Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

De pessimisme-bubbel

Even voorstellen: een nieuwe columnist op IEX.nl, Nico Pantelis. Voorheen onder andere aandelen- en commodity-analist bij KBC, nu vooral bekend van zijn populaire blog Slim Beleggen. Pantelis is Vlaming, maar naar eigen zeggen in de loop de jaren aardig verhollandst. Zijn invalshoek is breed, maar aandelen en grondstoffen zijn nog altijd zijn specialiteiten, zoals u de komende tijd zult merken. 
Redactie IEX


Door de aanhoudende crisis is het sentiment bij beleggers onder het vriespunt gezakt. Toch oogt de realiteit niet zo somber: er liggen positieve uitschieters op de loer. Het zijn aparte tijden.

Ik schrijf voor het eerst deze wekelijkse column op IEX, waardoor ik overladen ben met positieve vibes. Helaas kan ik dit niet zeggen over de vele ontvangers van mijn boodschap, de actieve beleggers. U ziet de toekomst somber in, meer nog, ik heb u zelden zo negatief gekend.

Sinds de crisis losbarstte in 2008, zitten we in een emotionele achtbaan. Wat aanvankelijk als een kredietcrisis begon in de Amerikaanse financiële sector, spreidde snel uit tot een wereldwijde schuldencrisis, waarbij de lokale overheden (met name in Europa) de wind van voren kregen.

Valutacrisis
De angst dat de schuldencrisis zal omslaan in een globale valutacrisis, hangt nu als een schaduw boven de markten. Na de beurskrach van 2008 veerde de markt stevig op, maar de tussentijdse correcties van 20% of meer waren voor velen de spreekwoordelijke druppel.

Want niet enkel voor de portefeuilles waren het woelige tijden, ook het huishoudboekje moest het in vele gevallen ontgelden. Velen verloren hun werk of leverden op hun inkomen in.

Kortom, de opdoffers kwamen uit diverse hoeken, dus is het niet meer dan menselijk dat u massaal negatief werd. En uw financiële lichaamstaal spreekt boekdelen. De artikelen op financiële websites met uitsproken negatieve titels zijn het populairst.

We kunnen het weten:

  • nooit eerder scoorden onze blogs met dramatische headlines zo goed op Slim Beleggen
  • de meeste reacties zijn ook negatief
  • forums zijn een oceaan van kritiek geworden
  • de explosie van inverse financiële producten (short ETF’s, turbo’s, et cetera) in de afgelopen jaren is ongekend

Zeer negatief
Bovendien bevestigen de nieuwste peilingen onder beleggers het uitgesproken pessimisme. De jongste meting van AAII, de grootste poll onder de kleine beleggers in de Verenigde Staten, tekende het hoogste negatieve sentiment op in zes maanden.

Het percentage beren kwam uit op 44,5, terwijl het gemiddelde rond 30  ligt. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het sentiment ooit negatiever was. Wat vooral opvalt is het langdurige karakter van het pessimisme. Of zoals economen het wel eens beschrijven: het is niet meer cyclisch van aard, maar eerder structureel.

Ook ik heb het zelden gezien, ondanks mijn ervaring op de financiële markten. U bent uitgesproken negatief en het ziet er niet naar uit dat u snel van standpunt gaat veranderen. Of deze houding ook terecht is, valt te betwijfelen.

Draaiende indicatoren
Steeds meer indicatoren wijzen op een verbetering van de economie. In de Verenigde Staten draaiden diverse leidinggevende indicatoren positief in de afgelopen weken. De LEI van de Conference Board kwam in september uit op 0,6%, komende van -0,4% in augustus, de grootste sprong in zeven maanden!

Diverse onderdelen lagen aan de basis van de substantiële verbetering:

  • toenemende productie
  • lagere werkloosheid
  • aantrekkende huizenmarkt

Jawel, het segment waar de crisis ooit mee begon lijkt eindelijk de bodem te hebben bereikt. Overigens, het is niet de enige economische barometer die mooi weer voorspelt. Ook de populaire ECRI WLI indicator zit in 2012 in de lift, zoals u op onderstaande grafiek van Doug Short kunt zien.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Bubbel blazen
De ECRI leading indicators wijzen niet in de richting van een nieuwe recessie, integendeel. Maar toch voorspellen de oprichters van ECRI een afkoeling van de economie in de Verenigde Staten.

Kunt u nagaan hoe negatief het sentiment is geworden. Zelfs de feiten doen er niet meer toe, voor zowel particulieren als professionals.

Let wel, ik ga hier niet beweren dat de crisis achter ons ligt, want er is nog veel werk aan de winkel. Maar ik heb wel een ernstig vermoeden dat we wederom een nieuwe bubbel aan het opblazen zijn: een bubbel van pessimisme.

Outside the box
Wie zijn kritiek uit, wordt met applaus onthaald. Wie een positieve toon aanneemt, wordt met de grond gelijkgemaakt. Het is precies dit blinde eenrichtingsverkeer dat in het verleden voor zeepbellen heeft gezorgd.

Het belangrijkste kenmerk van een bubbel is dat amper iemand het signaleert wanneer we er midden inzitten. Sta er maar eens bij stil… Het is ook meteen een van onze belangrijkste boodschappen voor beleggers: durf outside the box te denken.

Heul niet mee met de massa, maar handel contrair. Als de massa euforisch wordt, kunt u best wat winsten van tafel nemen. Als vandaag iedereen in de afgrond staart, kijkt u naar boven, want daar liggen de kansen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. nuperman 24 oktober 2012 21:37
    Complete onzin!
    Toen er in 2007 algemeen bekend was wat voor US subprime rotzooi in de pipeline was...negerde we het en liever spraken over redelijk draiende economie die een "zachte landing" zou maken.
    Anno nu, weten we al te goed over oninbare staatschuld van meerdere landen, even zieke banken sector, afkoelende economie hier en elders incl China.
    En als uitendelijke bewijs om aandelen te vermijden kreten ala: "Er zijn geen alternatieven voor aandelen" of "Aandelen zijn niet duur". Mijn advies, cash verdelen in potjes met 100K max en tegen 2,5% rente met staatsgarantie over verschillende NL banken verdelen.

    Aandelen koop je niet als ze "geen alternatief", of "niet duur" zijn....die koop je als ze "goedkoop" worden...contrair beleggen was durven in te stappen in 2008/2009 en niet nu (na jaaren van irrationele stijgingen, afgelopen zelfs rond +20%).
  2. [verwijderd] 25 oktober 2012 01:10
    Een nieuwe columnist. Een Belg zelfs. Leuk! Welkom! :)

    Een bubbel zien groeien is inderdaad nooit lastig. Het hoogtepunt voor het knappen op tijd zien aankomen wel.

    quote:

    farcha schreef op 24 oktober 2012 18:10:

    "Outside the box"??? Neo-turbo-taal! Het is een leuke uitdrukking, maar compleet doodgeknuffeld doordat iedereen het te pas en te onpas gebruikt. Gebruik gewoon wat goed Nederlandse termen. Engels (al of niet steenkolen-) wordt al genoeg misbruikt.
    Als we toch taalpuristen gaan uithangen, moeten we ook geen Grieks (neo) en Latijn (turbo) gaan mengen.
  3. [verwijderd] 25 oktober 2012 08:43
    Met alle respect voor "positief denken en Out of the Box-denken"; ik kan me goed voorstellen dat er een negatieve sfeer hangt.
    Alle toestanden en vooruitzichten in ZuidEuropa, waar ook NoordEuropa in wordt meegetrokken, de turbo-oplopende staatschuld in USA en EU, oplopende werkloosheid, etc. geeft m.i weinig reden tot positivisme.
    Enige reden om in aandelen te stappen is inderdaad omdat er weinig altenatieven zijn en omdat het verleden heeft geleerd dat in tijden van inflatie en crises de Beurs gebruikt wordt als laatste vluchthaven (met goud).
  4. PingPong 25 oktober 2012 15:00
    Dat de meeste reacties negatief zijn is omdat de meeste columns uitermate positief zijn over de beurs. Men reageert nou eenmaal gewoonlijk alleen wanneer men het niet met de columnist eens is.

    Wie naar CNBC kijkt ziet de hele dag analisten, goeroes en andere zwetsers die constant roepen dat (amerikaanse) aandelen spotgoedkoop zijn en dat je moet kopen. Buffett nu ook weer. Pessimisme is er niet, wel euforie. En dat terwijl de meeste amerikaanse aandelen hoger staan dan op de top in 2007 en Dow en S&P500 bijna zo hoog.
    S&P500 dividendrendement is met 2 % historisch gezien erg laag.
    Shiller PE10 is met 22 historisch gezien erg hoog.
    Tobin Q-ratio is met 1,01 historisch gezien erg hoog.

    Pessimisme is alleen een koopsignaal als de beurs relatief laag staat na een lange daling, maar niet als die hoog staat na een lange stijging. In dat laatste geval is pessimisme doodgewoon realiteitszin.
  5. [verwijderd] 28 oktober 2012 12:42
    In sommige fondsen zit veel waarde. Zij hebben toekomst als zij iets hebben waar vraag naar is. In andere veel lucht. Als dat samen verpakt wordt en krijgt AAA keurmerk (zie obligaties), dan kunnen problemen komen.
    Vroeger was onderpand nodig. Tegenwoordig wordt schuld als onderpand en als aanjager van de economie gebruikt. Ik vind het riskant. Financiële sector (verdient aan schuld) is bovenmatig gegroeid en echte economie moet het allemaal dragen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.