Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Het januari-effect

De laatste tijd verschijnen er weer verschillende berichten over de decemberrally en het kan dus niet lang meer duren voor we worden bestookt met uitspraken over het januari-effect.

In het kort komt het januari-effect er op neer dat beurzen goed presteren in de maand januari. Hier zijn verschillende oorzaken voor te vinden: van eindejaarsuitkeringen die belegd worden tot Amerikaanse belastingwetgeving.

In een eerdere column (Verkopen in mei) was te zien dat januari historisch gezien een goede beleggingsmaand is in Nederland met een gemiddeld rendement van ongeveer 2%. Is het daarmee een anomalie waarop moet worden ingespeeld?

Omdat de januari-rendementen nogal fluctueren heb ik een 15-jaars voortschrijdend gemiddelde geplot van het rendement in januari van de Amsterdam All Share index. Wat blijkt? De hoge januari-rendementen waren in het verleden zeker aanwezig, maar het gemiddelde rendement in de afgelopen 15 jaar is inmiddels negatief, zie de volgende grafiek.

Small Firm
Het januari-effect heeft in de academische literatuur nog een toevoeging: het Small Firm in January-effect. Dat het in mindere mate op zou gaan voor large caps is omdat het januari-effect bij grotere bedrijven gemakkelijker kan worden weggearbitreerd door relatief lage transactiekosten. Hogere kosten door ondermeer grotere bied-laat spreads voorkomen een efficiënte markt bij small caps.

Voor de Nederlandse markt heb ik in dit kader eens gekeken naar de rendementsverschillen tussen de AEX en de AScX sinds de oprichting van laatstgenoemde index. Het volgende diagram laat zien dat de small cap index in acht van de elf jaar stukken beter presteert dan de AEX.

Concluderend kunnen we stellen dat het januari-effect niet meer op lijkt te gaan wanneer we kijken naar de gehele Nederlandse markt. De periode van de laatste 11 jaar geeft echter wel aanwijzingen dat het Small Firm in January-effect nog wel steeds op gaat.   


Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse liggen op het gebied van Financiële Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nader bekeken. Gerritsen belegt in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s en certificaten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Dirk Gerritsen

Auteur:

Dirk Gerritsen is vanaf 2005 verbonden aan de Utrecht University School of Economics. Zijn academische interesse richt zich voornamelijk op Financile Markten en Beleggingen. Samen met Arie Buijs schreef hij de boeken Eigen Schuld: Beleggingslessen uit de crisis en Fabeltjes over beleggen: Borrelpraat en tegeltjeswijsheden nad...

Recente artikelen van Dirk Gerritsen

  1. Oh, die analistenadviezen II
  2. Geert Schaaij-effect: +1%
  3. Verkopen in mei?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.