Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Damschreeuwers!

Als de dood zijn de autoriteiten voor hem: de Damschreeuwer. Bijna twee jaar geleden slaagde hij erin met een paar kreten de Dodenherdenking van 2010 compleet te verstoren. De daaropvolgende paniek leidde tot veel gewonden en het is een wonder dat erger bespaard is gebleven.

Als ik het huidige financieel, economisch en politieke slagveld overzie, heb ik het gevoel dat we allemaal Damschreeuwers zijn geworden. Met hetzelfde resultaat als destijds op de plaats van herdenking.

Voortdurend heerst er paniek in de financiële markten op gebeurtenissen die nog niet lang geleden als economisch of politiek triviaal werden beoordeeld. Afgelopen zaterdag implodeerde, na zeven weken vruchteloos onderhandelen, de gedoogcombinatie van VVD, CDA en PVV.

Vier miljard
Niet prettig midden in de huidige moeilijke omstandigheden. Maar het Financieel Dagblad kopte maandag na het mislukte beraad dat de breuk ons 4 miljard per jaar kost. Typisch staaltje sensatiejournalistiek om bij de eerste dreigende rentestijging direct dit soort idiote bedragen te debiteren.

Maar het zat toch iets anders, want het artikel deed op het oog niet anders dan Klaas Knot citeren. Althans, langs een omweg. De president van de Nederlandsche Bank meldde onlangs dat als ons land de hoogste kredietstatus (AAA) verliest, de rente met 1% kan stijgen.

Wat hebben we aan dit soort rare statements? Weet Knot precies hoe de markten reageren? Hoe zat dat ook al weer met de afwaardering van de Verenigde Staten? De weg van AAA naar AA ging gepaard met een verdere rentedaling.

Voorts: is Knot niet op de hoogte dat niet de hele staatsschuld jaarlijks gefinancierd behoeft te worden.

Zelfs als de kapitaalmarktrente met 1% stijgt, zullen bij een staatsschuld van 275 miljard euro (exclusief schatkistpapier) met een gemiddelde looptijd van meer dan zeven jaar en een financieringstekort van 20 miljard (laat ik het maar ruim nemen), de extra lasten in één jaar niet meer dan 600 miljoen toenemen.

Gratis reclame
Heel veel geld, maar niet 4 miljard. Overigens ben ik het ermee eens dat we aan het 3%-tekort vasthouden, en streng bezuinigen. Maar ik erger me aan de dreigende paniekverhogende woorden die, door vertegenwoordigers in formele functies, in de discussies gebruikt worden.

Het meest storende aan de uitspraak van Knot vind ik de gratis reclame die hij maakt voor de ratingbureaus. Er is veel kritiek op deze credit agencies. Hoe geloofwaardig is die kritiek als hun (mogelijke) opinies voorturend (dreigend) worden aangehaald om de eigen argumenten kracht bij te zetten.

Knots uitspraken worden natuurlijk gretig geciteerd, zeker op momenten als afgelopen maandag. En zo schreeuwen we ons van de ene paniektoestand naar de andere. En dat terwijl er relatief weinig aan de hand is.

Het valt mee
De schuldenniveaus in Europa zijn niet laag, maar ook niet exceptioneel hoog. Zeker in vergelijking met de Verenigde Staten en Japan valt de financiële positie mee:

  • er is geen sprake van dat Europa niet aan zijn schulden kan voldoen
  • het welvaartsniveau is enorm hoog
  • de potentie voor economische groei is aanwezig

Dan is het wel noodzakelijk verder te gaan met hervormingen. Dat is natuurlijk vanwege “Brussel”, maar omdat de grote concurrenten (China, India en andere opkomende landen) aan de deur kloppen of daar inmiddels al een voet tussen hebben.

Eurobonds
Het is moeilijk deze rationaliteit onder ogen te zien. Ik vrees dat het paniekzaaien na elk nieuw financieel/economisch/politiek nieuwsfeit nog wel even doorgaat. Als we de eurozone in stand willen houden, en ik denk dat er heel goede reden zijn dat te willen, is er maar één oplossing: de introductie van eurobonds.

Ik ben daar een groot voorstander van en, om ook maar eens een dramatische duit in het zakje te doen, zonder deze gezamenlijk obligaties zal de euro(zone) uiteindelijk niet overleven.

Het idee om eerst volledig orde op zaken te stellen in Europa, en dan pas tot de uitgifte van deze bonds over te gaan, is tot mislukken gedoemd. Het is als wachten tot de patiënt uit zichzelf is genezen, alvorens een levensreddende operatie uit te voeren.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor eurobonds. Hoofdeconoom Oliver Blanchard van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf vorige week aan dat gezamenlijk uit te geven Europese obligaties nu een serieuze optie is.

Alleen dan kan de rust terugkeren en is Europa geen bedreiging voor de eigen, en andermans, welvaart. De roep om eurobonds is wat mij betreft een welgemeende schreeuw!


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 april 2012 16:08
    Bijna helemaal eens met het pleidooi voor eurobonds. Punt is alleen dat je er in Duitsland heel erg weinig over hoort. De 'eurocrisis' wordt uitvoerig gecoverd maar over eurobonds als noodzakelijk einddoel hoor je niemand.

    Marcel Tak heeft, dacht ik, wel eens geschreven dat 3,5 procent een waarschijnlijk rentepercentage voor 10-jarige eurobonds zou zijn. Maar dat is het dubbele van wat ze nu betalen.

    Duitsland snoept op dit moment van twee walletjes. Ze profiteren met hun export van de lage euro, terwijl ze super goedkoop kunnen investeren wegens de extreem lage rente. Normaal gesproken betaalt een devaluerende economie een hoge(re) rente. Maar in dit geval pakt Duitsland de dubbele winst.

    In Duitsland stijgen de lonen dit jaar voor veel groepen, o.a. ambtenaeren, met 3,5 procent. Iedereen is tevreden. Een dubbele rente betalen, daar piekeren ze niet over.
  2. [verwijderd] 25 april 2012 18:44
    De rente die diverse landen nu moeten betalen voor hun nieuw te lenen geld zou meer dan "Brusselse afspraken" incentive moeten bieden om de bestaande problemen aan te pakken. Ondanks de kostprijs van wanbeleid blijkt dat al heel lastig. Als die stok dan nog weggenomen wordt, verzanden we in de uiterst ineffectieve Brusselse halve afspraken. Nee dank u, doe maar de tucht van de markt. Die werkt zonder jarenlang wekelijks topoverleg.
  3. [verwijderd] 25 april 2012 20:29
    Eurobonds , is gewoon verder blijven liquiditeit smijten tegen een insolvabel project .Maar nu met garanties van nog"voor hoelang dan" solvabele partners .
    In een bedrijf kraait ook geen haan zolang de rekeningen maar blijven betaald zijn . Zolang er iemand het verdampende eigen vermogen blijft spekken en garanderen is er geen vuiltje aan de lucht .
  4. [verwijderd] 25 april 2012 22:55
    quote:

    42 schreef op 25 april 2012 21:25:

    alle uitspraken dienen een doel. Dhr Knot is een slim man, geloof maar dat hij goed over het beoogde effect van zijn uitspraken heeft nagedacht en ernaar heeft gehandeld. Of ben ik nu te cynisch ?

    Tuurlijk :) , democratie en jij eigen lotsbepaling is een overbodige luxe die geld kost , beter is het dat je lot schikt naar de EU en IMF directieven .
  5. forum rang 4 theo1 26 april 2012 10:41
    Marcel Tak zegt:
    er is geen sprake van dat Europa niet aan zijn schulden kan voldoen
    Europabreed kan dit misschien best kloppen, probleem is dat die betaalcapaciteit binnen Europa ongelijk verdeeld is, en steeds ongelijker wordt. Duitsland kan zijn schulden op zijn sloffen betalen, voor Griekenland ligt dat heel anders. Het probleem is niet dat Europa als geheel arm is, maar dat de verschillen binnen Europa te groot zijn en dat het eurosysteem te star is om daar mee om te gaan.

    Verder heeft Europa te maken met enorme latente problemen zoals vergrijzing in combinatie met hoge jeugdwerkloosheid, ongebreideld stijgende zorgkosten, de ongelijkheid tussen extreem beschermde werknemers met een vast contract tegenover vogelvrije werknemers zonder vast contract, een existentiële politieke crisis, afnemend aanzien van overheidsinstanties (die dat vaak aan zichzelf te danken hebben door laksheid en graaizucht van de leiding), problemen op de woningmarkt en zo is er vast nog wel meer te bedenken.

    Verder ben ik het wel eens met Tak zijn kritiek op de paniekzaaierij van Knot. Het is natuurlijk belachelijk om paniek te gaan zaaien over wat het zou gaan kosten als je de volledige staatsschuld zou herfinancieren tegen de rente die er zou kunnen komen als Nederland zou worden gedowngrade. En als de hemel instort hebben we allemaal een blauwe hoed.
  6. rdeleeuw 26 april 2012 14:29
    eurobonds heeft geen zin. Het brengt de rente omlaag. "ja, maar daar gaat het toch om?" roep je nu. Ja, maar we hebben een perfect voorbeeld wat er gebeurt als de rente omlaag gaat en de vergezichten van economische vooruitgang en schuldreductie ons al aan het dromen brengt. Precies hetzelfde gebeurde namelijk bij de aanvang van de euro: de zuidelijke euro landen convergeerden vwb hun rentevoet naar de noordeuropese toe, de beleggers gingen hier grif in mee omdat ze de risico's niet meer zagen. Wat deden die zuidelijke landen: gebruikten ze die plotselinge investeringsruimte om hun economieen te hervormen en liberaliseren, zwaar in te zetten op hoogwaardige onderwijs en het opzetten van globaal concurrerende ondernemingen? Nee, niets van dit alles. Integendeel, de consumptie werd aangejaagd door 'cross the board' levensstandaard verhoging, waar geen enkele productiviteitsstijging tegenover stond. Precies hetzelfde gaan we de komende keer ook krijgen. Er is geen politicus daar te vinden die gekozen kan worden met een somberder boodschap van innoveren, hervormen en concurrerend worden. Gaat gewoon niet gebeuren en ze krijgen nogmaals de kans om populisme te bedrijven, wederom op kosten van de rest van de EU. Let wel, ik ben een sterk voorstander van de EU. Maar een houdbare EU vereist dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt. Ik pak mijn boeltje hier ook op over enkele jaren als ik het idee ga krijgen dat de NCW van alle toekomstige verplichtingen teveel op ons bordje wordt gelegd. Ik zal niet de enige zijn, met als gevolg een zich versnellende uitholling van draagkracht voor al die destructieve verplichtingen. Heeft niets met politieke stellingname te maken (ik zal nooit op populistische partijen stemmen) maar alles met gezond verstand.
  7. L. Rozewater 26 april 2012 15:46
    Een goed verhaal en eens met het veroordelen van paniekschoppen.

    quote " Overigens ben ik het ermee eens dat we aan het 3%-tekort vasthouden, en streng bezuinigen." unquote.

    Ik erger me aan de term "bezuinigen". Als ik zou moeten bezuinigen dan zou ik minder moeten uitgeven. De zg bezuinigingen die ik in media langs zie komen zijn voornamelijk lastenverzwaringen voor zowel burgers als bedrijven. Vooral BTW verhoging en Bankentax (die uiteindelijk toch bij de burgers terecht komt)zijn hiervan een voorbeeld. Daarom pleit ik er voor om de presentatie van plannen om de 3% te halen te splitsen in Bezuinigingen en Lastenverzwaringen. Dat maakt het eerlijker en zien we ook of er echt wordt bezuinigd.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.