Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Van SNis tot SNwas

Hoewel Draghi ons vorig jaar nog beloofde dat banken niet meer failliet konden werd SNS afgelopen vrijdag genationaliseerd. Als iemand mij het verschil kan uitleggen, graag.

Nu had ik enigszins verwacht - kijkend naar de vastgoedportefeuille - dat dit vroeg of laat zou gebeuren, maar ik heb me hierover niet in zo vaak in het openbaar geuit, omdat je voor je het weet door de AFM wordt beboet, zoals Willem Kadijk.  

Hij had in het openbaar gezegd dat Fortis failliet zou gaan en niet verteld dat dat een mening was. Gelukkig hadden we in de nu al beroemde “Koen en Cees-cursus” van november 2007 gezegd dat het onze persoonlijke mening was dat ABN Amro, Fortis, Dexia, Lehman en iedereen die iets met hypotheekobligaties te maken had of te zwaar in vastgoed zat failliet zou gaan. Balans lezen is allemaal niet zo moeilijk. 

Niet betalen, toch kopen?
Het gaat mij wat ver om te zeggen dat het een redding is zoals het FD van zaterdag dit op de voorpagina noemt. Het is alsof je als drenkeling door een slavenschip uit zee gevist wordt en de rest van je leven als slaaf moet werken. Ben je dan gered of niet?

NRC was vrijdag helemaal positief. Die krant had het erover dat de Staat SNS had gekocht. Maar als je ergens niet voor betaalt lijkt het me geen koop te heten. Je zou het stelen of inlijven of nationaliseren kunnen noemen, maar kopen geeft een verkeerd beeld: alsof er echt voor betaald wordt. Op de site legt NRC het wel goed uit

De overheid had natuurlijk niet veel keuze. Hadden we de bank om laten vallen dan hadden de andere banken volgens het omslagstelsel tot 100K per rekening moeten garanderen en dat had de andere banken verzwakt. Wat ik overigens niet wist: de ASN Bank trad ook als financier van SNS op. Of lees ik dit allemaal verkeerd? 

Foutje bedankt
De overheid had los van de aandelen en achtergestelde obligaties ook de gewone obligatiehouders kunnen laten meebetalen. Maar dan hadden de ratings-agenten zoals eerder Fitch waarschuwde, alle Europese banken verlaagd in hun rating en dat had weer dramatische gevolgen voor heel Europa gehad. 

Beatrix was was eerder in de week met haar aftreden het nieuws, maar de SNS overschaduwde dat. Ik ben benieuwd wat het effect is van het omvallen van de bank op het consumentenvertrouwen. En gaat men het vastgoed nu liquideren en krijgen we nog meer druk op de vastgoedprijzen? 

Wat heel interessant wordt aan deze nationalisatie is of we ooit nog open gaan in de koers van dit aandeel. Want als je voor altijd geschorst blijft dan is 84 cent de laatste officiële notering. 

Shorts in de problemen
Opties op SNS worden volgens de regels afgerekend op de laatste notering. Dus had je een put om je te beschermen, dan heb je daar niet zo heel veel aan, want alleen als er nog nieuwe noteringen komen krijg je een andere afrekenprijs als die 84 cent.

Dus als de overheid het aandeel gewoon dicht houdt voor de komende 3 maanden zijn alle putopties met een strike lager dan 0,84 waardeloos en is 0,84 de prijs waartegen alles gesettled gaat worden. Nu denkt u wellicht ik ga gewoon exercisen (uitoefenen) en kom zo short te zitten maar iedereen die short zit kan ook nog problemen krijgen. 

Wat met shortposities? Als er geen notering meer komt dan krijgen de shorts niet de kans om hun short te dekken en kan de partij die de aandelen uitgeleend heeft verzoeken om levering. Er moeten dan ergens aandelen vandaan komen en dan krijg je een buy-in. In theorie kan het dus zo zijn dat de shorts alsnog geld verliezen. Dit kan dus heel spannend worden. 

De laatste der Midkap-opties
Ook voor de Index opties op de Midkap kan de volgende notering van groot belang zijn. SNS zit voor 2 procent in de AMX en nu wordt het extra interessant, omdat de Midkap-opties officieel niet meer bestaan na maart en dus met stille trom ten grave gedragen worden.  Dus hoelang wordt de notering geschorst? De AMX-indexopties zijn er alleen nog op februari en maart 2013.

Voor de AMX futures geld een soortgelijk verhaal

Kijkend naar de volatility is eigenlijk de VIX nog heel laag. Daar moeten beleggers toch wat mee kunnen. 

Boemerang
Kortom, de manier waarop het spel deze keer door de overheid is gespeeld is bepalend voor de toekomst. Speculanten zullen andere zwakke broeders die soortgelijke koerspatronen geven als SNS shorten en zo om zeep helpen als ze kunnen verdienen aan de ondergang.

Maar als dit een pijnlijk verhaal wordt, wordt iedereen voorzichtiger. We merken dan ook of de overheid de markten al dan niet begrijpt. Sowieso denkt men slimmer te zijn dan de markt, maar de markt krijgt altijd gelijk. Dit soort reddingen kunnen dus als een boemerang terugkomen. 

Het is leuk om even naar IJsland te kijken, ik werd er door Koen Hoefgeest op gewezen.  


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Reacties

70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jeweettoch 2 februari 2013 23:47
    Ben niet eens over dat opties worden gesettled tegen 0,84.

    uit het procedureboekje van euronext

    2.4 Emergency termination of a trading session and subsequent resumption

    2.4.3 In the event that the conduct of business on LIFFE CONNECT® in one or more Exchange Contracts is suspended or halted at or around the time specified for the establishment of Daily Settlement Prices or Closing Prices (as the case may be), the Relevant Euronext Market Undertaking may in its absolute discretion determine either:
    (a) to change such times for that Trading Day; or
    (b) to set such prices at levels determined by them as being a fair reflection of the market, as they see fit."

    Fair value is 0. Dus dat lijkt me de juiste settlement price

    www.iex.nl/Forum/Topic/1294696/1/Wat-...
  2. [verwijderd] 3 februari 2013 09:42
    Oplossing is een cash-settlement.

    Wellicht dat belanghebbenden nog wat kunnen ontvangen zodra het gedrocht weer naar de beurs gaat.

    Juridisch zal het kloppen wat je zegt. Maar als niemand het wil hebben, dan is het gewoonweg niets waard. De theorie sluit in dit geval niet aan bij de praktijk.
  3. [verwijderd] 3 februari 2013 10:33
    Beste Cees, de twee beste oplossingen zouden volgens mij zijn geweest:
    1. de bank om laten vallen
    2. de obligatiehouders mee laten betalen
    Mijns inziens hadden we wereldwijd lang geleden moeten ophouden ons te laten gijzelen door banken. Iedereen leeft echt wel door als een bank failliet gaat; het gevolg zal zijn dat er sterkere banken zullen ontstaan die minder vervlochten zijn met elkaar en hun risico beter zullen (moeten) managen. Bijkomend positief effect was geweest dat Nederland eindelijk eens een statement had kunnen maken naar Europa, maar ik begrijp dat minister Dijsselbloem ook aan z'n eigen carrière moet denken.
    IJsland is wat dat betreft een goed voorbeeld van hoe je een slechte situatie kan gebruiken om sterker terug te komen, wij daarentegen worden met elke redding zwakker.

    Ps. Waarom is dat bankenfonds wat in Europa is opgetuigd eigenlijk niet gebruikt?
  4. [verwijderd] 3 februari 2013 11:35
    "Nu had ik enigszins verwacht - kijkend naar de vastgoedportefeuille - dat dit vroeg of laat zou gebeuren, maar ik heb me hierover niet in zo vaak in het openbaar geuit, omdat je voor je het weet door de AFM wordt beboet, zoals Willem Kadijk.

    Hij had in het openbaar gezegd dat Fortis failliet zou gaan en niet verteld dat dat een mening was"


    Dit is dan weer een beetje "goedkoop". Cees wist al van te voren dat dit zou gebeuren, maar dit vertelde hij niet omdat hij bang was voor een AFM boete, ondanks dat hij heel goed weet dat dit helemaal niet aan de orde is, wanneer je duidelijk aangeeft dat het om een mening gaat.

    Zo lust ik er nog wel een paar.

  5. [verwijderd] 3 februari 2013 13:00
    Vreemd genoeg meent Dijsselbloem (in Buitenhof) dat terwijl op landelijk niveau toezicht mis gaat, het beter is om dit op Europees niveau te doen. Draghi kon als hoofd van de Italiaanse nationale bank al niet zien dat het bij Banca Monte dei Paschi di Siena mis ging, dus waarom zou hij dat als hoofd van de bankenunie opeens wel kunnen? Mocht het antwoord zijn dat hij het wel kon zien in z'n oude functie, dan is de conclusie dat hij corrupt is gerechtvaardigd.

    Ben het overigens met Cees eens dat het de beste optie is om SNS gewoon weer open te laten gaan op de beurs.
  6. Five Aces 3 februari 2013 14:29
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 3 februari 2013 12:39:

    Ik hoop natuurlijk ook op een heropening van dit fonds, zodat er geen discussie is of de laatste prijs een eerlijke en reeele prijs is. Er moeten door partijen shorts gedekt worden en daarmee is de koers voorlopig nog geen nul.

    Cees
    Cees,

    Partijen die hun shorts moeten dekken hebben toch an sich geen probleem? Als de aandelen onteigend worden dan is de koers 0 en valt er niks terug te betalen/geven aan degene van wie ze de aandelen geleend hebben.

    Dit moet toch geen uniek geval zijn, dat er een bedrijf failliet gaat waarbij er partijen short zaten. Met het enige verschil dat SNS genationaliseerd is ipv failliet maar het effect op de aandelenkoers is hetzelfde. Afhandeling is dan toch ook gelijk?
  7. [verwijderd] 3 februari 2013 14:33
    ER KOMT GEEN HANDEL MEER IN HET AANDEEL SNS WANT DE AANDELEN ZIJN ONTEIGEND. KOMT ER NOG WEL HANDEL DAN ZIJN DE AANDELEN OOK NIET ONTEIGEND. EEN WAARDE 0 KAN OOK NIET WANT DE AANDELEN ZIJN NU IN BEZIT VAN DE STAAT. DUS HET AANDEEL MAG MOMENTEEL ZELFS NIET MEER OP DE BEURS STAAN. De staat heeft de aandelen overgenomen tegen de laatst verhandelde prijs echter er volgt geen uitkering aan de oude aandeelhouders.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 februari 2013 14:53
    Zolang de aandelen en obligaties SNS in het effectendepot zitten, wordt men geacht de rechtmatige eigenaar te zijn.

    Dus ik ben heel benieuwd of iedereen met aandelen of oblies nu een aangetekende brief krijgt van Dijsselbloem met het dringende verzoek om de stukken over te boeken naar zijn effectendepot.....
  9. [verwijderd] 3 februari 2013 15:10
    Het fonds moet gewoon op een vaststaande prijs heropend worden, zonder dat erin gehandeld kan worden.
    Op deze manier kunnen de mensen die nog posities hadden deze sluiten zodat dit op een normale manier kan worden afgewikkeld.
    Op deze manier beleggers op de laatste dag nog hoop te geven zodat ze weer massaal instappen met de bedoeling ze de volgende dag voor opening van de markt alles af te kunnen pakken is gewoon misdadig.
    Hopelijk bestaat er nog iets van recht in dit land.
  10. [verwijderd] 3 februari 2013 15:15
    quote:

    Five Aces schreef op 3 februari 2013 14:29:

    [...]
    Dit moet toch geen uniek geval zijn, dat er een bedrijf failliet gaat waarbij er partijen short zaten. Met het enige verschil dat SNS genationaliseerd is ipv failliet maar het effect op de aandelenkoers is hetzelfde. Afhandeling is dan toch ook gelijk?
    Als een bedrijf failliet gaat zie je het van tevoren aankomen en kun je je posities op tijd van de hand doen.
    Deze nationalisering is er op heel onverwacht moment, voor het aflopen van de deadline doorheen gedrukt.
  11. [verwijderd] 3 februari 2013 15:17
    Er kan nog wel worden gehandeld in wat overblijft van de aandelen. De stukken vertegenwoordigen rechten op mogelijke betalingen door de overheid. Deze rechten kunnen verhandeld worden.

    Waarschijnlijk wordt op basis van deze rechten ook de Fair value berekend van opties.

    onderstaande tekst komt van de Euroclear website:

    Euroclear Nederland, the Dutch Central Securities Depository, keeps a girodeposit of the ordinary shares issued by SNS REAAL NV (ISIN NL0000390706). With immediate effect and by Ministerial Decree, the ownership of these shares is transferred to the Dutch Minister of Finance.

    What does this mean for shareholders?
    The Euroclear Nederland girodeposit (ISIN NL0000390706) only represents the rights to entitlement of the possible payment(s) by the Dutch Minister of Finance. The payment date(s) will be announced when available, but this could take some time. We will not block the settlement of these rights.
    This ISIN NL0000390706 no longer represents the ordinary shares of SNS REAAL NV.

    www.euroclear.com/site/public/ENL/!ut...
70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.