Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Breedband: Chello versus DSL

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 november 2001 17:17
    Zoals de ouwe rotten onder jullie misschien nog wel weten, ben ik altijd zeer gefascineerd geweest door de strijd tussen de kabel (chello) en dsl (Mxstream) op het gebied van breedband. Het is en blijft een lastige keuze voor de consument tussen de twee, maar breedband is gewoon een must in de een maatschappij met internet. DSL aanbieders proberen wereldwijd om de leidende positie van het aantal internet kabel aansluitingen in te halen, maar vooralsnog lijkt dit een utopie. Zeker nu Internet bedrijven zijn begonnen met het aanbieden van breedband via de kabel. Deze trend moet nog naar Nederland overwaaien, maar is in de US al in volle gang. Dit zou natuurlijk zeer nadelig zijn voor onze vrienden van KPN. Veel internet aanbieders in de US wilden in het verleden al breedband aanbieden via de kabel, maar dat was niet mogelijk. Maar nu dit sinds kort kan, gaat de strijd tussen chello en Mxstream een nieuwe fase in. In Amerika is het verschil in aansluitingen tussen kabel (7.76 miljoen) en DSL (2.96) miljoen nu al beslecht in het voordeel van de eerste (bron: Forrester Research). Amerikaanse Internet bedrijven gaan nu internet via de kabel aanbieden, omdat ze een "open-access" verdrag hebben gesloten met AOL Time Warner. Waarom wint de kabel het in de US van DSL? Het voornaamste voordeel van de kabel is dat het makkelijker, sneller en beter werkt, zowel qua aansluiten als in het gebruik. Gooi daar nog bovenop dat veel DSL spelers aan het omvallen zijn en al bankroet zijn. De grote telco's proberen nog wel agressief DSL te verkopen aan particulieren en bedrijven, maar is het niet te laat? De ISP's hebben gewoon meer deals kunnen sluiten met kabel bedrijven dan met DSL bedrijven en daarom loop het in de US zo hard. In Nederland is dit natuurlijk meer in balans, maar als ik in mijn omgeving kijk zijn alle breedbang gebruikers aan de kabel. DSL werkt vaak toch niet goed, omdat er veel regelgeving is en dat de oude monopolisten de nieuwe ISP's tegenwerken.
  2. [verwijderd] 30 november 2001 18:31
    En ik denk dat ik noch kabel noch mxstream wil hebben. Ik wil thuis hetzelfde als op het werk: 100Mbps ethernet; een rechtstreekse verbinding met internet zonder rare modems enzo. Wanneer komt dat nu eens? Wanneer worden we nu eens verlost van die vervelende kabel- en telefoon-monopolies?
  3. [verwijderd] 30 november 2001 20:12
    Hoi, Ik ben een zeer tevreden kabel-gebruiker via Essent AtHome. Daar gaat mijn voorkeur naar uit; bij mijn dochter ADSL geprobeerd, maar dat gaf toch nog al wat hik-ups. Naar aanleiding van andere reacties : kabel is eigenlijk eenzelfde infrastructuur als je "zakelijke interne netwerk". De uitvoering is afhankelijk van de kabeltjes en topologie die je gebruikt. Mijn atHome aansluiting gaat vanuit een 3COM netwerk-kaart (10Mbps +) in mijn computer, via een UPS-kabeltje naar een "kabel-modem" van atHome (bij mij in huis); de daar uitgaande coax-kabel connect met de tv-coax-kabel en vanuit de connector naar de atHome-wijk-centrale. Zolang je aansluit op een bestaande infrastructuur (of dat nou telefoon, tv of electra is doet er niet toe), zul je voor je internet-gebruik via een modem moeten "moduleren" op die bestaande infrastructuur. Je netwerkkaart en de kabel-modem bepalen in normale gevallen voor het grootste deel de snelheid op internet. Over die snelheid heb ik normailter absoluut niet te klagen. (Soms wel op de IEX-site, maar dat ligt niet aan mijn infrastructuur). Voor de volledigheid : dezelfde computer die bij mij de aansluiting op internet heeft, geeft via een andere netwerk-kaart de aansluiting op mijn thuisnetwerkje van pc's en een laptops (voor data-sharing, multi-use en backup). Die PC's en laptops moeten van daaruit ook op internet gaan (via ICS); moet simpel zijn, maar dat is me nog niet gelukt. Hoop dat het verhaal duidelijk is. Groeten, Gerard
  4. [verwijderd] 30 november 2001 20:24
    Ik hoop voor je dat je wel een mooie firewall hebt, zodat de @HOME luitjes geen port scans kunnen doen want thuisnetwerkjes zijn niet toegestaan volgens de reglementen. Trouwens de capaciteit van die 3com modem is veel hoger dan de snelheid die @HOME ons levert. Vriendelijk groet, M. Pipo
  5. [verwijderd] 30 november 2001 21:06
    toch is de kabeltechniek niet hetzelfde als bij 'gewoon'ethernet op het werk gerard. mijn adsl gaat ook via een gewone netwerkkaart, je pc ziet eruit als op je werk maar de technologie tussen je pc en het netwerk (eerstvolgende pc/server) ziet er echt anders uit en IS anders. groeten db
  6. [verwijderd] 2 december 2001 12:41
    Vintage: Tja, als je één van de zoveel duizend studenten in Delft bent heb je grote kans dat je vanaf je studentenkamertje 100 of 200 Mbps hebt :-) Overigens zijn er in andere studentensteden ook al veel van dit soort gevallen. Van de studiebeurs kun je dan wel weinig aandelen kopen, maar er zijn altijd wel weer voordelen. Overigens zou je dat zelf ook kunnen krijgen als je wat meer geld neerlegt. Pharming: Bij jouw verhaal vraag ik me af waar je precies de grens legt tussen breedband en niet breedband. Veel mensen vinden kabelinternet sowieso al breedband. Overigens vind ik de term breedband wel erg modieus en bovendien extreem aan inflatie onderhevig. Maurice de Hond gaf ook eens de profetie: "Breedband internet heeft de toekomst." Dat is net zoiets als bijvoorbeeld: "Over een paar jaar worden er grotere harddisks gebruikt." Ik stel voor om bij dit soort zaken voortaan maar weer gewoon met cijfertjes te werken. Dan weten we allemaal waar we het over hebben.
  7. [verwijderd] 2 december 2001 13:44
    Eeh, om misverstanden te voorkomen: ik ben geen student; woon niet in Delft en weet, dat studenten geen 100 of 200 Mbps op hun studentenkamertjes ter beschikking hebben. In Eindhoven is een wijk, waar op dit moment dergelijke snelle verbindingen aan huis uitgeprobeerd gaan worden. In Stockholm is 10 Mbps ehternet beschikbaar voor wie dat wil. Andere voorbeelden ken ik niet. Zolang internet niet bovengenoemde snelheden thuis brengt komt de commerciele kant ervan nooit goed van de grond. Kabelsnelheden zijn een lachertje als de hele straat het "personalized" journaal wil zien via internet.
  8. [verwijderd] 2 december 2001 14:45
    De kabel heeft als nadeel dat velen op dezelfde coax worden aangesloten, ergo de snelheid wordt (in de nabije toekomst) beperkt door je enthousiaste buren! De (a)dsl heeft als voordeel een 'ster' verbinding te zijn: iedereen heeft zijn prive bandbreedte tot aan de centrale. Geen last van omgeving waarmee je capaciteit moet delen! Uiteraard moet vanaf de centrale wel e.e.a. goed zijn geregeld. Het ideaal is een glasvezel voor iedereen, of een vaste "next generation UMTS" achtige verbinding van huis uit. Dit zie ik voorlopig echter nog niet gebeuren...
  9. [verwijderd] 2 december 2001 14:50
    De kabel kan dit op den duur nooit winnen naar verloop van tijd slipt het dicht ergo gaat ten onder aan zijn eigen succes. In het verleden was ik woonende in het noorden een zeer tevreden kabelaar. met weinig gebruikers was het zlefs sneller dan adsl. nu woonende in de randstad weet ik waarom er toen zoveel mensen over de kabel liepen te klaen en ben ik een zeer tevreden dsl gebruiker. Maar het probleem van kabel zit niet in de techniek maar in de manier van kabel aan legen alles wat je kan bedenken voor de kabel is ook op het telco netwerk toepasbaar en dan sneller omdat het een ster is en de kabel niet.
  10. [verwijderd] 3 december 2001 09:37
    Voor de volledigheid : dezelfde computer die bij mij de aansluiting op internet heeft, geeft via een andere netwerk-kaart de aansluiting op mijn thuisnetwerkje van pc's en een laptops (voor data-sharing, multi-use en backup). Die PC's en laptops moeten van daaruit ook op internet gaan (via ICS); moet simpel zijn, maar dat is me nog niet gelukt. Met welke versie msft werk je?
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.