tijd gaat er wel wat plaatsvinden in Den Haag. Wordt dus vervolgt.

    Gr. Jos
  15. [verwijderd] 2 juni 2013 18:00
    quote:

    Jos Koets schreef op 2 juni 2013 17:45:

    [...]

    Misschien niet netjes, maar hoe ingewikkelder het wordt, hoe meer klanten vragen hebben aan mij. Natuurlijk moet het simpeler worden, maar voor mijn toko hoeft de HRA niet afgeschaft te worden. Komende tijd gaat er wel wat plaatsvinden in Den Haag. Wordt dus vervolgt.

    Gr. Jos


    Ben niet voor het afschaffen van de HRA, maar voor de versimpeling. Het product is onbedoeld te ingewikkeld voor iets simpels als een paar gestapelde stenen. Hoe ingewikkelder het blijft, hoe langer de consument geneigd is om aan zijn stenen blijven hangen. M.a.w. Regelgeving veroorzaakt mede dat de markt muurvast zit.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.