Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Olie bevestigt onzekerheid

De financiële markten hebben er een bloedstollende week opzitten met Cyprus. Gelukkig eindigde de thriller met een happy end: Cyprus krijgt een bail-out van 10 miljard euro van Europa.

In ruil hiervoor wordt de noodlijdende Laiki bank afgewikkeld – aandeelhouders, obligatiehouders en depositohouders met meer dan 100.000 euro krijgen een onvermijdelijke haircut – terwijl de Bank of Cyprus wordt gered, maar ook daar kunnen de rekeninghouders stevige ingrepen verwachten.

Er werden diepe wonden geslagen in Cyprus en vele (jonge) Cyprioten overwegen om hun land te verlaten. De kleine spaarder wordt opnieuw gevrijwaard, maar vermogende personen kunnen dus hallucinante maatregelen verwachten.

Hard werk
Kapitaalkrachtige mensen moeten boeten voor de stommiteiten van hun bankiers. Een deel van deze groep heeft natuurlijk geprofiteerd van de soepele kredieten van de financiële instellingen, maar het merendeel heeft zijn centen verdiend met hard labeur.

Hard werken en ondernemen wordt in feite bestraft door de Europese autoriteiten. Hier is de laatste zin zeker nog niet over uitgesproken. Meer nog, de nieuwe president van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, liet er geen gras over groeien en gooide nog wat olie op het vuur.

De ingrepen in Cyprus kunnen als een soort handleiding dienen voor de hele Europese Unie. Meteen waren de poppen aan het dansen. Dijsselbloem en z’n collega’s haasten zich snel door te stellen dat zijn uitspraken verkeerd waren opgevat, maar ik kan me moeilijk van de indruk ontdoen dat dit allemaal puur toeval is.

Nieuwe machten
Er spelen nieuwe machten en krachten binnen de Europese Unie en dat zullen vermogende personen geweten hebben. Voor mijn vaste lezers komen dergelijke uitspraken – gemeend of niet – amper als een verrassing. Vorige week schreef ik nog: wie een rendement ontvangt, gaat een risico aan. En een risico impliceert een mogelijk verlies.

Garanties bestaan niet, de rekening wordt altijd door iemand betaald, zelfs in het geval van een veilig spaardeposito. Die rekening wordt vandaag dus doorgeschoven naar de bevolking die ergens een appeltje voor de dorst (van meer dan 100.000 euro) heeft weggezet.

De uitspraak van Dijsselbloem blies als een kille noordoostenwind door de marktenzalen. Aandelen werden in de verkoop geplaatst, waarbij vooral de Europese bancaire sector in de klappen deelden. De lucht wordt steeds ijler voor de aandelenmarkten.

Technisch goed
Bovendien blijft het maar wachten op de finale doorbraak van de S&P 500 van het 1565-niveau, want iedere aanval op het historische record liep tot nog toe met een sisser af. Dit kan geen weken meer aanhouden, er zal duidelijk richting gekozen moeten worden.

Ik kaartte hier in de voorbije weken al vele waarschuwingssignalen aan, maar technisch ligt de beurs er nog altijd goed bij. Tot nader order is de stijgende trend intact, maar ik blijf met gemengde gevoelens zitten. Ik ben overigens niet de enige beleggers met een wrange nasmaak.

Ook in de grondstoffenmarkt neemt de spanning toe. Ik ging al eens op bezoek bij Dr. Copper en zijn uitslag luidde enkele weken terug al Koerskoorts. Vandaag staat de prijs van koper procenten lager en het ziet er niet meteen naar uit dat de koperprijs gaat keren.

Vrije val
Maar ook in de oliemarkten duiken er tegenstrijdige signalen op. Sinds 2011 noteerde de prijs voor Brent olie, de Europese variant, beduidend hoger dan Crude olie, de Amerikaanse tegenhanger.

Aan deze zekerheid lijkt ook stilaan een einde te komen, want de prijs van Brent is in een vrije val geraakt, terwijl Crude opnieuw poogt aan te sluiten boven 100 dollar per vat.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een handelaar in olie merkte op dat de vraag bij de raffinaderijen in de Verenigde Staten opnieuw in de lift zit, terwijl er voldoende aanvoer van Noordzee-olie is… Brent dus. De Amerikaanse economie blijft draaien, terwijl de Europese verder afzwakt.

Rommelen
Voor ons is dit andermaal een signaal dat het onderhuids rommelt in de financiële markten. Met name voor Europa staan er opnieuw moeilijke economische tijden te wachten, zo voorspelt de oliemarkt. De tragedie in Cyprus kan zich als een olievlek verspreiden over de rest van Zuid-Europa.

We moeten in de komende dagen en weken afwachten wat de juiste reactie van de burgers in Europa zal worden, maar een volgende run-on-the-bank zou wel eens de figuurlijke druppel voor de Europese eenheid kunnen worden.

Die onzekerheid vormt stilaan drijfzand onder de aandelenkoersen. Het wordt duidelijk dat het soepele monetaire beleid van de centrale banken, met op kop de QE van de Fed, momenteel nog de enige factor van belang is voor de aanhoudende beursstijging.

Harde klap
In normale omstandigheden zouden de markten corrigeren, gezien de opeenstapeling van waarschuwingen, waarbij nu ook de oliemarkt zich aansluit. Maar financiële markten kunnen voor langere tijd irrationeel blijven handelen.

Helaas moeten er dan ook bij vermelden dat indien de klap volgt, hij veel harder kan aankomen dan oorspronkelijk voorzien. Zorg voor een degelijke cashpositie in uw beleggingsrekening, die kon wel eens van pas gaan komen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.