Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Premium / exclusief voor Premium-leden

IEX Expert

Klik op het magazine voor de bladerbare editie. Hieronder ziet u alle IEX Magazines met een eigen downloadlink. Zoekt u een artikel over uw favoriete aandeel? Druk dan op CTRL+F of CMD+F en typ de eerste letters van het aandeel. U ziet dan in welke edities van het IEX Magazine uw aandeel is besproken.

De meest recente edities
  1. 26 april 2024

    Fundamentele en technische analyse leveren lang niet altijd dezelfde koopsignalen op. Maar deze vier aandelen zijn volgens beide methodes koopwaardig. Particulieren deden het de afgelopen vijf jaar beter dan de benchmark, met name dankzij hun koop-laag-en-verkoop-hoog-strategieën. Novo Nordisk en Eli Lilly maken diabetes- en obesitasmedicijnen. Vooral als afslankmiddel vliegen die pillen de deur uit. Welke farmaceut haalt het meeste uit deze populariteit? Restaurant Brands, de eigenaar van onder andere Burger King, is nummer drie in de portefeuille van superbelegger Bill Ackman van Pershing Square. Het is een lekkerder aandeel dan McDonald’s. Analyses van TSMC, ASML, NSI, JET, Rabo-certificaten, TomTom, Fastned, B&S en BASF.

    Download

  2. 19 april 2024

    Het ene na het andere beursrecord sneuvelde in het eerste kwartaal. Vraag is of de eerstekwartaalcijfers het vrolijke beurssentiment ondersteunen. Bij welke bedrijven wordt het feest en waar overheerst de kater? Wie kent Atlas Copco? Het is in beurswaarde het grootste bedrijf van Zweden, groter dan Volvo of H&M. AI kan een groot verschil maken in de zorg. Op het vlak van medische technologie, de zoektocht naar nieuwe medicijnen, maar ook in de ziekenhuizen. Het krappe koperaanbod drijft de prijzen verder op, naar verwachting tot zelfs $12.000 per ton in 2026. Analyses van Deme Group, DSM-Firmenich, Fagron, Microsoft, Texas Instruments, Gilead, Bpost en Qualcomm.

    Download

  3. 12 april 2024

    Just Eat Takeaway-CEO Jitse Groen vindt het aandeel erg laag gewaardeerd, maar blijft optimistisch. Hij vertelt meer over het ondernemersklimaat, de veelbesproken fee caps in New York en de geplande verkoop van Grubhub. Holland Colours is een mooi, schuldenvrij, goed geleid bedrijf, zij het sterk cyclisch. Maar hoort dit aandeel wel op de beurs thuis? Waarom is Chris Hohn (The Children’s Investment Fund Management) zo’n fan van S&P Global? Dit aandeel maakt een kleine 10% van de portefeuille uit. De ETF is populair vanwege de lage kosten en hoge transparantie. Maar hoe komt de prijs van een ETF tot stand? Dr. Hoe duikt in de materie van de netto vermogenswaarde en allerlei varianten daarop. TA van ArcelorMittal, Alcoa, Freeport McMoRan en Heidelberg Materials. Analyses van Fugro, Arcadis, Amazon, Apple, Alfen, Shell, Tesla en Carrefour.

    Download

  4. 5 april 2024

    Op de uitvaart van een dierbare wordt meestal niet beknibbeld. Beurs genoteerde uitvaartondernemingen profiteren van de vergrijzing en behalen hoge marges. Zijn ze nog een beetje aantrekkelijk gewaardeerd? Boeing zit flink in de problemen, terwijl het concurrent Airbus operationeel én op de beurs voor de wind gaat. Toch noteert Boeing een hogere koers-winstverhouding. Hoe zit dat? Waardebelegger Matthew McLennan voerde zijn positie in Oracle vorig jaar flink op. Het is na goud de grootste post in zijn fonds. Wat ziet hij in die ouderwetse softwaremaker? De vastgoedsector veert de laatste tijd op. Een positief oordeel over de technische plaatjes van CTP, Simon Property Group, Unibail-Rodamco Westfield en een vastgoed-ETF. Analyses van Douglas, Knaus Tabbert, Ageas, Intel, Flow Traders, Recticel, Ebusco, Deceuninck en FedEx.

    Download

  5. 29 maart 2023

    Moderna werd bekend door zijn coronavaccin. Daarna werd het stil rond het bedrijf. Maar met een volle pijplijn is het wachten op de volgende klapper. Als Heijmans-CEO Ton Hillen woonminister was, zou hij duidelijke keuzes maken. Dat heeft Nederland nodig, vindt hij. ‘De politiek is te veel met zichzelf bezig.’ En Stanley Druckenmiller kocht vorig jaar ruim 2 miljoen aandelen Seagate Technology, een producent van voornamelijk hardware. Waarom? Plus: een interview met energie-expert Jilles van den Beukel over olie en gas, Shell en duurzaamheid. Analyses van BMW, Barrick Gold, Booking.com, Avantium, VW, Unilever, Boeing, Kinepolis en Vonovia.

    Download

  6. 22 maart 2024

    Met dank aan ‘Barbenheimer’ presteert bioscoopketen Kinepolis beter dan ooit. Is het genoeg om op te boksen tegen de oprukkende streamingdiensten? CEO Eddy Duquenne denkt van wel. Een interview. Verzekeren mag dan niet zo sexy zijn, beleggers zijn verzot op het hoge dividendrendement van verzekeringsaandelen. Zowel ASR als NN Group keert een fraai dividend uit en staat op Buy. Welke verzekeraar wint? Plus: 5 kansrijke overnameprooien op de Nederlandse beurs. En een nieuwe Dr. Hoe. Hoe kun je je aandelenportefeuille beschermen tegen een mogelijke dip? Dr. Hoe duikt in de wereld van optieconstructies. Prijzig zijn die wel. Analyses van ASML, Sif, Pharming, RTL Group, Air France-KLM en Allfunds.

    Download

  7. 15 maart 2024

    Alan Brookes, de CEO van Arcadis, vertelt over ontwikkelingen op de markt, de verduurzaming van de sector, de inzet van drones voor onderhoudswerk, overnames en het Arcadis-project waar hij het meest trots op is. En een Ferrari is superduur, het aandeel Ferrari eigenlijk ook. Een Porsche is stukken betaalbaarder, zowel de auto als het aandeel. Maar welk aandeel is het beste? In de goed gespreide aandelenportefeuille van miljardair Mario Gabelli, CEO van Gamco Investors, is het onbekende Herc Holdings de grootste belegging. Een relatief klein, maar interessant aandeel. En de technische plaatjes van goud, bitcoin, de chipsector en de vastgoedsector. De eerste drie gaan als een malle en vastgoed kan juist herstellen. Analyses van FlatexdeGiro, TKH, CTP, CM.com, ASR, UMG, DHL, IMCD en Corbion.

    Download

  8. 8 maart 2024

    Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft de eigen verwachtingen overtroffen. De outlook voor dit jaar is ook glashelder. Aandelenindexen worden vaak op één hoop gegooid, maar er zijn grote onderlinge verschillen. Dat maakt nogal uit als je er via een ETF in belegt. En een indexnaam kan misleidend zijn. Plus: Sanofi versus Pfizer. Het Franse Sanofi en het Amerikaanse Pfizer worstelen allebei met tegenslagen, waardoor de koersen een flinke duik hebben gemaakt. Weke van de twee is aantrekkelijker voor beleggers? En het ging een poos zijwaarts, maar nu vinden de koersen van Amerikaanse financiële dienstverleners weer de weg omhoog. We bespreken American Express, BlackRock, Goldman Sachs en Wells Fargo. Analyses van Aegon, NN Group, Fugro, EVS, ASMI, Kendrion, Galapagos, Disney en Shopify.

    Download

  9. 1 maart 2024

    De Vereniging van Effectenbezitters heeft veel successen behaald – denk aan World Online, Ahold en Fortis. IEX Expert zoomt in op de geschiedenis van de belangenclub. Terry Smith van de Londense vermogensbeheerder Fundsmith heeft een kleine 6% van de portefeuille van $25 miljard in ADP gestoken. Waarom vindt hij dat zo’n interessant bedrijf? Ditmaal een vergelijking van twee Amerikaanse supermarktgiganten. Over beide valt veel positiefs te zeggen: Kroger biedt het hoogste dividendrendement en het aandeel is goedkoper, maar Walmarts omzet groeit sneller. Ter ere van de recente records aan het Damrak belichten we de grafieken van vier interessante aandelen op de Amsterdamse beurs: Alfen, Aegon, Basic-Fit en Vastned. Analyses van Van Lanschot Kempen, Besi, Nvidia, Arcadis, AMG, Wolters Kluwer, JDE Peet’s, Acomo, Alfen en Silicon Motion.

    Download

  10. 23 februari 2024

    Zijn beleggers net zo dol op chocola als consumenten? De aandelen in deze sector zijn best duur. Welke van de vier bedrijven die groot zijn in de Zwitserse chocolade-industrie is het aantrekkelijkst? Dankzij de onstilbare honger naar chips zijn de vooruitzichten voor NXP en Melexis goed. Welke wint? Investeerder Pat Dorsey gaat voor Wix, een platform voor het bouwen van websites. Waarom? Beleggingsproblemen? Vraag het Dr. Hoe, de beleggingsdokter van IEX. Komt het nog goed met aandelen opkomende markten? En analyses van Bam, RELX, DSM-Firmenich, Fagron, Ahold Delhaize, Vopak, Heineken, Aegon en Randstad.

    Download

  11. 16 februari 2024

    Wat zijn de beste dividendaandelen van de Nederlandse beurs? Niet Shell en Unilever. We analyseerden de afgelopen tien jaar en daar kwamen verrassende toppers uit. En Strato en Versatel kennen we wel in Nederland. Onbekend is moederbedrijf en midkapper United Internet, een aantrekkelijk gewaardeerd techaandeel. De jaarcijfers van de comeback kid Adyen waren veel beter dan verwacht. Bill Ackman van hedgefonds Pershing Square is fan van hotelketen Hilton Worldwide en de Fed maakt zich geen zorgen om de problemen op de Amerikaanse (kleinere) bankenmarkt. Analyses van Unilever, Unibail-Rodamco-Westfield, Alibaba, AkzoNobel, Deutsche Telekom, BNP Paribas, NXP en Qualcomm.

    Download

  12. 9 februari 2024

    Magnificent Seven-leden Microsoft, Alphabet en Meta bevinden zich in het hart van de AI-revolutie. Toch reageerde de beurs wisselend op hun cijfers. Maken deze techreuzen de torenhoge verwachtingen waar? Waarom is het voor beleggers zo moeilijk om de markt te verslaan? Kijk eens in de spiegel. Vooral hun eigen gedrag zorgt ervoor dat rendementen tegenvallen. De koersen van PostNL en het Belgische Bpost hebben het flink te verduren. Wat speelt hier en welke van deze twee zwakke bedrijven heeft de beste kansen om te herstellen? KKR heeft het imago van een nietsontziende bedrijvenopkoper, maar het is veel meer dan dat. De Amerikaanse waardebelegger Chuck Akre zit sinds 2018 in KKR, dat ook graag verborgen waarde bij beursgenoteerde bedrijven blootlegt. Analyses van Shell, ING Group, TomTom, AMD, Microsoft, Meta, KPN, Ebusco en AMG.

    Download

  13. 2 februari 2024

    Tesla en het Chinese BYD zijn de twee grootste elektrische auto producenten ter wereld. Welke van de twee heeft de beste papieren? Waarom heeft beleggingsfonds Midlin (van Teslin) aandelen Kendrion bijgekocht? Fondsmanager Rombout Houben over de actieve beleggingsstrategie, marktverwachtingen en de meest kansrijke aandelen. De gezondheidszorgsector kan dit jaar herstellen. Triggers voor koersstijging zijn nieuwe medicijnen en methodes om ziektes op te sporen. Alleen jammer van de verkiezingen in de VS. De Amerikaanse waardebelegger Jeffrey Ubben stapte eind 2022 in Salesforce en kocht begin 2023 fors bij. Is het cloud computing-bedrijf na een koersverdubbeling nog steeds koopwaardig? En al 35 jaar is Keith Wade econoom bij vermogensbeheerder Schroders. Zijn visie op de opvallendste ontwikkelingen in die periode en economische verwachtingen Analyses van Signify, Volkswagen, Netflix, PostNL, NSI, ASML, Johnson & Johnson en Allfunds.

    Download

  14. 26 januari 2024

    Op de valreep van Dry January vergelijken we de aandelen van vier sterkedrankmakers met elkaar: Campari, Pernod Ricard, Diageo en Rémy Cointreau. Die staan nu met korting op de beurs, doordat China met importheffingen dreigt. De twee winkelvastgoedfondsen URW en Eurocommercial Properties vissen in dezelfde vijver. Waarom verschillen hun prestaties op de beurs dan zo? En welk aandeel wint de wedstrijd? Wat ziet Daniel Loeb van hedgefonds Third Point in Danaher? De aandelen van dit Amerikaanse bedrijf, dat veel Nederlandse beleggers niet zullen kennen, zijn behoorlijk duur. Analyses van TSMC, Just Eat Takeaway, Micron, Barrick Gold, Baidu, Fastned en Booking.

    Download

  15. 19 januari 2024

    Grote techbedrijven ontwerpen steeds vaker eigen chips, voor specifieke functies in hun producten. Chipfabrikanten voelen er nog geen pijn van. AI versnelt het ontwerpproces. Welke bedrijven spinnen garen bij deze ontwikkelingen? Eindelijk kwam vorig jaar een uitspraak in de woekerpolis-affaire waar ASR bij betrokken was. CFO Ewout Hollegien praat ons bij over de schikkingen. En ook, onder andere, over de integratie van Aegon. Voor uitgevers RELX en Wolters Kluwer zijn digitale data steeds belangrijker. Welk bedrijf heeft de beste analyseproducten hiervoor, en verkoopt ze het best? De verzekeraars staan op uitbreken. Technische analyse van drie spelers, plus een ETF. Analyses van Tesla, Ahold Delhaize, Heineken, Boeing, Flow Traders, Pharming en Shell.

    Download

Premium uitgelicht

  1. Premium

    Resultaten Microsoft zijn wake-up call: AI zorgt voor extra groei

    Microsoft groeide harder dan verwacht en kon de vraag zelfs niet aan. Nu gaat het extra investeren in de clouddiensten.

    Microsofts resultaten over het derde kwartaal van fiscaal 2024 waren beter dan verwacht, met een omzetstijging van 17% en een stijging van de operationele winst met 23%.

    De goede resultaten had het vooral de danken aan de sterke resultaten van de cloud-divisie. Daarin steeg de omzet 23% en zo was die met $35,1 miljard goed voor meer dan de helft van de totale inkomsten. Deze sterke toename werd mogelijk gemaakt door de forse groei van Azure, waar de omzet met 31% toenam. Daarmee groeide het harder dan de clouddiensten van Alphabet. Marktleider Amazon rapporteert dinsdagavond; de groei van AWS blijft al langer achter bij die van Microsoft en Alphabet.

  2. Premium

    Een chipaandeel met opvallend hoog dividendrendement

    De groei verloopt traag, maar auto-chipontwikkelaar Melexis lijkt niet al te veel last te hebben van de tegenvallende autoverkopen.

    De koerssprong van ruim 17% afgelopen woensdag sprak boekdelen: de resultaten van chipontwikkelaar Melexis vielen behoorlijk mee. Door de negatieve signalen uit de autosector waren de verwachtingen niet bijster hoog gespannen. Een belangrijke zorg zijn de tegenvallende autoverkopen en dan met name die van elektrische auto's waar veel meer chips in zitten.

    Melexis lijkt daar nochtans weinig last van te hebben en beweerde zelfs dat het afbouwen van chipvoorraden bij klanten zijn einde nadert. Na de chiptekorten van tijdens de pandemie sloegen veel automakers chips in en dit drukte later juist weer de omzetten van chipverkopers.

  3. Premium

    Iets langer geduld met Besi

    De huidige marktomstandigheden zijn voor Besi nog steeds niet optimaal. Maar verbetering zit eraan te komen, onder andere door Hybrid bonding-bestellingen die onderweg zijn. Ook de langetermijnverwachtingen stemmen optimistisch.

    Nog steeds wat gemengde signalen bij Besi. De lange termijn ziet er nog steeds goed uit, maar op de heel korte termijn staat het licht op oranje.

    Bij de jaarcijferpresentatie in februari zei Besi erop te rekenen dat de omzet in het eerste kwartaal 5 tot 15% lager zou liggen dan in het vierde kwartaal van 2023. Dat is uiteindelijk -8,3% geworden, met een omzet van €146,3 miljoen.

  4. Premium

    Alles lijkt tegen te zitten bij Tesla: waarom blijft Elon Musk optimistisch?

    Ondanks een omzet en margedaling reageerden beleggers toch positief op het kwartaalbericht. Dit had onder meer te maken met de grote plannen van Tesla.

    De omzet van Tesla daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 9% tot $21,3 miljard. Het bedrijf had met meerdere tegenvallers te maken, zoals de aangestoken brand in de fabriek in Berlijn en de aanvoering van onderdelen van deze fabriek door de blokkade van de rode zee. Ook bracht het opschalen van de geüpdatete Model 3 onverwachte moeilijkheden met zich mee. Daarnaast raakten elektrische autoverkopen in het algemeen in het slop.

    Tesla heeft ook prijsverlagingen doorgevoerd voor de auto’s en voor de zelfrijdende software. Om dit te compenseren heeft het eveneens kosten kunnen besparen en ontsloeg het bedrijf recent 10% van het personeel. Toch daalde de aangepaste Ebitda met 21% tot $3,3 miljard waardoor de marge uitkwam op 15,9%. Dit kwam ook deels door het opschalen van de productie van de cybertruck.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links