Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Van Rompuy is een Borg

Sommigen zullen na het lezen van de kop van deze column al precies weten waar ik naar toe wil. Voor diegenen die niet bekend zijn met de science fiction-serie Star Trek volgt hier een korte uitleg:

De Borg zijn een gemeenschap van Cyborgs. De Borg bestaan uit wezens die zijn geassimileerd in de gemeenschap; deze assimilatie vindt vrijwel nooit vrijwillig plaats, aldus Wiki. Het doel van de Borg is om ieder ras dat waardevol is te assimileren zodat de kennis en kunde ook wordt opgenomen. Tezamen vormen de Borg een collectief dat onder leiding staat van een koningin die wel een eigen wil heeft. Haar visie is er een die stelt dat het vormen van een collectief de enige manier is om bovenaan de voedselketen te belanden. De mens als individu is dus het tegenovergestelde van de Borg. Waar de mens haar sterkte vindt in verscheidenheid, persoonlijke intelligentie en sociale vaardigheden zien de Borg dat toch anders. De mens is als zodanig niet de vijand van de Borg maar wordt gezien als een interessant ras (door kennis en technologie) dat zwak is en vraagt om geassimileerd te worden. Als ze een ras interessant vinden dan sturen de Borg er een paar teams op af.

Recent heeft de fotograaf Pieter Huizinga, die normaal wat pikantere subjecten fotografeert, onderstaande foto genomen van de voorhoede.

Resistance is futile
Een van de eerste zinnen van de Borg is dat verzet geen zin heeft. Van Rompuy en zijn Borgs in de Europese Unie (EU) hebben dan ook herhaaldelijk gezegd dat de EU en de euro onomkeerbaar zijn en dat er maar één weg is en die is vooruit.

Dat vooruit betekent meer centralisatie (collectief) en minder individu (burger en natiestaat worden opgeheven). De scouts van de Borg zullen alles in het werk stellen om de missie van volledige assimilatie te volbrengen.

Zo viel laatst in het Financieele Dagblad te lezen dat de proreferendumpartij bij uitstek, D66, geen referendum wil over de aanpak van de eurocrisis. Dat is net zoiets geks als het hoofd van de Klu Klux Klan die ineens gaat rappen als een gangsta bij de voice of Holland.

Maar de Borg hebben invloed, veel invloed en die laten ze steeds meer gelden. Het nieuwste bewijs daarvan ligt bij de kern van onze ongezonde kredietgedreven maatschappij (zie De corrupte drie-eenheid) de financiële sector.

Piramidespel
De EU wil namelijk dat deze sector nu bewaakt gaat worden door de Europese Centrale Bank (ECB). Normaal zou dit niet eens zo slecht zijn geweest, maar sinds de ECB is overgenomen door de Italiaanse Borgs zoals Draghi sta ik er niet bepaald om te juichen (zie Bundesbank in oorlog).

Deze Borgs zijn de ECB nu aan het hermodelleren van Europese Centrale Bank naar Europese Centrale Geldprinter. Het oneindig printen van geld zal uiteindelijk niet alleen onze financiële sector maar ook de gehele economie laten imploderen en de rest van de wereld meesleuren in haar neergang.

Ons piramidespel wat wij een maatschappij noemen was rijp om geplukt te worden en de Borg hebben het gezien. "Wij zijn de Borg. Wij zullen uw biologische en technologische eigenschappen aan de onze toevoegen. Uw samenleving wordt aangepast om de onze te dienen. Verzet is zinloos."

Oh ja, en Seven of Nine is mine, dat u het weet…


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 september 2012 10:44
    @Alexander, ik lees je stukjes meestal met genoegen en met instemming maar het lijkt erop dat alles wat je wilt zeggen over en tegen de EU(ro) nu wel gezegd is. Dit Star Trek stukje is wat mij betreft IEX-onwaardig en meer bestemd voor een samenzweerderige anti-EU website met als doelgroep nerderige pubers. Kun je weer inzichtelijke financieel-economische stukjes schrijven aub?
  2. [verwijderd] 4 september 2012 11:01
    @Rosser, soms moet er gegeind worden. Maar de centrale boodschap is dat ja een collectief staat sterker, maar de mensheid kan nooit een collectief vormen (ligt niet in de natuur). Daarom moeten de Borg ook assimileren. Dus het doel sterker te staan, wat de EU heeft, is belangrijker dan de realiteit(mensen verschillen van elkaar en laten zich niet opnemen in een grote grijze blob) en de gevolgen van assimilatie.Dat is iets wat de EU naar mijn mening doet. Vandaar de vergelijking met de Borg. Niets conspiracy maar een allegorie.
  3. Marty.mcFly 4 september 2012 11:11
    Het punt is dat de macht steeds meer centralisatie kent. De huidige crisis wordt gebruikt om dit in een stroomversnelling te krijgen. Dat is de samenzwering, er zit veel opzet in het spel. Uiteindelijk krijg je een DDR-achtige toestand waarbij een heel klein en anoniem clubje mensen alle macht in handen heeft (namelijk de geldpers). De soevereiniteit van Nederland is er niet meer. Defensie is uitgeschakeld en wordt nu helemaal wegbezuinigd. Monetair ook, want we hebben geen eigen munt meer en kunnen geen rentebeleid voeren. Waar kan de 2e kamer nog over beslissen? Het wordt steeds meer een schijnparlement waarbij er zogenaamd beslissingen worden genomen (maar vaker vooruitgeschoven) maar deze toch worden overruled worden door de EU.

    Schokkend was de opmerking gisteren van Rutte dat Nederland stapje bij stapje nog meer soevereiniteit gaat overhevelen aan Brussel. Dat meende hij echt.
  4. [verwijderd] 4 september 2012 11:28
    quote:

    carrytrade schreef op 4 september 2012 11:08:

    Ben geen nerd, puber noch samenzweerder maar een oliehandelaar en vind t een leuke stuk/vergelijking!
    Luchtig is niet altijd slecht!
    Leuke aanwinst voor IEX; naast een kolenboer hebben we nu nog een olieboer ;-)

    Ik ben het met je eens dat luchtig niet altijd slecht is. Maar je hebt luchtig en je hebt niveauloos. Alexander zijn standpunt inzake de EU(ro) is volkomen helder en die deel ik voor een groot gedeelte. Hij doet nu alleen nog maar aan herhaling van zetten, en de zetten worden dan per definitie steeds voorspelbaarder.

    Dit stukje komt misschien ook wel op DFT te staan tussen de "guru's" en zelfs daar zou het pijn aan mijn ogen doen.
  5. [verwijderd] 4 september 2012 11:49
    Het zegt meer over het niveau van het nederlandse publiek dan over de schrijver , als hij zich reeds van stripverhalen en beeldspraak moet bedienen om jullie moet duidelijk te maken dat nederland gepluimd word in het proces naar een verdere uitbouw van een transferunie . :)

    Nog een paar jaar en de beste DDR moppen worden weer bovengehaald in nederland deze keer.
    Humor en beeldpsraak was uiteindelijk ook het enige overblijvend verweer tegen draak ehemalige USSR
  6. Moneyball 4 september 2012 11:49
    De metafoor is wel grappig en het punt is helder. Het lokt blijkbaar discussie uit en daar is een column ook voor bedoeld.

    Wel valt me al langer op dat de inhoud van veel columns op IEX niet echt sterk onderbouwd wordt. Vanuit collective action theory laat de huidige eurocrisis zich bijvoorbeeld heel goed beschrijven.
  7. [verwijderd] 4 september 2012 12:47
    quote:

    k2es schreef op 4 september 2012 12:28:

    In de VS staat de geldpers al jarenlang aan en het gaat daar economisch een stuk beter dan in Europa, dus dit puberachtige verhaal slaat nergens op.
    Ja, het gaat daar echt top. Meer dan vijftien procent echte werkloosheid, en meer dan twintig procent van de bevolking leeft van voedselbonnen.

    Alleen in Zimbabwe gaat het economisch nog beter.
  8. [verwijderd] 4 september 2012 12:57
    quote:

    Moneyball schreef op 4 september 2012 11:49:

    De metafoor is wel grappig en het punt is helder. Het lokt blijkbaar discussie uit en daar is een column ook voor bedoeld.

    Wel valt me al langer op dat de inhoud van veel columns op IEX niet echt sterk onderbouwd wordt. Vanuit collective action theory laat de huidige eurocrisis zich bijvoorbeeld heel goed beschrijven.
    opmerkelijk is dat critici van de EU zich niet verdiepen in hun tegenstanders en doet men alsof de voorstanders zoals Rompuy gewoon niet weten wat ze doen.
  9. [verwijderd] 4 september 2012 13:33
    quote:

    Marty.mcFly schreef op 4 september 2012 11:11:

    ... Het punt is dat de macht steeds meer centralisatie kent. De huidige crisis wordt gebruikt om dit in een stroomversnelling te krijgen. Dat is de samenzwering, er zit veel opzet in het spel. Uiteindelijk krijg je een DDR-achtige toestand waarbij een heel klein en anoniem clubje mensen alle macht in handen heeft (namelijk de geldpers). ...
    Goed geformuleerd. Een DDR-achtige toestand als voorproefje.
    Wij zijn er nog lang niet. Nu nog puntjes op de i zetten.
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.